Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » MIDI kontroller épités javítás
Lapozás: OK   3 / 11
(#) doni82 hozzászólása Okt 19, 2010 /
 
szevasztok.Nekem kellene egy olyan kontroller,amivel a mellékelt képen látható mixer-t tudnám irányítani.A kérdésem az volna,hogy volna e valaki közülletek,aki meg építené nekem.Persze nem ingyen.Ahogy látom nagyon profik vagytok,velem ellentétben.És volna egy olyan kérdésem még,hogy szeretnék ebbe a kontrollerbe,több csatornára analog módon mikrofont,gitárt,stb.bekötni,szóval franko keverőként is működne,és mondjuk a pc-m hangkártya line-in lenne a bemenet.Na lehet hogy oltári birkaságokat irkálok,de csak elméletem van.Ha hüjeségeket írok akkor boccs.
(#) Rober_4 válasza doni82 hozzászólására (») Okt 19, 2010 /
 
Mármint van egy keverőd, és azt akarod, midin keresztül vezérelni. Motorosak a potméterek? Tud fogadni midi bemenetet? És szeretnéd a géppel vezérelni? Mért pont így? Akkor mért nem állítod be kézzel az arányokat, és veszed fel a jelet a géppel. Vagy dobsz pár hangkártyát a gépbe, és kevered azon belül meg?
Szerintem a legfölöslegesebb dolgot választottad. A digidesigne termékekben vannak ilyen keverők, persze jól néz ki, ha forog a poti, de nem sok értelme van szerintem...

Tehát mi is kéne neked pontosan?
(#) efiscp válasza Rober_4 hozzászólására (») Okt 19, 2010 /
 
A Reason egy program, olyan, mint a Cubase. Ebben van egy szoftveres keverő, és neki ehhez kell vezérlő.
(#) efiscp válasza suszitibi hozzászólására (») Okt 19, 2010 /
 
Az interfészt csinálom, ami kapcsolatot teremt a pad-ek és a számítógép közt. Gyakorlatilag ugyanaz, mint az edrum és a megadrum, saját ötletekkel kiegészítve, és 0-ról építve. Emellett a pad-eket is házilag csinálom. A gépen a superior drummer hegeszti a midi jelek mögé a megfelelő hangot.

Most ott tartok, hogy egy piezo rá van kötve, és annak a leütését beolvassa, feldolgozza és elküldi a gépre, ahol megszólal. Kész van 32 csatornára a nyák, csak be kell ültetni, meg kifúrni. A fejlesztés kicsit lassan megy, mert eléggé elfoglalt vagyok mostanában, ezért is csak most válaszoltam.
Majd írd ide be a harmónikádhoz a linket.
(#) Rober_4 válasza efiscp hozzászólására (») Okt 19, 2010 /
 
Oké, de, hogy a csudába akar egy szoftveres keverőbe több hangszert bedugni, ha csak két bemenete van a hangkártyának. (Reasonnal még nem dolgoztam)
Viszont szerintem ő valami olyat szeretne, mint ami a Protools-hoz van:
Bővebben: Link

Egyrészt nem egyszerű, és nem is olcsó.
(#) efiscp válasza Rober_4 hozzászólására (») Okt 19, 2010 /
 
Igazad van, ez így nem működőképes. Nem tudom, erre gondolt-e doni82, de az megoldható, hogy a gépen megírt/feljátszott hangsávokat tudja vele keverni, ami monduk megkönnyíti a dj-zést.
(#) Rober_4 válasza efiscp hozzászólására (») Okt 19, 2010 /
 
Tehát akkor, ezt szeretné, és több hangkártyát rak a gépbe:Bővebben: Link

(Végül is ez a topik pont erről szól)
(#) efiscp válasza Rober_4 hozzászólására (») Okt 19, 2010 /
 
Szerintem igen. Majd jön, és megmondja.
(#) doni82 válasza Rober_4 hozzászólására (») Okt 20, 2010 /
 
Hello.Elöszőr is kössz a válaszokat.Szoval a topik pont azt irja le amit én akarok.csak annyi,hogy nem akarok több hangkártyát.A mixer a REASON-ben van .És csak azt a keverőt akarom,kűlsőleg irányítani.
(#) efiscp válasza doni82 hozzászólására (») Okt 20, 2010 /
 
Ha a mikrofon, gitár, stb. bekötésről lemondasz, akkor neked egy olyan áramkör kell, ami a potméterek, gombok, meg mindenféle kapcsolóknak az állását beolvassa, és a neki megfelelő midi üzenetet elküldi a gépnek (ekkor nem kell több hangkártya). Van erre egy, most már elég komoly diy projekt, az a neve, hogy midibox. Én is gondolkodom egy saját midi vezérlő építésén, de ez még odébb lesz.
(#) ano69 hozzászólása Nov 2, 2010 /
 
Sziasztok! Most tervezek midi kontrollert építeni.
Nem tudom, ismeritek-e ezt az oldalt:
http://www.synth-project.de

Na nem ilyen bonyolult vezérlőre gonoltam, hanem egyszerűbb vsti szintik vezérlésére "egyedi" kontrollert készíteni, mintha hardver szinti lenne. Ebben kérnék segítséget, hol, mennyiért lehet alkatrészeket beszerezni itthon.Előre is kösz
(#) ano69 hozzászólása Nov 2, 2010 /
 
Újból én.
Pl. egy ilyen szoftverszinti kontrollerét megcsinálni, ami ugyanígy néz ki:http://www.kvraudio.com/get/708.html,
kb. mennyiből lehet kihozni?
(#) Rober_4 válasza ano69 hozzászólására (») Nov 3, 2010 /
 
Biztos, hogy ez a szoftverszinti vezérelhető kontrollerrekről?
Persze nagyon sok olyan szoftverszinti van ahol beállítható, hogy melyik midi kontrollerutasítás, melyik paramétert vezérelje. Tehát akkor neked mégiscsak egy midi kontroller kell?
Egyszerűbben nem megy, sőt szerintem nem is lenne érdemes saját protokolt kialakítani a vezérlőd és a szinti között.
De hát erról szol a midi, melynek protokolja egyszerű, és egy csomó dologgal kompatibilis.
Tehát építs, vagy vegyél midi kontrollert, és keress hozzá olyan programot amit kezelhetsz azzal.

(Régebben, lehetett egy vezérlőt kapni a Roland D20-D50 szintikhez. De ha jól tudom ez nem controllerparamétereket, hanem sysex üzeneteket küldött. De szerintem azt át lehet transzponálni, valami progival. De szerintem kismillió vezérlőt lehet kapni a piacon... )
(#) ano69 hozzászólása Nov 4, 2010 /
 
Kösz a választ kaszarober4! Igen, szoftverszintit akarok vezérelni egyedi építésű midi kontrollerrel.Tudom, a piacon rengeteg midi kontrollert lehet kapni, vannak nem túl drágák is (nekem is van Korg nanokontrol), de pont az egyediség miatt, valamint hogy megtévesztésig hasonlít egy rendes szintihez, ammi miatt érekel nagyon a dolog.Ezen a linken:www.synth-project.de az összes cucc csak midi kontroller, ami össze van kötve pc-vel(mac-kel), és az azon futó szoftver vsti-t vezérli.Gonoltam rá, hogy szétszeem a korg kontrollerét és saját tervezésű házba építem,de ha nem tul költséges a dolog, nekifognék építeni egyet.Pl. érdekelne, hogy az előlapot milyen mószerrel lehet megoldani (a potik alatti feliratozást, stb.), valami egyszerű és jó megoldás érekelne.
(#) Rober_4 válasza ano69 hozzászólására (») Nov 4, 2010 /
 
Ha van egy kis Pic gyakorlatod akkor sok lehetőséged van.
Akkor végül is egy lcd kijelző vezérlése nem jelent nagy gondot. Ezt kéne összehangolni a kontrollereiddel, nomeg midi utasításokat küldeni a géphez.
Én elkezdtem egy projektet, (persze nem készült el.)
Az Fm7 szintit szerettem volna úgy vezérelni a szintimről, mintha hozzá tartozna. Külön lcd-kijelzőt használtam, azt a nyomtatóportra kötöttem, egy delphiben írt programmal fogadtam a midi utasításokat, és ehhez képest változtattam a kijelzőm feliratait, és alakítottam át a midi utasításokat, vezérlő jelekre, és küldtem tovább az Fm7-nek. Viszont túl időigényes a projekt, vagy 20év mire elkészül, csak részeredményeim vannak
(#) roland9 hozzászólása Nov 23, 2010 /
 
Sziasztok!

Nekem egy olyan kérdésem lenne hogy az alábbi kapcsolásba bele lehet-e szerkeszteni 6db potmétert és 6db kapcsolót hogy midi-n keresztül tudjak vezérelni vele egy programot? Egy keverőt szeretnék csinálni amin lenne 4 csatorna 1 crossfader és egy poti amivel tudnám az efekteket állítani a gombok pedíg a play stop és egyéb funkciókra lenének.

Ha valaki tudna vmi megoldást az nagyon jól jönne!

üdv.: Roland

mel_cct.gif
    
(#) suszitibi válasza roland9 hozzászólására (») Dec 5, 2010 /
 
Szia
Ez itt egy midi harmonika kapcsolása. A rajta futó program nélkül semmi, amúgy akármi is lehetne.
Neked egy teljesen új dolog kellene. Ha nem tudsz programot írni, tervezd meg az elektronikát és keress valakit, aki megírja a programot az elképzelésed szerint.
Pl használj egy atmega8-ast. Ha kell, küldök hozzá egyszerű programozó kapcsolást, ami nekem bevált.
A 4,5,6,11,12,13 -ra mehetnek a nyomógombok, a 23-28 bemenetekre pedig a potik. Az Aref-et testeld le 100nF-al, a + és GND-re adj +5v-ot, a 9,10-re pedig 8, vagy 16MHz-es rezgőt.
A potik két vége +5v és GND-re.
Ha így csinálod, a programozó lábak is szabadon maradnak. Persze ne hagyd ki a megfelelő szűrőkondikat. A potik és a uC közé, tehetsz kb 1k-s ellenállást. Nálam 10k-s van, azzal is tökéletes. A 3-as legyen a midi out. A nyomógombok kapcsolhatnak magas szintet, vagy alacsonyat. Ettől függően 10k-s ellenállásokkal kell GND-re, vagy +5v-ra húzni őket, hogy ne szedjenek össze semmit. A gombok és bemenetek közé is tehetsz 100-220R ellenállásokat. Sőt, a gombokkal párhuzamosan 100nF körüli kondit, a prellezés csökkentésére.
Valahol itt a kapcsolások között láttam valami hasonlót, azt is megépíthetnéd, de ha mindenképp sajátot szeretnél és nem világos amit írtam, küldök egy rajzot, amiből kiindulhatsz.
(#) Rober_4 hozzászólása Dec 7, 2010 /
 
Sziasztok!
Midi sysex küldésével bajlódtam az utóbbi időben, így átnézegettem egy két irodalmat, illetve próbálgattam néhány programot. Konkrétan a reverb paramétereinek változtatását tanulmányoztam egy Gs kompatibilis Roland JV-30-on. (Illetve a tesztprogram egy sc-88 as Rolandhoz volt megírva.)

Tesztprogram

Amire jutottam:
-Ugyebár egy ilyen real time sysex üzenet F0(hex) utasítással kezdődik, és F7(hex) utasítással végződik. A mi esetünkben ez összesen 11 bájtból áll(a szakirodalom szerint 9 részből, mert az 6. 7. 8. bájtot címnek nevezik). A köztes adatok 0-127 között változhatnak, mivel minden adatnak 0(bin)-val kell kezdődnie. (GM szabvány stb.)
-A második bájt az eszköz azonosító, ez úgy tudom Rolandtól a Yamaháig más és más. Nekem ez a 41(hex)-volt.
-Az ezután következő 3 bájt számomra nem derült ki, hogy mit csinál pontosan: (10 42 12)
Ha helyes amit találtam róla, akkor a 10(hex) az eszközazonosító, a 42(hex) a modellszám (Gs szintiknél általában 42), a 12(hex) elvileg valami belső beállításokért felel...
A következő három bájtot címként tekinti a szakirodalom. (40 1 34)
Ebből a második, a midi csatornát jelöli, amennyiben egyessel kezdődik. 11(hex) az 1 es midi csatorna valós idejű paramétereire vonatkozik, az 1F(hex) a 16 os csatorna. Az én esetemben 0-val kezdődik ez a bájt, mivel az effektparaméterek mindenkire hatnak, így nincs csatorna adat: 01(hex)
A címből a harmadik bájt határozza meg, hogy konkrétan melyik effektparamétert fogom megváltoztatni:
reverb preset=30(hex)
reverb caracter=31(hex)
reverb filter=32(hex)
reverb time=34(hex) stb.
A sysex üzenet 9. bájtja küldi végre kontrollerünk adatait. Az adatok változása küldhető mind a 7 szabad biten(0-127) vagy kevesebben is: pl3 (0-7).
A legutolsó 10. bájt nélkül pedig az egész munkánk nem ér semmit, mert eme bájt célja a hibás adatátvitel kiszűrése, azaz a hibaellenőrzés.
Értéke úgy lesz egyedi, hogy az adott effekt paraméter értékét, és a cím értékét összeadják, és kivonják 7F(hex)-ből, (Azaz ahogy változtatjuk a kontrollerünket úgy tűnik, mintha visszafelé számolna. A kivonás miatti túlcsordulást meg figyelmen kívül hagyják. (Így lesz az elején a vége)
Ha szemrevételezzük az adatokat akkor könnyen belátható, hogy ezen 4+1 bájt így mindig egyedi "mintát" alkot. Ha véletlenül valamelyik is sérül a soros adatátvitelénél, akkor a szintetizátor checksum error hibakódot jelez, és az adott utasítást figyelmen kívül hagyja.
Példa egy reverb time küldésére:
A poti min értékénél: F0 41 10 42 12 40 1 34 0 B F7
A poti köztes értékénél:F0 41 10 42 12 40 1 34 68 23 F7
A poti max értékénél: F0 41 10 42 12 40 1 34 7F C F7

Hogy milyen sysex utasítást ért mag egy adott hangszer, illetve milyen állítható paraméterei vannak még arról a "gépkönyvében" tudtok tájékozódni. Sokszor előfordul olyan mint az én esetemben is, hogy bizonyos paramétereket, a szintiből nem lehet elérni, ezért is lehet szükség a sysex üzenetek küldésére, végső esetben akár egy külső kontrollerrel megvalósítva.
Remélem, van akinek jól jön ez az információ!
Észrevételeiteket várom!

Forrás:
(#) Rober_4 válasza Rober_4 hozzászólására (») Dec 9, 2010 /
 
Le is gyártottam Cubase sx3-alá egy Roland Jv30-as eszközmodult. Egy kicsit pepecs munka volt, mert egyenként kellett a sysex üzeneteket begépelni, potikat beállítani, feliratozni, de megérte.
Megdöbbentem az eredményen. Ez a remek hangú, de buta szintetizátor, (melyet már vagy 13 éve használok), egy csomó új funkcióval gazdagodott. Mind a reverb, mind a chorus paramétereket normálisan be lehet állítani, nem úgy mint a menüjéből. Mind a Pitch, mind a Modulation, cc1, cc2 kontrollerekhez, lehet hangmagasság, cutoff, TVA-LFO1, TVF-LFO1 értékeket adni ezeket változtatni egészen extrém végletekig...
Persze még javítgatom, bár a szerkesztő nagyon fapados.
Az xml fájl egyenlőre még letölthető innen, ezt kell a Cubase-be beimportálni. Persze csak Roland GS kompatibilis szintihez van értelme.
(#) suszitibi válasza roland9 hozzászólására (») Dec 13, 2010 /
 
Szia
Erre gondoltam. Szerintem egyszerűen megépíthető, minimális alkatrész kell hozzá.
Bővebben: Link
Ha ügyes vagy, akkor a képen lévőhöz hasonlót alkothatsz. Ha bármi kérdésed van, küldhetsz mailt is.
(#) suszitibi válasza suszitibi hozzászólására (») Dec 13, 2010 /
 
Bocs, de elfelejtettem, nekem nem ilyen vezérlőm van, hanem egy komplett midi harmonikám. Azon is vannak potik, kapcsolók, de azt nem tudod hozzárendelni a programodhoz, fix funkciói vannak. Ez itt jóval egyszerűbb, mint az én harmonikám. Nekem 11 kapcsoló, 5 poti és 65 hang van, Atmega88 az agya. Van ledes kijelzője is, viszont nincs USB, csak midi out, de a hangmodulhoz az jobb.
Szerintem ezd építsd meg, ami itt van a HE-n, még kész HEX is van, fordítani sem kell.
(#) daveredline hozzászólása Dec 15, 2010 /
 
Sziasztok! Megépítettem az ebben a tutorialban szereplő áramkört:Bővebben: Link
Viszont mikor rádugom a gépre azt írja : az usb eszközt nem lehet felismerni!
Mi lehet a probléma?
(#) Rober_4 válasza daveredline hozzászólására (») Dec 15, 2010 /
 
Én nem építettem még meg, de nem lehet, hogy kézzel kell telepíteni a hozzá való drivert?
Bővebben: Link
Amíg ez nem jó addig nincs is kapcsolat...
(#) daveredline válasza Rober_4 hozzászólására (») Dec 15, 2010 /
 
Amit linkeltél ezek a fájlok a C nyelvű programnak a fájljai.
Ezeket nem lehet feltelepíteni.
Egyéb ötlet?
(#) Rober_4 válasza daveredline hozzászólására (») Dec 15, 2010 /
 
ööö, tényleg nem vagyok a mikrovezérlős projektben benne, de a forráskód könyvtárban van egy drv könyvtár, nem lehet, hogy ezeket le kellene fordítani, különben, hogy a fenébe látná a windows, hogy új midi eszköz van?
(#) daveredline válasza Rober_4 hozzászólására (») Dec 15, 2010 /
 
nem találok drv nevű könyvtárat, viszont úgy tudom hogy ezek a cuccok mind a chiphez valók, a windowsnak pedig fel kéne ismernie alap midikontrollerként, van más gyári midicontrollerem is azokat is felismeri külön driver telepítés nélkül
(#) roland9 válasza suszitibi hozzászólására (») Dec 16, 2010 /
 
Hali!
Megcsináltam a kapcsolást ahogy írtad.
Így gondoltad?

atmega.TSC
    
(#) suszitibi válasza daveredline hozzászólására (») Dec 16, 2010 /
 
Szia
Múltkor leszakadt az USB bill. kábele a forrasztásnál. Visszaforrasztottam, de a két adatszálat fordítva, na nekem is ezt írta ki. Amint felcseréltem, jó lett.
Az is lehet, hogy a uC-ben nincs program, vagy hibás lett az égetés.
Milyen progival égetsz? Pl. a ponyban át kell állítani a fuse biteket (remélem nem írtam hülyeséget), különben nem indul el, csak programozás módban.
(#) suszitibi válasza roland9 hozzászólására (») Dec 16, 2010 /
 
Szia
Nem tudom, mi az a tsc fájl. Mivel tudom megnyitni? Melyik kapcsolást csináltad, a programozót?
(#) daveredline válasza suszitibi hozzászólására (») Dec 17, 2010 /
 
Az adat szálak jól vannak összekötve.
STK500 al programoztuk. És AVR studioval.
mindent úgy csináltam ahogy le volt írva. nem értem hogy nekem mért nem működik... :S
Következő: »»   3 / 11
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem