Fórum témák

» Több friss téma
Lapozás: OK   5 / 5
(#) kokozo válasza Turcy086 hozzászólására (») Szept 15, 2014 /
 
Közbe keresgéltem neked adó vevő modult, ez kb 2km-ig jó azt írják nyílt terepen és ezzel elég egyszerűen meg lehetne építeni a lámpát. Bővebben: Link
(#) witi válasza Turcy086 hozzászólására (») Szept 15, 2014 /
 
Üdvözlet!
Ez nem ilyen egyszerű. Közúton csak bevizsgált és minősített berendezést használhatsz!Nekünk is volt házi vezérlőnk gyári lámpákkal (közmű építés), majdnem bünti (százezres tétel) lett belőle úgyhogy gyorsan megváltunk tőle...
A hozzászólás módosítva: Szept 15, 2014
(#) proli007 hozzászólása Okt 15, 2014 / 1
 
Hello! Igazából Tatu fórumtársunknak rajzoltam ezt az áramkört, de hátha másnak is megtetszik, vagy egyéb ötletet szerez belőle.
- Egy forgalmi lámpa jelzése 4 ütemből áll. Így a működés ütemezését a "központi vezérlő", tulajdonképpen egy bináris számláló két bitjével vezérli a lámpákat. (Két bitnek négy állapota lehetséges.) A lámpa keresztirányú forgalom vezetésére is alkalmas.
- A vezérlő egyetlen CD4060-as számlálót alkalmaz, ahol az időt az IC oszcillátora szolgáltatja. A működési idő két potival állítható. A P1 a sárga jelzését, míg a P2 a piros-zöld jelzések idejét állítja. (Teljesen nem független a két is azért egymástól, de ez még szerintem az "elviselhető tartományban " van.) Látható, hogy a sárga kimenet magas szintje alatt, a Q1 tranzisztor bekapcsol, és gyorsítja az oszcillátor működését.
A K1 kapcsoló középállásban hagyja futni az oszcillátort, így a lámpa automatikusan váltogat. Viszont a "RED" vagy "GREEN" állásában megállítja az oszcillátort, ha a számlálás oda ér. Így a lámpa egy forgalomirányban megállítható.
A kimenti jeleket a Q2..Q4 tranyók, mindössze csak terhelhetővé teszik.
- A lámpa áramkörök kialakítása egységes. Minden lámpa dekódolja a saját jelzését, a "RED-YEL" két adatvonalából. Hogy "egyenes irányú", vagy "kereszt irányú" lámpáról van szó, azt a két Jumper-el (vagy sima átkötéssel) meghatározható. Így a lámpa áramkörök kialakítása egységes lehet. Ha a lámpa "egyenes irányú" (A) akkor az "A"-val jelzett pontokat kötjük össze a lámpában. Ha "keresztirányú, akkor a "B"-vel jelzett átkötéseket használjuk.
- A lámpák táplálása akkumulátorosra lett kigondolva. Lehet a vezérlőnél is elhelyezni a "központi aksit", ekkor minden lámpához négy vezetéknek kell menni. Plusz, GND (mínusz), Red, Yellow. Természetesen a tápvezetékeknek kellően vastagnak kell lenni, a jelvezetékek lehetnek vékonyak. (Létezik ilyen speciális riasztó kábel, ha jól emlékeszem.)
De mód van arra is, hogy a lámpák önálló akkumulátorral rendelkezzenek. Ekkor csak három vezetéket kell lámpáról-lámpára vezetni. GND, Red, Yellow. Ez lehet vékony kábel, vagy akár egy kéteres árnyékolt valamilyen hangfrekis dugóval is.
- Magában a lámpákban Led-ek vannak elhelyezve, amit az IRFZ44 kapcsolgat. A Led-ek csoportosítása (soros kapcsolása és a párhuzamos ágak kialakítása "létra jellegű lehet) tetszőlegesen kialakítható. Egy-Egy kimenet akár 2A-al is terhelhető. Természetesen ha kis makett lámpát készítünk belőle, akkor a Fet akár el is maradhat, az IC maga is képes meghajtani egy-egy Led-sort. De ekkor természetesen a Led-ek közös pontja a plusz táp helyett a GND lesz és nem az anódok, hanem a katódok lesznek a GND-n..
A hozzászólás módosítva: Okt 15, 2014
(#) dbase hozzászólása Feb 19, 2017 /
 
Hello
Ezeknél a sablonos 555-4017 es kapcsolásoknál hogy lehet start-stop gombbal ellátni?
Városunkban szokott lenni roncsderbi-autócross s megkértek készítsek egy start lámpát. Az alapja ugyan ez lenne, csak gombnyomásra indulna el a folyamat. 2mp-enként felgyullad sorba a 3 lámpa ennyi, max a végén mind kialszik szerintem ez lenne a leglátványosabb. 250w-os reflektorok megvannak már. Alap ic-k itthon megvannak, csak a reset funkcióra nem jövök rá.
Köszi
(#) proli007 válasza dbase hozzászólására (») Feb 19, 2017 /
 
Hello! Legegyszerűbben, ha a három lámpa a Q0-Q1-Q2 kimenetre van kötve. A Q3 ütemnél megállítod az ütemadót. Majd a Start gombbal pedig törlöd a számlálót. Megnyomva ezt újra el fog számolni Q3-ig és ott leáll. (Egy szépséghibája lesz, hogy tápfesz bekapcsolásakor eljátszik egy "indítást". De lehet tesz gyanánt ez nem is rossz. Vagy a lámpák tápját később kapcsolod be.)
De kívánságra rajzoltam már ilyesmi áramkört. Itt pld. négy piros után jön egy zöld.
(#) dbase válasza proli007 hozzászólására (») Márc 12, 2017 /
 
Megépìtettem csak az ic-s részt. Bekapcsoláskor nem fut végig,alap állapot hogy a Q0 aktìv. Gombnyomásra lefut a lépkedés Q1-Q2-Q3 Q4-re kötve IC 8-9 lába. Meg is áll a lépés újra Q0 aktìv. Működik csak máshogy
(#) proli007 válasza dbase hozzászólására (») Márc 12, 2017 /
 
Ha nem rajzolod le, nem fogom megtudni mit is építettél. Valamint pontosan le kellene írni, hogy hogyan is szeretnéd, hogy működjön.
(#) dbase válasza proli007 hozzászólására (») Márc 13, 2017 /
 
Tökéletesen működik köszönöm szépen! Annyi hogy mikor áramot kap nem fut végig, plusz alap állapotban mikor lefutott a Q1 aktìv, s az is marad. Nincs a cd4017 nek olyan állapota,hogy egyik kimenete sem aktìv, mint ahogy gondoltad/tervezted .Videjom Linkje
(#) proli007 válasza dbase hozzászólására (») Márc 14, 2017 /
 
Hello! Egyszerű a dolog, a Q0 kimenrtét nem használod, csak a Q1-Q2-Q3-at kötöd a lámpákhoz. Ekkor Reset alatt a mindig a Q0 aktív (nem a Q1). Oda nem lámpát kötsz, hanem egy Led-et. Akkor azon látod hogy amikor bekapcsolod Reset-ben van a dolog.
Egyébként nem lehet olyan, hogy "egyik kimenete sem aktív". Hiszen ez egy dakádikus számláló, ami 0..9-ig számol. Nyilván valamelyik kimenetének mindig aktívnak kell lenni.
Egyébként nem illendő egy Led-et közvetlen a kimenetre kötni. Túlterhelheti az áramkört.
(#) Polip111 válasza kaqkk hozzászólására (») Okt 9, 2018 /
 
Szia!

Szeretném elkészíteni az általad közkincsé tett közlekedési lámpát. A hex file-t sikeresen letöltöttem. A programozással szerencsére nem lesz problémám. Nagyon megköszönném, ha tudnál küldeni számomra kapcsolási rajzot a készülékről, ami nagy segítség lenne.

Üdvözlettel: János
(#) kokozo válasza Polip111 hozzászólására (») Okt 11, 2018 /
 
Üdv!
Ez annyira egyszerű mint egy faék.. Azért nem is csinált hozzá kapcsolási rajzot szerintem.
Amit leírt abból 5 perc alatt bárki meg tudja építeni, vagy kapcsolási rajzot csinálni.

klampa.JPG
    
(#) kokozo válasza kokozo hozzászólására (») Okt 11, 2018 /
 
Mellesleg én a programot a videóhoz hasonlóra módosítanám.

kozlampa.mp4
    
(#) kaqkk válasza kokozo hozzászólására (») Okt 11, 2018 /
 
Ez pont úgy működik mint a videóban, annyi különbséggel hogy állítható a váltás ideje 10-60 másodperc közt
A hozzászólás módosítva: Okt 11, 2018
(#) kokozo válasza kaqkk hozzászólására (») Okt 11, 2018 /
 
Szia! csak ez meg nem kompatibilis az első verzió hardverével.. Csinálhatok új kapcsolási rajzot.
(#) kaqkk válasza kokozo hozzászólására (») Okt 11, 2018 /
 
Nem kell, már kész a rajz .
Következő: »»   5 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu