Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Léptetőmotorok (vezérlése)
Lapozás: OK   3 / 162
(#) Topi válasza Sanyi87 hozzászólására (») Feb 28, 2006 /
 
Az én cnc-mben SanyoDenki unipoláris kisfeszülstségű 3,9V-os léptetőmotorok vannak.
Ilyen motorokból építettem már robotot is. és közvetlen a motor tengeélyre rögzített kerékkel elmozdította a maga 4 kilóját...

Igen. Rajzgépre gondoltam. Szerintem egy olyan szerkezet, ami nagyon könnyű, és tényleg nincs különösebb mechanika, azt simán elbírja.
Áttételt nem javaslom, sima szíjas csúszik, bordásszíj drága és macerás.
(#) Sanyi87 válasza Topi hozzászólására (») Feb 28, 2006 /
 
ahan, ok, Ja azt hittem hogy te építettél már ilyen rajzgépet , de tényleg jó ötlet. És hol tudok venni ilyen SanyoDenki motorokat?
(#) Topi válasza Sanyi87 hozzászólására (») Feb 28, 2006 /
 
A XVI.kerületi QTech-ben kapsz kb 15-18E forintért. De lehet venni ilyen socond motort is. Vagy kitermelni a nyomtatóból / fénymásolóból / szkennerből stbstb...
(#) Tomee válasza Topi hozzászólására (») Feb 28, 2006 /
 
Véletlenül nem tudod, hogy bordás szíjat meg bordás kereket hol lehet venni?
A kis robotról nem raknál fel egy két képet?
(#) dB_Thunder válasza Sanyi87 hozzászólására (») Feb 28, 2006 /
 
nekem van bordás szíjam és kerekem SŐT motorom is!(kövület nyomtatóból)
Go Vatera, és keress rá a léptetőmotor szóra!
(#) isamisa válasza Topi hozzászólására (») Feb 28, 2006 /
 
Sziasztok!
egy egyszerű léptetőmotor vezérlést el tudnátok magyarázni?
(A hangerőszabályzós topicba írtam már de végülis ide is beillik.)

Egy régi cd-meghajtóból vagy kislemezmeghajtóból való motorról van szó. A nyomaték szinte elhanyagolható- ( rgy potit kéne forgatnia.)
Végálláskapcsoló is elhagyható. Az elvárás hogy két irányba lehessen lépdelni vele. Ez simán igaz nem oldható meg ?
Isa
(#) Slope válasza isamisa hozzászólására (») Feb 28, 2006 /
 
Az alap működés az, hogy a tekercseket egymás után kapcsolgatod.
Ez már egy egyszerű számlálóval is megoldható...
Bocs ha szűkszavú voltam... ha holnapig nem előz be senki, és igényt tartasz rá részletesebben is elmondom.
(#) Tomee válasza isamisa hozzászólására (») Márc 1, 2006 /
 
Ha fogod a motort és az egyik vezetékét lekötőd testre a többire meg tápot adsz egymás után akkor meg tudod forgatni.
Igaz elég gagyi, de próba képpen jó.
(#) isamisa válasza Slope hozzászólására (») Márc 1, 2006 /
 
Helló!
Persze jöhet bármilyen ötlet. Nem jártam ilyen suliba ugyhogy csak sejtésem van milyen számláróla gondoltál...
Isa
(#) Sanyi87 válasza Topi hozzászólására (») Márc 1, 2006 /
 
hát az elég drága, de kösz a tippet pont én is gondoltam rá h belekukkantok egy a pincében porosodó rossz fénymásolóba és 1 nyomtatóba , remélem találok benne vmi hasznosat
(#) Rendszer válasza isamisa hozzászólására (») Márc 1, 2006 /
 
Hali , Tomee-nak ez a sakkozásos modszere nekem bevált annak idején még én is így jöttem rá h kell vezérelni a nagyfloppymeghajtóból kibuverált léptetőmocit.
(#) Sanyi87 válasza (») Márc 1, 2006 /
 
hé ez a vendég én vagyok ,mért nem a nevem írodott be?
(#) dB_Thunder válasza isamisa hozzászólására (») Márc 2, 2006 /
 
régen lehetett kapni gyári motoros potit,láttam is a vitrinbe! érdeklődj utánna!
(#) Sanyi87 válasza Topi hozzászólására (») Márc 2, 2006 /
 
hi találtam egy másik léptetőmocit, szted ez jo lesz? .csatolok képet, olyan 57mm átmérőjüü, egy rossz lézernyomtatóból építettem ki
(#) Sanyi87 válasza Sanyi87 hozzászólására (») Márc 2, 2006 /
 
ja itt vannak a képek
(#) Sanyi87 válasza Topi hozzászólására (») Márc 2, 2006 /
 
Bocs , kapkodok itt , mint valami....IZÉ
na ez a moci egy Sankyo. Meg tudnád mondani hogy mekkora nyomatéka lehet meg hogy milyen moci ez pontosan , hány fázisú meg h bipoláris v unipoláris? Pontosan mi is ez a fáziszisszám ezeknél a mociknál? mert nem tudom , nem igazán értek hozzá. kösz
(#) Rendszer válasza Sanyi87 hozzászólására (») Márc 2, 2006 /
 
A képen látható motor unipoláris. Az ilyen motorokat, némiképp nehezebb működtetni.
A bipoláris és az unipoláris motorok közötti különbség a tekercsek középkivezetésben rejlik. Bipolárisnál van, unipolárisnál nincs.

Bipoláris motornál, ha a tekercsek középkivezetéseit + tápfeszre (- is lehet) kötjük, majd 2 × 2 kivezetést sorba kapcsolgatjuk "-"-ra, a tengely forogni kezd. A forgás sebessége a tekercsek kapcsolgatási sebességétől függ. Ha csak egy tekercset gerjesztünk folyamatosan, a motor a tekercshez tartozó pozícióban marad, de a gerjesztés nagyságától függően erősen ott tartja. Ez a pozícióban tartás.
Szemléltetés: képzelj el 4db különálló tekercset, majd rendezd őket párba. Az első pár legyen L1 és L3, a második pár L2 és L4. Most helyezd el őket egy kör mentén L1 legyen 0°-nál, L3 180°-nál, L2 90°-nál, L4 270°-nál (360°-nál újra L1 van 0°). Tehát a kört 4 egyenlő részre osztottad.
Most L1 egyik végét kösd össze L3 egyik végével, illetve L2 egyik végét L4 egyik végével, ezek lesznek a középkivezetések. Tulajdonképpen mindegyik tekercset összekötheted egymással az egyik végükön. A maradék 4 vég lesz a fázis kivezetés. Képzelj el egy mágnest É-D pólusokkal... az É pólus mindég a gerjesztett tekercs felé fordul, vagyis ha L1-et gerjeszted 0°-nál lesz az É pólus, L3-nál 90°-on, és így tovább. Erre mondtam azt, hogy ezt egy sima léptetőregiszterrel is lehet működtetni (pl. egy 4 bites fel/le számláló [74191], és egy multiplexer összekapcsolásával egyszerűen építhetsz ilyet).
A bipoláris motorok vezérlése annyiban tér el, hogy L1 és L3, illetve L2 és L4 között nincs középkivezetés, de természetesen ugyanúgy össze vannak kötve (csak 4 kivezetés van). Működtetése:
1. fázis: L1 kivezetésre (pl.) + és L3 kivezetésre - -t kötsz
2. fázis: L2 + és L4 -
3. fázis: L3 + és L1 -
4. fázis: L4 + és L2 -
Tehát egy hídról kell működtetni.
A működéséből látszik, hogy az unipoláris motorral azonos kialakítás mellett 1 fázisnál egyszerre két tekercs van gerjesztve, ezáltal nagyobb nyomatékot ad le a motor.
Egy unipoláris motorból bármikor készíthető bipoláris motor, csupán a középkivezetéseket nem kell bekötni sehova. Ugyanakkor kicsit nehezebben, de unipoláris motorból is készíthető bipoláris (többnyire meg van a középkivezetés a motorban, csak nincs kivezetve).

Visszatérve a "talált" motorodhoz:
Sajnos ezeket nem lehet szétszedni maradandó károsodás nélkül, igy nem megoldható az unipoláris vezérlés. Javaslom, hogy előbb ismerkedj meg az unipoláris motorokkal (pl. flopy fejmozgató), utána pedíg a hídáramkörökkel, hogy bipoláris motorokat is tudj vezérelni. Viszont egy valamire való CNC-hez az a motor még mindég kevés. Oknak rögtön itt a vezérlés (csak híddal megoldható, kezdésnek nem ajánlom). Továbbá a motor csúszócsapágyas, ezáltal mind tengely, mind arra merőleges irányban nagy a kottyanása. A nyomatéka egy kisebb gép meghajtására megfelelő, de a felbontása 3,6°/phase körül van, ami nem igazán jó ilyen célra. Áttételezéssel javíthatsz a felbontáson, illetve a nyomatékon, de cserébe sebességet vesztessz. Azt tudni kell, hogy a léptetőmotoroknak (akárcsak a DC szervóknak) van egy ideális fordulatszám tartományuk. A léptetőmotorok ezen fordulatszám tartomány felett jelentősen elkezdik veszteni a nyomatékukat (erre vonatkozó érték a rotor inercia), szemben a DC szervókkal, ahol az ideális fordulatszám alatt kezd el csökkeni a nyomaték.

Fontos: ha szétszedsz egy léptetőmotort lehetőleg soha ne húzd ki a forgórészt, az állórészből (a tekercskivezetéseket a forgórész kivétele nélkül is el lehet érni). Ha mégis szét kell szedni, pl. csapágy csere, akkor a forgórészt közvetlenül egy az állórésszel megeggyező belső átmérőjű fém csőbe told át (mágneses söntölés). Ellentkező eseben a forgórész mágneses paraméterei drasztikusan romlanak, ezáltal jelentősen csökken a nyomatéka.

Nagyjából ennyi lenne a lényeg.
Ha további infó kell, pl. PWM, stb. akkor szólj bátran.
Sok sikert!
(#) Slope válasza (») Márc 2, 2006 /
 
Az előző én voltam.
Ismételten kivágott az üzenet írása közben.
(#) laci7722 válasza (») Márc 3, 2006 /
 
"A bipoláris és az unipoláris motorok közötti különbség a tekercsek középkivezetésben rejlik. Bipolárisnál van, unipolárisnál nincs.

Bipoláris motornál, ha a tekercsek középkivezetéseit + tápfeszre (- is lehet) kötjük, majd 2 × 2 kivezetést sorba kapcsolgatjuk "-"-ra, a tengely forogni kezd."

Pont forditva van!!! Az unipolárisnak van közép- kivezetése!!! A nevéböl adódik "uni" lehet bipolárisan is vezérelni ! Mig a bipoláris motorokat csak bipolárisan lehet vezérelni ami azt jelenti hogy a polusokat is fel kell cserélni a léptetések közt! Egyes motorok ugy vanak kialakitva hogy szét lehet szedni és az össze rakás sem okoz gondot, csak a forgorészt ne vegyük ki mert erösen csökken a nyomaték! a bipoláris motoroknak nagyobb a nyomatékuk, de nehezebb vezérelni! Az unipoláris motort ha szétszedjük és csinálunk közép kivezetést akor kaponk egy könyen vezérelhető unipoláris motort, igyz a nyomatéka kicsi lesz. ami motorokat itt mutatatok azok 0.2Nm tartó nyomatékot sem érik el! HOBBYCNC -hez legalább 0.4Nm -es motorok kelenek Robotron motorok ( elektzromos írógépek) , komolyabb géphez 1.4-1.8Nm minimum kell!! ipari gépeken 9Nm körüli motorok vannak!
(#) whisky válasza dB_Thunder hozzászólására (») Márc 3, 2006 /
 
Sziasztok!
engem is érdekel a pot vezérlése motorral, de sztem a legegyszerűbb megoldások:
http://www.aaroncake.net/circuits/volume.htm, ez egy digitális pot IC, a másik, ha mindenképpen motorral akarod megoldani, akkor egyszerűbb lenne (és talán olcsóbb is) ha sima motorral, és némi fogaskerekes áttétellel oldanád meg, mert így a motor aránylag nagy fordulatszámát, és kis nyomatékát "átalakíthatnád" kis fordulatra, és nagyobb nyomatékra.
(#) Slope válasza laci7722 hozzászólására (») Márc 3, 2006 /
 
Jól van na... késő volt már...
Lejjebb már jól szerepel. Azért köszi az észrevételt!
(#) Sanyi87 válasza Slope hozzászólására (») Márc 3, 2006 /
 
ej ha!, köszönöm a válaszokat ,
sok okos dolgot lehet itt tanulni király
kösz mindenkinek
azt a hibát már elkövettenm h szétszedtem egy léptetőmocit és kivettem a forgórészt v egy napig szétszedett állapotban volt...
(#) Sanyi87 válasza Slope hozzászólására (») Márc 3, 2006 /
 
azért egy kicsit most megzavarodtam....
most a "talált" mocim bipoláris v unipoláris???
ja és mi az a PWM,? A motorom vezérlése akkor csak hiddal oldhato meg v nem ??
(#) Slope válasza Sanyi87 hozzászólására (») Márc 5, 2006 /
 
Természetesen bipoláris (4kivezetés). Csak hídban mehet.
A pwm, impulzus szélesség moduláció. A motort négyszögjellel hajtják, ahol a négyszögjel kitöltési tényezőjének módosításával, könnyen vezérelhető a motor nyomatéka. A motor tekercseken átfolyó áram arányos a kitöltési tényezővel (a legegyszerűbb DAC).
(#) (Felhasználó 1078) válasza Sanyi87 hozzászólására (») Márc 5, 2006 /
 
Hi (All)!
Azt az 1et áruld el, mihez csinálsz CNCt?
Vmi otthoni alkalmazás?
Kösszy!
Csákány (mindenkinek)!
(#) nyulbul válasza Slope hozzászólására (») Márc 5, 2006 /
 
Húúha. hogyis van ez. Akkor ez most milyenis?
2 tekercs van rajt,jobb és baloldalt,s mind a kettőre 3-3 kébel megy.Mind két tekercsből 1-1 szál össze van kötve

DSC00231.JPG
    
(#) Rendszer válasza Slope hozzászólására (») Márc 5, 2006 /
 
ahan, kösz, még pár kérdésem lenne :
a híd ugye így néz ki: (1.csatolmány) Mert kisfloppy meghajtó fejmnozgató motorjához már "terveztem" ilyen kapcsolást csak még nem probáltam ki, de most akkor itt az ideje
(Ja a pwn-t megnéztem mi az csak nem tudtam h így hívják...)
A pwm- t ugye léptetőmotorokhoz is lehet használni? (gondolom) Mert ugy tudtam csak sima DC motorokhoz használják. A DAC az digitál-analóg átalakítót jelent? (nemrég vettük elektroból , kedden írunk tz-t...)

kép 036.jpg
    
(#) Sanyi87 válasza (») Márc 5, 2006 /
 
a vendég az én voltam....
(#) Sanyi87 válasza (Felhasználó 1078) hozzászólására (») Márc 5, 2006 /
 
Hi
Hogy mihez csinálok CNC-t? csak nagyon kíváncsi vagyok mire lehet használni , mert ahogy körbenéztem a neten az alkalmazási lehetőségek szinte végtelennek tünnek. Én ugy gondolom h kezdetben csak kísérletezni fogok (nyákfurás meg gravírozás) Meg sztem egy cnc megépítése jó kihívás számomra.
(#) (Felhasználó 1078) válasza Sanyi87 hozzászólására (») Márc 5, 2006 /
 
Ja, ja. Én is kezdetben nyák-fúrás/faragásra gondoltam... és télleg jó kihívás. Amúgy, ha csak fúrni akarsz, szerintem jók a floppy-motorok, mert ha beálltál egy pozícióba, egyszerűen lerögzíted a szánokat (X és Y-t), s már mozoghatsz is a Z-tengelyen... (indulhat a függőleges mozgás). Ebbe lehet, hogy én is belevágok, mert érdekel a téma (annak ellenére, hogy CNC-esztergályosként dolgozok már majd" 5 éve). Most majd kiderül, mennyit felejtettem ez idő alatt elektróból...
Előre is sok szerencsét az építéshez!
Következő: »»   3 / 162
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem