Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Master/slave elosztó
 
Témaindító: unicorn, idő: Feb 8, 2008
Lapozás: OK   8 / 8
(#) Inhouse válasza proli007 hozzászólására (») Szept 19, 2023 /
 
Köszönöm.
(#) Inhouse válasza Inhouse hozzászólására (») Szept 29, 2023 / 1
 
Megérkezett a csomag végre, a tapasztalatok:
- A szilárdtest relénél a felirat 4VDC-től mutatja és az oda csatolt PDF-ben is ez van, a képet csak tájékoztató jellegűnek vettem. Viszont a termék úgy néz ki, mint a képen, 3V-tól már jó, így nem emeltem tápfeszültséget, a 3,6V elég lesz.
- Az áramváltó valóban kevés feszültséget ad a billenéshez. Asztalon próbáltam, egy ventilátoros hősugárzóval. I fokozat ~800W, II fokozat ~1600W. Mértem a kondenzátoron a feszültséget, I - 1,5V, II - 3,2V. Természetesen egyikre sem billent át. A Proli007 által javasolt módon az első 555 5-ös lábáról testre bekötöttem egy ellenállást, hogy eltoljam a belső osztó feszültségét. 1,3kΩ-al már stabilan billent a 800W-os fokozatra. Mivel a maró üresjáratban 900W, így remélem jó lesz. Járható út lett volna az áramváltón való többszöri átfűzés? Vagy nem lehet ilyet? Jobb ez így?
- Egyelőre a kapcsolt fogyasztó egy 40W-os izzó volt, így az SSR melegedéséről még nincs infóm, de szép nagy lemez a hátulja.
A harmadik éles próba után nem kapcsolt az áramkör, néztem, hogy most mi van. Aztán észrevettem, hogy szépen megáll a ventilátor és már nem kapcsol be egyáltalán a hősugárzó. Valószínűleg a hőkioldója megadta magát, majd megnézem. Elővettem egy másikat, az 1000/2000W és szépen működött minden.

Proli007!
Köszönöm szépen, hogy ismét segítettél!
(#) Gafly válasza Inhouse hozzászólására (») Szept 29, 2023 /
 
Én nyugodtan átfűznem többször is.
Nagy veszélye szerintem nincsen...
(#) proli007 válasza Inhouse hozzászólására (») Szept 29, 2023 /
 
Hello!
- Általában minden SRR 3..24V-ig működik.
- Nyugodtan át lehet fűzni többször az áramváltónál, feltéve hogy a szükséges keresztmetszet ezt megengedi.
- A gép nem úgy fog viselkedni, mint egy hősugárzó, mert induláskor jelentősen több az áramfelvétel. De az áramváltót mindig célszerű azért a terheléshez megválasztani.
De az 555 belső osztó feszültségének terhelése sem ördögtől való. (Persze túlzásba nem célszerű esni.)
Szívesen..
(#) Inhouse válasza proli007 hozzászólására (») Szept 29, 2023 /
 
Rutintalan vagyok ebben is, nem használtam még ilyet és a HEstore leírásából és az ott megadott adatlapból próbáltam kiindulni. Mindenhol 4..32VDC-t írtak, valójában meg 3..32VDC. Ez legyen a legnagyobb baj.
Igen, még az éles teszt hátra van, de így van tartalék...
Az elejétől nem hagy nyugodni, égő, vagy nem égő rákérdezek...a tápra kötött D2 dióda szerepe micsoda? A tápfeszültséget meghaladó bejövő feszültségnél emelje azt?
A hozzászólás módosítva: Szept 29, 2023
(#) proli007 válasza Inhouse hozzászólására (») Szept 29, 2023 /
 
Hello! A D2 csak az 555 védelmét szolgálja, hogy a bemeneti feszültség ne lehessen nagyobb a tápnál. Ha az áramváltó felől érkezik esetleg egy tranziens lökés, akkor azt belevezeti a tápba.
(#) Inhouse válasza proli007 hozzászólására (») Szept 30, 2023 /
 
A stabilizátor visszaszabályozza magát és olyan kicsi terhelhetőségű az áramváltóból érkező feszültség, hogy elég az áramkör fogyasztása, hogy "eltűnjön"? Akár lehetne helyette egy párhuzamos 5,1V-os zéner is?
A hozzászólás módosítva: Szept 30, 2023
(#) proli007 válasza Inhouse hozzászólására (») Szept 30, 2023 / 1
 
A stabinak nem sok köze van a dologhoz. Az 555 áramkör tápfogyasztása fogja lenyelni az áramot.
Lehetne akár egy 5,1V-os zéner is az áramváltón. De az pld nem adna védelmet amikor a táp felépül, vagy épp nincs meg. De vélhetően ha kihagyod sem lesz semmi. Én csak betettem a diódát mert így találtam korrektebbnek.

Egyébként sokan nem tudják azt, ha 5V a tápfesz és az 555 6-os Th lábát a tápra kötjük, akkor a tápból, mintegy 1,5mA áram folyik a bemenetbe. Ettől ugyan nem hibásodik meg, de illetlenség a bemenetre áramot adni. A bemeneti áram megindul, ha a Th bemenet feszültsége 600mV-al magasabb, mint a Cv referencia pont feszültsége. A 2-es Tr bemenetnél ez a jelenség nincs meg.
(#) Inhouse válasza proli007 hozzászólására (») Szept 30, 2023 /
 
Köszönöm. És én is az 555-ös áramkörre gondoltam, mint fogyasztó.
Arra gondoltam a stabnál, hogy a kimenetén nézi a feszültséget, úgy szabályozza az áteresztő tranzisztorát. Ha a kimenetén megemelkedne a feszültség, akkor visszaszabályozná magát, hogy igyekezzen beállni a névleges érték, nem?
(#) proli007 válasza Inhouse hozzászólására (») Szept 30, 2023 / 1
 
Pontosan..
(#) Inhouse válasza proli007 hozzászólására (») Okt 1, 2023 /
 
Meg volt az éles teszt, persze nem mart a maró, csak üresen indítottuk. Szépen működik, a módosított osztókörrel. Mivel lágyindítós, nincs nagy induló áram. Úgy néz ki, hogy be tudom építeni a porszívó tetejébe az egészet, annyi hely van benne.
Köszönöm még egyszer!
(#) Inhouse válasza proli007 hozzászólására (») Okt 31, 2023 /
 
Fixre beépítésre került. A rögzítésekhez korlátozott lehetőségek volta adottak, szétfurkálni nem akartam. A panel egy PET "tasakot" kapott. A részegységek kötegelőkkel lettek rögzítve a csavar "babákhoz".
Ezzel a résszel nincs is baj, szépen dolgozik, de mivel ez a porszívó nem erre való, igen rövid időközönként meg kell állni a szűrőt kitakarítani. Lerázót nem fogok neki beleépíteni...
Köszönöm még egyszer a segítséget!
(#) proli007 válasza Inhouse hozzászólására (») Okt 31, 2023 /
 
Hello! Szívesen. Lényeg hogy működjön..
(#) Koroljov hozzászólása Dec 13, 2023 /
 
Sziasztok!
Az asztalosműhelyembe egy master/slave irányítást szeretnék beépíteni. Adott négy darab 3 fázisú ipari gép (ezek lennének a mesterek) és egy 3 fázisú elszívó (1,5 kW teljesítmény, ez lenne a szolga). A főelosztóba szeretném beépíteni a vezérlését ennek a rendszernek. A neten való keresgélésem nem járt sikerrel. Leginkább egyfázisú rendszerre találtam megoldást. Az esetemet még az is nehezíti, hogy itt négy mester van. Mivel magam dolgozom a műhelyben kicsi a valószínűsége még, hogy egyszerre van használatban több mester, de a jövőben ez is változhat. Az elszívónak a mester leállása után késleltetve kell leállnia, kb. 5-6 mp múltával. Milyen megoldást javasoltok ennek a rendszernek az irányítástechnikájára? Az elszívót eddig egy tokozott motorindítóról indítottam külön. Ebbe is bele kéne nyúlni (vészleállító, 3 állású kapcsoló (Auto, kikapcs, manual)). Mennyire bonyolult egy ilyen rendszert megépíteni? Csatolok egy blokkrajzot, hogy világos legyen ez az egyszerű elvi kapcsolás. Segítségeteket előre köszönöm!
Üdv,
J
A hozzászólás módosítva: Dec 13, 2023
(#) proli007 válasza Koroljov hozzászólására (») Dec 13, 2023 /
 
Hello!
- Mivel a fogyasztók is háromfázisúak, nincs jelentősége, hogy egy vagy három fázist figyelnél.
- Az, hogy négy fogyasztót figyelsz, csak annyit jelent, hogy meg kell keresni (vagy kialakítani) az elosztóban azt a pontot, ahol a négy fogyasztó árama átfolyik és azon a vezetéken figyelni az áramot.
(#) Bakman válasza Koroljov hozzászólására (») Dec 13, 2023 /
 
Az szinte lényegtelen, hány mester van, az elszívó érdekesebb. Mit takar az "Auto" állás, mit vár az elszívó vezérlője, hogy indítsa az elszívást?
(#) Koroljov válasza Bakman hozzászólására (») Dec 13, 2023 /
 
Valóban, ahogy írjátok (proli007 is) a mesterek száma nem fontos, csak ki kell alakítanom az elosztóban egy olyan ágat, amin csak ez a négy gép van kötve. Eddig minden egy vonalról van táplálva (világítás, fúró, 230-as dugaljak), ezért külön kéne kezelnem ezeket a mestereket, hogy egy kisflex eindításakor nem induljon a slave . Az "auto" az az állás, amikor működik a master/slave üzemmód, a "0" értelemszerűen, hogy nem működik az elszívó (le van választva a rendszerről), a "Manual" pedig az, hogy akkor indítom csak az elszívót magát (pl. a kihullott forgácsot takarítom, master gépnek nem kell működnie). Ez csak ilyen saját biztonságtechnikai majmoskodásom. Kicsit túlkombinálom a rendszert.
Neten láttam ilyen ELTAKO relé megoldást, de az egy fázison működött, három fázisra ez nem lesz jó (csak a 16A-ból kiindulva is). Ide egy épített vezérlést sejtek megoldásként.
(#) Bakman válasza Koroljov hozzászólására (») Dec 13, 2023 /
 
Ok, közben leesett a tantusz, te akarsz ilyen funkciót az elszívóba (még nem tud ilyet).

Nincs ez túlkombinálva, aboszult az elvárható minimum szinten vannak az igényeid. Az, hogy tovább üzemeljen egy ideig az elszívó valamelyik mester leállítása után, egyszerű dolog, ejltés késletetésnek hívják. Összességében több megoldás is szóba jöhet attól függően, ki mennyire érti az elektronikát.
(#) Koroljov válasza Bakman hozzászólására (») Dec 13, 2023 /
 
Idézet:
„Összességében több megoldás is szóba jöhet attól függően, ki mennyire érti az elektronikát.”
- elektronika megértésével különösebb problémám nincs. Megoldható ez a feladat hálózati installációs elemekkel, vagy csak magamtól épített modullal lehet megoldani?

Szerinted milyen megoldás a legcélravezetőbb?

Köszi az eddigi segítséget!
(#) proli007 válasza Koroljov hozzászólására (») Dec 13, 2023 / 2
 
Hello! Én nem ismerem a kapható dolgokat, de megrajzoltam, hogyan lehet ezt elkövetni. Abból indultam ki, hogy a ventilátort egy motorvezérlővel indítod/állítod le. Ezt "imitálja" az áramkör. Vagy is mint egy távvezérlőt tudod a motorindítóba bekötni. Ha megjelenik az áram, akkor egy sec ideig "megnyomja" a begombot, és ha leállnak a gépek, akkor 20..40 másodperc múlva "megnyomja" a kigombot. Így kézzel is ugyan úgy tudod vezérelni mint eddig. Motorok indítása után, kb. 2sec idővel indítja a ventilátort, hogy az indulási áramok ne egyidőben jelenjenek meg.
Táp ráadásakor nyom egy "kigombot". Táplálását célszerű a motorvezérlővel azonos forrásból táplálni.
(#) Bakman válasza Koroljov hozzászólására (») Dec 13, 2023 / 1
 
Ha a villanyszerelés megy, jó lehet ilyen vagy ehhez hasonló figyelő relé (gépenként egy darab vagy a gépeket egy csoportba és a főágra egy darab): Bővebben: Link.
Következő: »»   8 / 8
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem