Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Mélyláda búgás
Lapozás: OK   1 / 1
(#) nem hozzászólása Nov 13, 2019 /
 
Sziasztok!
Egy elég érdekes problémával találkoztam. Van egy mélyládám a két háromutas hangsugárzóm mellett és a következő jelenséget tapasztalom:

- Amikor bekapcsolom a hálózati kapcsolójával, elkezd búgni. Mindegy, hogy van-e rákötve audio input vagy nincs (szóvel nem onnan jön a zaj és nem is földhurok, "magában" is csinálja). A búgás 50Hz körüli, lebeg a frekvenciája, szóval nem konstans frekit sugároz... elhalkul, felerősödik, lebeg, brummog.
- A búgás amplitúdója (hangereje) független attól is, hogy a "volume" potméterét állítom (0-tól max-ig, nem befolyásolja a búgás hangerejét), amiből számomra az következik, hogy nem a gyenge jel oldalon keletkezik a zaj.
- Egy idő után (ez változó, régebben pár másodperc volt, mostanában inkább 4-5 perc) magától megszűnik a jelenség, elnémul.
- Emellett egyébként tökéletesne működik, erősít, szépen kiszólja a teljes tartományt, miután elmúlik a búgás, tök jól üzemel.
- Ha utána nem kapcsolom ki, minden jó működik az idők végezetéig, de ha kikapcsolom (és éretelmszerűen kikapcsolom, ha nem használom), akkor a legközelebbi bekapcsolásnál ugyanez ismétlődik.
- Kicseréltem benne a 10000µF-os nagy elkókat, mert azt hallottam valakitől, hogy az okozhat ilyet, ha ki vannak száradva. Egyébként nem voltak különösebben felpúposodva a régiek sem, de mindenesetre most vadi újak vannak benne.

Olyan, mintha valaminek idő kellene, hogy "bemelegedjen" vagy valami kondi feltöltődjön, vagy én nem tudom. Van ötletetek?
Köszi!
Ádám
(#) pinyó39 válasza nem hozzászólására (») Nov 13, 2019 /
 
Ha a kábelezés faja, lehet hogy hidegen gerjed, ami leronthatja az erősítő brummelnyomását. Nyugalmi áram rendben?
(#) nem válasza pinyó39 hozzászólására (») Nov 13, 2019 /
 
Nyugalmi áram alatt a mélyláda hálózatból felvett áramerősséget érted, amikor bekapcsolom? Magyarul meg kéne mérnem az áramfelvételét, amikor brumm-ol illetve amikor már abbahagyja és normál üzembe kerül? (gondolom a kettő különbsége lenne érdekes)
(#) Inhouse válasza nem hozzászólására (») Nov 14, 2019 / 1
 
Egy ilyen kérdésnél illene odaírni a típust is. Aktív mélyládáról van szó, de ezt is ki kell következtetni.
Lehet még zárlatos dióda is a tápban, bár az nem igen múlik el idővel. Esetleg egy a Graetz diódáival párhuzamos kondi, ami melegedésre "megjavul". Okozhatja a végfok IC meghibásodása is...de arról sem tudunk semmit, milyen végfok van benne. Talán van már egyébként itt a HE-n búgós topic is.
A hozzászólás módosítva: Nov 14, 2019
(#) nem válasza Inhouse hozzászólására (») Nov 15, 2019 /
 
Szia! Igen, ez egy aktív mélyláda, a típusa: Mordaunt-Short MS907W.
A kapcsolás egy részét megtaláltam neten (remélem, tényleg ez az ), csatolom.
A végfok IC típusa KBU604
Köszönöm a tippeket!
A hozzászólás módosítva: Nov 15, 2019
(#) tothbela válasza nem hozzászólására (») Nov 15, 2019 / 1
 
Szia!
Nem tudom mennyire segítség, de volt nálam egy aktív kétutas láda spontán búgással. Nagy nehezen kiderült, hogy a fém hátlap és az elektronika test összekötő saru bizonytalanul érintkezett. Ezt javítva, a hiba megszűnt.
(#) Ronin válasza nem hozzászólására (») Nov 15, 2019 / 3
 
Ha szerinted az a végfok IC típusa, akkor vidd el inkább szervizbe.
(#) Inhouse válasza nem hozzászólására (») Nov 16, 2019 / 1
 
Nagy valószínűséggel nincs értelme tovább nézegetni így. A teljes rajzot megtaláltad, de nem igazodsz el rajta. Az említett alkatrész egy egyenirányító híd. Keress egy szakembert inkább.
(#) nem válasza tothbela hozzászólására (») Nov 16, 2019 /
 
LOL, kiszúrtam a graetz-et mert nagy fekete, fel se tűnt, hogy 4 lába van, azt hittem tranzisztor Szóval azt kevertem el, hogy azt gondoltam, hogy a végfokozat ezősítő tranzisztora (tehát nem "IC", csak "végfok"), de azért ennyire nem vagyok zéró elektronikából, csak kapkodtam. Szereintem furhatunk még egy kört, ha van ötletetek. (A kapcsrajzot pedig nem nézegettem még csak megtaláltam és betettem a képeket).
A hozzászólás módosítva: Nov 16, 2019

45555.jpg
    
(#) nem válasza tothbela hozzászólására (») Nov 16, 2019 /
 
Szia! Köszi, lecsekkolom!
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu