Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Központi fűtés (vezérlés)
Lapozás: OK   17 / 28
(#) diego2k2 válasza Bakman hozzászólására (») Jan 24, 2018 /
 
Köszönöm a választ. A relét hova is kell illeszteni? Illetve a gázkazánnál hova kötöm (vevő elé, után)? Bocsánat, ha hüleséget kérdek.
(#) Bakman válasza diego2k2 hozzászólására (») Jan 24, 2018 /
 
Most kellene rajzolni de az nem fog menni, céges gép van csak a közelemben. Ha addig valaki le nem rajzolja, szombatig türelmedet kérem.

Az lenne a lényeg, hogy amikor a pufferban van melegvíz, a rajta lévő termosztát húzzon meg egy relét, aminek az alaphelyzetben zárt érintkezője megszakítja a gázkazán termosztátjának jelét. Nem a tápfeszültségét, hanem azt a vezetékét, amelyik a kazánt vezérli. Így hiába kapcsol be a termosztát, a gázkazán nem fog tudni elindulni.

Viszont, ettől egy halvány lépéssel bonyolultabban meg lehet oldani azt, hogy a gázkazánhoz ne kelljen egy külön termosztát, hanem a meglévő rendszerbe lehessen illeszteni. Kelleni fog egy-két relé de nem egy bonyolult dolog. Ez utóbbihoz kellene a rajz. Az alapvető probléma az, hogy a gázkatán termosztát vezetékeit nem szabad mással összekötni, galvanikusan el kell választani a többi elektromos egységtől, ehhez kell a relé.
(#) atus1981 válasza diego2k2 hozzászólására (») Jan 24, 2018 /
 
Eléggé bonyolítod a dolgot. Mellesleg a csőtermosztát nem éppen erre való.
Proli007 fórumtársat pár éve megkértem egy vezérlés tervezésére, köszöni szépen jól működik

Itten-e
Persze azóta már csináltam arduino-ra épülő verziót is. Az elv ugyanaz, csak "spécibb".
(#) Bakman válasza atus1981 hozzászólására (») Jan 24, 2018 /
 
Én személy szerint csőtermosztátot nem javaslok sehova (mindegy, hogy mire tervezték) de úgy tűnik, hogy diego2k2 perpillanat meg van elégedve a rendszerrel csak szeretné kiegészíteni egy gázkazánnal.
(#) Mate78 válasza diego2k2 hozzászólására (») Jan 27, 2018 /
 
Szia,

Nem vagyok fűtésszerelő, de le tudnád rajzolni, hogy van összekötve a gázkazán hidraulikusan a meglévő fűtési rendszerrel?Ennek tudatában lehet (szerintem) csak konkrét vezérlést tervezni hozzá.
(#) diego2k2 válasza Mate78 hozzászólására (») Jan 28, 2018 /
 
Most úgy tűnik, hogy a rendszer nem fog tudni teljesen automatán működni, mivel a fűtésszerelő azt mondja, nem biztos, hogy a vegyestűzelésű -- > gázkazán irányába tud visszacsapó szelepet tenni. Ennek eredményeként nekünk kell majd mindig nyitni/zárni, hogy ha a vegyestüzelésűt használjuk. Emiatt a vezérlést sem érdemes (egyelőre) összehangolni. Őszintén szólva, nagyon valószínű, hogy egyébként is csak a gáz lenne használva a közeljövőben. Szóval most csak annyi a teendő, hogy a gázkazán vezeték nélküli termosztátjának vevőjét a gázkazánkoz bekötöm. Továbbá találtam a faluban egy másik gázszerelőt, aki úgy tűnt érti, hogy mi a helyzet, és tulajdonképpen a fent említett dolgokat javasolta (relézés) és valószínűleg ő "segít" majd összekötni a vezérlést, amennyiben úgy döntünk.
(#) Mate78 válasza diego2k2 hozzászólására (») Jan 28, 2018 /
 
Pont erről van szó...először egy helyesen megtervezett és kivitelezett hidraulikus rendszer, és ahhoz a vezérlés.
Egyszerűnek tűnik, puffer, gázkazán, szivattyú, de ha jobban belegondolunk kicsit árnyaltabb a helyzet.Hogy kössük a gázkazánt?A pufferre dolgozzon?Ha igen, hőveszteség lesz,nomeg szabályozott égésű hőtermelőt (gázkazán) nem érdemes pufferelni.Viszont ha csak radiátoros fűtésed van, és kondenzációs a kazán, a pufferelés mégicsak előnyös lehet, mivel hidegebb víz mehet vissza a gázkazánba,(ezáltal jobb lesz a kondenzáció, és a hatásfok) a pufferben végbemenő hőmérsékleti rétegződés miatt.Azért írom ezeket, mert nálam is hasonló rendszer üzemel (vegyes kazán, 1000l puffer, gázkazán) és sokat agyaltam hogyan legyen összekötve.
Azt azonban nehezen venné be a szervezetem, hogy 2018-ban kézzel kelljen váltogatni a két üzem között.
(#) Little válasza diego2k2 hozzászólására (») Jan 28, 2018 /
 
Nálam gázkazán+hmv és vegyes+puffer a felállás. Vegyessel fűtöm fel a puffert, majd rögtön ki is tudom húzni a már betáplált meleget. Ez megy a hidrováltóba, ahová a gázkazán is be van kötve. Hidrováltó után emeleti és földszinti szivattyúk külön. A gázkazán télen-nyáron készíti a hmv-t is. Ha a vegyes kazán 50°C akkor bekapcsol a bypass szivattyú és tolja a pufferbe a meleget. Ha a puffer melegebb mint 45°C akkor a gázkazán vezérlését tiltja és engedélyezi a puffer szivattyút, amit az emeleti vagy földszinti termosztát indít a hozzá tartozó szivattyúval. Ha lehűlt a puffer, visszaadja a vezérlést a gázkazánnak amit szintén az emeleti vagy földszinti termosztátok indítanak. Nincs túlbonyolítva, egyszerűen vezérelhető is és hidraulikailag is rendben van.
(#) Bakman válasza diego2k2 hozzászólására (») Jan 28, 2018 /
 
Idézet:
„a fűtésszerelő azt mondja, nem biztos, hogy a vegyestűzelésű -- > gázkazán irányába tud visszacsapó szelepet tenni. Ennek eredményeként nekünk kell majd mindig nyitni/zárni”
Ilyen nincs. Másik fűtésszerelőt kell keresni.
(#) atus1981 válasza Bakman hozzászólására (») Jan 28, 2018 /
 
Így van, cserélje le azt a fűtésszerelőt! Olyan nincs, hogy nem tud visszacsapót beépíteni! Éves szinten megcsináltunk 25-30 ilyen fűtési rendszert, de egyetlen helyen se volt probléma a hidraulikus rendszerrel. Vezérlés is lett hozzá csinálva. Természetesen vezérléssel nem lehet a szerelési hibákat kijavítani.
(#) JZoli válasza diego2k2 hozzászólására (») Jan 29, 2018 /
 
Mi az, hogy nem tud visszacsapó szelepet betenni? Ha nem is talál helyet a visszacsapó szelepnek a mai világban még az sem lehet gond, mert lehet szerezni olyan visszacsapót ami egy sima hollandiba belefér, erről teszek is fel egy képet, hogy mire gondolok. De nehogy már egy visszacsapón mújon egy rendszer "autómatizálhatóága"!
A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2018
(#) JZoli válasza diego2k2 hozzászólására (») Jan 29, 2018 / 1
 
Mi az, hogy nem tud visszacsapó szelepet betenni? Ha nem is talál helyet a visszacsapó szelepnek a mai világban még az sem lehet gond, mert lehet szerezni olyan visszacsapót ami egy sima hollandiba belefér, erről teszek is fel egy képet, hogy mire gondolok. De nehogy már egy visszacsapón mújon egy rendszer "autómatizálhatóága"!

HPIM0702.JPG
    
(#) DkGrinder válasza diego2k2 hozzászólására (») Feb 2, 2018 /
 
Elég felesleges dolog 1000L vizet felfűtteni gázzal :-S
(#) Bakman válasza DkGrinder hozzászólására (») Feb 2, 2018 /
 
Félreérted a dolgot. Ha a gázkazán megy, akkor a puffertartály és a vegyestüzelésű kazán ki van zárva a keringetésből. Ha a vegyestüzelésű kazánban és/vagy a puffertartályban van meleg víz, akkor a gázkazán le van tiltva.

A rendszer előnye az, hogy a vegyestüzelésű kazán használata esetén is szabályozni lehet a hőmérsékletet. A feleslehes hőt a puffertartály tárolja.
(#) Toreto25 hozzászólása Feb 25, 2018 /
 
Sziasztok!

A következő lenne a problémám, hogy van egy motoros váltószelep amihez három kábel tartozik az egyik az "A" állás a másik a "B" állás a harmadik kábel a nulla. Van két termosztát, ami adja a fázist. De itt a probléma, ha egyszerre kapcsol be mind kettő akkor a szelep folyamatosan nyit és zár.
A motoros szelep 250V-os. Nekem egy olyan eszköz vagy nem is tudom mi kellene, amivel tudok egy "Erő sorrendet" beállítani.

Az ötleteket előrre is köszönöm!
(#) DkGrinder válasza Toreto25 hozzászólására (») Feb 25, 2018 /
 
Keverő vagy váltó szelep? A két termosztát milyen logika alapján kapcsol, hova van felhelyezve?
(#) VIM válasza Toreto25 hozzászólására (») Feb 25, 2018 /
 
Szia! A probléma valószínűleg az, hogy ami most a rendelkezésedre áll az az elképzeléseddel nem valósítható meg. Milyen termosztátokkal akarod vezérelni a milyen motoros szelepet?
(#) Bakman válasza Toreto25 hozzászólására (») Feb 25, 2018 /
 
Egy relével megoldható. Az erősebb elveszi az áramot a gyengébbtől. Erre gondoltál?
(#) Toreto25 hozzászólása Feb 26, 2018 /
 
Sziasztok!

Egy honeywell váltószelep 4013 a két DB termostát két db tartályban van az egyik a fűtés a másik a melegvíz.
A termostátok Tech 21R típusúak.
(#) uniman válasza Toreto25 hozzászólására (») Feb 26, 2018 /
 
Ezt neveznéd "termosztátnak"...?
A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2018
(#) Toreto25 válasza uniman hozzászólására (») Feb 27, 2018 /
 
Szia!

Igen mert az a vezérlő úgy van beállítva!
(#) Toreto25 hozzászólása Márc 5, 2018 /
 
Sziasztok!

Megtaláltam a megoldást, a megoldás egy nyitó-záró mágneskapcsoló pontosan meg is oldja a problémát.
Így beállítható, hogy melyiket szeretném elsődlegesnek állítani.

Köszönöm az ötleteket.
(#) Little válasza Toreto25 hozzászólására (») Márc 6, 2018 /
 
(#) ufi hozzászólása Szept 11, 2018 /
 
Üdvözlet mindenkinek! Egy kérdéssel fordulnék hozzátok és pedig: Lehet-e kapni 1/2"-os csatlakozású huzatszabályozót? Ha igen tudnátok adni egy linket,ahól meg tudom rendelni. Előre is köszönöm!
Sajnos régi a kazán,és csak 1/2"-os kivezetések vannak
(#) atus1981 válasza ufi hozzászólására (») Szept 11, 2018 / 1
 
Hali,
Szerintem nem lehet, legalábbis én pályafutásom alatt nem találkoztam vele, pedig kellett volna.
Esetleg elektronikusban lehetne gondolkodni.
Vagy levágjátok a feles csonkot és 3/4-edest tesztek rá, vagy 3/4-edes T idom állítva, tetejébe a 3/4 huzatszabályzó, az oldalát meg belekötni az előremenő ágba, emelkedtetve. Remélem érted
A hozzászólás módosítva: Szept 11, 2018
(#) ufi válasza atus1981 hozzászólására (») Szept 12, 2018 /
 
Üdvözlöm! Igen èrtem, rendben, köszönöm a segítsèget!
(#) pheteeemc hozzászólása Szept 18, 2018 /
 
Sziasztok!
Relés vezérlésben szeretnék segítséget kérni,mert még nem találtam meg rá a választ,olyat szeretnék amiben nincs semmiféle félvezető.Szeretnék letenni egy villamos iskolát is ,de sajnos még nem indul létszám hiány miatt,ezért szorgalomból addig is próbálnám magam fejleszteni.Interneten sok minden nincs fent ami eléggé szájbarágós lenne.
Szóval:
Van egy egyszerű fűtésrendszer.Pincében egy vegyes kazán amin van egy csőtermosztát,ami ha eléri a 45 fokot indítja a szivattyút,és van egy gázkazán amire van kötve egy vezeték nélküli termosztát ,ami rövidzárat ad a kazánnak,hogy induljon el a fűtés,ha kéri a hőfokot.(két rendszer között van visszacsapó szelep).Viszont én szeretném reteszkötésbe tenni,hogy ha be van gyújtva a vegyes kazánnal ,akkor ne induljon el a gázkazán,viszont ha megy a gázkazán ,akkor ne induljon el a vegyes kazán szivattyúja.Ezt a gyakorlatban úgy gyakorlonám ,hogy ledekkel és elemmel.
köszi a segítséget
(#) pont válasza pheteeemc hozzászólására (») Szept 18, 2018 / 1
 
Idézet:
„ha megy a gázkazán ,akkor ne induljon el a vegyes kazán szivattyúja”


Hanem robbanjon fel? A fűtésvezérlés nem játék, nagyon kezdő kérdéseid vannak ahhoz, hogy ebben felelősségteljesen segítsen valaki, jobb lenne nem élesben megtanulni ezeket a dolgokat.
(#) pheteeemc válasza pont hozzászólására (») Szept 19, 2018 /
 
Én is pont ezt mondom,hogy nem élesben szeretném gyakorolni.Hiába van meg a gázos okj-s szakmám és a mestervizsgám,ott nem adnak ilyen esélyt,hogy megtanulja az ember.Lehet ,hogy kezdő kérdéseim vannak,de valahol el kell ,hogy kezdje az ember,más sem úgy született.De azért köszi
(#) pont válasza pheteeemc hozzászólására (») Szept 19, 2018 /
 
Elnézést akkor félre értettelek. Szóval a konkrét áramkör/áramköri elemek ismerete nélkül, nehéz bekötést ajánlani, de a standard retesz úgy működik, hogy a relének van még pluszban egy bontó érintkezője (ennek a jelzése NC ) és az van sorban kötve a másik relé tekercsével és keresztben viszont, így ha már az egyik be van húzva akkor a másik már nem tud.
A hozzászólás módosítva: Szept 19, 2018

NONAME.JPG
    
Következő: »»   17 / 28
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem