Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Klíma szervizelés, javítás
 
Témaindító: Atka15, idő: Júl 15, 2010
Témakörök:
Lapozás: OK   11 / 94
(#) merciabc válasza menyus hozzászólására (») Aug 7, 2013 /
 
Ugye nem inverteres? Ha nem,van benne egy relé, az haldoklik.
(#) menyus válasza merciabc hozzászólására (») Aug 7, 2013 /
 
Nem, nem inverteres.
A hozzászólás módosítva: Aug 7, 2013
(#) menyus válasza merciabc hozzászólására (») Aug 7, 2013 /
 
Ez a relé hol keresendő? A beltériben lévő vezérlőpanelen vagy a kültérinél? (Nem vagyok klímás...)
(#) szitko hozzászólása Aug 7, 2013 /
 
Sziasztok!

"Találtam" a garázsom mélyén egy régi klímát (ablakklíma). A típusát nem tudtam megállapítani, mert a kapcsolóknál, amiből 3 van, német felirat található, a klíma elején pedig "bk-2000" található, ahol a "b", az orosz ABC b betűje.
De igazából nem is a típusa érdekelne, hanem az, hogy lehet-e belőle amolyan "split" klímát csinálni? Magyarul, a kompresszortól csak a két csövet vinném be a lakába, plusz a hűtőfelületet. Így nem kéne egy 60x60cm-es falrészt kibontani, hanem csak a két cső helyét kéne kifúrni.
(#) zsoltee0001 válasza szitko hozzászólására (») Aug 7, 2013 /
 
A mai modern klímákhoz képest nem csak kialakításukba, de hatásfokukba is van egy ég és föld különbség.
(#) szitko válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Aug 7, 2013 /
 
Azt tudom. De ez ingyen van, "A mai modern klíma" pedig "drága".

Ezt az ablakklímát kb 10éve kaptam egy munkatársamtól, aki egy irodaépület felújításánál "nemtette meg", mert kidobásra ítélték.
Most egy kicsit kipucoltam, letakarítottam, és teljesen jól működik. Feltekertem maximumra, elétettem egy hőmérőt és csak csodálkoztam.... Kb 5-7 perc elteltével 12C fokot mutatott a hőmérő. (Mintha hűtőszekrény lenne. )
(#) blackdog válasza szitko hozzászólására (») Aug 7, 2013 /
 
Válasz röviden: Nem valósítható meg. Házi körülmények között pláne nem.
(#) GuTi20 hozzászólása Aug 7, 2013 /
 
Sziasztok!

Pár éve vásároltam egy vinchi klímát akciósan és a meleg idén rákényszerített a beszerelésre is. Klíma fent, bekötés többször ellenőrizve, hűtőközeg mennyiség rendben, de nem nagyon indul. Áram alá helyezem, led világít de távirányítóra nem reagál. Gondoltam bekapcsolom emergency powerral, de semmi. Ha az E.P.-et sokszor nyomkodom egymás után (20-30) elindul pár másodpercre aztán megáll. HF2160-1A-12De High power relay-re megy a fázis ezt átkötöttem közvetlenül a kültéri felé. Kompresszor indul, bent szépen lehül a hőleadó, de ugye mivel ventik nem mennek ezért gyors áramtalanítás. Áram alá helyezéskor a legtöbb klíma beigazítja a lapátok ez tojik arra is.
Kicseréltem a kondikat (mégiscsak állt 4-5 évet), de semmi változás. Beszéltem klímás ismerősökkel a legtöbben azt mondják panel hiba. Valószínűleg ic. Egyéb ötlet, mit nézzek még meg?
(#) blackdog válasza GuTi20 hozzászólására (») Aug 7, 2013 /
 
IC hiba = panel csere. (már, ha kapsz hozzá) Legalábbis a kapott infók alapján
(#) Macsek71 válasza szitko hozzászólására (») Aug 7, 2013 /
 
Szia !

Ha a készüléked az amire gondolok, akkor kár lenne szétszedned ! ( Bár kialakításából adódóan nehéz is lenne - pl egy motor viszi a hideg-meleg hőcserélők ventilátorait )
Szerintem - ha használni akarod - az ablakba vágass egy bútorlapot, amibe beleillesztheted a gépet. Lakószobába kicsit hangos lesz + megkajálja majd a gatyád is
(#) szitko válasza blackdog hozzászólására (») Aug 7, 2013 /
 
Nem házilag akarom megvalósítani!
Röviden le tudnád írni az okát? Nem bírná a kompresszor a távolságot? Mert másra nem tudok gondolni.
(#) szitko válasza Macsek71 hozzászólására (») Aug 7, 2013 /
 
Ma szétszedtem "darabokra", és a felépítését látva támadt az ötletem, hogy át kéne alakítani.
A kompresszorra 400W van írva, a motorra 400/700W. Méréseim szerint, ha megy a kompresszor, és a motor nagy fordulaton megy, az áramfelvétel 4,7-5,2A között mozog. Ha át tudnám alakítani, az egy motor helyére, kettő lényegesen kevesebbet fogyasztó motorok kerülnének, ráadásul a motorokat 12V-ról üzemeltetném, melyet napelemek termelnek. Tehát csak a kompresszor 400W-os fogyasztását kell számolnom.
(#) Mjuz hozzászólása Aug 7, 2013 /
 
Sziasztok. Van egy Daikin inverteres csak hűtő klímám kb. 3-4 éves gép. Gari sajnos már nincs, kaptam egy ismerősömtől. Jó ideje a fészerben pihent. A napokban felszereltettem, gáz is volt benne, aztán mikor be szerettük volna kapcsolni a beltéri elindult, de a kültéri nem. A beltéri megy sima légkeveréses módban, de hűtő módban kiáll hibára. Kültéri meg sem nyekken. Távirányító alapján hibakód U4, kommunikációs hiba a kültérivel. Kültérin a diagnosztikai led nem világít, meg sem nyekken. Olyan mintha nem kapna áramot. Gondolom ez okozza az U4-et is, nem szálszakadás, stb, amiket már ellenőriztem, 220 is rendben. Kibontottuk a vezérlőpanelt, látszólag nincs komolyabb gond, kipukkadt kondi stb. Esetleg van itt közöttetek olyan aki ezek javításával foglalkozik? Vagy mibe kerülhet egy ilyen újonnan?
(#) blackdog válasza Mjuz hozzászólására (») Aug 8, 2013 /
 
Ha megmondod a gép pontos típusát akkor megmondom a pontos diagnosztikai eljárást.
Ha viszont nem villog a led a kültéri panelen akkor csere.
RKS35BVMB kültéribe kb. 145.000 Ft+Áfa egy panel
(#) tibibalogh520 válasza GuTi20 hozzászólására (») Aug 8, 2013 /
 
Szia!
Áramtalanítsd le a gépet, majd nyomd meg a beltérin lévő gombot. Tartsd is nyomva, majd közben helyezd áram alá. A gombot még ekkor is nyomjad vagy 10-20 másodpercig.
Sok gépnél, ez egy reset-et vált ki. Hátha a tiednél is műkszik, és hátha magához tér tőle.
Az se kerülje el a figyelmedet, hogy jó néhány klíma, az áram alá helyezés után, akár 5 percig is nem hajlandó csinálni semmit. De ezután a néhány perc után, már kezelhetővé válik.
Ez az időzítés azért van, hogy egy rövid áramszünet után ne tudjon azonnal újra indulni, hiszen a nyomás kiegyenlítődéshez idő kell.
(#) merciabc válasza Mjuz hozzászólására (») Aug 11, 2013 /
 
Szia! Ehhez komolyabban kell bele nyulnod! Nézd meg hogy kap-e tápot a "led",az az a betáp trafotol lejön a tápja?! Ha áram alá helyezed a panelt,a lednek egyböl kell valamit reagálni. Általában 12voltnak kell lennie a trafo lejövö ágán. (Egy kis fekete kocka.) Ha nincs lejövö fesz.,akkor csak a táp szállt el,ha van feszültség rajta-na akkor van baj... Kiváncsi vagyok?!
A hozzászólás módosítva: Aug 11, 2013
(#) kokaix válasza dejodio hozzászólására (») Aug 11, 2013 /
 
Nagyon szépen köszönöm!
(#) ZSS2 hozzászólása Aug 11, 2013 /
 
Sziasztok! Vestel 02-c klíma ha készenlétiben vagy ventillátor üzemmódban van váratlan időközönként ki-be kapcsolgat és zenél,trillázik,hajnali kettőkor igen kellemetlen,a beltéri vezérlőpanelen átnéztem az elkókat esr-mérővel,cseréltem egy bt136-os triakot és az optocsatolót,de nem javult meg a készülék.Klíma, hűtés üzemben semmi baj teszi a dolgát.Ebben szeretnék segítséget kérni....előre is köszönöm!
(#) dzsanni94 hozzászólása Aug 14, 2013 /
 
Üdv mindenkinek!
Van egy Simbio AC-1012 típusú oldalfali split klímám és az a gond vele hogy amikor feljebveszem a hőmérsékletett akkor hűt de amikor leveszem teljesen akkor is hűt de nem annyira.
Gáz ma lett bele töltve a csatlkazoások is jók megnézte a szerelő.
(#) Mjuz válasza merciabc hozzászólására (») Aug 16, 2013 /
 
Szóval a következő történt. Elvittem egy ismerősömhöz, aki addig jutott el, hogy a led legalább életrekelt. Egy omron g5nb-1a szállt el valamitől. Szóval 2 db panel van kültériben. Az egyik a tápegység a másik maga a vezérlőpanel. A tápegység panelnek elvileg semmi gondja. Most a led villog, azaz a leírás alapján minden rendben. Viszont mégsem, mert összerakva nem indul el a kültéri. Ha megnézem a hibakódot L5-öt kapok, ami kompresszor testzárlat vagy inverter hiba. A kompresszort megmértem és 1,3 ohm ellenállást mérek és a testhez képest sem csipog a szakadásjelző. Azt persze nem tudom hogy ez alapján kijelenthetem-e hogy nincs hiba a kompresszorral, de nemhiszem hogy gondja van mert mikor utoljára levették és használták még a gázt visszaszívták vele, és azóta halt meg valamiért. Valakinek ötlet, hogy merre tovább?
(#) blackdog válasza Mjuz hozzászólására (») Aug 16, 2013 /
 
Az a relé nem véletlenül szállhatott el. Elárulod a kültéri pontos típusát?
L5 valóban az a hiba amit írsz, de függ a típustól is. Túláram is lehet ill. kiment a túláram figyelő. Kellene a pontos típus.

Itt a B sorozat leírása.
Feltételezem, hogy pontosan tisztába vagy azzal amit csinálsz!
A hozzászólás módosítva: Aug 16, 2013

L5-splitB.pdf
    
(#) Mjuz válasza blackdog hozzászólására (») Aug 16, 2013 /
 
Ez egy elég régi típus! RK25BVMB9

Most addig jutottam, hogy összeraktam. Adok neki áramot, nem áll ki hibára. Beltéri beindul, elkezdi kavarni a levegőt. Hibakód nincs. Majd kb. 2 perc szellőztetés után kültériben a ventillátor csak egy pillanatra felpörren és ennyi. Innentől kezdve hibakód L5.
Ha lehúzom a kompresszor csatiját akkor átáll hibakód E5-re, ezzel kitörli az L5-öt és ha összedugom újra a csatit, akkor megint ugyanez elölről.

Most azt teszem, hogy multiméterrel rámérek a hibakód kitörlése utáni ventillátorindítási kísérletre hogy megnézzem a kompresszorhoz megy-e áram. ha megy, akkor valszínű komp halál ha nem akkor még mindig valami alaplap hiba. Jól értelmezem?
(#) Mjuz hozzászólása Aug 16, 2013 /
 
sajnos inverter ellenőrzőm nincs, így a leírás szerinti hibaelhárítási útmutatót nemtudom használni. Már csak azt nemtudom, hogy az elektronikus szelepnek hogyan kellene viselkednie. Kattog, mikor áramot kap a kültéri, de multiméterrel nem tudtam megmérni a lábakat. Szakadásjelző nem mutat semmit, ohm-ot sem tudtam mérni. Más mérőm sajnos nincs.
(#) blackdog válasza Mjuz hozzászólására (») Aug 16, 2013 /
 
Persze, hogy E5 lesz a hibakód mert ennél a sorozatnál még a hővédelem csatlakozója egyben van a kompresszor csatlakozójával.
Az Inverter checker egy Daikin egyszköz a saját gépeihez. Igaz nem túl bonyolult szerkezet.
Megtudod mérni az indítási áramfelvételt?
Ha a ventilátor megindul és meg is áll akkor nem indul meg a kompresszor.
Két ok lehet:
1. Mechanikailag szorult
2. Inverter hiba

Nem akarlak elkeseríteni, de két héten belül 2db kültérit is cseréltünk L5 hiba miatt. Olcsóbb volt az új kültéri mint az alkatrészek. Igaz ezek RKS-B gépek voltak, de minimális a különbség. Igaz nekem 100+ ilyen telepített gépem van.
(#) blackdog válasza Mjuz hozzászólására (») Aug 16, 2013 /
 
Az rendben van, hogy az adagoló kattog. Pozicionál. PWM vezérelt motor csak üzem közben tudnál mérni.
(#) blackdog válasza Mjuz hozzászólására (») Aug 16, 2013 /
 
Most olvasom, hogy mit írtál:
Idézet:
„Sziasztok. Van egy Daikin inverteres csak hűtő klímám kb. 3-4 éves gép. Gari sajnos már nincs, kaptam egy ismerősömtől. Jó ideje a fészerben pihent.”

Először is az a gép leagább 8 éves, de ez nem is lényeg.
Jó ideje pihent.
Csináld a következőt:
Hőlégfúvóval melegítsed fel jól a kompresszor alját majd kicsit melegítsed át az egészet.
Ezután nem túl erősen, de nem is finomkodva egy kalapács és rongy segítségével üssed kicsit a kompresszor tetejét. Majd próbáld indítani.
(#) Mjuz hozzászólása Aug 16, 2013 /
 
Valahol azt olvastam, hogy a motor 3 fázisán bármelyik kettőn 170 volt körül kellene mérnem. Akkor felesleges megpróbálnom mert nem fogom tudni?
(#) Mjuz hozzászólása Aug 16, 2013 /
 
Igen, sajnos a legelején összekevertem a másik gépemmel.
Sajnos a hőlégfűvós megoldást csak holnap fogom tudni kipróbálni, de köszönöm, jó ötlet.
(#) blackdog válasza Mjuz hozzászólására (») Aug 16, 2013 /
 
Azt megteheted, hogy az UVW csatlakozókat lehúzod a kompresszoról és mérsz. Azért a kompresszoról, hogy tudj "kényelmesen" mérni és ne legyen E5 hibád se L5, ha jó az inverter.
Ha a feszültség megvan akkor valószínűleg jó az Inverter.
Azért mondtam, hogy melegítsed és kicsit üssed meg mert sokat állt és valószínűleg össze van szorulva.
A hozzászólás módosítva: Aug 16, 2013
(#) blackdog válasza Mjuz hozzászólására (») Aug 16, 2013 /
 
Most néztem ebben Swing kompresszor van.
Melegítés nélkül is megpróbálhatod. A felső varrat mentén ütögesd ahol hozzáférsz.
Akár indítás közben is.
Az nem írtam, hogy melegítéssel óvatosan. Ne melegítsed túl mert akkor meg valós E5 hibád lesz.
Következő: »»   11 / 94
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem