Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Li-Po - Li-ion akkumulátor és töltője
 
Témaindító: yokesz, idő: Máj 30, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   262 / 315
(#) JZoli válasza Cannon hozzászólására (») Márc 24, 2021 / 1
 
A 17V a teljesen feltöltött négy cellás akku feszültsége. Tehát az jó, mert a celláid ezek szerint nem jók, így töltést sem "veszik". Jó cellákkal nem lesz ilyen gond.
(#) Cannon válasza Pali79 hozzászólására (») Márc 24, 2021 /
 
Idézet:
„Ez az akku nem való szerszám gépbe, nagyon kicsi a terhelhetősége. Inkább 15-20A körülit illene beletenni.”

Ezt a típust kukáztam a laptop akksiból is. Akkor ezek szerint ezek nem lesznek jók. (Amúgy terhelés nélkül mérve ugyan annyi a feszültsége mindnek.)

Idézet:
„De szerintem a gyáriknak sincs baja, csak a BMS nem teljesen egyformán meríti és/vagy tölti. Töltsd fel egyesével és próbáld meg azzal.”

A gyáriból 4-ből 3 feszültsége 0V. Úgy döntöttem, hogy megfelelő eszköz hiányában inkább nem robbantom magamra.

JZoli: 4.12-re feltöltött állapotban, még a használat előtt 16,5V volt az akkupakk. Egyesével tökéletesen töltődnek. Alapból töltő hibával került hozzám(ami ránézésre nem volt rossz), csak később derült ki, hogy az akksik se jók.
A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2021
(#) Pali79 válasza Cannon hozzászólására (») Márc 24, 2021 / 1
 
Mostanában nagyon sok mindenben vannak ilyen cellák, nem csak így összerakva, hanem egyesével is mint ahogy a ceruza elemeket szokták. Fiam elemlámpa mániás és sok lámpájába is ilyen cellák vannak, szóval szerintem megéri beruházni egy normális töltőre. Nekem opus bt-c3100 van, sok helyen írják, hogy ár-érték arányban az egyik legjobb.
Egyébként itt az apróban is szoktak hirdetni jófajta cellákat olcsón, érdemes nézegetni.
(#) Kovidivi válasza Cannon hozzászólására (») Márc 25, 2021 / 2
 
A cella feszültsége nincs összefüggésben a cella kapacitásával, sem a belső ellenállásával. Szóval, az, hogy egy év alatt mennyit változik a cella feszültsége, az önkisülés mértékén kívül nem hordoz más információt.
(#) misi93 hozzászólása Márc 27, 2021 /
 
Sziasztok!
Valaki foglalkozott már parkside x20V akku pakkokkal?
4 erintkezője van. Az elektronika ami benne van elvileg nem kapcsolja le az akksit ha le van merülve, hanem a 3. lábon tiltja a gépet elvileg. Erről szeretnék megtudni több infót, mert ha csak a plusz es minusz kivezeteseit használod akkor simán túl lehet meríteni. Én pedig azt szeretném, hogy ezt a "3. lábat" felhasználva le tudjam kapcsolni az eszközömet. Csak nem tudom ez milyen jelet ad, vagy hogyan tudnám felhasználni.
parkside x20v akku
Parkside x20v akku 2
Segítségeteket köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Márc 27, 2021
(#) pipi válasza misi93 hozzászólására (») Márc 27, 2021 /
 
Ha már szétszedted, felügyelet alatt tudod meríteni, és figyelni mi történik a kimeneten...
(#) misi93 válasza pipi hozzászólására (») Márc 27, 2021 /
 
Nem nem szedtem szét, még garis, ez csak netes kép.
(#) uniman válasza misi93 hozzászólására (») Márc 29, 2021 /
 
A neten tucatnyi helyen (leginkább a lengyel "elektroda"-n) foglakoznak ezzel.
A "gugli"-nak megadod az akkupakkban található IC típusát...
A hozzászólás módosítva: Márc 29, 2021
(#) morzsa15 hozzászólása Ápr 8, 2021 /
 
Sziasztok!

Napokban hozzám került egy a videón látható töltő és ezt a temp over err hibát írja ki, ki lépni nem tudok így használhatatlan a töltő. Mi okozhatja ezt a hibát? Körbe néztem a nyákon elvileg minden jó. Esetleg a mikrokontroller romlott el benne? Valaki találkozott már ezzel a hibával? Videó

Minden segítség jól jönne.
Köszönöm előre is!
A hozzászólás módosítva: Ápr 8, 2021
(#) Kovidivi válasza morzsa15 hozzászólására (») Ápr 8, 2021 /
 
Ennek a töltőnek van egy temp bemenete, valószínűleg az zárlatos, vagy valami a környékén. A töltő működik a szenzor nélkül is, nem kérdez ilyenkor semmit. Szóval nézd meg ezt a csatlakozót, mit lehet rajta mérni. Amúgy sima ImaxB6 klón.
(#) morzsa15 válasza Kovidivi hozzászólására (») Ápr 8, 2021 /
 
Merre keressgessek? Holnap akkor neki állok méregetni. Kapcsolási rajz van hozzá valahol? Arra gondoltam ha mindent le szedek róla ami a hőmérséklethez tartozik az jó lehet?
(#) Rosszmáj válasza morzsa15 hozzászólására (») Ápr 8, 2021 / 1
 
(#) Kovidivi válasza morzsa15 hozzászólására (») Ápr 9, 2021 /
 
Nem leszedni kell mindent, hanem megjavítani, ami elromlott.
(#) morzsa15 válasza Kovidivi hozzászólására (») Ápr 9, 2021 /
 
Ebben a klónba sajnos úgy van hogy fixen bele megy a mikrokontrollerbe egy 10 k ellenálláson át, a földre is egy 10k ellenállás van és úgy van egy tranzisztor szerű dupla dióda(A7W). Ami elvileg jó, levettem az ellenállás ami megy a mikrokontrollerhez de ugyan úgy megmaradt a hiba. Méréseim alapján jelenleg nincs zárlat. Van esetleg valakinek ötlete hogy hogyan tovább?
(#) morzsa15 válasza Kovidivi hozzászólására (») Ápr 9, 2021 /
 
Azt lenne jó még tudni hogy ebbe atmega32 van vagy a ma84g564 sajnos nincs ráirva semmi
(#) morzsa15 válasza morzsa15 hozzászólására (») Ápr 9, 2021 /
 
Végképp elvesztem végig néztem az összes létező ic láb kiosztásával semmivel nem stimmel.
(#) Kovidivi válasza morzsa15 hozzászólására (») Ápr 10, 2021 /
 
Szerintem engedd el, ez nem lesz megszerelve, újat kapsz 15-20$-ért...
A hozzászólás módosítva: Ápr 10, 2021
(#) morzsa15 válasza Kovidivi hozzászólására (») Ápr 10, 2021 /
 
Nekem is ez az érzésem. Tudsz pár linket adni? Át építem ebbe a belsejét és akkor egybe lesz a tápjával.
(#) Kovidivi válasza morzsa15 hozzászólására (») Ápr 10, 2021 /
 
Te is meg fogod találni, bízz magadban! ImaxB6 aliecpress ebay, vatera, stb.
(#) bkorga hozzászólása Ápr 11, 2021 /
 
Sziasztok!

Tavaly építettem egy akkupakkot elektromos biciklihez, mert nem találtam olyat a piacon, ami kielégítette volna az igényeimet:
- a saját nem túl sportos erőnlétemhez mérten kitartson egy megszakítás nélküli Balaton körbetekerésnyit, ez kb 1,5kWh-t jelent (30-as átlagtempó, 200W rásegítéssel)
- illetve ne nikkelszalaggal legyenek a cellák összekötve, hanem biztosíték dróttal

Megnéztem egy csomó youtube videot a témában és a cellákból 10%-kal többet rendeltem, kapacitást mértem, 1 hét állást követően nyugalmi feszültségvesztést és 1A terhelés melletti feszültségesést mértem. Ezek alapján párosítottam a cellákat és kötöttem 13s11p-be. Merítés és töltésnél dolgozik egy kis bms, ami minimálisan ki tudja simítani az eltéréseket. Illetve 3,2-4,1 V között használom a cellákat. Tárolásnál igyekszem 3,7-3,9V közötti cellánkénti feszültségre.

Azóta szembejött velem egy video, amiben a cellák párosításánál az általam használt egyszerű megoldás (feltöltjük a cellát majd X idővel később megmérjük a feszültségét, amely cellák feszültsége jobban esik, azok önkisülése magasabb) mellett bemutattak egy gyorsabb és pontosabb módszert is arra, hogy a cella önkisülését 2 órán belül megmérjék és ezzel ugyanúgy be tudják azonosítani a gyengébben sikerült cellákat, csak nem kell ugye 1 hétig pihentetni, és a környezeti változók is kevésbé zavarnak be.

Ez a video: Link

A kérdésem az lenne, hogy tud-e nekem valaki a fórumtársak közül segíteni ilyen eszköz elkészítésében?

Alapvetően ez is egy a szokványos Li-ion töltési karakterisztikát megvalósító eszköz lenne, viszont attól jó pár ponton eltérne:
- beálltható lenne a célfeszültség, amikor vált konstans áramerősségről, konstans feszültségre (szóval az ezen eszközöknél megszokott 4,2V helyett ennél alacsonyabbat is be lehetne állítani, a tűréshatár maradna 50mV)
- a konstans feszültség fázisban azt ajánlják, hogy a cella kapacitásának 3%-ának megfelelő áramerősség elérésénél kapcsoljon le a töltő. Mivel egy cella lehet 2000mAh és 3400mAh-s is, ezért ezt az értéket (mA) is szeretném állthatóvá tenni
- miután lekapcsolt a töltés, állítható percig pihenteti a töltő az akksit, hogy vissza tudjon hűlni
- a pihentőidő letelte után ismét konstans feszültség fázis lépne életbe (de itt nincs áramerősség beesés miatti töltés megszakítás) egy külön álltható ideig
- erre az időre valahány milliseces időközönként mintavételezés lenne feszültség, áramerősség és környezeti hőmérsékletre
- a ciklusokat számítógépre szeretném átrakni, hogy grafikonokat tudjak készíteni az egyes cellákra vonatkozóan (mint a viedoban)
- ennek a spéci töltő és mérő műszernek merítenie nem kell tudnia, azt másik eszközzel intézem, viszont több cella párhuzamos töltésére, vizsgálatára képesnek kellene lennie (4-8-16), hogy gyorsítsa a cellák feldolgozását

Szokványos töltési karakterisztika: Link

Köszönöm,
Gábor
(#) Kovidivi válasza bkorga hozzászólására (») Ápr 11, 2021 /
 
Hello.
Ami a videóban látható, az nagyon jó ötlet. De: már csak a szükséges alkatrészek ára olyan magas lenne, hogy nem éri meg vele foglalkozni. Precíziós ADC, DAC, atomóra stabilitás, uA mérése, stb.
Amit pedig alatta írtál, mérési módszer, számomra feleslegesen túl van bonyolítva. Nem fog a cella élettartamában semmi javulást hozni, ha 100mV-tal korábban vált át CC-ről CV-re. Egyébként ugyanezt el tudod érni, ha a cella és a töltő közötti összeköttetés ellenállását változtatod. Ha nagyon vékony kábelt használsz, hamarabb vált át CV-be, ha minden komponens alacsony ellenállású és belső ellenállású, a CV rész nagyon rövid ideig lesz jelen. Ez egyébként a cella belső ellenállásától is függ, tehát amit akarsz, az csak úgy lenne elérhető, ha komplett, uC-ről vezérelhető/szabályozható tápegységet építesz/építtetsz. Mert egy 200mOhm belső ellenállású cellába pl. 2A-t csak akkor fogsz tudni belepaszírozni, ha a töltő feszültséged kb. 5V!
(#) marone hozzászólása Ápr 12, 2021 /
 
Helló !
Kérdezném hogy zárlat esetén mennyire hajlamosak a kigyulladásra ezek az aksik ?
Ez a jelenség kicsi kapacitásúaknál is előfordul ? Vagy csak bizonyos zárlati áram fölött, és jellemzően a nagyobb kapacitású akkumulátoroknál ?
Kösz !
(#) nedudgi válasza marone hozzászólására (») Ápr 12, 2021 /
 
Az általam hallott esetekben a nem megfelelő töltőáramkör, vagy a védelem hiánya, hibája okozott tüzet. Fizikai sérülés is okozhat ilyesmit. Ezért nem szabad szöget veri az akkuba.
(#) Kovidivi válasza marone hozzászólására (») Ápr 13, 2021 /
 
A zárlat és a túltöltés a két legrosszabb, ami egy akksival történhet. Ezután jön a szög, a mélykisülés, és a 0V-ig merítés. Tapasztalatom szerint az elől levők veszélyesebbek, a hátul levők nem annyira. Ja, és ne vízzel olts egy kigyulladt lipo/liion akksit!
(#) bkorga válasza Kovidivi hozzászólására (») Ápr 17, 2021 /
 
Köszönöm a választ. Sejtettem, hogy nem két fillér lesz. INA219 + mikrokontrollerről olvastam ennek alapján, hogy azzal kivitelezhető ez az érzékenység. A pontossága kérdőjel még számomra, de olvasgatok a témában.
Bővebben: Link

Azért szeretném alacsonyabb feszültségen befejezni a cella töltését, mert nem jó 4,2V-on tárolni, és akkor ne legyen plusz merítési feladat.
(#) Kovidivi válasza bkorga hozzászólására (») Ápr 17, 2021 /
 
Ki fogja mindezt leprogramozni, az elektronikát kifejleszteni (nem egy prototípus fog elkészülni, mire a pontosság megfelelő lesz!)? Mert ha nem te, akkor felesleges is belekezdeni, kivéve, ha a pénz nem számít.
Az átlagos modell építő vesz 15-20eFt-ért egy merítőt (150-200W-ot disszipál), és az lemerít minden akksit a 3.7-3.8V-os cellafeszültségre. Ez már létező szerkezet, pl. isdt fd-100, 40€ egy új.
Az önkisülés mérő pedig ingyen megvan, ha tudsz várni pár napot.
Én inkább arra készítenék szerkezetet, ami eltárolja a cellák feszültségét, majd amikor egy hét múlva ismét megméred a cellákat (azonos sorrendben), már csak a feszültség esését adja vissza mV-ban, amit a cellára írhatsz. Így megspórolod, hogy fel kelljen írni a feszültségeket, 100 cellánál már tetemes idő.
A hozzászólás módosítva: Ápr 17, 2021
(#) misi93 válasza uniman hozzászólására (») Ápr 25, 2021 /
 
Köszönöm. időközben szétszedtem, de le volt csiszolva a vezérlő IC típusa....
Nem baj, majd lemerítem és oszcilloszkóppal figyelem a harmadik lábat mi történik.
Annyit kiderítettem teszt alapján, hogy a gép ad feszültséget (1.5-2.5V-ot) talán fordulattól függően (fúrógép ill, ütve csavarozó).
Az a tippem, hogy ha lemerül az akksi akkor ezt a 3. lábat lehúzza nulla V-ra és kikapcsol a gép, de ez majd csak teszt után derül ki.
(#) Directors hozzászólása Máj 3, 2021 /
 
Sziasztok!

Kaptam javítás céljából egy powerbankot. Két IC-van rajta. A gond egyébként az vele hogy csak 70mA-el tölt. Az egyik IC típusa IP5306. Ha jól látom akkor ez lenne a töltésért felelő IC, ugye ? 18650-es aksikat tölt. A másik IC ami TC5088S miért lenne felelős ? Erről nem sok infót találtam.
(#) Régi motoros válasza Directors hozzászólására (») Máj 3, 2021 /
 
Pedig van adatlap hozzá.
Alulfeszültség védőnek nézem, ha kevés a cellafeszültség, leválasztja a terhelést.
(#) Directors válasza Régi motoros hozzászólására (») Máj 3, 2021 /
 
Szuper, köszi! Mondjuk elég "kínai" nekem!
Kicserélem a töltő IC-t, aztán meglátjuk mi lesz.
A hozzászólás módosítva: Máj 3, 2021
Következő: »»   262 / 315
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem