Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Laptop javítás, tuning
 
Témaindító: angelero, idő: Jún 15, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   251 / 277
(#) menyus válasza szmutkuzoltan hozzászólására (») Máj 7, 2020 /
 
Volt nálam egy ilyen gép touch hibával és nem volt hangja sem, win10 volt rajta. Tehát eből gondolom lehet rá tenni Windowst. Itt vannak a win10 driverek, márpedig ha driverek vannak akkor mehet rá a windows is

Asus transformers TF101 Win10 drivers
A hozzászólás módosítva: Máj 7, 2020
(#) Kovidivi válasza szmutkuzoltan hozzászólására (») Máj 7, 2020 /
 
Ha korrekten leírod a hibát, akkor nem versz át senkit az eladásnál! Lehet, valakinek pont van hozzá alaplapja, esetleg a másik komplett kijelzőcsere helyett (amit a szervíz mondjuk 50eFt-ért csinálna meg), inkább megveszi a te géped kompletten 50eFt-ért, és máris lesz rengeteg tartalék alkatrésze. Manapság már egy billentyűzet, vagy egy elveszett gomb pótlása is jó üzlet!
(#) bbb válasza szmutkuzoltan hozzászólására (») Máj 7, 2020 /
 
Le is fényképezhetnéd, abból lehet ki lehetne találni, hogy melyik...
(#) menyus hozzászólása Máj 8, 2020 /
 
Az alaplaprol csinalj jo minosegu kepet, foleg a tipus feliratokrol es a KBC chiprol. Altalaban egy 128 labu KB, ITE vagy ENE szitazott chip az, jol lathato legyen a tipus szam rajra. Van ilyen chipem kb 10 fele, ha szerencsed van lesz olyan is ami a gepedben van. De lehet a bontott egyeb hibas gepekben is akad. Viszont igy latatlanban ez soretesel verebre kb. Kozel nem biztos hogy az a gep baja es a KBC valami egyeb hardveres gond miatt joggal tiltja le a gep inditasat. Az egesz gep hardvereinek kb. a "szive" a KBC chip. Ez kezeli az osszes tap engedelyezest, az aramfigyeleseket, a billentyuzetet kezeli es meg egyeb 100 dolgot csinal egyszerre. Idulaskor van egy meghatarozott indulasi szekvencia amit a KBC figyel, ha valami nem stimmel, leallitja azonnal a gepet indulaskor de akar uzem kozben is. Lehet pl az akkud is rossz, vagy egy tap vagy maga a gep tul sok aramot vesz fel. Nem indul el a ventillator idoben mert pl szorul, nem jon vissza egy power good jelzes valahonnan...stb. Szoval ezt igy csuzlira behatarolni 50% os talalgatas. A KBC chip csere is 50 % os, mert ha a gep egyebkent indul de aztan leall, a KBC chip velhetoen el, es a 3.3V ja is megvan. Markaszerviz felejtos, egy korrekt magan szervizt javaslok aki nem tuneti kezelest ad, hanem az okot is feltarja. De egy ilyen hiba behatarolasa nem egyszeru, a rezsioradij meg nem olcso. Tehat konnyen bele tudsz futni egy 30 - 40 ezres javitasba. Olyan szerviz viszont nem letezik aki 50 ezret ad egy hasznalt, uzenkeptelen gepert. Jomagam pl max 10 ezerert veszek meg ilyen gepeket gepbontobol vagy maganszemelytol. Arrol mar nem is beszelve hogy a behozott es "javitasa gazdasagtalan" ( integralt VGA chip vagy proc. hiba..pl) statuszu gepeket az esetek 70 % ban itt hagyjak. Ertsd, nem jonnek mar el erte! Tehat az hogy 50 ezerert valaki megveszi hibasan, az teljesen eletszerutlen. Ha szerencsed van meghirdeted es pl a kijelzo miatt valaki ad erte egy 10 est, 20 at mar nem mert annyiert kap uj kijelzot, sot, al Alin mar 15ert is. Bar ahogy mondjak mig vereb van lo@@ar is lesz, es forditva.
A hozzászólás módosítva: Máj 8, 2020
(#) didyman válasza menyus hozzászólására (») Máj 8, 2020 /
 
Vagy újabban (a Winbondból kivált) Nuvoton. Néha nem tudom, melyik a rosszabb, amikor a régen ismert márkanév IC-i selejtesek, vagy amikor egy "új" név gyárt vacakot, de hogy egy kis fogyasztású, viszonylag egyszerű belvilágú IC-t is ennyire el lehet rontani, ahogy a KBC-vel történt, történik.. egy időben tényleg rutinszerű volt ezek cseréje bizonyos típusoknál.
(#) menyus válasza didyman hozzászólására (») Máj 8, 2020 /
 
Ja, igen. Ez valóban kimaradt a felsorolásból, jogos. Köszi a kiigazítást. Én is azért próbálnám meg a cserét a helyében, mert lehet hogy csak valamelyik GPIO ja szállt el, egyebekben működik. De mivel hibás az bemenet nem érzékel egy pl. power good visszajelzést, ezért letiltja a bootolást. Bár én ilyennel még nem találkoztam, ha KBC halott akkor a gép teljesen kuka és nem reagál a power gombra sem, mert vagy zárlatban tartja a 3,3V ot vagy nem is fut benne a program már. Ezért el se indul a gép, nemhogy próbálkozna a bootolással. Általában ha elindul akkor a KBC jó, csak valami más nyűgje van az alaplapnak, vagy valamelyik perifériának. Ez lehet RAM pl de lehet az alaplapi integrált VGA vagy a processzor is. De mivel nem ökör ára egy ilyen startup chip és egyszerű cserélni megpróbálhatja, hátha alapon. De én azért végigmérném a gépet előtte, nincs e zárlatban valami ami miatt a KBC beleszól a bootolásba.
A hozzászólás módosítva: Máj 8, 2020
(#) szmutkuzoltan válasza menyus hozzászólására (») Máj 8, 2020 /
 
Köszi a válaszokat, ha odajutok szétszedem a Lenovot pár kép erejéig.
Ha tudtok megbízható és felkészült javítót ajánlani Pesten az is jöhet. Sok éve javíttattam egy Compaq notit valahol a Csata utcában. De őket most nem találtam a neten.

Ami a Transformert illeti, úgy látom ott fejlődött a tudomány. 2014 környékén futottam egy két kört a frissíté ügyében de semmire nem mentem. Most viszont találtam jó pár cikket, videót róla hogyan kell feltörni és új verziót telepíteni. Lehet megpróbálkozom vele, bár nem tűnik túl egyszerűnek elsőre.
Dos 6.22 től Win2000 ig, Xp ig foglalkoztam gépekkel, de azóta semmit. Most meg már néha odaszagolni sem tudok hogy mi merre.
(#) szmutkuzoltan hozzászólása Máj 8, 2020 /
 
Sziasztok

Lekaptam a hátát a gépnek. Csináltam pár képet, az alábbi kettő a feltalált típusmatricáról és a kbc chipről.
Újra megcsináltam az akku lehúzást és visszadugást. Annyi történt, hogy most a bekapcsológomb villog a táp bedugása nélkül is. De amúgy nem látok hallok egyéb változást.
(#) szmutkuzoltan hozzászólása Máj 8, 2020 /
 
Egy premier plán kép is van.
(#) szmutkuzoltan hozzászólása Máj 8, 2020 /
 
Közben ezt az alábbi cikket is találtam. Pont az én sztorim, csak nekem nem gyógyul sk. mint másoknak.. :-/ Csak a boltosok keze által.
Szóval ez valami BIOS gond, hibernációba, vagy sleepbe ragad be.
Nem értem hogyan csinálja, mert én a múltkor RAM-ot, vinyót, mindent az égvilágon kivettem és mégse... Talán a vinyóra ment le valamit? Vinyó ki és úgy bootoltatni?
Próba.

https://www.gfisk.com/lenovo-laptop-wont-turn-on-blinking-power-lig...ights/
(#) antiktelefon válasza szmutkuzoltan hozzászólására (») Máj 8, 2020 /
 
Írnak ott mindenfélét, de semmi konkrétum nincs, csak általános találgatás.
A képek alapján a pontos típust nem lehet megmondani, pedig csak úgy lehetne biost keresni. A RAM slotoknál lévő feliratokról kéne kép.
Ezek az EC chipek nálam már többször meghaltak minden ok nélkül, illetve az Asus asztali lapjaiban a Nuvotonok hullanak, nem tudom, mi van ezekkel. Csak hobbi, így sok géppel nem találkozok, de így is gyakori.
Én nem biosra tippelnék, de ha találsz képet, ártani nem árthat, max visszaírod az eredeti képet, ha félremegy. (Persze külső SPI programozóval) Menyus is jókat ír.
(#) bbalazs_ válasza szmutkuzoltan hozzászólására (») Máj 8, 2020 /
 
Nekem az a hard reset nagyon olyannak tűnik, mint a paper clipes trükk. Azt nem írtad, hogy próbáltad-e már. Ehhez tudni kellene, hol az a nyomógomb. Picike szokott lenni, jól eldugva.
Én anno pl. jelszóval védett IBM gépeknél azt is csináltam, hogy a kis soros, bios-beállításokat tartalmazó SO8-as chip egyik adatlábát rövidre zártam a földdel. Nem ismerte fel a bios-t egyáltalán, átváltott valami vészbeállításra és beengedett.
A hozzászólás módosítva: Máj 8, 2020
(#) antiktelefon válasza bbalazs_ hozzászólására (») Máj 8, 2020 /
 
Most volt nálam egy videókártya, amit gemkapoccsal úgy rövidre zártak, hogy a 3v3 ágon több dolog is porrá égett, meg az eeprom data és clock lábán is. Random nem zárogatunk rövidre semmit, ha tudod mit csinálsz, testre meg tápra lehet ellenálláson át húzni lábakat.
(#) szmutkuzoltan válasza bbalazs_ hozzászólására (») Máj 8, 2020 /
 
Tulképpen az összes módszer célja azt hiszem ugyanaz. Resetelni az alaplapot, a Biost . Az akku , CMOS elem kivétele, power gomb nyomva tartása mind ezt szolgálná.
Nálam vagy nem jön ez létre valami miatt, vagy más a baj.

Ha nem jön létre valami miatt , akkor talán lehetne mókolni közvetlenül a lábakkal, csak azt azért nem merem. Lehetséges, hogy ilyesmit takar a szervizesek "Hard reset" kifejezése, de az is lehet hogy valami spéci kütyüvel dolgoznak, nem tudom.
Elvileg ez van benne: https://www.datasheetq.com/datasheet-download/840460/1/Winbond/25Q64FVSIG

Azt hiszem a 7 és 4 láb összekötése resetelné, de egyelőre nem mertem ilyet csinálni mert nem értek hozzá eléggé. Nem akarom még jobban kinyiffantani.
(#) antiktelefon válasza szmutkuzoltan hozzászólására (») Máj 8, 2020 /
 
Nem piszkálnám a helyedben, inkább fotózd le a ramnál a címkét, amit írtam. Ja, más pinout, testre húzná a holdot.
A hozzászólás módosítva: Máj 8, 2020
(#) szmutkuzoltan válasza antiktelefon hozzászólására (») Máj 8, 2020 /
 
Találtam még pár megfakult számot a fedél belsején is, meg lefotóztam a ramok környékét.

A ramtól balra látható kis rugós réz pöcöknek mi a szerepe? Mintha a fedél érzékelésére lenne ott.
Van belőle SP1,SP2,SP4,SP5 de SP3-at nem találtam sehol.
(#) bbalazs_ válasza szmutkuzoltan hozzászólására (») Máj 8, 2020 / 1
 
Attól, mert láttam olyan embert, aki az orrába szúrta a villát, még nem kell ijedeznem ettől az evőeszköztől...
Az a memória, aminek az adatlábát rövidre zárni javasoltam, egy eeprom. Ennek nemigen kell áram, hogy megőrizze a tartalmát. Amikor a gép bekapcsol, akkor ő ad neki és kiolvassa. Érzékeny adatokat nem is jó a sima CMOSban tartani, bármi történhet az árammal.
Az adatlábait meg nyugodtan le lehet kötni földre, semmi baja nem lesz. Ha a tápját kötöd földre, akkor is max. csak a tápoldali rész fog izzadni. Kinyírni túlfesszel lehet.
(#) menyus válasza szmutkuzoltan hozzászólására (») Máj 8, 2020 /
 
A műanyag(?) készülék ház valószínűleg belülről vezető bevonatot kapott, vagy eleve fém a ház. A lényeg, hogy ezeket a részeket árnyékolás és ESD szempontokból egy potenciálra hozzák a GND vel. A hátlapot rátéve ezeken a rugós érintkezőkön keresztül érintkezik az alaplap központi földjével a fémgőzölt vagy teljesen fém készülék fedlap. Nem érzékel semmit.
A hozzászólás módosítva: Máj 8, 2020
(#) menyus válasza szmutkuzoltan hozzászólására (») Máj 8, 2020 /
 
Az "azt hiszem" ide kevés, ész nélkül nem zárogatunk rövidre semmit. Ez általánosságban is igaz, de főleg igaz egy eepromra amit ha egy félrenyúlással kinyírsz akkor vért fogsz pisilni mire szerzel egy másikat amiben a megfelelő tartalom van beégetve. Minimum a beavatkozás előtt kiolvasni és elmenteni a tartalmát hogy gáz esetén vissza tudd írni. Mert eepromot lehet kapni fillérekért, de hogy mi volt benne eredetileg, na azt csak a jóisten tudja.
A hozzászólás módosítva: Máj 8, 2020
(#) menyus válasza szmutkuzoltan hozzászólására (») Máj 8, 2020 /
 
A KBC chip fotója ok. Ilyenem nincs sajna új, talán valamelyik bontott gépben lehet hogy akad, de ehhez át kéne nézni vagy 20 - 30 gépet amik itt hevernek lehetséges donorként. De szerintem nem is ez a baja a gépednek. Az alaplapról kéne részletesebb macro fotó, főleg a rászitázott feliratokról hogy be lehessen azonosítani, mert még típuson belül is lehet eltérés verziószámban pl, ami nem látványos de lényeges különbségeket rejthet.

De nem ördögtől való a multiméter használata sem. A táp oldali soros MOSFET eket ki kéne mérni, zárlat szempontjából. Sok esetben tesznek zener diódát is a táp kimenetekre, megjegyzem tök feleslegesen egy DC DC konverter esetében ami nem igazán tud megszaladni magától akkor meg minek a zener? Azok szoktak még random zárlatba kerülni, illetve lehet döglődő, néha zárlatos kerámia kondenzátor is. Akár kicsi is, 0402 pl. (én erre tippelek... )
(#) bbalazs_ válasza szmutkuzoltan hozzászólására (») Máj 8, 2020 /
 
Álljon meg a menet! Megnéztem az adatlapot.
Ez a fő bios eepromja. Ezt nem piszkálnám, ebben program van.
Ha rövidre zárod, nem tud indulni a gép.
Amiről én beszélek, egy kicsi, 1-2Kb-s soros eeprom. Ugyanúgy so8 szokott lenni.
(#) antiktelefon válasza szmutkuzoltan hozzászólására (») Máj 9, 2020 /
 
Megnéztem, az alaplap hátoldalán van a pontos típus jele rászitázva. Esetleg a RAMok alatt nincs egy FRU matrica?
Az adatláb kötögetésnél meg nem az a gond, ha az adatlábat testre köti, hanem ha a lábnál kétszer vastagabb gemkapocs félrecsúszik, vagy rossz pinoutot nézett. Majd keresek képet az égett GPUról, nem volt jó móka megkeresni az összes megsült alkatrészt.
A hozzászólás módosítva: Máj 9, 2020
(#) bbalazs_ válasza antiktelefon hozzászólására (») Máj 9, 2020 /
 
Aki gemkapoccsal csinálja, meg is érdemli.
A gemkapocs az eredeti felvetésemben az alaplapi reset nyomógombjának megnyomását célozta volna...
(#) menyus válasza bbalazs_ hozzászólására (») Máj 9, 2020 /
 
Na, az elet vegul engem igazol, no meg bbalazs.
A hozzászólás módosítva: Máj 9, 2020
(#) szmutkuzoltan válasza antiktelefon hozzászólására (») Máj 9, 2020 /
 
Köszi.
A RAM-ok alatt sajnos nincs semmilyen matrica.
Az alaplapot teljesen kibontani nem akarom, szerintem sajnos ez a gép túlmegy a képességeimen.
Az alaplapon a proci, vagy vga hűtő alól kilógó elemek környékén találtam még némi elszíneződést, nem tudom az normális-e ott. A piros nyíllal jelölt helyekre gondolok.

Próbálok találni valamilyen normális és hozzáértő embert aki szán rá időt és adott esetben valóban képes véglegesen megjavítani. Max. 40-50 ezret szerintem még megérne egy ilyen akció, bár még nem néztem utána hogy manapság mit lehetne kapni helyette. De alapból azért ez nem számít rossz konfignak talán még ma sem.
(#) szmutkuzoltan válasza menyus hozzászólására (») Máj 9, 2020 /
 
Köszi, valóban van rajta egy szürkés bevonat. Most már legalább ezt is tudom .
(#) didyman válasza szmutkuzoltan hozzászólására (») Máj 9, 2020 /
 
Az ragasztó, a BGA tokok vannak ilyen módon támogatva.
(#) menyus válasza szmutkuzoltan hozzászólására (») Máj 9, 2020 /
 
Ha a VGA chip környékén a nyákon látsz általában a többi résznél sötétebb zöld (vagy kék, attól függ milyen a lötstop a panelen, Mac eken pl full fekete) elszíneződést, barnulást akkor azt már rámelegítéssel próbálták javítani. Ráadásul elég durván ha már a panelen is meglátszik, általában aláfűtés nélkül (mert akkor nem kell kivenni az egész alaplapot...) 400 - 450 fokon(!). Persze hogy mikor, azt nem lehet tudni mivel eleve használtan vetted a gépet. Lehet most a szervizekben amit neked "hardveres reset" ként tálaltak be, de lehet még az előtt hogy megvetted. Még az előző tulajnál. Pl. nem tisztították a gépet normálisan, nem volt sose újra pasztázva ezért megfőzték a grafikus chipet. Behalt a VGA, meg reflozták, működött is... Aztán eladták neked most meg te sz@vsz vele mert ennyit bírt. Az utólagos reflow csak egy tiszavirág életű tűzoltásos módszer. Legjobb esetben is egy éven belül behal a gép megint ugyan ezzel a hibával, és akkor már nagyon optimista voltam. De nem elkeseríteni akarlak. Mindenesetre ha idáig eljut egy gép, én ezt szoktam javasolni a tulajoknak. Reflow... működik? Jófogáson elad..-- > új gép vétel. Ezért rizikós használt gépet venni. Fel is lehetne golyózni a chipet (ha még él) de az már nem egy ilyen gyors reflow ára kategória. Arról nem is beszélve hogy ha már leveszem a chipet akkor be lehet rendelni újat ami fel van golyózva csak fel kell tenni. Az új chip ára persze változó. Gép tipus függő, vettem már 7-8 USD ért is meg 39,90 ért is. Attól függ mi a VGA chip típusa, márkája, tudása.. utángyártott vagy eredeti(?)..stb.
(#) menyus válasza szmutkuzoltan hozzászólására (») Máj 9, 2020 /
 
Ird be a keresőbe a gép típusát és keress rá a használtakra. Nem tudom milyen gép, de használt gépért én nem adnék 50 ezret az tuti. És tudom miért nem... Bár lehet szerencséd is, de ez kb olyan mint a használt autó vásárlás. Ott annyival könnyebb a helyzet hogy ha normális az eladó akkor engedi az autót bevizsgáltatni. Notebooknál ez nem divat. Pedig ha csak belenéz aki ért hozzá az látja az aggasztó nyomokat ha vannak. Mindenesetre az már gyanús ha a gépet megnézve kívülről csavarok, csavar takarók hiányoznak, esetleg nem odavaló csavarokkal van összerakva. (fekete barnított csavarok helyett itt- ott fényes csavarok.. különböző csavarok, kereszthornyos és torx, egyenes hornyú..vegyesen pl. Készülékház repedt.. stb )
(#) menyus válasza szmutkuzoltan hozzászólására (») Máj 9, 2020 /
 
Bátran kivehetetd az alaplapot, lehet hogy a túloldalon van a pontos tipusa. Mellesleg egy alaplapot önmagában is működésre lehet bírni és tesztelni. Egy RAM kártya legyen benne különben általában nem indul el. Az hogy nincs rajta a HDD, az LCD, akkumulátor..stb nem lényeges. Ettól még bootol ha az alaplap jó. A VGA kimenetre (vagy HDMI re) akaszthatsz egy monitort és akkor látod is mit csinál ha csinál valamit. Az ESD alapvető szabályait azért érdemes szem előtt tartani... Pl nem tapergálunk alaplapot műszálas pulcsiban, mezei nem ESD s forgószékben, szigetelt lábbeliben egy dohányzó asztalon a nappaliban.
Következő: »»   251 / 277
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem