Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   369 / 841
(#) Alkotó válasza scooby_ hozzászólására (») Aug 12, 2011 /
 
A söntön eső feszültséget le kell osztani a 200mV-os kijelző számára.
A labortápban lévő "belső sönt" nagyon is másért van ott, méghozzá az áramkorlát beállíthatósága miatt, hiszen maga a szabályozás is ezen figyeli az áramot. Az már csak ráadás, hogy ezt használjuk az áramerősség kijelzésére is, de nem ezért van ott alapvetően.
(#) scooby_ válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 12, 2011 /
 
Értem,ezt jó tudni!
(#) scooby_ válasza helektro hozzászólására (») Aug 12, 2011 /
 
Sajnos más módszerekhez kellett folyamodnom. A multiméterem árammérőjében nem bízom meg. 1A-es nagyságrendeket téved. Most azt csináltam,hogy leterheltem a kimenetet egy 12V 40W-os forrasztópákával. Ezután megmértem,hogy mekkora feszültség esik a söntön és végül ezt az értéket elosztottam a söntellenállások eredőjével. Ez utána a kapott eredményhez kalibráltam a műszert. Szeptemberben megint beviszem majd a műszeremet egy tesztre,mert nem lesz ez így jó!
(#) Alkotó válasza scooby_ hozzászólására (») Aug 12, 2011 /
 
Ha feszültséget tudsz mérni, akkor az áramot ki tudod számolni ha mérsz egy ismert söntön. Amit Attila86 javasolt, az is hibátlan lehet. Egy a lényeg, minél pontosabban tudd mekkora az ellenállás, és azon minél pontosabban tudd mérni a feszültséget. Innen már csak egy kis számolás és megvan az áram. Aztán már CSAK azt kell elérni, hogy a kijelző is ezt mutassa...
(#) scooby_ válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 14, 2011 /
 
Végül az egyszerűség kedvéért csak leterheltem a labortáp kimenetét egy 12V-os 40W-os forrasztópákával,és a labortápban lévő söntökön mértem feszültséget,és számoltam velük az áramfelvételt. Egyenlőre szerintem ez is megfelel,már így is pontosabb mint a műszerem. Ma végre véglegesen a helyére került a trafó,ÉS! El is fértem vele a dobozban. Viszont az ónom úgy fogy mint a só,megint venni kell majd.
(#) Piszkos hozzászólása Aug 14, 2011 /
 
Üdv! Nem elektronikai, hanem kialakításbeli kérdésem lenne. Kettős tápot építek, és 2 sorba kötött jaxley kapcsoló fogja szabályozni a feszültséget. Így megoldható lesz a fél voltonkénti pontos feszültség beállítás mindenféle műszer és kijelző nélkül. Az a kérdésem, hogy milyen gyakran használjátok úgy a tápot, hogy a két külön kimeneten két különböző tápfeszt állítotok be, mert " stereo" kétáramkörös kapcsolóim vannak, szimmetrikus feszültségállítást csinálnék, de nem tudom mennyire korlátozná a használhatóságot.
(#) poros válasza Piszkos hozzászólására (») Aug 14, 2011 /
 
Szia! A külön külön szabályozható /beállítható/ szerintem jobban kihasználható. Ez attól is függ milyen irányú az érdeklődési köröd. Nálam sokszor kell egy áramkör teszteléséhez kétféle feszültség.
(#) Shoo hozzászólása Aug 14, 2011 /
 
Sziasztok!

Szeretnék építeni egy kisebb labortápot. Megmaradt egy 230V/2x18Vx1.3A-os transzformátorom, ami igaz nem túl nagy, de nagy segítsége lenne az apróbb kapcsolásoknak a fejlesztésében, ha tudnék belőle egy labortápot készíteni. Tudnátok ajánlani hozzá egy egyszerűbb kapcsolást?
Előre is köszönöm!
Üdv!
(#) Tonybacsi válasza Shoo hozzászólására (») Aug 14, 2011 /
 
Szia!
Egyenlőre még elég sok az ismeretlenes tényező.
Ha a meglévő a trafódhoz szeretnél labortápot, jó lenne kicsit többet tudni róla. pl.: a kimenetek száma, kiosztása. Technikai, szellemi felkészültség is kell majd hozzá, ha saját kezűleg építed majd meg. Tudnod kell (kb.) milyen áramköröket akarsz róla működtetni, egy, vagy két kimenet (netán független) legyen rajta, feszültség-áram minimum mennyi legyen, műszer kell-e, és ha igen milyen legyen (analóg, vagy digitális) és ezekből hány darab kell? És nem utolsó sorban az alkatrészek beszerezhetősége (vagy "mi van a fiók mélyén") illetve mekkora összeget szánsz rá?
Dióhéjban ennyi. Szedd össze a gondolataid és írd le, úgy könnyebb lesz segíteni is.
(#) Shoo válasza Tonybacsi hozzászólására (») Aug 14, 2011 /
 
Összeszedtem.
Szóval forrasztottam már 1-2 panelt, smd-vel is megbirkózom, és persze terveztem is már áramköröket.
A trafóról bővebb infó(a típus: ME.TRE-47.66418-2/): Bővebben: Link
Tehát a kimenet 4 sarus. Főleg 5-10V-os áramköröket tesztelnék vele(mikrokontrolleres kapcsolások), Talán 1-2 lesz olyan, ami elérheti a 20 nagyon max. 25V-ot. Jó lenne, ha tudna olyan 25V-ot és 2A-t, de az se baj, ha kisebb a feszültség. 1 kimenet szeretnék, de az legyen változtatható. Nem kell bonyolult kijelző. 1 max. 2 2 vagy 3 digites 7szegmenses kijelző is megteszi. Jó lenne, ha lenne benne áramkorlát.
Gondolkodtam már egy FET+mikrovezérlős kapcsoláson is, de egyet se találtam. A mikrovezérlő egy kicsit sok lenne erre, de legalább ott lenne a kijelző vezérlésére is. Mivel a trafó már meg van így úgy gondolom, hogy nem kerülhet már tízezrekbe. Kapcsolástól függ, hogy mennyit szánok rá. Nahh meg az erős javaslat is hatással van rám.
(#) storm válasza Shoo hozzászólására (») Aug 14, 2011 /
 
Tessék Neked már csak görgetni kell, meg választani.
(#) Shoo válasza storm hozzászólására (») Aug 14, 2011 /
 
Köszi szépen!

Ezen elindulva eljutottam PCB kapcsolásához...azt hiszem az lesz megépítve csak, majd még megnézem jobban, plusz keresek hozzá mérőket.
(#) Tonybacsi válasza Shoo hozzászólására (») Aug 14, 2011 /
 
Igen. Így mindjárt könnyebb.
Tehát, a rendelkezésedre álló trafódból - elméletileg - egy 18V/2A , vagy egy 36V/1A-es labortápot tudsz összehozni (a veszteségeket is figyelembe véve).
Ha az "Alkoto féle" 1.4.2 verziót választod, akkor szükséged lesz még némi nyers, független feszültségekre:
1; +/-8V_0.5A földfüggetlen a digit kijelzőknek
2; +/-15V_0.5A közös GND a segédtápnak

Ha segédtáp nélkül szeretnéd megépíteni esetleg nézd meg
ezt
itt csak a kijelzőkhöz kell némi "plusz".
(#) Shoo válasza Tonybacsi hozzászólására (») Aug 14, 2011 /
 
Na** akkor ezt a segédtáp nélkülit választom. Van még kis trafóm a mérőkhöz.
Gondolom így ahogy van meg is építhetem. Tartozik hozzá valami konkrét mérőpanel vagy az izlés szerinti?
(#) poros válasza Shoo hozzászólására (») Aug 14, 2011 /
 
A mérőpanel ízlés szerinti de legtöbben http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_hsz_475942.html?highligh...475942 Ezt építik meg hozzá. Alkotó mesternek köszönhetően.
(#) Shoo válasza poros hozzászólására (») Aug 14, 2011 /
 
Jól sejtem, hogy az áramerősség méréshez nem kell másik műszert építenem csak a megfelelő méréshatárral megépíteni?
(#) poros válasza Shoo hozzászólására (») Aug 14, 2011 /
 
Igen jól látod egy megfelelő átkapcsolóval lehet mindkét értéket mérni. Szerintem nem árt ha mindkettő érték látható egyszerre a labortápon. Inkább kettő megépítését javasolnám egyiket a feszültségnek a másikat az áram erősségnek.
(#) Shoo válasza poros hozzászólására (») Aug 14, 2011 /
 
Rosszul fogalmaztam.
Én is két műszerre gondoltam, de az egyiket 200V-os méréshatárral a másikat 20V-al pl.
(#) Tonybacsi válasza Shoo hozzászólására (») Aug 14, 2011 /
 
Ha a 18V/2A-es tápot építed meg, és egyszerre szeretnéd látni a kimenő feszültséget és az áramot is,(én is ezt javaslom), akkor, egy 20V méréshatárú fesz. mérő, és egy 2A méréshatárú árammérő műszer épp ideális lesz. Ezeket egy 200mV alapérzékenységű 3 1/2 digites panelmérőből egyszerű kivitelezni.LED-es
vagy LCD-s
(én személy szerint a LED-est jobban szeretem saját fénye van)
(#) DFerus hozzászólása Aug 18, 2011 /
 
Sziasztok!

Tudnátok ajánlani egy nem túl nagy alkatrészigényű tápegység kapcsolást (nyáktervvel). 0-24V kb. 3A-ig, beállítható áramkorláttal.
Anno a bss elektronikáról próbálkoztam ezzel, de nem éledt fel, alkatrészeit másra használtam fel:

http://bsselektronika.hu/index.php?id=362

Akkor itt a hobbielektronikán írták, hogy ez feleslegesen túlbonyolított és nagy alkatrészigényű kapcsolás.
Ha van jobb ötlet szívesen fogadom.
Bővítettem a saját kis tápomat doboz szinten + kapott árammérőt. Így akár komolyabb panel is elférne most már bent. Ez a kapcsolás van benne:

http://bsselektronika.hu/index.php?id=308

Csak ugye nem tudja a 0v -ot, 2,77V-ról indul a szabályozás, amit anno meg is tárgyaltunk itt. Illetve fix az áramkorlát.
(#) proli007 válasza DFerus hozzászólására (») Aug 18, 2011 /
 
Hello!
Miért nem építed meg ezt a kapcsolást. A Fet végfokozatot volt aki egyetlen IRF540-el helyettesítette, és állítólag működött.
De ha valamiben van néhánnyal több ellenállás mint másban, az még nem jelenti azt, hogy túl van bonyolítva. Hiszen hogy "végtelenül egyszerű legyen" valami és közben "sok mindent tudjon", az nem igazán szokott összejönni.
Ha valamihez van panelterv, beültetési rajz, igazán nem nagy kaland utánaépíteni. És ha pontos-alapos munkát végzel, első rúgásra indulni fog..
üdv! prroli007
(#) Ghoost válasza proli007 hozzászólására (») Aug 18, 2011 /
 
Idézet:
„A Fet végfokozatot volt aki egyetlen IRF540-el helyettesítette, és állítólag működött.”


Jelen Igaz, hogy IRFP460 volt nalam a kivalto eszkoz.
(#) Doncso válasza proli007 hozzászólására (») Aug 18, 2011 /
 
Proli mester, én voltam az a szerencsés, de az nem irf540 volt, hanem IRFP460N, egyébként nagyon stabil és klassz táp, mái napig azt használom, nem lehet kinyírni.
(#) sector99 válasza proli007 hozzászólására (») Aug 18, 2011 /
 
Igaz, hogy nem írtam róla, de én is sikeresen megépítettem, először persze az 5 FET-es változatot. Aztán az első félvezető halálnál lecseréltem egy IRFP460-ra - az előttem szólók ötlete alapján.
Azóta is kifogástalanul működik.

Köszönjük Mester !

üdv:sector99
(#) baloghz hozzászólása Aug 19, 2011 /
 
Sziasztok!

Elsősorban Proli mesterhez, illetve azon fórumtársakhoz intézném a kérdést akik megépítették a "proli007" féle tápot. Ha csak egy irfp460-as FET-tel épül meg a táp, akkor szükség van az R17 - Z1-es alkatrészekre, vagy a FET simán mehet (lábhelyesen) a főpanel G-D-S részébe?
(#) Ghoost válasza baloghz hozzászólására (») Aug 19, 2011 /
 
Szia!

En beepitettem a kerdezett pozicioszamon levő alkatreszeket. Sot a Source ellenallast se hagytam ki.
Tehat nem a fopanelra kerult beultetesre a FET, hanem a -mellekelt nyakot felhasznalva- kulon panelra. A ket panel pedig 3eru (1.5mm2) vezetekkel lett kapcsolatba hozzva egymassal.
(#) baloghz válasza Ghoost hozzászólására (») Aug 19, 2011 /
 
Szia!

OK! Köszönöm a választ!
(#) proli007 válasza baloghz hozzászólására (») Aug 19, 2011 /
 
Hello!
Mindenképpen kell a két alkatrész. Az ellenállás zárja le a Fet-et (különben a meghajtó tranyó maradékáramától állandóan nyitva lenne, mint ahogy volt is rá példa), a dióda pedig a Gate védelmét szolgálja.
üdv! proli007
(#) baloghz válasza proli007 hozzászólására (») Aug 19, 2011 /
 
Szia!
Köszönöm a válaszod!
(#) DFerus válasza proli007 hozzászólására (») Aug 19, 2011 /
 
Köszönöm, megfelelőnek tűnik.
Következő: »»   369 / 841
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem