Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kimenő transzformátor méretezése
 
Témaindító: 021, idő: Júl 28, 2008
Témakörök:
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   20 / 41
(#) CHZ válasza (Felhasználó 58569) hozzászólására (») Ápr 9, 2017
Idézet:
„Egyébként pedig egy mechanikus rezgéskeltőbe kellene, természetesen sokkal nagyobb teljesítményre, de átlőcsölni már én is tudom.

Erre más topicot keress!
(#) Orbán József válasza CHZ hozzászólására (») Ápr 9, 2017
Pl. tojásfestés hangfrekvenciával modulált elektromechanikus készlettel.
Volt is erről egy régi RT. újságban, határozottan emlékszem rá.
(#) Gafly válasza CHZ hozzászólására (») Ápr 9, 2017
Alapvetően én nem látok kivetnivalót abban, hogy itt tárgyaljuk meg. Igazán a "Transzformátor információ (készítés)" topic-ba sem illik sokkal jobban.
Személy szerint én érdekesnek találom a felvetést, jó kis fejtörésre ad alkalmat.
Persze ez ugye messze nem "hobbi" kategória...
Igazán ami nem tetszik, hogy konkrétum sok nincsen, mert ez azért valljuk be kicsit kevés:
Idézet:
„amit kinéztem, az 100/100V-os, mondjuk 100 W-os. Át tudok e vinni rajta 5 Hz-es, 20 us-os, váltakozófeszültségű négyszögimpulzusokat? A vaskeresztmet 20 cm2 körüli.”
(#) CHZ válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 9, 2017
Teljesen egyetértek, jól megfogalmaztad!
Kérdése is hiányos volt.
Szerintem csak fogást keresett, vizsgáztatási szánékkal írta.
Trafós témában is félremagyarázta:
Idézet:
„mindenképpen be akarjátok bizonyítani, hogy az nem is egy trafó, hanem valami csoda alkatrész...

Ezt senki nem állította, csak a különbségekről írtunk, írtam...
(#) Orbán József válasza CHZ hozzászólására (») Ápr 9, 2017
A téma első ránézésre ultrahangos tisztítási módot juttatja eszembe. Ott a lehetséges piezoelektromos vagy magnetostrikciós eljárásnál az utóbbi jöhet számításba, de megint csak egyik topikba sem vág igazán, sőt!
A témának ITT van az asztala.
A hozzászólás módosítva: Ápr 9, 2017
(#) CHZ válasza Orbán József hozzászólására (») Ápr 9, 2017
Köszi, találgathatunk, majd kérdező pontosítja...
(#) (Felhasználó 58569) válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 9, 2017
Ez egy nagyon egyszerű kédés volt. Én azt hiszem, minden adatot megadtam, ha valami hiányzik, akkor mond meg, hogy mi és ne kifogást keress! Ha nem akarsz, nem kell válaszolni...

Valóban nem a hobbikategória, sok munka egy ilyet öszehozni, de nagyon jól meg is fizetik. Csak azért bátorkodtam megkérdezni, mert azt gondoltam, hogy itt esetleg tudnak válaszolni. Tévedtem, van ilyen.
A hozzászólás módosítva: Ápr 9, 2017
(#) Moderátor hozzászólása (Felhasználó 58569) hozzászólására (») Ápr 9, 2017
Befejeznéd?
(#) boti2 válasza (Felhasználó 58569) hozzászólására (») Ápr 9, 2017
Nem kaptál segítséget, mert nem voltál képes érdemi módon kérdezni és - az itteni produkciód alapján - nyilvánvalóan nem vagy képes az alapvető kulturált kommunikációra. Mivel szemmel láthatóan fennáll nálad a Dunning-Kruger effektus is, ezért leírom világosan, hogy megértsd: fennhéjázó vagy, arrogáns, kivételesen bunkó. Minden alap nélkül sértegetsz, minősítesz szakmailag elismert embereket. A megnyilvánulásaidból az is nyilvánvaló, hogy a szakmai tudásod is hiányos. Segítséget kértél, nem értetted a választ, majd sértegettél. Mégis mire számítottál, ha sértegeted őket, majd segíteni fognak? Ha egyébként ekkora szakember vagy, hogy be sem fér az arcod az login ablakba, akkor nyilván nincs szükséged az itteni, tudásban hozzád nem mérhető tudatlanok segítségére. A kérdésedre a rövid válasz, amit egyébként a hatalmas kompetenciáddal nem tudtál: a transzformátor nevű villamos gép nem alkalmas négyszögjel torzítatlan átvitelére. Ez a villamos gépek tantárgy, transzformátor témakör első óra anyaga. Ha akkorra okostojás lennél, mint amekkora a mellényed, akkor már a kérdést sem tetted volna fel, nemhogy az utána következő kommunikációs ámokfutást. Már a kérdés feltevésétől nyilvánvaló volt, hogy minden okoskodásoddal együtt sincs fogalmad az alapokról. Mindenki mástól elnézést az offért.
A hozzászólás módosítva: Ápr 9, 2017
(#) CHZ válasza boti2 hozzászólására (») Ápr 9, 2017
Mester nem kérdezni jött ide, szerintem ez világos mindenki számára.
Kérdései hátterében teljesen más motiváció van. Ne vegyük komolyan!
Sorok között olvasva, minden kiderül..
(#) boti2 válasza CHZ hozzászólására (») Ápr 9, 2017
Bocsánat, igazad van, kicsit elvesztettem a fejem.
(#) Robin2 válasza boti2 hozzászólására (») Ápr 9, 2017
Bátortalanul, de lesz ami lesz, megkérdezem:
" A transzformátor nevű villamos gép nem alkalmas négyszögjel torzítatlan átvitelére. "
Ezzel szemben egy bemutatott csöves erősítő bemutatásánál általában az megy, hogy szép-szép, de mutasd a négszögjeles átvitelét, szkóp képeket. Miért? Hiányos tudásom szerint, hogy mennyire tudja követni az erősítő a gyors fel és lefutású jeleket, mennyire lővi túl azokat.
Tehát, ha a kimenő trafó nem alkalmas erre, akkor az erősitőt kompenzáljuk úgy, hogy ez mégis létrejöjjön? Szóval, mi az igazság?
(#) CHZ válasza boti2 hozzászólására (») Ápr 9, 2017
Teljesen jogos a reagálásod, trollkodás az egész, csak erre akartam utalni.
A hozzászólás módosítva: Ápr 9, 2017
(#) Gafly válasza boti2 hozzászólására (») Ápr 9, 2017
Nem kis részben azért, mert egy csomó előzmény ki lett törölve, a kérdező meg némítva lett. Szerintem ne foglalkozz vele, ha rám hallgatsz...
(#) CHZ válasza Robin2 hozzászólására (») Ápr 9, 2017
Kimenő négyszöges átviteléről mutathatok mérést.
Ilyen szinten átviszi egy jobban sikerült kimenő.
Gyengébbről is van mérés.
A hozzászólás módosítva: Ápr 9, 2017
(#) Robin2 válasza CHZ hozzászólására (») Ápr 9, 2017
Igen, láttam már többször is ilyet.
Csak akkor ez az állítás nem teljesen igaz: " A transzformátor nevű villamos gép nem alkalmas négyszögjel torzítatlan átvitelére. "
Amiért kérdezek: Bővebben: Link
Itt betesz egy kompenzáló tagot a két végcső rácsa közé. És ugyanaz a trafó.
(#) CHZ válasza Robin2 hozzászólására (») Ápr 9, 2017
Kimenő rezonancia pontja ha alacsonyabb frekire adódik jelentős túllövést produkálhat, kompenzálással javítható. Ezért sem mindegy hogyan méretezzük, milyen osztással, rétegek közötti szigetelés is jelentősen befolyásolja az átvitelét.
(#) pucuka válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 9, 2017
Szerintem azért ez nem olyan nagy probléma, csak babrás.
Először is el kell végezni egy Fourier analízist, megállapítani az alapfrekvencia, és a harmonikusok amplitúdóit. A megengedett torzítás függvényében a megfelelő fokszámig.
Ebből számíthatók külön külön mindegyik összetevőre a transzformátor paraméterei, (mintha külön transzformátor lenne) és a végén a számításokat összegezni. Mivel a transzformátor méretezése optimális értékek keresése, ezt a számolást többször is el kell végezni, hogy az összegzett végeredmény beleférjen a transzformátor paramétereibe, és megfeleljen a kiindulási paramétereknek is. (Indukció, térerő, induktivitás, gerjesztés, veszteségek, valamint az átviteli tényező, annak fázismenete, valamint a torzítás) A trafónak nem csak keresztmetszete van, hanem van ablakmérete is. Ez, meg a tekercseléshez használt huzal paraméterei meghatározzák a kitöltési tényezőt, ami befolyásolja a rézveszteséget, és a tekercsek kapacitás viszonyait. A vasmag mérete, tömege pedig a vasveszteségeket.
Mondjuk az 5 Hz -es 20 us -os váltakozó jel messze nem négyszög, viszont egy 50 Hz -es váltakozó négyszög jel periódusa 20 ms. Becslésem szerint egy 20 us -os jel átviteléhez nagyjából 500 kHz sávszélességet kell átvinni az alakhű átvitelhez. A pontos felső határfrekvenciát Fourier analízissel lehetne megállapítani. Azért ez nem semmi feladat.
A hozzászólás módosítva: Ápr 9, 2017
(#) Robin2 válasza CHZ hozzászólására (») Ápr 9, 2017
Bocs, valamit akkor nagyon nem értek. A trafó ugyanaz marad, csak berak az erősítőbe egy kompenzáló RC tagot. Ami látszólag nem szól bele a jelátvitelbe, a trafó négyszögjeles átvitele mégis szebb lesz. Ami azt vetíti elém, hogy a rosszabb átvitelű trafóból is lehet egy szebb átvitelűt csinálni.
(#) CHZ válasza Robin2 hozzászólására (») Ápr 9, 2017
Kompenzálással az erősítő átvitelét korlátozzák, trafó marad olyan amilyen.
Negatív visszacsatolásban ez megfelelő kapacitással kompenzálható. Nagyon gyenge trafó esetén magasabb frekiken a fázistolás olyan mértékű is lehet, negatív visszacsatolás hatására be is gerjedhet.
A hozzászólás módosítva: Ápr 9, 2017
(#) pucuka válasza Robin2 hozzászólására (») Ápr 9, 2017
Az RC tagnak van amplitúdó, és fázis menete is, és beleszól az átvitelbe is. Az is igaz, hogy kompenzálni lehet vele, de igen nehéz úgy kialakítani, hogy a frekvencia (amplitúdó) és a fázismenet is stimmeljen. Ha megnézel egy RC, meg egy RL kör frekvencia menetét, láthatod a különbséget. Úgyhogy széles sávban a kompenzáció, elég bonyolult lesz. Ráadásul a körben így RLC hálózat alakul, ami külön rezonancia problémákat okoz.
Leginkább arra való, (ahogy CHZ írta) hogy az erősítő frekvencia átvitelét korlátozzuk, hogy ne kerüljön olyan helyzetbe (frekvenciák átvitelére) ahol az begerjedhet.
A hozzászólás módosítva: Ápr 9, 2017
(#) Orbán József válasza (Felhasználó 58569) hozzászólására (») Ápr 9, 2017
5...20kW...? Hm...Valami egyetemi óra kicsengető monstrumra tippelek a Lomonoszov egyetemen. Mesteri ötlet! ... és mindezt 20 cm2es vassal!!! Váratlan, meglepő, mint a küzdősportban a hátrabukfenc.
(#) boti2 válasza Robin2 hozzászólására (») Ápr 9, 2017
Bocs, nem voltam elég precíz és nem hangsúlyoztam ki megfelelően a torzítatlan szót. Ideális négyszögjelet nem lehet torzítatlanul átvinni (végtelenül rövid idejű fel- és lefutás, teljesen sima, felharmonikus mentes jelalak, stb.). A használt négyszögjelek sohasem ideálisak, az átvitel pedig mindig torzított, de különféle megoldásokkal ennek mértéke egy elvárt alacsony mértékre csökkenthető. Kb. így értettem.
(#) Robin2 válasza CHZ hozzászólására (») Ápr 9, 2017
Azonban ez nem a klasszikus negatív visszacsatolásnak tűnik (kimenetről a bemenetre). Ez a két végfok cső vezérlőrácsa közé tett RC tag. Ilyen megoldással sehol nem találkoztam. A mellékelt szkópábrákon azt látni, hogy a frekvencia, amplítudó nem változik, csak a túllövés mértéke.
Miért a két rács közé rakja a kompenzálást?
(#) boti2 válasza Robin2 hozzászólására (») Ápr 10, 2017
Nem voltam eléggé pontos. Kb. úgy értettem, hogy ideális négyszögjel (végtelenül kicsi, 0 idő alatti fel és lefutás, teljesen, ideálisan sima, felharmonikus mentes jelforma, stb.) jelalaktorzulás nélkül nem vihető át egy transzformátoron. Mivel az átvitt jel sohasem ideális, valamint vannak lehetőségeink amelyekkel a jelalaktorzulás egy elvárt szint alá csökkenthető, így a gyakorlatban más a helyzet.
(#) CHZ válasza Robin2 hozzászólására (») Ápr 10, 2017
Kompenzálni több helyen is lehet, két rács közé betett R/C tag is egy lehetséges megoldás. Ott sem volt elegendő, visszacsatolásban is alkalmazták. Kimenő rezonancia pontján jelentős kiemelés keletkezik a frekvenciamenetben, ha hangfrekis sávhoz közel esik, akkor okozhat komolyabb problémát.
Idézet:
„A mellékelt szkópábrákon azt látni, hogy a frekvencia, amplítudó nem változik, csak a túllövés mértéke.”
Túllövés csökkenése abban a frekvencia tartományban amplitúdó csökkenést is jelent.
(#) Robin2 válasza CHZ hozzászólására (») Ápr 10, 2017
Lehetni lehet, azonban nem szerintem nem szokványos. Ezért kérdezném, miért oda teszi? Hisz ott a fázisviszonyokba is beleszól.
Látszólag a négyszögjel amplitudója nem csökkent, csak a túllövést csökkentette. Vagy rosszul látom?
Ezek szerint, magát az erősítőt is hozzá lehet/kell hangolni a kimenőhöz.
(#) CHZ válasza Robin2 hozzászólására (») Ápr 10, 2017
Fázisviszonyokba mindenütt beleszól. Négyszögjel amplitudója nem is csökkenhet, viszont nézd meg a frekvenciamenetét, diagramon jól látszik az amplitudó csökkenés, kimenő rezonancia pontja100KHz környékén van. Tehetné a két végcső anódjai közé, meghajtásba is, más értékekkel ott is működne. Rajzon megadott értékek az adott kimenőhöz megoldás.
(#) FordPrefect válasza Robin2 hozzászólására (») Ápr 10, 2017
Idézet:
„Ezek szerint, magát az erősítőt is hozzá lehet/kell hangolni a kimenőhöz.”

Naná. Ez a lényege egy diy erősítőnek. Nem úgy működik, hogy kinézek egy jó gyári kapcsolást, teszek rá egy -akár jónak is mondott, de nem eredeti, akár márkás- kimenőt, és úgy fog szólni, mint az eredeti. Csak akkor közelítene minősége a lemásolni választotthoz, ha eredeti gyári kimenőt alkalmazol. És akkor a nüanszokról, alkatrészekről még nem beszéltünk, de azt inkább meg kell hagyni a "vájtfülűek"-nek.
Hogy érdemes elindulni? Keresel egy bevált, egyszerű kapcsolást, próbálsz egy jó kimenőt ráakasztani. És mérsz, hallgatózol. Mondjuk én a visszacsatolásban lévő kondenzátor cserélgetésével próbálkoznék első körben viszonylag szép jelalakot kihozni az erősítőből.
A megfelelő négyszögjel átvitele szükséges, de nem elégséges feltétele a jó hangnak. Szerintem
(#) Mustang75 hozzászólása Ápr 21, 2017
Üdvözlet mindenkinek!
A véleményetekre lennék kíváncsi ezzel a gitárerősítő kimenő trafó kapcsolással kapcsolatban. A szám adatok nem fontosak, csak az elrendezés és a szekunder 4-8ohm megcsapolása illetve a primer egymásra tekerése - természetesen jól elszigetelten egymástól-.
Következő: »»   20 / 41
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem