Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Laptop javítás, tuning

Témaindító: angelero, idő: Jún 15, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   114 / 283
(#) hobbi53 hozzászólása Márc 5, 2013 /

Köszönöm!
(#) _JD hozzászólása Márc 5, 2013 /

Üdv fórumozók!

Adott egy Dell E6500 notebook, amely eddig gond nélkül működött.
Reggel bekapcsoláskor nem jelent meg semmi a kijelzőn (a gép ment, windows bebootolt)
Következő újraindításnál a kijelző is elindult, majd lekapcsolt (a laptop ment tovább). 4-5. próbálkozásra (akksi kikap, visszarak, próba hálózati fesz-el és anélkül) a kijelző üzemben maradt és megy. (Most is 6-7 órája gond nélkül.)
Közben volt egy kikapcsolás, megint ugyanilyen kínlódósan sikerült elindítani a kiijelzőt.
A leíráshoz hozzá tartozik, hogy akksiról üzemelve illetve alacsonyabb fényerőn az inverter eddig is zúgott.
Szóval a probléma jól gondolom hogy inverter jellegű?
Mert akkor nem kínlódok hanem rendelem is, 3500huf-ért hozzájutok .
A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2013
(#) bbalazs_ válasza _JD hozzászólására (») Márc 5, 2013 /

Elvileg lehet cso is. Kulonosen akkor gyanus, ha a notebook regebbi. Szoval sajnos nem 100%, hogy megjavul az invertercseretol.
(#) tom75 válasza _JD hozzászólására (») Márc 5, 2013 /

Ha zúg az inverter akkor majdnem biztos trafó hibás az invertered.
De ez lehet cső hiba is.
azt meg csak akkor tudod kideríteni, ha teszel rá másik csövet
(#) Converse13 válasza szabozsef hozzászólására (») Márc 5, 2013 /

Ugyanez a hiba jelenség volt egy nálam javításra adott notinál.Minden lehetséges hibaokot kizárva eljutottam videóvezérlő BGA-ig.Ezt "újragolyózva" a probléma megoldódott,csak lehet hogy ideiglenesen.Volt rá nem 1példa,hogy 2-3hónap után újból felmerült a gond.Persze nem kell általánosítani!Ilyenkor a legjobb megoldás egy új BGA a helyére.Ha nincs hozzá megfelelő "szerszámod" illetve tapasztalatod,mindenképpen érdemes szakszervízhez,szakemberhez fordulni!
Egy tényleg ideiglenes megoldás: Nyomj egy kis flux-ot a BGA alá,illetve szorossan köré és hevítsd fel hőlégfúvóval pár percen át,hogy az alatta lévő óngolyók kissé megolvadjank.Persze körültekintően körbe kell jobb híján alufóliával keríteni a BGA-t,hogy a körülötte lévő alkatrészek ne kapjanak túl nagy hőt.Legjobb ha kívágod az alufólia közepére a BGA méretét és ráhelyezed.Ha biztosra akarsz menni akkor utána nézel a BGA-hőmérséklet tűréshatárának és hőmérős multiméterrel kontrollálod a hőmérsékletet nehogy megsüsd!Ha nem sajnálod az alaplapot illetve a BGA-t és amúgy nem költenél szervízre akkor probáld meg ezt.Amúgy szakembert ajánlok,az a biztos!Ha mégsem ez a gond,akkor chipset BGA. Amit írtam,csak akkor javaslom,ha barkácsoló kedvű vagy és nem költenél szervízre.Elég veszélyes mutatvány ez az alaplapra nézve.
(#) tom75 válasza Converse13 hozzászólására (») Márc 6, 2013 /

Hőlégfúvós módszer nem ér semmit ekkor tényleg visszatér a gép, de ha profi BGA állomással dolgozik egy cég akkor nagyon kicsi sz esélye a visszatérésnek, de hozzáteszem a chip csere a tökéletes megoldás.
(#) szabozsef hozzászólása Márc 6, 2013 /

Intel AF82801 ibm esetleg nem tudja vki,hol találok hőmérséklet-idő diagramot hozzá?Semmit nem találok rolla csak képeket :S
(#) tom75 válasza szabozsef hozzászólására (») Márc 6, 2013 /

Az meg minek neked?
Ne barkácsolj, tönkreteszed a még esetleg javítható gépet.
Biz szakszervizre.
(#) zolika60 válasza tom75 hozzászólására (») Márc 6, 2013 /

A szervizben is csak emberek dolgoznak. Ha tudsz segíts, ha nem, ne szólj be. Legalábbis szerintem.
(#) szabozsef hozzászólása Márc 7, 2013 /

Nem ér nekem ez a laptop 15-20.000 ft-ot,noha fillérekér vettem csak akkor sem.Tisztelet a kivételnek,de az gond a szervizekkel,hogy arany árban mérnek mindent és az sem biztos,hogy az ember azt kapja,amit fizet.Persze én is szakember vagyok és tudom,hogy az eszközöknek és a tudasnak,amivel dolgoznak ára van.300-400 celsius fokig tudok mérni,orám van,hőlégfuvó fúj 6 fokozatban 500 fokot,ha van egy Tip diagramom,vagy beáll a helyére épen,vagy nem.Majd legfeljebb már topikba,eladom azokat a dolgokat,amiket nem használok fel belőle.
(#) viezer hozzászólása Márc 8, 2013 /

Helló! Adott egy HP NC6000. Az ügyfél kapta és nem tudja milyen Windows volt rajta eredetileg. A hátulján rajta van a lehúzós, és még a Windows sorozatszáma is látszik, csak az nem, hogy milyen Windows. Sajnos nem tudom, hogy kell keresni sorozatszám után a Microsoftnál vagy esetleg a HP site-ján. Ha valaki tudja, kérem segítsen. Köszönöm.
(#) tom75 válasza viezer hozzászólására (») Márc 8, 2013 /

xp professional adták ki
(#) viezer válasza tom75 hozzászólására (») Márc 9, 2013 /

Köszi!
(#) arion válasza hobbi53 hozzászólására (») Márc 9, 2013 /

Csatlakozom... ez 100% vga hiba, abból is a ramok a bűnösök....
(#) arion válasza szabozsef hozzászólására (») Márc 9, 2013 /

A chip az ICH4M. Mielőtt bármit teszel ird le mi a hiba jelenség. Egy tipp! Bontsd ki a lapot, tegyél bele ramot, procit hűtőt, és a bekapcsolópanelt ha külön egység, majd inditsd el a gépedet. várj kb 5-10 percet majd kezd el tapogatni az ICH4M chipet. Ha észrevehetően melegszik akkor a chip rossz. Normál esetben szobahőmérsékletű ez az alkatrész, és üzem közben sem melegszik. Nem egy alaplappal találkoztam amin ez a chip adja meg magát, részlegesen vagy teljesen. Előfordulhat hogy nem találod a chipet, akkor bontsd le a PCMCIA foglalatot, és vedd le az alatta lévő szigetelő műanyagot, alatta lesz a chip.

tom75:

Igazad volt. Eltartott egy darabig míg megtaláltam, de nálam is ez a híd chip ment tönkre. Mivel 2004-es modell a gép, értelmetlen javítani....

Mindenkinek:

Ha ilyen korú laptopnál, amiben ez a 82801DBM chip van, az alábbi hibákkal találkoztok az mind ennek a chipnek a meghibásodására vonatkozik.

XP telepítés közben mikor eljut az eszközkezelők telepítése ponthoz, majd itt valahol a kék csik folyamat jelzése közben valahol újraindul a gép......

Ha telepítés lezajlik majd a driverek telepitése közben, usb, cardreader, hangkártya stb.... telepitése közben újraindul a gép.....

tapogatásra enyhe melegedés érzékelhető a chipen ilyen esetben. Ha nem indul a gép, és néhány perc után forró de megfogható a chip....szintén felejtős a dolog.
A hozzászólás módosítva: Márc 9, 2013
(#) arion válasza arion hozzászólására (») Márc 9, 2013 /

Tudom nem igazán ide tartozik de itt vannak nálam jobban hozzáértők.
Mennyit ér ma egy szép állapotú Fujitsu Siemens Amilo M6450G laptop? 1,7-es proci, 80as hdd, 1,5giga ram. Az aksi 100%. Töltője gyári. A gép a fiamé, ő el szeretné adni, én viszont nem szeretném inkább kifizetem neki. (14éves ő spórolgatta a zsebpénzét amit mi kiegészítettünk így vettük neki használtan, most viszont asztali gépre gyűjt, ez nem kell neki) Az árát meg beletenné az asztali gépbe.

Ezért kérek ötletet mennyit ér/adjak érte... sztem kb 30 ezret érhet....
(#) meszy18 válasza arion hozzászólására (») Márc 10, 2013 /

Szerintem a 30.000 teljesen korrekt ár ilyen kategóriájú laptopnál,igaz nem nagyon vagyok tisztában az otthoni viszonylatokkal és őszintén szólva pártolom az ötletét az asztali géppel kapcsolatban.
A hozzászólás módosítva: Márc 10, 2013
(#) zoltan0801 válasza arion hozzászólására (») Márc 10, 2013 /

Hasonló tudású Acer laptopomat kisebb esztétikai hibákkal én is ennyiért árultam.
(#) roleee22 hozzászólása Márc 10, 2013 /

Sziasztok!

Sajnálatos módon beküldtem a fázist az Asus X59SL-embe, valószínűleg negatívon ment be. A gép bekapcsol, venti pörög, táp LED világít, a billentyűzet ledek és a WIFI led felvillannak, CD-rom bepörög ha benne van a RAM, de ha kiveszem, akkor nem. Monitoron semmi nem jelenik meg. Billenytűzet kombinációkra sem reagál, pl NUMLOCK.

Mi mehetett tönkre? BIOS chip? Proci?
Ti mire gondoltok?
(#) roleee22 válasza roleee22 hozzászólására (») Márc 10, 2013 /

Érdekes, mert a proci, videókártya és a bios chip is melegszik bekapcsolás után. Egyébként a vinyó, memóriák nem száltak el, teljesen egészségesek.
(#) meszy18 válasza roleee22 hozzászólására (») Márc 10, 2013 /

Érdekesnek tűnik a dolog.Amikor bekapcsolod,akkor hallani,hogy bootol a winyó?Illetve az IDE LED villog,mintha olvasna?Amúgy ha a RAM-ot kiveszed,alapból nem csinál semmit,mert az hajtja a videókártyát,így már az elején megakad az ellenőrzés.Érdemes lenne bekapcsolás után megvilágítani valamivel a monitort,pl. egy elemlámpával,hátha csak az inverter adta meg magát.
(#) roleee22 válasza meszy18 hozzászólására (») Márc 10, 2013 /

Szia!

Vinyót nem hallom és a LEDje se villog. A monitort már világítottam, de sajnos nincs semmi. LCD is "üres". Én BIOS chipre tippelek, lehet az szállt el?
(#) zolika60 válasza roleee22 hozzászólására (») Márc 10, 2013 /

Ha a vinyót kiveszed nem változik a helyzet? Az is lehet beteg.
(#) roleee22 válasza zolika60 hozzászólására (») Márc 10, 2013 /

Vinyó szerencsére nem sérült. Vinyó nélkül próbálgatom.
(#) meszy18 válasza roleee22 hozzászólására (») Márc 10, 2013 /

Nekem volt már olyan anno ilyen tüneteknél,hogy csak a BIOS gomb eleme szállt el.próbáld meg kicserélni szerintem,hátha szerencséd lesz. Nameg egy BIOS reset is belefér valószínűleg.
(#) meszy18 hozzászólása Márc 10, 2013 /

Egyébként most ugrott be,hogy nemrég volt nálam egy ASUS lapos hasonló problémákkal.Winyó nem ment,kép nem volt,viszont arra lettem figyelmes,hogy amikor bekapcsoltam,a ventillátor pár másodperccel tovább pörgött,mint általában rendszerellenőrzésnél.Rájöttem a hibára,ami nem volt más,mint az,hogy a vidikari chipjének forrasztása meg volt lazulva.A megoldásért lehet,sokan meg fognak kövezni,de csak egy hajszárító kellett a javításhoz.A mai napig működik a kicsike szerencsére,legalábbis még nem szólt a tulaja,hogy bármi baja lenne.
(#) roleee22 válasza meszy18 hozzászólására (») Márc 10, 2013 /

3 éves gép, de mértem az elemet, 3 V fölött van, sajnos nem az lehet a baj. Kivéve mértem, akku is kivolt szedve, gondolom így a reset megtörtént. Átnézem a VGA chipet, de sajnos a probléma úgy keletkezett, hogy a töltőben a fázist letesteltem a fém házhoz(védőföld), a test meg egyben a laptop csatlakozójának a negatív pólusa. Így arra gondolok, hogy valamit előtt a fázis, hiába, hogy földre szaladt.
(#) bbalazs_ válasza roleee22 hozzászólására (») Márc 10, 2013 /

Merd meg a tapot is, terhelve. Hany V van benne? Masik tappal megy?
(#) roleee22 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Márc 10, 2013 /

A tápja sajnos teljesen lehalt. Másik, jó táppal annyira indul be, amit leírtam, de kép nincs, boot nincs.
(#) bbalazs_ válasza roleee22 hozzászólására (») Márc 10, 2013 /

Es a masik, jo tappal hany volt? Az nem melegszik?
Az en tippem, hogy valamelyik segedfesz hianyzik a procinak.
Következő: »»   114 / 283
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem