Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Mikrohullámú sütő javítás, magnetron csere, stb.
Lapozás: OK   105 / 138
(#) djadji hozzászólása Aug 18, 2018 /
 
Sziasztok! Ket mikrom van, de egyik se tokeletes. Az egyiknek hasznalat kozben elkezdett melegedni a teteje, felholyagzott a fetek is belul, so azt is atmelegedett, ami a tetejen volt. Ekozben az etel mintha kevesbe melegedett volna. Ezt mi okozhatja? Kulonosen azert izgat, hogy ilyenkor csak a ho szokik meg vagy mikrohullamokat is szetszorja? Mintha a wifit is jobban zavarna mint korabban. Inkabb ne hasznaljam?
A masik sutonek az oladlan van egy furcsa anyagu lapocska, ami egy lyukat takar. Ez elszakadt, bar egyben van. Olvastam higy lehet ezt cserelni, de a fura az, hogy ha visszateszem elszakadva ezt a lapocskat, akkor megég, kormosodik. Ha jol sejtem ez takarja a kimeneti nyilast a magnetron fele. Van ennek mas szerepe? Ki lehet venni, vagy mindenkepp szukseg van ra? Van valami sugarzas szetszoro szerepe is, vagy csak a kosztol vedi a belsejet?

Erdekes modon az elso mikroban ez a lapocska nincs. Ott is van valami takaro lemez, de az csavarozva van es mintha fem lenne...
A hozzászólás módosítva: Aug 18, 2018
(#) Gafly válasza djadji hozzászólására (») Aug 18, 2018 /
 
Az elsőt inkább ne használd.
A másodikban meg cseréld ki a csillámot.
(#) ftirius hozzászólása Szept 18, 2018 /
 
Sziasztok!
Nagyon egyszerű kérdésem lenne:
Kiment a hálózati biztosíték a mikrónkban. Kerámia bizti volt benne, F 1,6 H 250V. Jó bele az ugyanilyen üvegbiztosíték is?
(#) ftirius válasza ftirius hozzászólására (») Szept 18, 2018 /
 
A mikró a konyhaszekrény alatti fénycsővel van egy körön, gyorsan lett fel-le kapcsolva, ezért (ekkor) ment ki a bizti.
(#) mugab válasza ftirius hozzászólására (») Szept 18, 2018 / 1
 
Biztos jó lesz, mert amúgy is csak az elektronika, segédeszközök biztosítéka...
(#) ftirius válasza mugab hozzászólására (») Szept 19, 2018 /
 
Gondoltam,csak nem vagyok tisztában a különböző biztosítékok használhatóságával (sem).
(#) ezermester1 válasza ftirius hozzászólására (») Szept 23, 2018 /
 
Gyanús az az 1,6 amper.Nem véletlenül 16 amper?
(#) ftirius válasza ezermester1 hozzászólására (») Szept 23, 2018 /
 
Akárhogy nézem van tizedesjegy. Próbáltam , de nem sikerült képet csinálnom róla.
(#) erbe hozzászólása Szept 29, 2018 /
 
Barátom hozott egy Whirlpool M916-os mikrót. Sajnos, túl későn. Állítólag egy villanyszerelő (?) már összevissza dugdosott benne mindent, azóta hálózatba dugva egyből megy.
Persze nem minden, csak a lámpa és a ventilátor. Az erősáramú vezérlőpanelen van egy 100 Ohm-os ellenállás. Előtte egy 100 mA biztosíték (volt). Erről megy a táptrafó is. Zárt ajtónál viszont a 100 Ohm-os ellenállás másik végére rákapcsolódik a Nulla. Minden erősáramú eszközt lekövettem, visszarajzoltam, de nem tudom helyreállítani az eredeti állapotot. Van 3 mikrokapcsoló, ebből kettőt zár az ajtó, egyet vált. 5 relé van a panelen, ezek működtetnek:
Magnetron trafója
Grill fűtőbetét
Aszalás-szárítás (Crisp) fűtőbetét és ventillátor. Külön vezetékük van.
Tányérforgató motor
A lámpa és a trafó hűtőventillátora mikrokapcsolóról megy. Több végpontról ellenállások mennek (100k, 68k) egy optocsatolóra, ami a mikrovezérlőnek ad jelet.
A vezetékek látszólag elég jól a helyükön vannak, van, amit nem is lehet elcserélni, mert kis dugaszban van, amit nem lehet rossz helyre dugni.
Manualt megtaláltam, de rajzot nem.
A hozzászólás módosítva: Szept 29, 2018
(#) fecameca hozzászólása Okt 28, 2018 /
 
Üdvözletem. Van egy LG 1924 mikró sütő. Akartam volna benne pattogtatni egy marék kukoricát. Beletettem egy lisztes zacskóban, ahogy írják. Kigyulladt a mikró oldala, égett a házon a zománc, ott, ahol a magnetron van. Kérdésem, az a furulya, ahol a mikróhullám kijön, hogyan néz ki eredetileg? Az enyém mennyire égett szét? Azt a műanyag lapot, ami a nyílást takarja letakarítottam háztartási súrolóporral, már szép tiszta lett. Ha újra a kukoricával próbálkozom, újból lángol, nagyon csúnyán, Kivettem a magnetront, a végét megkapargattam, betettem egy pohár vizet. Akkor jól működik, nem lángol, legalábbis az egy perc alatt, amíg felforrt. Kérdésem a pattogatnivaló kukorica annyit jelent, mintha teljesen üres lenne a sütő, azért húzgál át, és lángol? Olvastam valahol, hogy üresen tilos használni. Használható még ez a sütő? Hogyan kell kinéznie a magnetron végén annak a furulyának, amikor még nem égett ki?
(#) fecameca válasza fecameca hozzászólására (») Okt 28, 2018 /
 
Közben utána olvasgattam, azt a fém kupakot antennának hívják, talán lehet is kapni, de hogyan lehet cserélni? Tudna e valaki olyan képet feltenni, ahol a magnetron antennája le van szerelve? Sajnos ilyen sokféle profilú létezik, és én nem tudom, milyen lehetett kiégés előtt?
A hozzászólás módosítva: Okt 28, 2018

images.jpeg
    
(#) Gafly válasza fecameca hozzászólására (») Okt 28, 2018 /
 
Furulyának még nem hallottam hívni.
Az jó jel, hogy a vizet melegíti.
A száraz kukorica gyakorlatilag üresjárat, feszültséghullám tetején át tud húzni (ezt már tapasztaltad)
Régebbi kivitelnél csillámlapon jön ki az áldás. Itt ha jól látom a "púpos és lyukas rész" az fémből van, és szerintem felette jön ki az energia.
Azért ne használd így, most még lényegi alkatrészek nem mentek tönkre.
Ha szerzel rá "kupakot", az eredeti geometriát és felületi minőséget illik helyreállítani.

Halottak napja után járok arrafelé, ha kell, akkor egy 800 W-os analóg mikrót kaphatsz ajándékba, olyat amelyik nem lyukas...
(#) fecameca válasza Gafly hozzászólására (») Okt 28, 2018 /
 
Ezt is ajándékba kaptam, csak az ajtó mikrókapcsolója volt rossz, de nem akarok rá költeni, mert van még másik kettő ezen kívül, csak a 600 Wattos az kevés a kukorica pattogatáshoz, az ehhez hasonlót meg nem szeretném szintén leégetni. Inkább elajándékozom az összes kukoricát.
(#) merlingerin válasza fecameca hozzászólására (») Okt 28, 2018 /
 
Szia!

Lehet cserélni DE! A magnetron nyaka, az a szép pirosas rózsaszínes anyag az berilium oxid. Ez szilárd, sértetlen állapotban veszélytelen. De a pora nagyon toxikus. Tüdöbe jutva nagyon kis mennyiség is halált okoz. Vagyis eszedbe ne jusson kis csavarhúzóval feszegetni, pattintani, reszelni.
(#) fecameca válasza merlingerin hozzászólására (») Okt 28, 2018 /
 
Nálam fehér porcelán. Lásd a képen. Egyelőre inkább nem is használom. Lehet, hogy ki lesz selejtezve.
(#) Gafly válasza fecameca hozzászólására (») Okt 28, 2018 /
 
Nemes részeket azért mentsd ki...

+ wiki
A hozzászólás módosítva: Okt 28, 2018
(#) fecameca válasza Gafly hozzászólására (») Okt 29, 2018 /
 
Jobb vele nem kísérletezni házi termesztésű kukoricával. Fagyos dolgok kiengedtetésére meg az a 600 Wattos is elég. Azt meg azért őrizgetem még, mert az digitális, + érdekes keverési megoldása van, fent egy tükör forog benne, nem a tányér. Az ennivaló mozdulatlan, a tükör keveri benne a mikróhullámokat. Ráadásul jó nagy szekrénye van annak ellenére, hogy ilyen gyenge. Annak is a magnetronja áthúzkodott, amikor kaptam, de sorba kötöttem vele az 1500 Wattos grillezőjét. Így már az is lehet, hogy jóval 500 Watt alatt van a mikrója.
(#) barla hozzászólása Nov 1, 2018 /
 
LG Glillező kombi mikro-működik, de ajtónyitásra is magától beindul és nyiotott ajtó egyáltalán nem szakítja meg a működést megy a zúgás és forog a tányér is. Mit lehet ellene tenni?
(#) Remci válasza barla hozzászólására (») Nov 1, 2018 /
 
Nézd át a kapcsolókat, valamelyik valószínűleg beégett.
(#) velegiistvan hozzászólása Nov 2, 2018 /
 
Sziasztok!

Javítok egy régi whirlpool mikrót. A baj az, hogy nem melegít. Ha bekapcsolom, a trafó iszonyatosan búg. A magnetron két kivezetését szakadásvizsgálóval megmértem, nem mértem rövidzárat.
A dióda, a kondi látszólag sértetlen, egyben van.
Kérdéseim a következők:
A magnetron éppségét meg lehet-e multiméterrel vizsgálni? Ha igen, hogyan? Gondolom a fémvázával kéne összemérni a kivezetéseket, de nem tudom, mekkora ohmértéken kéne mérni és mennyit.
A dióda épségét a multiméter diódateszt állásában meg tudom vizsgálni?

A gépben egy Whirlpool om75s (21) típusú magnetron található. Ezek közül melyikkel helyettesíthető ez, ha mégis a magnetronnal van a baj?
https://www.vatera.hu/mikrosuto-magnetron-samsung-om75s-2691388340.html
https://www.vatera.hu/mikrosuto-magnetron-samsung-om75s-71-2688736409.html

A válaszokat előre is köszönöm.

Üdv: István
(#) Ge Lee válasza velegiistvan hozzászólására (») Nov 2, 2018 /
 
Ha a magnetronon nem mértél rövidzárat az baj, ugyanis az a fűtése, ami ezek szerint szakadt. A trafót meg kellene nézni üresen is. Búgni búgnak alapból is, de ha a kelleténél jobban búg akkor akár menetzárlatos is lehet. A kondit ki lehet mérni kapacitásvizsgálóval, bár az ha rossz akkor általában zárlatos. A diódát szintén ki lehet mérni, sorba kell kötni vele egy 9V-os elemet, mert 6,8V körüli feszültségnél nyit ki. A magnetron mindkét kapcsán van még egy egy néhányszor 100 pikós kondi, ezek is átmennek néha zárlatba.
(#) velegiistvan válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 2, 2018 /
 
Úgy érted a két saru között rövidzárat kéne mérnem? ÉN ott nem mértem. Nincs a magnetronnal sorban kiskondi, csak a nagy puffer.
(#) kadarist válasza velegiistvan hozzászólására (») Nov 2, 2018 /
 
A kis kondenzátorok a magnetron foglalat részébe vannak beépítve, ki van öntve, kívülről nem látszik. A dióda nem zárlatos? Rajz.
(#) Ge Lee válasza velegiistvan hozzászólására (») Nov 2, 2018 /
 
Igen. Most akkor mértél vagy nem, mert a hozzászólásodban ezt írtad:
Idézet:
„A magnetron két kivezetését szakadásvizsgálóval megmértem, nem mértem rövidzárat.”
Nos, ott pedig rövidzárat kellene mérned mint írtam. A magnetronnal nem sorban vannak ezek a kondik amikről írtam, hanem párhuzamosan a földre. Tehát az FA és az F csatlakozóról is megy egy kondi a földre, ezek benne vannak a magnetron csatlakozójának bevezető részében.

m.jpg
    
(#) velegiistvan válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 5, 2018 /
 
Köszönöm az eddigi hozzászólásokat.
Így van, szakadásvizsgálóval rámértem a két kivezetésre, és a műszer nem fütyült. Tehát a magnetron fűtőköre biztosan szakadt. A második kísérletnél már a trafó kilőtte a hálózati biztosítékot, úgyhogy azt gyanítom, hogy menetzárlatos. Még egy kísérletet teszek úgy, hogy lehúzom a nagyfesz részeket, hogy a trafón ne lógjon semmi, és ha úgy is kilövi a biztosítékot, akkor megy a kukába.
(#) granpa válasza velegiistvan hozzászólására (») Nov 5, 2018 /
 
Azért ne kukázd ki, jó lesz alkatrésznek.
(#) Ge Lee válasza velegiistvan hozzászólására (») Nov 6, 2018 /
 
Ma már ott tartunk, hogy javítani csak akkor éri meg ha valami különleges vagy drága darab volt, esetleg egyéb más okból ragaszkodsz hozzá, egyébként nem. Igaz, hogy 3000Ft körül már szoktak árulni használt magnetront, de ki tudja hogy az is meddig lesz jó, és ha hozzáadjuk a postaköltséget akkor azért az árért már adnak működő használt mikrót is. Ugyanígy voltam legutóbb, idehozták a mikrót javítani, a kondi zárlatos, a nagyfesz bizti szakadt. A két alkatrész meg a posta 5000 lett volna, így a tulaj is arra szavazott hogy egy másik mikró 4000-ért, ez meg megmaradt alkatrésznek.
Ha 0,91 vagy 0,92µF van benne és jó is, valamint nem kérsz érte sokat azt esetleg megvenném belőle.
(#) velegiistvan válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 11, 2018 /
 
Nem adok el belőle semmit, én isgyűjtöm az alkatrészeket, hogyha befut valami, legyen miből javítani.
Amúgy a trafó kuka, terheletlenül is kilövi a 8 A-es biztosítékot. A baj az, hogy ebben nicns nagyfesz biztosíték, így vitte magával a magnetron a trafót is. Kondi, dióda jó, a magnetron fűtőköre szakadt meg először, aztán jött a baj.
Így van ez sajnos, nagyon ritka, hogy megéri ezeket megjavítani. Nem is tudom, ha most ezt tényleg meg kéne javítanom, honnan szereznék bele pont ilyen trafót. Merthogy a méret számít, mivel a műanyag takarók a trafón támaszkodnak, amik an agyfesz részt védik a kajagőzöktől.
(#) erbe válasza velegiistvan hozzászólására (») Nov 11, 2018 /
 
Fűrészeld le a trafóról a nagyfesz tekercset! Hátha jó a primer.
(#) JARABA hozzászólása Nov 27, 2018 /
 
Moulinex AFM4 típusú AFM443/3CF ref.számú mikrosütőben elromlott a tányérforgató motor.
Leszereltem a burkolatot, hogy megállapítsam a motor típusát, de sajnos semmi nem volt rá írva.
Tud-e valaki segíteni hol találok egy kapcsolási rajzot, Service Manualt-t?
Következő: »»   105 / 138
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem