Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Microport adásának megcsapolása
 
Témaindító: Mirus, idő: Aug 15, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 1
(#) Mirus hozzászólása Aug 15, 2009 /
 
Sziasztok!
A következő problémára keresek megoldást. Az egyetemen szinte minden előadó mikroportos hangosítást használ. Ez legjobb tudomásom szerint FM modulációval kommunikál a vevő egységgel. Én ezt szeretném megcsapolni, ugyanis sok helyen pocsék a hangosítás, és diktafon nem lehet élvezhető minőségben felvenni. A megoldás elsőre kézenfekvőnek tűnik: végy egy rádiót és keresd meg a frekvenciát. De itt jön az első bibi: az FM rádiók max 120-130 Mhz tudnak ezek a kis dögök meg pont efelett a tartomány felett kommunikálnak (200-500 Mhz) típusfüggő, de ezt azt az infót, hogy nálunk milyen készülékeket használnak meg tudom szerezni. A másik megoldás, hogy megvenni a gyári vevőegységet, de ez két szempontból sem kivitelezhető: 1. iszonyat drága (ez a nyomósabb érv ) 2. meg nem szeretnék egy hifi méretű kézipoggyásszal járni órára
Nem vagyok jártas a rádiótechnikában, ezért elsősorban olyan megoldást keresek, ami minimális házi barkácsolással jár (valamilyen felturbózott tuner vagy rádió). De örülök bolt címeknek is, ahol hozzá tudnak szólni a témához, esetleg tudnak nekem építeni egy ilyet.
(#) Gyimate válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Aug 15, 2009 /
 
Hello!
A TDA 7000-rel 1 probléma van, mégpedig az, hogy az adatlapja szerint 2 - 120 MHZ-s tartományban működik, szóval ha ezek tényleg 200 - 500MHZ-n adnak akkor ezzel az IC-vel képtelenség megfogni.
(#) Sebi válasza Mirus hozzászólására (») Aug 15, 2009 /
 
Először tudd meg a használatos frekit. Addig nincs mit agyalni.
(#) SALáta válasza Mirus hozzászólására (») Aug 15, 2009 / 4
 
Egy rádió scanner? Csak vevő, de ha van engedélyed Yaesu vx-3, nem hirdetem a cég nevét...
(#) Ballage válasza Mirus hozzászólására (») Aug 15, 2009 /
 
Bocsánat, hogy belebeszélek, de először jó lenne pontosan tudni, hogy milyen frekin, milyen modulációval és milyen lökettel dolgoznak ezek a készülékek, addig nem kellene belevágni az építésbe, főleg nem a vásárlásba.

Amit én láttam eddig, az 250MHz körül dolgozott, és nem keskenysávú FM-et használt, egy sima NFM vevő nem boldogult vele. Ha ilyen van ott is, ahol hallgatózni szeretnél, akkor az eddig javasolt megoldások nem lesznek jók. A TDA7000, ahogy már írták is, max. 110MHz-ig vesz. A VX-3 nem vagyok biztos, hogy ezen a sávon is tudja a WFM-et, persze nincs kizárva, de erről meg kellene kérdezni az értékesítő céget. Mivel ez adni is tud, ezért valóban kéne hozzá engedély, azonban ezt ki lehet kerülni, ha csak vevőt (tehát scannert és nem transceivert) veszel, de ezek nem olcsók, kb. 50 000 Ft-nál kezdődnek (mondjuk tudniak is valamit ennyiért, de itt ezt nem fogod kihasználni). Bár ez még mindig sokkal olcsóbb, mint egy mikroport vevő.

FM zsebrádiót a legegyszerűbben tényleg egy konverterrel lehetnek felokosítani, de erre meg egyrészt nincs kapcsolásom, másrészt meg azért a behangolásához kéne némi műszerezettség...

Egyvalami még eszembe jutott: ha tudsz szerezni egy olyan TV tunert, amit tudsz magad hangolni (megvan hozzá a doksi), akkor az ugye FM jelet vesz és az ezen a tartományon is működik. Nekem van egy tunerem, amit egy TV-kártyából szedtem ki, I2C interfészen egy PIC-el sikerült működésre bírni, egy fülhallgatót simán meghajtott az audio kimenete. Csak megadtad a frekit és már ment is, semmit sem kellett hangolgatni. Ha kell, tudok hozzá doksit küldeni. Egyszer fel is tettem a projektről pár fájlt itt a HE-n.

Egyetlen hátránya az, hogy a tuner kb. 110 mA-t vesz fel 5V-ról, szóval vagy hálózati táplálás kell neki, vagy egy combosabb akku.
(#) Ballage válasza Mirus hozzászólására (») Aug 15, 2009 /
 
Ja és mégvalami. Nem minden egyetem szereti, ha az előadásokról bárminemű felvétel készül (szerzői jogi problémák).
(#) Norberto válasza Ballage hozzászólására (») Aug 16, 2009 /
 
Szerintem ő nem felvételre gondol, hanem, hogy egyáltalán élőben érteni lehessen az előadást, a szavakat, a mondatokat (mivel a hangosítás gyatra minőségű).
(#) Ballage válasza Norberto hozzászólására (») Aug 16, 2009 /
 
Idézet:
„...és diktafon nem lehet élvezhető minőségben felvenni”


Ő mondta, nem én találtam ki....
(#) Mirus válasza Ballage hozzászólására (») Aug 16, 2009 /
 
Köszönöm mindenkinek az eddigi segítséget. Hétfőn levadászok egy technikust és megtudom a pontos típusszámot és minden lehetséges infót.

A szerzői jogokkal tisztában vagyok, de be vett gyakorlat nálunk a diktafon használata (természetesen tájékoztatni kell a tanárt róla, de még nem hallottam olyat hogy bárki megtagadta volna)

És megerősítem Norberto felvetését is, hogy valóban jó lenne, ha normálisan lehetne élőben hallani az elmondottakat.

Nekem laikus fejjel a Tuneres megoldás tűnik a legegyszerűbbnek / költséghatékonynak. Az 50 000 HUF-os ár erre a kísérletre nekem túl magas (Ha ennyit gond nélkül ki tudnék pengetni felbérelnék egy titkárnőt, hogy járjon be és jegyzeteljen :smoke: ) Meg lehet oldani a dolgot esetleg egy PC-s tunerrel is? Az lenne a legegyszerűbb, mert gyakran van nálam laptopot.

(#) pucuka válasza Mirus hozzászólására (») Aug 16, 2009 /
 
Üdv!
Vigyázat! Már vannak olyan mikroportok, amelyek digitális modulációt alkalmaznak, akkor pedig nem lesz egyszerű a feladat.
(#) Ballage válasza Mirus hozzászólására (») Aug 16, 2009 /
 
Elvileg igen, sőt, akkor digitálisan rögzíteni is tudod, nem kell diktafon. Csak a hangcsatornát kell felvenni, a videón hangyafoci lesz. Már ha tényleg analóg a cucc.
(#) Mirus válasza Ballage hozzászólására (») Aug 16, 2009 /
 
Csak az a bajom hogy ami nekem van itthon tuner annak az "FM tuner opcióban" ugyanannyit tud mint bármely más mezei rádió (már ami a frekvencia tartományt illeti). A TV módban pedig hiába állítom be a megfelelő frekvenciát (a teszt kedvéért egy FM rádióét, amit a szolgáltató kábelen sugároz) se kép (ami nem meglepő ) se hang. Két magyarázata tűnik logikusnak: 1. A TV tuner kártya nem boldogul az FM modulációt használó adásokkal (mármint TV módban). 2. szoftveresen van letiltva, hogy ne adjon ki hangot ha nem jön kép. A tuner amivel kísérleteztem: WinFast PxTV1200
(#) pucuka válasza Mirus hozzászólására (») Aug 16, 2009 /
 
Ez így nem is fog menni. Ha a tuneren beállítod az FM adó frekijét, akkor a képen elvileg némi moárét kellene látnod, de hangot nem hallasz.
Ahhoz, hogy TV üzemmódban hangot halljál, ahhoz elő kellene állítani az hang KF et, a hang demodulációhoz, ezért nem megoldás az sem, hogy a tuner frekijét 5.5 MHz-el arrébb hangolod.
Képvivő fr - hangvivő fr = hang KF (5.5, vagy 6.5 MHz)
Ahhoz pedig hogy az FM szekciót hogyan kellene más frekvencián működésre bírni, nagyon ismerni kellene a kártyát, és a szoftverét.
(#) Ballage válasza Mirus hozzászólására (») Aug 16, 2009 /
 
Hát nem tudom, hogy nálad miért nem megy, de én gyönyörűen fogtam vele az FM adásokat, sőt a 432MHz-en működő kütyüket is. Valóban, a beállított frekinek 5.5 (vagy 6.5, már nem emlékszem) MHz-el lejjebb kellett lennie, mint a venni kívánt freki, de ment. Mondjuk ennek nem volt olyanja, hogy külön rádió mód, ez "csak" tv tuner. Viszont én nem PC-be dugva próbálkoztam, hanem kiforrasztottam a tunerkártyából, és PIC-el hajtottam meg. Könnyen lehet, hogy a PC-s vezérlő vagy a szoftver letiltja a hangot, ha nincs rendes képjel.

Megtaláltam közben amit régen csináltam: itt, itt, meg itt.
(#) Ballage válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Aug 16, 2009 /
 
Köszi. Ha tudod, hogyan kell programozni a tunert, akkor nem olyan nagy kaland.

Még az is eszembe jutott, hogy a régi tévék tunerjei analóg hangolásúak (feszültségszintézeresnek hívták), ami annyit tesz, hogy van egy lába amire a hangolófeszt kell rákötni (0..33V). Ehhez csak egy helipot kell, no persze meg 33V valahonnan, bár áramot nem fog felvenni róla. A gond szerintem ezekkel az, hogy nem demodulált hang jön kifelé, hanem csak egy KF re kevert video/hang jel. Mondjuk azt meg egy sima hang demodulátor IC-vel meg lehet oldani (biztos van kifejezetten olyan TV-be kitalált IC, ami gyári kapcsolásban megoldja a problémát).

Még annyi a kérdés, hogy ezek a régi tunerek tudják-e a venni kívánt frekit. Hát ezt meg nem mondom....
(#) Ballage válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Aug 16, 2009 /
 
Hát igen. Úgy hogy a kérdés, hogy Mirus programozni akar, vagy áramkört építeni?
(#) SALáta válasza Ballage hozzászólására (») Aug 16, 2009 /
 
Persze építeni is lehet de azért én szétnéznék használt scannerek között. Persze sajnos sok az átverés. Egy vevőt még mindig nehezebb építeni mint egy adót. A régi tv tunerekkel maximum annyi baja lehet hogy honnan szerez 33 v ot, persze a 33v zavarmentes legyen mert ha a hangolófeszültségen bármi is van nem tesz jót a stabilitásnak elhangolódik, de nagyon jó ötletnek tartom. Analóg tv-n sok mindent hallgathat az ember, a digit hangolásún meg maximum egy adó a képvivőt nyomja ki hangja nincs.
(#) Sebi válasza SALáta hozzászólására (») Aug 16, 2009 /
 
Lehet, hogy nem kell 33V, kevesebb is elég. A nagyobb fesz. a varicapoknál a kisebb kapacitás eléréséhez kell,
tehát szerencsés esetben akár 12V körüli fesszel jön be a kívánt adó...
(#) Ballage válasza Sebi hozzászólására (») Aug 16, 2009 /
 
A PC-s tunerkártyáknak csak 5V kell, az enyém is annyiról ment. Az más kérdés, hogy felvett vagy 110 mA-t, ami telepes/akkus táplálásnál talán nem annyira kívánatos. És elég egy PIC mellé, egy kijelző meg két nyomógomb.
(#) Ballage válasza SALáta hozzászólására (») Aug 16, 2009 /
 
Igen, a stabil és zajmentes hangolófesz mindenképp fontos.

Idézet:
„a digit hangolásún meg maximum egy adó a képvivőt nyomja ki hangja nincs”


Na, ezt nem teljesen értettem... :no: Lehet, hogy már késő van...
(#) SALáta válasza Ballage hozzászólására (») Aug 16, 2009 /
 
Én sem teljesen jól írtam le, a lényeg az amatőr rádiómat nem tudja megtalálni a digitális hangolású tv. Pl nálunk az egyik tv csatorna kábelen az amatőrsávban ment, ha beszélgettem a környékbeli amatőrökkel fekete kép volt az eredménye, hallani nem hallott belőle semmit az ember, pedig próbálgattam a tv-t.
(#) Ballage válasza SALáta hozzászólására (») Aug 19, 2009 /
 
Gondolom lesüketítette a hangot, mert nem fogott rendes, szabványos videojelet. Nyilván azért, hogy feleslegesen ne sustorogjon amikor nincs fogható adás. De ez szerintem nem a tunerében történik, hanem utána.
(#) Mirus válasza Ballage hozzászólására (») Aug 31, 2009 /
 
Sziasztok!
Végre Megtaláltam a technikust! Íme az egyik célkészülék, amit benn használnak (vagyis ez a vevő, de ebből felteszem vissza tudunk következtetni az adó főbb paramétereire is) : TOA WT-4800
Amire be voltak állítva (mert ugye több is volt) 789-805 Mhz

Most hogy végre van konkrétum, várom a konkrét készülék tippeket, amivel lehetne fogni!

Köszönöm mindenkinek az eddigi segítségét is!
(#) Mirus válasza Mirus hozzászólására (») Szept 11, 2009 /
 
Sikerült megoldani a problémát! A megoldást SALáta találta meg. Egy Yaesu VR-120 scannerrel be lehet fogni a microportok adását. Köszönöm a többiek segítségét is!
Üdvözlettel: Mirus
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem