Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Lopásgátló építés
Lapozás: OK   2 / 2
(#) Johndawson hozzászólása Feb 24, 2019 /
 
A lenyeg hogy a jarmu eltolhatosagat kell megakadalyozni.
Lancok es egyeb lathato helyre felszerelheto zarak kilove, pillanatok alatt levaghatoak.
(#) proba válasza Johndawson hozzászólására (») Feb 25, 2019 /
 
Ott vérzik el a dolog, hiába építed meg, a motort felteszik egy utánfutóra , mire kiérsz, már hűlt helye, csak integethetsz neki. Egy mozdításra riasztó valami hamarabb ad jelet, de még lehet az is késő.
(#) Johndawson hozzászólása Feb 25, 2019 /
 
Nem jellemzo ilyen fajta lopas itt. Inkabb csak az utca kolykok lopnak ok is csak addig mennek vele mig van benne benzin.
Persze, a lopast, betorest megakadalyozni nem igazan lehet, legfeljebb megneheziteni. De hogy?
(#) kaqkk válasza Johndawson hozzászólására (») Feb 25, 2019 /
 
Régen a rádiótechnika újságban volt egy egyszerű kapcsolás , 555 ic vel egy monostabil multivibrátor ami ha áramot kapott 30 sec után meghúzott egy relét . Ez azt okozta az autónál hogy indítás után fél perccel leállt és a következő indítás csak a gyújtás levétele után volt lehetséges de 30 másodperc után újból leállt a motor , nagy valószínűséggel két indítás után másik gép után nézett a tolvaj ...
(#) menyus válasza Johndawson hozzászólására (») Feb 26, 2019 /
 
Mikrohullámú radar, kevésbé érzékenyre állítva hogy a 2 - 5 méterre tőle elhaladó járókelőket vagy autókat még ne érzékelje és + csak akkor jelezzen (Rf pageren vagy mobilra egy ráhivással, SMS el..stb) ha x időn belül x riasztást érzékel, azaz szinte folyamatosan. Azaz ha állnak a motor mellett és molyolnak vele. Ha mondjuk csak simán közel elmegy mellette valaki vagy csak futólag megnézi, akkor így még nem megy ki jelzés, de ha sokáig molyolnak vele az generál 10 jelzést is pl 30sec alatt akkor érdemes ránézni a verdára. Esetleg + egy dőlés érzékelő is ami azonnali riasztást küld, mert ha már mozgatják is a verdát akkor már régen rossz. Egy SOT23-6 tokos PIC10 essel v agy egy F508 al simán megoldható maga a logikai része a dolognak. A többit (Rf pager, GSM hívó..stb) meg készen megveheted. Ha meg mégis elviszik, lehet kapni készen rejthető GPS nyomkövetőt autóba motorba fillérekért. Amazon, ebay.. stb. Ebből olyat vegyél amiben saját akku is van, így ha kiszedik a motorból az akksit attól még a kütyü elérhető marad pár napig.
(#) menyus válasza kaqkk hozzászólására (») Feb 26, 2019 /
 
Ez nem rossz megoldás, de a veszélyét abban látom ezeknek a "home made immobilizereknek" hogy ha mondjuk 130 al tolod neki az autópályán és pont akkor behal egy ilyen cucc (gyújtástól összeszedett zavar, vagy egy már kiszáradt elkó mert kocsiban ugye néha 50 - 70 fok.. stb) .. akkor ott és akkor leállítja a motort, mindezt mondjuk előzés közben, vagy a belső sávban mikor tolnak hátulról... ez az ami életveszélyes. Régebben csináltam ilyen trükkzárat én is. Csak úgy indult a verda ha kinyomva volt a kuplung, a fék és az elektromos tükör jobb oldali állásában felfelé nyomtam a joystick ot. De én ezt egy dupla (ha az egyik behalna még ott a másik..) mechanikus öntartásba kerülő relékkel oldottam meg. Az tuti hogy magától nem hány be úgy mint egy elektronika. De még így sem 100% os.
(#) kaqkk válasza menyus hozzászólására (») Feb 27, 2019 /
 
Ez csak akkor húzza meg a relét ha áramot kap , rejtett kapcsolóval kikapcsolod indítás előtt ,azután már nem piszkálod miért állítaná le a motort ha menet közben nincs áram alatt ?
(#) menyus válasza kaqkk hozzászólására (») Feb 27, 2019 /
 
Jah, hát ennyire részletesen nem írtad le a működését és kapcsi rajzot se mellékeltél. Amit írtam arra igaz ha folyamatosan áram alatt van / lenne ez a timer kapcsolás.
A hozzászólás módosítva: Feb 27, 2019
(#) menyus válasza kaqkk hozzászólására (») Feb 27, 2019 /
 
Idézet:
„ami ha áramot kapott”
... ok, benéztem, sorry.
(#) Johndawson válasza menyus hozzászólására (») Feb 27, 2019 /
 
Szia. Ez igy egesz jol hangzik. Lattam microwave proximity sensort neten. Viszont arra a doles erzekelore ha tudnal konkret linket esetleg ebay vagy mashonnan.... Viszont a "logikai reszt" nem igazan ertem. Arra esetleg letezik konkret aramkori rajz?
Koszi.
(#) menyus válasza Johndawson hozzászólására (») Feb 27, 2019 /
 
Szia, nem vagyok otthon autó riasztóban de tuti létezik ilyen dőlés érzékelő. Régebben higanykapcsolóval oldották ezt meg, de ma már más a technika. Simán létezhet valami gyorsulás érzékelős vagy gyroszkópos elven működő ilyen érzékelő, csak utána kéne járni.

A logikai részen az értendő hogy x időn belül az áramkör számolja hogy hányszor ad riasztást a radar, és csak abban az esetben küld neked értesítést ha elérte az előre beállított értéket. Mondjuk 30 sec alatt 10x érzékelt a radar, tehát vélhetőleg valaki folyamatosan a motor mellett tartózkodik és mozog. Küldi a riszatást mert a számláló elérte a 10 et. Ha csak elmegy mellette valaki akkor 1-3 radar jelre így még nem küld riasztást az áramkör, holott ettől még érzékeli hogy mozgás van. Nem küld riasztást mert a számláló értéke még a 10 en belül van. Ez amolyan "digitális szűrő" a vakriasztások ellen. Ha minden radarjelzésre azonnal riasztást küldene akkor állandóan szaladgálhatsz a motorhoz potyára. Rajz létezik, akár leskiccelem Neked vagy bármelyik fórumtárs. Rém egyszerű, de nem a rajz a lényeg hanem a program amit meg kell írni és a mikrovezérlőbe tölteni. Meg lehet oldani klasszikus elemekkel is, de az egy mikrovezérlőhöz képest kb. alkatrésztemető lesz.
A hozzászólás módosítva: Feb 27, 2019
(#) menyus válasza Johndawson hozzászólására (») Feb 27, 2019 /
 
Esetleg van egyszerűbb megoldás is ugyan erre, PIC nélkül, egyszerűen. Egy komparátorral vagy akár smidth triggerrel is megvalósitható ugyan ez kb. Csak egész más elven. Lényeg, a radar egy ellenálláson keresztül töltöget egy kondenzátort, egy másik ellenálláson ugyan ez a kondenzátor lassan kisül. Az egészet úgy kell méretezni hogy a radar a kisütő ellenállás ellenére is képes legyen feltölteni a kondenzátort a billenési küszöb fölé. Komparátorral egyszerűbb belőni mert a referenciával lehet játszani, a másik megoldással játszani kell vagy méretezni a töltő / kisütő ellenállást hogy megfelelőek legyenek a feltöltési és kisütési idők. Kevésbé "elegáns megoldás" mint egy PIC, de működik.
A hozzászólás módosítva: Feb 27, 2019
(#) kaqkk válasza menyus hozzászólására (») Feb 27, 2019 /
 
(#) bbatka hozzászólása Feb 27, 2019 /
 
Én ebből a rezgésérzékelőből vettem párat. Robogóba lesz, ha egyszer lesz időm a projektre.

érzékelő

Ez meg egy kész modul.

modul
(#) menyus válasza kaqkk hozzászólására (») Feb 27, 2019 /
 
Köszönöm Uram.
(#) menyus válasza bbatka hozzászólására (») Feb 27, 2019 /
 
Ez igen ígéretesnek látszik, úgyis megyek a Lurdyba holnap. Veszek párat játszani a hét végére.
(#) Johndawson hozzászólása Feb 28, 2019 /
 
Talaltam par fajta radar sensort

radar 1

radar 2

radar 3

De nem tudom melyik lenne jo?

Rf pagert csak valami ettermekhez valot talaltam (keszen) de gondolom az nem jo.

Doles erzekelo regen a Suzukimban is volt.

De talaltam keszen kotorokhoz valot is:

lean sensor
(#) Johndawson hozzászólása Feb 28, 2019 /
 
Szoval akkor..

szukseg lenne egy radar sensorra, egy doles erzekelore, es valami aramkor ami a ket sensort mukodteti es meg egy pl GSM module?
(#) p3ck hozzászólása Márc 22, 2019 /
 
Hello!

Van egy 2015-os KTM 450 SXF krossz motorom es lopasgatlot, illetve inditasgatlot szeretnek ra szerelni. Mivel ez a modell mar oninditos es a kormanyon csupan 2 nyomogomb talalhato( jobb oldalt az inditogomb, bal oldalt az elolto) igy barki raul, megnyomja az inditogombot es a motor mar indul is. Se kulcs, se gyujtas kapcsolo, csupan egy inditozo gomb. Nem attol felek, hogy ellopjak, hiszen mindig ott vagyok a motor kozeleben, hanem ha valaki raul (baratok, ismerosok), akkor ne tudjak csupan egy gombnyomasra beinditani.
Valami egyedit szeretnek, a titkos kapcsolo otlet nem annyira tetszik, mivel 1-2 ismeros meglatja, megtudja ezzel szamomra mar bukta az egesz.
Valamifele imobiliser-e gondoltam mint pl. az autoknal, a chip-es kulcs. Ha nem erzekeli a chip-et akkor nem inditozik, vagy nem indul el.
Mivel olyan auto szervizben dolgozom ahol bonto is van, igy ingyen betudok szerezni kulcsokbol chipeket, chip olvasot, modult, csupan nem tudom, hogy mit hova, hogyan kossek, hogy az egesz mukodjon. A motoron a kapcsolasi rajz eleg egyszeru, de viszont az autoknal az imobiliser reszrol sehol sem talalni kapcsolasi rajzokat( persze ertheto okok miatt).
A chip olvasot valahova, valamely bura ala rejtenem el, es amikor a kozelebe kerulne a rfid chip csak akkor lehetne beinditani a motort, es a lenyeg, hogy csak inditasnal legyen szukseg a chipre.

Bekotesben tudnatok segiteni?
Ez az en otletem, de ha valakinek van valami jobb masik otlete, szivesen meghallgatom.

udv.
Norbert
(#) Uviktor válasza p3ck hozzászólására (») Márc 22, 2019 /
 
Szia,
Én az RFID-t nem javasolnám,mivel az áramfelvétele nagy,és mivel nincs gyújtáskapcsoló,állandóan működtetni kellene a hurkot.
Egy motornál pedig nagyon gyenge pont a kicsi akku,amit minimális áramfelvétellel is le lehet meríteni.
Ne komplikáld túl,akkor inkább javasolnék egy reed(masszívabb házba öntött,hogy bírja a vibrációt) előtt elhúzott mágnes egy bistabil relét vezérelve.
A reed bebillenti,a fullasztó gomb pedig ki.
Így nulla lehet az áramfelvétel.
(#) proba válasza Uviktor hozzászólására (») Márc 22, 2019 /
 
Miért is kellene működtetni állandóan? Csak indítózás idejére kell.
(#) Uviktor válasza proba hozzászólására (») Márc 22, 2019 /
 
Az indítózás pillanatában a táp 8-9V-ig(alá) is leeshet,akkor viszont erre kell méretezni a tápot és a relét.
(#) superuser válasza p3ck hozzászólására (») Márc 22, 2019 /
 
Nem rossz az RFID, csak nem kell állandóan menjen.
Pl. az indítógomb alapból tiltva van, de megnyomásakor 1 percre tápot kap az RFID.
Sikeres RFID olvasást követően 3 percig indítható a motor.
Nem túl bonyolult mikrokontrolleres feladat.
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem