Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Mélyláda búgás
Lapozás: OK   1 / 1
(#) nem hozzászólása Nov 13, 2019 /
 
Sziasztok!
Egy elég érdekes problémával találkoztam. Van egy mélyládám a két háromutas hangsugárzóm mellett és a következő jelenséget tapasztalom:

- Amikor bekapcsolom a hálózati kapcsolójával, elkezd búgni. Mindegy, hogy van-e rákötve audio input vagy nincs (szóvel nem onnan jön a zaj és nem is földhurok, "magában" is csinálja). A búgás 50Hz körüli, lebeg a frekvenciája, szóval nem konstans frekit sugároz... elhalkul, felerősödik, lebeg, brummog.
- A búgás amplitúdója (hangereje) független attól is, hogy a "volume" potméterét állítom (0-tól max-ig, nem befolyásolja a búgás hangerejét), amiből számomra az következik, hogy nem a gyenge jel oldalon keletkezik a zaj.
- Egy idő után (ez változó, régebben pár másodperc volt, mostanában inkább 4-5 perc) magától megszűnik a jelenség, elnémul.
- Emellett egyébként tökéletesne működik, erősít, szépen kiszólja a teljes tartományt, miután elmúlik a búgás, tök jól üzemel.
- Ha utána nem kapcsolom ki, minden jó működik az idők végezetéig, de ha kikapcsolom (és éretelmszerűen kikapcsolom, ha nem használom), akkor a legközelebbi bekapcsolásnál ugyanez ismétlődik.
- Kicseréltem benne a 10000µF-os nagy elkókat, mert azt hallottam valakitől, hogy az okozhat ilyet, ha ki vannak száradva. Egyébként nem voltak különösebben felpúposodva a régiek sem, de mindenesetre most vadi újak vannak benne.

Olyan, mintha valaminek idő kellene, hogy "bemelegedjen" vagy valami kondi feltöltődjön, vagy én nem tudom. Van ötletetek?
Köszi!
Ádám
(#) pinyó39 válasza nem hozzászólására (») Nov 13, 2019 /
 
Ha a kábelezés faja, lehet hogy hidegen gerjed, ami leronthatja az erősítő brummelnyomását. Nyugalmi áram rendben?
(#) nem válasza pinyó39 hozzászólására (») Nov 13, 2019 /
 
Nyugalmi áram alatt a mélyláda hálózatból felvett áramerősséget érted, amikor bekapcsolom? Magyarul meg kéne mérnem az áramfelvételét, amikor brumm-ol illetve amikor már abbahagyja és normál üzembe kerül? (gondolom a kettő különbsége lenne érdekes)
(#) Inhouse válasza nem hozzászólására (») Nov 14, 2019 / 1
 
Egy ilyen kérdésnél illene odaírni a típust is. Aktív mélyládáról van szó, de ezt is ki kell következtetni.
Lehet még zárlatos dióda is a tápban, bár az nem igen múlik el idővel. Esetleg egy a Graetz diódáival párhuzamos kondi, ami melegedésre "megjavul". Okozhatja a végfok IC meghibásodása is...de arról sem tudunk semmit, milyen végfok van benne. Talán van már egyébként itt a HE-n búgós topic is.
A hozzászólás módosítva: Nov 14, 2019
(#) nem válasza Inhouse hozzászólására (») Nov 15, 2019 /
 
Szia! Igen, ez egy aktív mélyláda, a típusa: Mordaunt-Short MS907W.
A kapcsolás egy részét megtaláltam neten (remélem, tényleg ez az ), csatolom.
A végfok IC típusa KBU604
Köszönöm a tippeket!
A hozzászólás módosítva: Nov 15, 2019
(#) tothbela válasza nem hozzászólására (») Nov 15, 2019 / 1
 
Szia!
Nem tudom mennyire segítség, de volt nálam egy aktív kétutas láda spontán búgással. Nagy nehezen kiderült, hogy a fém hátlap és az elektronika test összekötő saru bizonytalanul érintkezett. Ezt javítva, a hiba megszűnt.
(#) Ronin válasza nem hozzászólására (») Nov 15, 2019 / 3
 
Ha szerinted az a végfok IC típusa, akkor vidd el inkább szervizbe.
(#) Inhouse válasza nem hozzászólására (») Nov 16, 2019 / 1
 
Nagy valószínűséggel nincs értelme tovább nézegetni így. A teljes rajzot megtaláltad, de nem igazodsz el rajta. Az említett alkatrész egy egyenirányító híd. Keress egy szakembert inkább.
(#) nem válasza tothbela hozzászólására (») Nov 16, 2019 /
 
LOL, kiszúrtam a graetz-et mert nagy fekete, fel se tűnt, hogy 4 lába van, azt hittem tranzisztor Szóval azt kevertem el, hogy azt gondoltam, hogy a végfokozat ezősítő tranzisztora (tehát nem "IC", csak "végfok"), de azért ennyire nem vagyok zéró elektronikából, csak kapkodtam. Szereintem furhatunk még egy kört, ha van ötletetek. (A kapcsrajzot pedig nem nézegettem még csak megtaláltam és betettem a képeket).
A hozzászólás módosítva: Nov 16, 2019

45555.jpg
    
(#) nem válasza tothbela hozzászólására (») Nov 16, 2019 /
 
Szia! Köszi, lecsekkolom!
(#) vladcepes hozzászólása Dec 25, 2019 /
 
Sziasztok ! Kellemes Ünnepeket!
Nekünk is van egy KEF PSW 2010 aktív mély láda. Ugyan azt csinálja mint a "nem" fórumtársnak csak ez nem hallgat el hanem búg amíg le nem kapcsolom. Csináltam egy pár képet,szerintetek elsőre hol kellene keresgélni a hibát? Válaszokat előre is köszönöm!
(#) Massawa válasza vladcepes hozzászólására (») Dec 25, 2019 /
 
Elöször ki kell deriteni mitöl bug. Huzz ki belöle minden csatlakozot és ugy probáld ki. Ha ugy nem bug akkor a bemeneti csatikkal ( föld) van a gond.
Ha bug bemeneti jelek nélkül is, akkor elöször zárd rövidre a bemenetet. Ha akkor megszünik a bugás akkor tul nagy az érzékenység vagy erösités. Ilyenkor már bele kell mászni az áramkörbe.
Ha a rövidzár ellenére is bug akkor több gond lehet.
Rossz a belsö huzalozás - rossz helyen van belül földelve, szor a trafo, valamelyik vezeték szedi fel a brummot.
Azt is figyeld meg, hogy milyen a brumm.
50 Hz az biztos földelési gond vagy huzalozás. Ha 100 Hz-es akkor a szürö kondik földelése vagy a kapacitása nem jo (elég).
Ha a trafoszorását szedi fel, egy permalloy lemezzel le kell árnyékolni ( ha olyan nincs lehet, hogy elég egy horganyzott vaslemez a bádogostol). Szoval ekkor már el kell játszadozni a szerkezettel.
Hajdanán egy gyári erösitöben a trafot kellett 90 fokkal elforditani, hogy megszünjön a bugás.
(#) vladcepes válasza Massawa hozzászólására (») Dec 25, 2019 /
 
Köszönöm a választ! Egyenlőre most csak az elektronikai része van nálam(hangszóró nélkül).
De a napokba kipróbálom azokat amiket írtál. Egy biztos,hogy van egy kis égett szaga is.(mintha a 4-es kép) alsó konditól jönne. (ha csak ez lenne hibás-búghat ettől?)
Közben ezt megtaláltam hátha majd jól fog jönni.
(#) Massawa válasza vladcepes hozzászólására (») Dec 25, 2019 / 1
 
Ha elvesztette a kapacitását, akkor 100Hz-s bugást hallani, és természetesen bughat ettöl, mert a mélyláda amugy arre a spektrumra <200 Hz) van tervezve.
(#) pucuka válasza vladcepes hozzászólására (») Dec 25, 2019 /
 
Ha az erősítőd zárlatos, attól is búghat. Pláne, hogy illatozik is.
Tegyél rá 8 ohmos ellenállást, és mérj rajta egyenfeszültséget. Mérj feszültséget a végtranyók emitter ellenállásán is. Ezt üresjárásban, hangszóró nélkül is megteheted.
Az is lehet, hogy a védelem be van kapcsolva, és a hangszórót valamiféle egyenirányított feszültségre kapcsolja a relé.
A hozzászólás módosítva: Dec 25, 2019
(#) pucuka válasza pucuka hozzászólására (») Dec 25, 2019 /
 
Bocs, ha a védelem működik, a relé földre kapcsolja a hangszórót.
(#) szgabor999 válasza nem hozzászólására (») Dec 25, 2019 /
 
Szia! Talán a legügyesebben úgy találnád meg a hibát ha egy oszcilloszkópot szereznél és azzal visszakeresnéd a búgás forrását.
(#) Massawa válasza szgabor999 hozzászólására (») Dec 25, 2019 /
 
Egyelöre azt felejtette el a kolléga megirni, hogy egyáltalán szol-e a láda vagy csak bug. Mert a kettö nem ugyanaz. Ennek a megállapitására viszont elég ha van fül.
(#) vladcepes hozzászólása Jan 3, 2020 /
 
Sziasztok! Ha a 12.000µF 63V os kondenzátort nem kapok, a 10.000-sel helyettesíthető? eddig csak olyant találtam.
(#) vladcepes hozzászólása Feb 17, 2020 /
 
Megrendeltem ebay-rol a 12.000µF 63V os kondenzátorokat,kicseréltem,még egy 63V 47µF osat is,ma próbáltuk ki tökéletesen működik.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem