Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Laptop javítás, tuning
 
Témaindító: angelero, idő: Jún 15, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   244 / 277
(#) menyus válasza yohnsee hozzászólására (») Feb 21, 2019 /
 
Szia, előre is köszönöm. Az enyémben TQFN 32 lábú tokozásban van. Kérdés... vajon az "ETJ" utáni jelölések is lényegesek? Ez nekem az adatlapból nem derül ki, (vagy csak nem látom a fától az erdőt) Mert akkor inkább megnézem még egyszer mert arra nem emlékszem, vagy méginkább befényképezem.
A hozzászólás módosítva: Feb 21, 2019
(#) menyus válasza yohnsee hozzászólására (») Feb 21, 2019 /
 
Kérdés hogy valóban ugyan azok e. Mert pl a MAX8778ETJ és a MAX17020 között is van különbség az adatlap szerint.

Max17020 datasheet / page 31 - Table 5. MAX17020 vs. MAX8778 Design Differences:

MAX17020: RTC power-up required for controller operation.

MAX8778 : LDO and switching regulators independent of RTC operation.
A hozzászólás módosítva: Feb 21, 2019
(#) kovacspista hozzászólása Feb 24, 2019 /
 
Helló mindenki! A laptopok wifi érzékenységét szoftveresen lehet állítani? Csak akkor lép fel a hálózatra, ha a wifi router mellé rakom, és akkor is éppen , hogy van jel. Gyanúm, hogy a wifi panel hányt be.
(#) adapter válasza kovacspista hozzászólására (») Feb 24, 2019 /
 
Hello,
Tennék vele egy próbát, hogy a hozzá tartozó legfrissebb drivert felraknám (ha még nem történt meg) bár nem biztos, hogy sokat javul, nekem már volt amikor segített....
(#) kovacspista válasza adapter hozzászólására (») Feb 24, 2019 /
 
Köszi, megteszem.
(#) Kovidivi válasza kovacspista hozzászólására (») Feb 24, 2019 /
 
A wifi antennája megsérült/kicsúszott esetleg?
(#) elactrofan válasza kovacspista hozzászólására (») Feb 24, 2019 /
 
Milyen laptop?
Wi fi antenna hiba.szakadt
(#) Szasza9668 hozzászólása Feb 25, 2019 /
 
Sziasztok!

Tudtok ajánlani mini pci-e wfi kártyát ami tudja az 5ghz, esetleg dual band-ot?

Kicsit gyorsítanom kellene a laptopom adatátvitelét és otthon meg a melóhelyen van 5 Ghz hálózat is.
(#) Woghun hozzászólása Feb 25, 2019 /
 
Sziasztok! Belefutottam 2 olyan hibába, amivel még számítógépes múltam során nem találkoztam. Légy szíves segítsetek.
1. a laptopon egyik pillanatról a másikra nem tudja kezelni az usb-s egerem. Az egyik pillanatban működött aztán bármelyik portba is dugom, meg sem nyikkan. Másik gépben viszont nincs baja. Ott működik. Az usb portok pendrájvval mennek.

2. Egy vadi új ASUS TUF ROG DX 500-as gépben néha olyan mértékben felpörög a winyó, hogy a kép is megfagy egy időre. 1-2 perc a minimum. Olyankor a hűtés is beindul ezerrel. A gép hőmérséklete pár fok eltérésével állandó, és nincs futó program, ami miatt a winyónak pörögnie kellene. Adott pillanatban ugyan nem tudom megnézni a fagyás miatt, de egy napot rászántam hogy előtte is, és utána is nézzem az erőforrás és tárhely használatot.
Valakinek valami ötlet?
A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2019
(#) JaniK válasza Szasza9668 hozzászólására (») Feb 25, 2019 / 1
 
Szia.
Tudom ajánlani az Intel 5300-as miniPCIe WiFi kártyákat, jómagam is hosszabb ideig haszáltam.
Link : https://www.ebay.com/itm/450Mbps-Intel-WiFi-Link-5300-533ANHMW-Wire...678275
Csak arra vigyázz, hogy ezek léteznek egész hosszúságban is és ún.half-mini kártya méretben, tehát "fél hosszúak", lehet majd szukséged lesz a beszereléskor hosszabító lemez távtartóra is.
És ez a típus három antennát tud kiszolgálni, de mukodik kettovel is.
Az 5100-asok 300 Mbps-esek és csak ketto antenna csatlakozójuk van, de ugyanúgy két sávosak, 2,4 és 5 GHz-esek.
Illesztoprogramot hozzá vagy az Intel , vagy a HP weboldaláról keress.
És még egy kis okosság hozzá és fotók.
Link: https://zipso.net/upgrade-your-intel-4965agn-wifi-link-5100-or-5300...-card/
(#) menyus válasza Woghun hozzászólására (») Feb 25, 2019 /
 
Ilyen "HDD pörög hibát" okozhat vírus is, a neve Disk Killer. Lényege hogy addig pörgeti a HDD t míg ki nem nyiffan. Mielőtt bármit csinálsz vele chekkold le a gépet valami normálisabb scan programmal.
(#) yohnsee hozzászólása Feb 25, 2019 /
 
Sziasztok!
Valakinek nincs esetleg elfekvőben új, vagy bontott de működő 51125-ös IC-je? A kínaiakra nem várnék, ha nem muszáj. Akár több darabra is vevő volnék.
(#) menyus válasza yohnsee hozzászólására (») Feb 25, 2019 /
 
Van pár bontott noti alaplapom, mi ez az IC? Tépvezérlő vagy valami INI / ENE startup?
(#) menyus válasza menyus hozzászólására (») Feb 25, 2019 /
 
Ja látom, ha igaz akkor ez TPS51125 egy Step Down controller... Megnézem neked.
A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2019
(#) yohnsee válasza menyus hozzászólására (») Feb 25, 2019 /
 
Tápvezérlő. 3V3 és 5V-os ágakat csinál.
TPS51125
Vagy még ezzel kompatibilis: RT8205A/B, UP6182
(#) menyus válasza yohnsee hozzászólására (») Feb 25, 2019 /
 
Ok, megnézem.
(#) yohnsee válasza menyus hozzászólására (») Feb 25, 2019 /
 
Köszönöm
(#) menyus válasza yohnsee hozzászólására (») Feb 25, 2019 /
 
Üdv klubban , az a MAX8744ETJ740 is kb ezt csinálja, én már várom a csomagot. Márc12 - ápr.5 re igazolták vissza. Rendelten belőle 10 et. Úgy volt olcsó, 480 HUF / db, de rendelhettem volna az UK ból is 2 nap alatt 5800HUF ért/db. Inkább várok...
(#) menyus válasza yohnsee hozzászólására (») Feb 25, 2019 /
 
Sajnos nincsen, ezekben amik nekem vannak külön táp van a 3,3V és az USB 5V ra is. Régebbi tipusok ezek, már 15 évesek kb. Én is azért vagyok bajban azzal a MAXIM IC vel, az újabb tipusokban sajna már ezek az "egy tokban minden" a divat. Sorry de nincsen sajna.
A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2019
(#) Woghun válasza menyus hozzászólására (») Feb 26, 2019 /
 
köszi. Én is vírusra gondoltam, de nem találtam...
(#) kovacspista válasza Kovidivi hozzászólására (») Feb 26, 2019 /
 
Helló, megoldódott, azoknak volt igazuk , akik a wifi antennát tippelték! Kissé lecsúszott és nem érinkezhetett rendesen. Lehúztam, visszaraktam és teljesen ok. Köszönöm a segítségeteket!
(#) menyus hozzászólása Feb 27, 2019 /
 
Sziasztok,

hoztak egy gépet hozzám amivel el vagyok akadva nem kicsit. A hibajelenség hogy ha bekapcsolom(nám) akkor 5 sec re világít az ON LED je az előlapon aztán elalszik. A power LED a tápcsatlakozónál világít ha a töltőjét csatlakoztatom és a töltése is megy. Az alatt a pár sec alatt amig világít az ON LED, megvan a 3,3V, 5V, 1V, 1,5V. Tehát a tápok és a startup chip jónak tűnik. De egyébként semmi, se kép se ventillátor..semmi életjel. A RAM ot már cseréltem,semmi eredmény.

Amit észrevettem hogy a grafikus AMD chipet valószínűleg utólag reflofozhatták, mert a tetejéről hiányzik 2 db 0402 es kondi, csak a helyük van ott és látszik hogy ott volt valami, nem gyárilag üresek a PAD ek. Gondolom ügyesen lefújták... Ez nem tudom önmagában mennyire baj vagy nem baj? Ezek helyi tápszűrései a chipnek pl?

Viszont... van egy egész szekció ahol minden földzárlatba van de nagyon durván, kb 10 -15 passzív alkatrészt érint, kerámia kondikat és induktivitásokat. Da ha ilyen szinten zárlatos hogy lehet meg minden tápja? Biztosítékot vagy O Ohmos égett rezisztort nem látok sehol. És semmi sem melegszik, még akkor sem ha direktben 3 - 5A el "sokkolom" (2V al) azt a zárlatos részt. Van két átforrasztott átkötés amivel leválasztható csak ez a szekció a többitől, ezeket természetesen eltávolítottam a hiba kereséskor. (ekkor is zárlatban maradt...) Nincs ötletem, lehet a grafikai chip halt be? Találkoztatok már hasonlóval?
(#) bbalazs_ válasza menyus hozzászólására (») Feb 27, 2019 /
 
A laptop tápja külön buli - a proci, amikor elindul, folyamatosan kapcsolgatja rá a fő tápra a fogyasztókat. Amikor a zárlatoshoz ér, akkor kapcsol ki...
Az az 5sec nagyjából pont az az idő, amikor a grafikus chiphez ér. Tehát simán lehet.
Nekem volt hasonló, ott egy istenverte kerámiakondi volt a ludas.
(#) menyus válasza bbalazs_ hozzászólására (») Feb 27, 2019 /
 
Köszi a választ. A zárlatos rész az a processzor mellett van közvetlenül, a grafikus chip jóval odébb van, bár ez tudom nem jelent semmit. Mivel szinte minden zárlatban van, és nem is melegszik semmiféle trükkre, az istennek se tudom kimérni. + Érdekessége a dolognak hogy a processzor és a grafikus chip is érezhetően melegszik, de nem üzemszerűen. Mert leszerelt hűtéssel égetne normál üzem kozben, ez olyan 40 fokos kb. De csak néha jelentkezik ez, és úgy hogy az ON led már kialszik. Ha vészféket húz a processzor akkor hogy maradhat rajta táp? Mitől melegszik? Vagy nem egy az egyben lekapcsolja a tápot hanem áramban lekorlátozza? Vagy maga a chip lett az áramgenerátor. Természetesen minden integrált rajta, a processzor és a grafikus chip is. Szerintem visszaadom a gazdijának javítása gazdaságtalan státusszal. Nem egy mai gép amúgysem, HP 15-AC102NH
(#) menyus válasza bbalazs_ hozzászólására (») Feb 28, 2019 /
 
Megoldódott a "rejtély". Maga az egyébként alaplapra integrált processzor zárlatos és nem a grafikus chip. 1V / 3,5A - ert eldisszipált a tokon belül úgy, hogy mindössze 1,5 fokkal melegedett a chip (hűtés nélkül!) 120sec alatt. Ezt kézzel tapintással nem is vettem észre. Egy FLUKE hőkamera viszont igen. Ha minden nap notebookot javítanék tuti vennék egyet, jó kis cucc de nem óccsó... Még szerencse hogy van kitől kölcsönkérni néha. Szóval ez a noti kuka, legalábbis én biztosan nem vállalkoznék egy ilyen processzor cserére.
(#) Szasza9668 válasza JaniK hozzászólására (») Márc 6, 2019 /
 
Köszönöm!
(#) menyus hozzászólása Márc 11, 2019 /
 
Sziasztok, újabb kérdésem lenne. Az alaplapokra integrált grafikus chip és processzor..stb sarkainál látható igen kemény ragasztást mivel lehet feloldani vagy eltávolítani? Sikerült vennem (kemény 2e ft volt) egy olyan hibás HP notebook ot aminek zárlatos a processzora. Ezen az alaplapon a grafikus chip + a 19V DC táp után a bemeneti soros MOSFET ek hiányoznak, a processzor elvileg ép a tulaj elmondása alapján. Maga az alaplap az kuka. A grafikus chip alatt csúnyán össze van gányolva. Barátom, akié a javítandó gép úgy nyilatkozott egy notebook szervízben is megerősítették hogy a processzor zárlatos és cserélni kell. Viszont nem érdemes megjavíttatni mert meghaladja a gép árát a processzor csere (40e t mondtak neki), így nekem adta a gépet (RAM, HDD, WIFI Card nélkül) próbáljam meg levenni a processzort ha van kedvem játszani vele. Így felelősség nélkül, saját szakállamra megpróbálnám ezt a processzor cserét, ha másnak nem tanuló pénznek jó lesz. Max 2 ezret bukhatok rajta..

Azt "tudom", hogy az alaplapot ilyenkor elő kell melegíteni, kérdés hány fokra, és hogyan/mivel lehet a ragasztást leszedni és hány fokkal használjam kb a meleglevegős pákát? Én 250 fokos előmelegítésre gondoltam és 450 fokos levegőre a levételhez + persze flux bőven. A ragasztás viszont még pákával melegítve se olvad meg, az valami 2 komponenses vagy hőre keményedő anyag lehet? Azért aggasztó ez, mert a processzor alatt is van belőle jó pár mm mélyen, onnét viszont nem lehet kikaparni sem.

Csinált már valaki "home made" ilyet, úgy hogy "túlélte a beteg a mútétet"? (A BGA PAD ek ha megmaradnának az alaplapon és a levett processzor se főne meg az jó volna... ) Vagy ne is kísérletezzek vele mert biztos a kudarc?
A hozzászólás módosítva: Márc 11, 2019
(#) elactrofan válasza menyus hozzászólására (») Márc 12, 2019 /
 
BGA tokok sarkainál található ragacsot hőlégfúvóval melegít5ve eltudod távolítani. Legmakacsabb a piros színű ez igényli a legtöbb meleget.

Amennyiben a forrasztó állomás hőlégfúvóval szeretnéd eltávolítani, akkor nem lesz sikerélményed.
Ez az állomás képtelen a 4-8 rétegű nyákot és az ic alatt található több száz golyócskákat felmelegíteni, hogy letud szedni.
Belső teli föld és táp rétegek úgy elviszik a hőt hogy el se tudod képzelni.
Feltételét se biztos,k hogy megoldod ezzel a technikával.


BGA cserénél alul-felül kell melegíteni a lapot, hogy biztonságosan letudjon jönni a chip.
A hozzászólás módosítva: Márc 12, 2019
(#) menyus válasza elactrofan hozzászólására (») Márc 12, 2019 /
 
Szia. Köszi, az enyémen lévő ragacs természetesen a piros színű... Nagyjából tisztában vagyok vele hogy előmelegíteni szükséges a panelt (írtam is..) , kérdés hány fokra és mennyi ideig? Egyáltalán mennyi ideig lehet "büntetlenül" melegíteni egy ilyen processzort és hány fokra max? Gondolom minél gyorsabban kéne dolgozni vele, és a művelet után óvatosan - lassan mesterségesen vissza is kell hűteni hogy ne károsodjon. Olvastam pl. valami belső gázosodáskor is, amitől tönkre mehetnek. Alulról infra lámpával (300W os) gondoltam az előmelegítést, a processzor helyét (a túloldalon) üresen hagyva, a többi részt pedig egy régi A4 es paszta maszkból (nagyon vékony rozsdamentes fémlemez, ollóval darabolható) kivágott maszkolással letakarnám amit kapton szalaggal erősítenék fel. Közvetlenül a processzor alatt a túloldalon csak kerámia kondenzátorok vannak, vegyesen 0402, 0603 és 0805 ös méretekben, aktív elem vagy elkó / tantál..stb nincsen aminek árthatna a meleg. A melegített alaplap hőmérséklete nyilván nem lépheti túl a forrasz anyag hőmérsékletét mert akkor lepotyognak az alkatrészek, hacsak nem + ragasztva is lettek a gyári beültetés során. Tehát mindenképpen a panel hőmérsékletét kell mérnem melegítés közben és ez a hőmérséklet nem lépheti túl a 180 - 200 fokot. És ez csak az előmelegítés, ha + felülről még megkínálom meleg levegővel, akkor feljebb megy a panel hőmérséklete a kritikus értéknél. Szóval látom nem könnyű kenyér ez... Az harmadlagos hogy az infra vagy más melegítő eszköz hány fokos, a lényeg az hogy maga az alaplap hány fokra melegedik fel. Ha véleményed szerint kevés a hőlégfúvós forrasztóállomás teljesítménye, akkor felülről egy hőlégfúvóval melegíteném meg. Van erre a célra egy professzionális ipari Bosch hőlégfúvóm ( Munkahőmérséklet 50 – 660 °C
Levegőáram 250 – 500 l/perc - fokozatmentesen állíthatók, LCD kijelző, aktív szabályzás, visszahűtés..stb ). Alulról melegítéshez esetleg a 300W os dimmelhető infralámpa helyett egy infrás zsugorcső melegítőt tudnék használni ami van a repertoárban. Az ráadásul elég koncentráltan sugároz, kb egy 6 cm átmérőjű ablakon át világít ki, de gondolom ha messzebb helyezem a paneltől akkor nő a sugárzási szög és egyúttal csökken a teljesítménye is. Tehát szinte csak a processzor alatt is tudnám melegíteni a panelt ezzel. A panel hőmérsékletét mindenképpen mérni kell, már csak azért is mert ez az infrás melegítő nem hőmérsékletre állítható be hanem időre. (amire készült, a zsugorcsőnek nem számít 30 - 40 fok ide vagy oda... ) Az hogy menyire viszi el a hőt a panel és a processzor saját belső hűtése + a BGA golyók, azt múltkor tapasztaltam a zárlatos processzornál. 3 - 5A ert evett meg számottevő (tehát kézzel érezhető) melegedés nélkül.
A hozzászólás módosítva: Márc 12, 2019
(#) geza22 hozzászólása Ápr 19, 2019 /
 
Sziasztok!
Megadta magát FT01 laptoppom, használat közben le ált az akkutöltés fehéren rózsaszínen villogott.
Teljes áramtalanítás után semmi életjel, szétszedtem egy régebbi folyadék befolyás láttam benne.
Kitakarítottam átforrasztottam semmi változás, MAX8770 ic 19 lábán nincs, 5volt akkuról se megy.
Nem látom át az áramkör működését, rajzom nincs nem találtam az interneten semmit erről a típusról.
Aksi vezérlő ISL6251 ic kérlek, segítsetek, alaplap típusa (Hannstar j mv-4 94V-0)
Minden infót előre is köszönök.
Üdv: Géza22
A hozzászólás módosítva: Ápr 19, 2019
Következő: »»   244 / 277
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem