Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Laptop CCFL (háttérvilágítás) javítása
Lapozás: OK   1 / 6
(#) szgabor hozzászólása Jún 21, 2009 /
 
Sziasztok!

Kaptam egy régi (Fujitsu-Siemens Lifebook S4572) laptopot, aminek szokás szerint rossz a háttérvilágítása (kép van, persze alig kivehető).

Megvizsgáltam az invertert, rádugtam egy másik képernyő világítását, azzal sem megy. A biztosíték jó. A kimeneten bekapcskor sem mérhető semmi. Kimértem a bemenetet is: 4 láb, 15V, fényerő (1,5-5V), 0V, GND. Ezt a 0V-osat 1K-n keresztül összekötöttem a fényerővel, hátha az a bekapcsolás-jel, de semmi.
Ezek alapján mennyire valószínű, hogy az inverter a ludas?

Az eBay-n találtam pár típusazonos invertert, de nagyon drágák, az egész nem ér annyit. Nagyon hasonló, szintén Fujitsu-Siemens példányokat viszont sokkal barátságosabb összegekért is árulnak. A csatlakozók azonosnak néznek ki, annyi, hogy ha jól látom, a bemenet nem leszorítós, hanem sima benyomós változat. Ezek mennyire lehetnek csereszabatosak?


UI: azért nyitottam külön témát, mert elég gyakori problémáról és potenciálisan veszélyes alkatrészekről van szó.
(#) Georgee válasza szgabor hozzászólására (») Jún 21, 2009 /
 
Hello! Van kereső és van is ilyen téma!
(#) greatman válasza szgabor hozzászólására (») Jún 21, 2009 /
 
Szia!
Jó esélyell lehet inverter hiba. De nézd meg az inverteren lévő PWM szabályzó IC típusát. Rá keresel a gugliban, az adatlapjára, és ott meg fogod találni a kapcsolási rajzát is. Ezek után le tudod ellenőrizni, hogy melyik lábon milyen fesznek kell lenni. (Tápfesznek, fényerő, indítás, stb.)
Egyébként jellemzően az inverterekben a PWM szabályzó csak a fényerő szabályzás miatt van. Elvileg és gyakorlatilag is teljesen át lehet kötni, ilyenkor nincs fényerő szabályzás, soros diódával a táp felől be lehet állítani a fényerőt. Az inverter gyakorlatilag csak két tranzisztor vagy fet, egy kondi, meg a trafó. Ezeket leválasztva a PWM szabályzóról meg lehet nézni, hogy elindul-e, nem melegszik-e, stb. Ha az inverter ezen része működik, akkor lehet foglalkozni a PWM szabályzással.
Valószínűleg más FS noti inverterét simán be lehet szerelni. Meg kell nézni az azon lévő PWM IC bekötését, és vissza lehet keresni a megfelelő kivezetéseket.
(#) szgabor válasza Georgee hozzászólására (») Jún 21, 2009 /
 
Általános laptopjavítással és kijelző-újrahasznosítással kapcsolatos topikokat találtam, ahol többek között a háttérvilágítást is említik. Szerintem ez egy elég gyakori probléma ahhoz, hogy saját topikja legyen. Ráadásul itt a nagyfesz miatt a félműveltség veszélyes is lehet, úgyhogy szerintem nem árt, ha az infó egy helyen van, és nem kell a Kedves Olvasónak összemazsolázgatni.
(#) Georgee válasza szgabor hozzászólására (») Jún 21, 2009 /
 
Csak azért mondom mert CCFL-es topicot én nyitottam anno klikk
(#) szgabor válasza greatman hozzászólására (») Jún 21, 2009 /
 
Ha minden igaz, megvan az adatlap, a PWM IC típusa 5001C. Mindjárt átnézem, most sajna mennem kell
(#) pbalazs válasza szgabor hozzászólására (») Jún 21, 2009 /
 
Én előbb a kapcsoló tranzisztorokat nézném meg, meg a diódákat. Az nagyob eséllyel cserélhető, mint az IC.
(#) szgabor válasza pbalazs hozzászólására (») Jún 21, 2009 /
 
Itt vagyok megint. A kapcsoló tranzisztor az, ami közvetlenül a trafó előtt van?
A kiforrasztást a diódáknál sem lehet megspórolni, igaz? (SMD...)
(#) pbalazs válasza szgabor hozzászólására (») Jún 21, 2009 /
 
A trafó előtt tranyó, meg dióda is lehet. A dióda mérés talán megy a helyén.
(#) damkodav válasza pbalazs hozzászólására (») Jún 21, 2009 /
 
Szerintem a kapcsoló tranzisztorok vagy a dióda de az is lehet hogy az ott lévő elkó száradt ki,lehet hogy hülyeséget mondok, de én olyat láttam amiben volt az is a kimeneti nagyfeszt simítani, lehet az zárlatosodott be és magával húzta a tranzisztorokat.
(#) szgabor válasza damkodav hozzászólására (») Jún 22, 2009 /
 
A trafó előtti, erősen tranzisztorgyanús SMD alkatrészek felirata: 619. Ez lenne?:
http://www.diodes.com/datasheets/FMMT619.pdf
SuperSOT
SOT23 NPN SILICON POWER
(SWITCHING) TRANSISTORS

A multiméterem tud tranyót tesztelni, de az a helyzet, hogy ezt a funkciót még sosem használtam (tranyóknál már sajna megáll a tudományom), milyen eredmény tekinthető normálisnak?

Amúgy felraktam egy képet az inverterről.

1.jpg
    
(#) szgabor válasza szgabor hozzászólására (») Jún 22, 2009 /
 
Más: ha nem sikerül megjavítani, és másfajta invertert kell beszerelnem (ti. ez a típus kevés helyen kapható és drága), akkor számít, hogy mekkora képernyőhöz volt eredetileg? Ez az átlagnál kisebb, olyan 12"-esnek néz ki.
(#) greatman válasza szgabor hozzászólására (») Jún 22, 2009 /
 
Szia! Az inverter képén bejeltöltem neked a fontosabb részeket. Mérd meg, hogy bekapcsolás után a PWM dióda bejelölt lábán van-e feszültség. Gyakorlatilag, ha ide feszültséget kapcsolsz, (persze a PWM FET kiforrasztása után) az inverternek be kell indulnia. Feltéve, hogy az jó. Vagy kiforrasztod a FET -et, vagy átvágod a vastag fóliát a tekercs előtt, majd ide kapcsolsz egyenfeszültséget, (10-12V 1A) A legjobb lenne áramgenerátoros tápról, így nem tudod leégetni. Ha nincs, akkor 1 A -es biztosítékon keresztül. Így ki lehet deríteni, hogy az inverter nem indul el, vagy a szabályzó a rossz. Igazából elég egyszerű a felépítése, azonban jó lenne a tranzisztorokat ill. a diódákat kimérni.

inverter.jpg
    
(#) szgabor válasza greatman hozzászólására (») Jún 22, 2009 /
 
Megmértem, a PWM-dióda egyik oldalán sincs fesz.
Ki fogsz röhögni, de nemhogy áramgenerátorom nincs, de még egy nyamvadt 1A-es biztosítékot sem találok 2,5A már sok, igaz?
(#) pbalazs válasza szgabor hozzászólására (») Jún 22, 2009 /
 
Az FFC csati mellet a sárga tégla egy biztosíték. Rá van írva, hogy mekkora (ha jól látom, 1,6A).

Én azt mondanám, hogy mérd meg a 619-es tranzisztorokat. Ha máshogy nem megy, akkor a helyén, dióda méréssel, minden láb közt.

Az mondjuk gyanús, hogy a PWM részen nincs kimenő fesz. Itt is elsősorban a tranyókat és diódákat mérném meg, azt lehet cserélni, ha kell.

Vagy talán a legjobb, ha kiveszed a két 619-es tranyót (úgyis meg kell mérni), és úgy próbálod elindítani a PWM részt. Ha indul, akkor az inverter rész zárlatos.
(#) szgabor válasza pbalazs hozzászólására (») Jún 23, 2009 /
 
A tranyó kiforrasztása közben sikerült kicsit megolvasztani a tőle jobbra levő lapos kondit, az élén keletkezett egy kis mélyedés ("elkenődött" az anyaga), ez nagy baj?
(#) szgabor válasza szgabor hozzászólására (») Jún 23, 2009 /
 
Feltettem róla egy képet. Be szabad így indítani?

sikerult.jpg
    
(#) szgabor válasza szgabor hozzászólására (») Jún 23, 2009 /
 
Most azt is kiszedtem, kapacitást nem mérek rajta, ellenállása 45 Ohm. Bezárlatosodhat így egy kondi, vagy lehet, hogy ellenállás a drága? Semmilyen jelölés nincs rajta.

(Az eset tanulsága: kényes munka közben ne nézzünk vígjátékot )
(#) szgabor válasza szgabor hozzászólására (») Jún 23, 2009 /
 
Visszatérve a tranyókhoz, jól azonosítottam, erről van szó? http://www.diodes.com/datasheets/FMMT619.pdf
(#) greatman válasza szgabor hozzászólására (») Jún 23, 2009 /
 
Az a kondi amit kiszedtél, az egy kb 220 - 330 nF -os kondi. A 619 -es tranyókat ellenőrizd le zárlatra. Javaslom, hogy vigyázz rájuk, mert a tapasztalatok szerint elég kényes tud lenni az inverter arra, hogy a tranyók párban legyenek. Ha nem fut szimetrikusan, akkor az egyik melegszik, majd elszáll. Ha a 619 -es tranyók nem zárlatosak, akkor tedd vissza őket, meg a kondit is. A PWM Fet -et vedd ki, és úgy próbáld meg elindítani az invertert. Ha nincs biztosítékod, akkor egy nagyon vékony sodrott rézhuzal 1 szálával váltsd ki. A PWM addig nem fog elindulni, amíg az inverter nem megy, tehát az rossz irány, hogy a PWM -et teszed először rendbe. Az inverterről folyamatosan méri a feszt, és ennek megfelelően szabályoz ill. tilt le. Ha nincs táp a PWM diódáján, akkor tutira nem fog elindulni az inverter. Mérd meg, hogy a PWM IC tápfesz lábán van-e feszültség. Mellékelek egy tömbvázlatot amiben láthatod hogyan is működik az inverter.

inv.jpg
    
(#) greatman válasza szgabor hozzászólására (») Jún 23, 2009 /
 
Valószínűleg ez lehet. Egyébként jellemzően a nem smd inverterekben 2sc5707 tranyókat használnak, tehát ezeknek a paramétereiből ki lehet indulni. Tehát a sorrend amit én követnék, mielőtt bármit kiforrasztok:

0. Minden félvezető ellenőrzése zárlatra (beforrasztott állapotban)
1. csatlakozón táp (12V) megjelenik -e?), bekapcsolási jel megjelenik -e? (nem biztos hogy van)
2. biztosíték rendben van-e
3. PWM FET egyik lábán táp megjelenik -e?
4. PWM IC tápfesz lábán táp megjelenik-e?
5. PWM tekercs egyik lábán (vagy a diódán) táp megjelenik-e?)

Mikor ezekkel a mérésekkel megvagy, akkor lehet már következtetni, hogy hol lehet a hiba.

Ezeket a méréseket mindig bekapcsolás közben kell mérni. Ha letilt a PWM, akkor kb. 1- 2 s -ig van pl. fesz a tekercsen.
(#) szgabor válasza greatman hozzászólására (») Jún 23, 2009 /
 
Ha tényleg kondi, akkor jól elcsesződött, a műszer semmi kapacitást nem mér rajta, az ellenállása viszont stabil 44-45 Ohm. Kb. milyen kondival lenne érdemes pótolni (feszültség, stb)?
(#) szendi001 hozzászólása Jún 23, 2009 /
 
Sziasztok!

Hasonlo problemara en azt a megoldast talaltam, hogy amennyiben a fenycso jo, es az eleg hamar kiderul a teszt utan, egy szamitogephazaknal alkalmazott invertert erdemes beepiteni a keszulekbe.
En atalakitottam igy egy Dell monitort, amibe elfert az inverter, valamint egy Viglen Hordozhatot is, ez utobbiba az inverter igazabol a fedlap megfurasa utan kivulre kerult. :yes:

Hatranya hogy tallani kell 12V Voltot valahol a keszulekekben, (neha 5 Volt), illetve hogy stabil modban az inverter kulon kikapcsolasat pl. egy kis relevel meg kell oldani.
A Dell monitom allandoan megy es igy nem zavaro a dolog. Hasonlo megoldast alkalmaznak TV szervizek is. Ebayes alkatresz koltesegek miatt...
Sok sikert:
Joe, UK
(#) szgabor válasza szendi001 hozzászólására (») Jún 24, 2009 /
 
Ezek ennyire csereszabatosak? Nem gondoltam volna.
(#) greatman válasza szgabor hozzászólására (») Jún 24, 2009 /
 
Tulajdonképpen igen. Csak az notiban nehezen fér el. Normál monitorban lehet alternatíva. Az alap kapcsolása gyakorlatilag ugyanaz, sőt a trafóját lehet használni minden szívfájdalom nélkül gyári trafó kiváltására. A kondira visszatérve érdekes ez az ellenállásosdi. Megnéztem mégegyszer a képet, de az alapján ez kondinak néz ki, illetve annak is kell ott lennie. Mint írtam, 220 - 330 nF 100V -os kondi kell oda. Az, hogy tudsz rajta ellenállást mérni, az sehogysem jó. A képen bejelöltem neked egy gyári inverter kapcsolásban a kondit.

inv.jpg
    
(#) damkodav hozzászólása Jún 24, 2009 /
 
Amúgy lehet hgy alapból a kondi vitte el ez egész áramkört az valami fólia kondenzátor és lehet hogy átütött és bezárlatosodott.Bár az nem mindennapi lenne, de soha nem lehet tudni.
(#) szgabor válasza greatman hozzászólására (») Jún 24, 2009 /
 
Na, így tranyók nélkül sincs semmi fesz a PWM diódán, viszont most a tápon mért fesz is lemegy 1V-ra bekapcs után pár másodperccel. A fényerő lábon megvan az 5V, és most ugyanennyit mérek a korábban 0V-os lábon is.

A tranyók mérésénél (hFE) mi tekinthető normálisnak?
(#) greatman válasza szgabor hozzászólására (») Jún 24, 2009 /
 
300 felett. A lényeg, hogy a két tranyó közel azonos erősítést produkáljon. Attól, hogy kivetted a két tranzisztor még nem is lesz feszültség a diódán. Ha zárlatos lenne valamelyik tranyó akkor a biztosítékot kapásból kilövi. A biztosíték jó? Az IC kap tápfeszt? A Fet -en van tápfesz? Ezeket mérd meg. A PWM fet -et vagy a tekercset foraszd ki. Így tudod leválasztani a szabályzót a z inverterről. Az invertert már írtam párszor, hogy külön tápról próbáld meg beüzemelni, mert ha valami nem jó, akkor így a szabályzót fogod hazavágni. Ha az inverter megy stabilan, akkor ráérsz foglalkozni a PWM szabályzóval, akkor már nem tudod túlterhelni. Sőt a notiról is leválasztanám teljesen addig amíg az inverter nem indul el. Kár lenne hazavágni a noti tápellátását.
(#) szgabor válasza greatman hozzászólására (») Jún 25, 2009 /
 
Kimértem, egyik 420, másik 480.
(#) szgabor válasza szgabor hozzászólására (») Jún 25, 2009 /
 
Fordulatot vett az ügy, nevetséges áron vettem az eBay-n egy más típusba való, de szintén FS invertert, egy ócska PC tápjáról megküldtem, csodálatosan működik. Egy dologban vagyok bizonytalan: az eredeti inverter akksiról 12, töltőről 15V-ot kapott. Elképzelhető, hogy ez az új invertert esetleg tönkreteszi? Ugyanis nem teljesen kompatibilis, a fényerő pl. fordítva működik.
Következő: »»   1 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem