Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Laptop tápegység
 
Témaindító: Dzót, idő: Feb 10, 2006
Lapozás: OK   3 / 14
(#) Zsolt70 hozzászólása Feb 17, 2010 /
 
Sziasztok!

Egy ismerősöm LCD monitorának az adaptere tönkrement (típusa: LSE9901B1260, 12V, 60W, a neten laptop töltőként forgalmazzák). Szétszedtem, kiment benne a biztosíték (T3.15AH250V) és egy ELKO-nak (120μF, 400V, 105°C) a teteje felpúposodott, az alja szétrepedt.
A Grätz-hidat ellenőriztem, 12V DC-n kipróbálva rendben van (gondolom, akkor 230-on is). Az ELKO, ami benne volt az átmérő18x32mm-es, ilyet nem találtam a szokásos boltokban, csak neten lehetne rendelni elég drágán. Az adapter belseje annyira zsúfolt, hogy nagyobb kondi nem férne el benne, amúgy 100μ-os van csak ilyen méretben.
Arra gondoltam, hogy a kondit a tápon kívül helyezném el, ráeszkábálnék az adapter házára valami műanyag burkolatot, jól meglyuggatva, hogy levegőzzön. Amúgy sem gondolom, hogy az eredeti konstrukcióban egy ELKO hosszú életű lenne, mellette van a trafó, előtte és mögötte meg a tranyók, diódák hűtőlemeze, ami végigmegy az adapter két oldalán, úgyhogy valószínűleg nem fázik.
Kérdéseim:
1. Hm?...mármint jó az ötlet, vagy hülyeség?
2. Ha kívül helyezném el az ELKO-t, akkor legyen nagyobb kapacitású (szerintem örülne neki a táp), vagy elég az eredeti érték?
3. A táp le van árnyékolva (a panelja alatt egy nyers nyáklemez + az egész körbetekerve réz bevonatú fóliával), ha kívül lesz a kondi, annak a dobozát is kell árnyékolni?
4. Az ELKO hibája miatt károsodhatott más alkatrész is (fesz/áram szab. IC, SMPS kontr., stb.)?
5. A táp elején lévő varisztor ha rossz, akkor pl. már 12V AC-n is vezet?
6. Ha sikerül helyrehoznom (~világít a zöld LED), akkor kipróbáláshoz terhelésnek jó pl. 3x20W-os halogénizzó (mégsem a monitorral próbálgatnám)?
Válaszaitokat előre is köszönöm!
Üdv: zsolt.
(#) szilva válasza Zsolt70 hozzászólására (») Feb 17, 2010 /
 
Nem tartom túl jó ötletnek a vezetékkel kihozást, elsősorban azért, mert a vezetéknek "rengeteg" induktivitása lesz, ami nem szerencsés egy ilyen tápegységnél. Amennyiben csak az elkó elhalálozása az ok, akkor szerintem elég lenne a 100µF is, ha az kapható ilyen méretben, de valóban nem árt, ha nagyobb kapacitás kerül oda. Ha így is - úgy is más méretű elkót kell odatenni, mert nem kapható olyan, ami befér az eredeti helyre, akkor én megpróbálnám valahogy úgy megoldani, hogy az elkó ott, a helyén legyen, és egy teljesen új dobozba raknám az egész tápot, vagy az eredeti dobozával együtt (esetleg azt megfaragva), vagy anélkül.

Az sajnos nem jelenthető ki, hogy ha az elkó halála okozta a hibát, akkor más nem ment tönkre. Ezt csak úgy lehet ellenőrizni, hogy elkócsere után megpróbálod elindítani a tápegységet. Ilyenkor célszerű elválasztótrafót alkalmazni a hálózati oldalon, valamint egy 230V-os, mondjuk 60W-os izzót is sorbakötni a tápegység hálózati ágával. A kimeneti, 12V-os ágat egy minimális terheléssel érdemes lezárni, mondjuk 150 ohm körüli ellenállással, ami 12V-on kb. 1W terhelést jelent. Ebben a felállásban indítva a tápegységet ha a 60W-os izzó normál fényerővel világít, akkor biztosan baj van a tápegységgel, ha sötét, vagy csak nagyon halványan dereng, akkor lehet reménykedni és méregetni.

Szerk: ha a tápegység a kis terheléssel jónak bizonyul, akkor meg lehet próbálni nagyobb terheléssel is. Ilyenre jók a 12V-os autós izzók, de érdemes őket nem egyszerre rákötni, hanem egyenként kell felkapcsolni őket a kimenetre, mivel ezeknek a hideg ellenállásuk kb. az üzemi ellenállás tizede.
(#) Zsolt70 válasza szilva hozzászólására (») Feb 18, 2010 /
 
Hát ez gyors volt, Szilva, ott a helyed a gyorsreagálású hadtestnél!

A kondi fektetve van a tápban, így 14mm láb van neki hagyva. Az én megoldásomnál a nyáklap ellenkező oldalára, állítva forrasztanám, így sokkal rövidebb lába lenne (akkora láb kéne csak, hogy be tudjam valahogy forrasztani (a nyomtatott áramkör oldalán)). Az eredeti helyre nagyobb kondit még állítva sem tudnék betenni, mert 20mm hely van az alkatrészek között (trafó és MKP, Grätz). Szóval akkor vagy kisebb, 100μ-s kondi a helyén, vagy nagyobb a nyák másik oldalán (ehhez egyébként ki kell fúrnom az árnyékoló lapot, hogy be tudjam forrasztani a kondit). Ha a nagyobbat választom, akkor kell a külön rászerelt burkolódobozba árnyékolás?
A varisztor (TVR10471) ha tönkrement, átvezet kisebb, 12V-os feszültségen is (evvel próbáltam ki, és így jó volt)? (Arra gondolok, hogy esetleg az is kiolvaszthatta a biztosítékot, ha nemcsak a feszcsúcsokat vezeti át).
Amúgy miért kell a kondit összeragasztani a mellette levő alkatrészekkel?
A teszthez írt tanácsokat köszönöm, azok szerint fogok eljárni.
(#) dizi hozzászólása Márc 11, 2010 /
 
Hi urak
Az lenne a kérdésem van egy F SIEMENS laptop táp és az vele a probléma hogy PULZÁLVA jön a kimenetén a feszkó, vajon milehet a próbléma .
Adat : 20 volt DC 3,25 A
(#) IMREBATYAD hozzászólása Aug 14, 2010 /
 
Szevasztok !

Van egy HP Compaq nc6320 típusú céges laptopom. Már a 3. tápegységet vettem (a cégem) hozzá. Az előző 2 tápegységnél az a hibajelenség, hogy nem töltenek és kattogó (ciripelő) hangot adnak. Hogy lehet szétszedni ezeket és vajon javíthatók-e ?

Üdv: Imre
(#) zolika60 válasza IMREBATYAD hozzászólására (») Aug 15, 2010 /
 
Szétszedni csak fűrésszel. Javíthatók ha értesz hozzá.
(#) karpi válasza dizi hozzászólására (») Aug 15, 2010 /
 
Es meg ra is van "rajzolva" egy _________ vonal ami folot - - - - - - - - - szagatott vonal , nem?.Tehat egyeniranyitott de nem egyenaram hanem pulzalo .Az akumulator toltesehez OK ,valamint egy stabilizator es meg szures utanna a laptop-ba mar ott az egyenaram.

De az is meglehet hogy a puffer/szuro kondenzator a melegtol tonnkrement es nincs mar meg a nevleges erteku kapacitasa.
(#) didyman válasza karpi hozzászólására (») Aug 16, 2010 /
 
Dehogy normális. Stabil DC kell legyen rajta.
(#) didyman válasza IMREBATYAD hozzászólására (») Aug 16, 2010 /
 
Betekered egy rongyba és kalapáccsal megkínálod nem túl durván. Az első reccsenő hangnál kibontod és a repedés mentén szétfeszíted. Kis gyakorlattal könnyen szétpattan. A csipogás többnyire zárlatra utal, vagy a kábel (ezt forrasztod ki elsőnek és méred meg), vagy az egyenirányító a szekunder oldalon.
(#) basskilla hozzászólása Szept 7, 2010 /
 
Sziasztok!

Problémám a következő:
Laptopom adaptere őrült meg kicsit,ha rajta van az akku a gépen akkor tölti rendesen minden ok,de ha csak a töltőről szeretném használni,akku nélkül,akkor nem reagál semmit,nem kapcsol be.
Mi lehet a probléma?
Köszi a választ! Üdv!
(#) _ampervadasz_ hozzászólása Szept 7, 2010 /
 
Szia.
Bár a témát befogják zárni, de tudok segíteni.

Egyszerűen nem érdemes akkumulátor nélkül használni, az akkumulátor önmagában is öregszik, sőt, így előbb "ölöd" meg.

A problémát, szerintem a BIOS -ban lehet orvosolni, de még csak azt sem írtad le, hogy milyen laptopról van szó.
(#) patexati válasza basskilla hozzászólására (») Szept 7, 2010 /
 
Nem minden lapos működik akku nélkül..
(#) basskilla válasza _ampervadasz_ hozzászólására (») Szept 8, 2010 /
 
Hp 530-as laptopról van szó,eddig ment akku nélkül is,azóta súlyosbodott a helyzet,nem is érdekelt volna ha csak akkor megy ha rajta van az akku,de most rövid idő alatt lemerült,mintha leszívta volna a töltő,és most be sem kapcsol egyáltalán.

ötlet?

Köszi!

üdv!
(#) bbalazs_ válasza basskilla hozzászólására (») Szept 8, 2010 /
 
Elso lepes: masik tolto hasznalata.
Barmelyik tolto jo, ami a feszultseget tobbe-kevesbe tudja (altalaban 19V-osak, egy 18-as meg jo lehet, 15-os mar nem, 20V-os jo, 24 mar rizikos) es az arama is elegendo (nagyobb lehet, kisebb nem)

Ha ez nem segit, akkor bent lesz valami a gepben es ahhoz mar szet kell boritani...
(#) _ampervadasz_ válasza basskilla hozzászólására (») Szept 8, 2010 /
 
Szerintem a probléma a következő.

Fogd meg a töltővezetéket, és a csatlakozójáról vágd le a műanyagot.

Szerintem egyszerűen meg van törve vezeték, és azért nem tölt.

Nekem a HP nx7300 -asom ugyan ezt művelte, viszont ott szoftverből vissza is jelzett ( illetve a ledfrontján villogó sárga leddel), hogy elégtelen a töltés.

A problémát az adja, hogy van egy apró vékony vezeték, ami egy adatvezeték, amin keresztül beszélget az adapterrel a laptop, és többek között a tápegység hőmérsékleti adatai is ezen a vezetéken olvasódnak ki. Ha nincsen ennek a vezetéknek kapcsolata, akkor a (laptopban) a töltés nem engedélyeződik (még akkor sem, ha egyébként ott van a 18-20V), és el kezd szép halkan fütyülni a PWM tápegység, ami annak a jele, hogy az akkumulátort kezdi el szívni rendszer.

A vezeték újraforrasztásával a probléma orvosolható.
(#) karpi válasza _ampervadasz_ hozzászólására (») Szept 16, 2010 /
 
En ugy tudom hogy : az akumulator max 400 toltest bir ki majd rohamossan esik a kapacitasa.

A tanacs az hogy 40% toltotseggel becsomagolni egy muangyag foliaba es a hutoszekrenybe tenni ...de nem fagyasztani!.

A laptop meg othon illetve halozati csatlakozorol kitunoen kell mukodjon.

Vettem tobb Laptop AC Adapter-t .
es mit talaltam bennuk ! egy harmadik kivezetest ami a PC-hez kuldi a taopegyseg ID-jet.

Ehez az ID-hez allitolag egy IC van a tapegysegben.

En erositohoz akarom hasznalni .18V /6A es azert nztem utanna mert nem tudtam nem e kell a tapegyseg kapjon valami jelet a PC-bol.

Ugy nez ki hogy csak a PC nem indul vagy nem tolt ha az ID nem OK!

Peldaul egy hibas kabel eseteben amiben meg volt szakadva az ID vezetek ennek kicserelesekor a tapegyseg megent toltotte az akumulatort es mukodotta PC.
Azt tanacsolta aki javitotta hoogy az IC-t at kell tenni a PC-be igy mar nem erdekes a kebel es mas AC Adapterrel is mukodnik ..csak hat a specifikaciora ugyelni kell a V/A adatokra.

HP adapter ez a ket nagyobb (120W) es a kimeneti csatlakozo lapos 5 kivezetesu. (+) , GND, ID kivezetve a masik ketto nincs bekotve ( NC ).

A sok AC adapterbol amit osszevasaroltam egyik nem mukodik es elegge problemas mert nagyon komplikalt .

COMPAQ series:2681 legalabb egy kapcsolasi rajz ha lenne hozza.Ennek tobb kivezetese van mert a laptop es az adapter kopxott meg van egy "kutyu" ami talan az aku tolto .Egyenlore szejjelszedtem es nezegetem..

ez is 19V/6A

A problema hogy nem tudom nem e a masodik aluminium femdoboz -ban levo kapcsolas kene inditsa ( engedelyezze?)

Regebbi tipus ketszer nagyobb mint a mostani 18V/6A es pluszba van hozza az az aluminium hosszu keskeny doboz ami vagy a Laptophoz dugaszolando vagy az akuhoz?

Most latom a feltoltes utan hogy az ID szalrol irsz.

A neten talaltam cikket a javitasrol es ott le volt fenykepezve az IC azt monndta hogy ID ...de lehet hogy ...Information Data ?
(#) Pék Pál hozzászólása Okt 15, 2010 /
 
Sziasztok!
Olvasgatom a fórumot és csak megerösitést kérek.
Egy régi videómagnóból kiszeret tragóm van,egyenirányitás után 20,6 V ráköthetem a leptopra?
(#) Saggitarius válasza Pék Pál hozzászólására (») Okt 15, 2010 /
 
Nem tartom valoszinunek, hogy elegendo lenne a teljesitmeny amit szolgaltatni tud. (atlag laptopok kb 19.5V/3.5A-s ~65W stabilizalt tapot hasznalnak)
(#) Pék Pál válasza Saggitarius hozzászólására (») Okt 15, 2010 /
 
Köszike!
(#) urh hozzászólása Feb 13, 2011 /
 
Az lenne a kérdésem hogy a táp ellátásnál ott 3 PIN (tű) látható(KÉP1) namost azok közül melyik micsoda? valaki megtudja mondani?
Csatlakozó lecserélése miatt kellene ez, egy másik fajta csatlkaozóra akarnám cserélni (egy asztali PC tápcsatlakozójára), ez egyébként egy ARMADA 7800 Laptop tápja lenne.Hogy pontosítsak arra lennnék kiváncsi a 3 tűből mi micsoda? melyik a földelés melyik a fázis? stb?ó :no: KÉP1KÉP2KÉP3
(#) Balaa16 válasza urh hozzászólására (») Feb 13, 2011 / 6
 
Szia!
A középső a védőföld, a fázis és a nulla pedig mindegy.
Üdv: Balázs
Kapok pontot?
(#) tiggersoft válasza urh hozzászólására (») Feb 13, 2011 / 1
 
Az 1-es kép alapján a két alsó a fázis és a nulla. A felső pedig a föld.
(#) urh hozzászólása Feb 13, 2011 /
 
Köszönöm mindkettőtöknek a gyors választ az első válaszadónak adtam meg az 50 pontot
(#) Balaa16 válasza urh hozzászólására (») Feb 13, 2011 / 1
 
Köszönöm a pontot!
(#) collyka hozzászólása Ápr 7, 2011 /
 
Hi!

Segítségre lenne szükségem 1 acer laptop töltö javításához.
A hiba toltöm lévő led pulzál egy kicsit halványan.
A kimeneten 1.8 v mérhető.
Mivel nem nagyon foglalkoztam ilyen táp javításával szeretném segítségeteket kérni.
Feltettem 2 képet róla remélem segít.
Ninden ötletet szivesen fogadok
(#) Babó22 hozzászólása Ápr 26, 2011 /
 
Üdv mindenkinek! Egy HP laptop töltő javításán dolgozok. Szerintetek elképzelhető, hogy akár a laptop akár a töltő a töltő elektronikát addig nem indítja be, amíg nincs védőföldelés? Mert mikor szétszedtem a töltőt, az a látvány fogadott, hogy a védőföldelés vezeték forrasztása le van szakadva. Természetesen szó nélkül visszaforrasztom, de még egyéb hibák után is kutakodok, bár semmi rendelleneset nem látok.
(#) wpetya válasza Babó22 hozzászólására (») Ápr 27, 2011 /
 
Sziasztok! Nem tudjátok, hogy melyik laptop márka használ öt pólusu DIN csatlakozót a táphoz?
A táp típusa:
(#) wpetya válasza wpetya hozzászólására (») Ápr 27, 2011 /
 
A táp 15Voltos, és 2.7 Amper.
(#) zolika60 válasza Babó22 hozzászólására (») Ápr 27, 2011 /
 
Nem igen hiszem. Van ahol nincs is kiépítve.
(#) Inhouse válasza wpetya hozzászólására (») Ápr 27, 2011 /
 
Az ezerévesek...

Üdv
Inhouse
Következő: »»   3 / 14
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem