Fórum témák
» Több friss téma |
Cseréltem egy bontottra.
Szépen működik! Több mikróban nem volt semmi gyárilag. Kettőben meg ez volt:
Ööö... "Kicseréltem a trafót.
Most meg zárlatos lett a kondi lábai között a dióda." Lehet eddig is az volt a baj? Mert a magnetront lehúzva, a kondi-dióda ott marad.
Nem lehet,hogy a kondi rossz?! A diódákat műszerrel nem lehet kimérni,mert az egy dióda csomag,csak úgy,ha van 30 V egyened!
Az eredeti képen én nem látok sem diódát, sem kondenzátort.
Köszönöm!
Működik. A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2020
Vissza lehet olvasni!
Öreg barátom, ha a nagy fekete kockára gondolsz, μH felirattal, az jogos.
De a rudacska CL01-12 felirattal, az nagyfesz dióda.
Üdv!
Adott egy LG mikró. Valamiért folyton kiveri a 12A -os biztosítékot. Ha kicserélem és lehuzom a magnetron csatlakozóját, akkor minden funkciója működik, (a melegítést leszámítva) ha visszadugom morgó hangot ad és kiég a biztosíték. (A nagyfesz biztosíték nem ég ki). Ez biztos, hogy magnetron hibája vagy lehet más is? (Nem akarok feleslegesen újat venni) Köszi!
Szia! Búg a transzformátor mert valami beterheli! Szerintem megtaláltad ,hogy mi az. Azért a kondenzátorra rámérhetsz ,a diódát pedig sorba kötheted a sütőtér világítás égőjével .Ha jó fél fényerővel világít.
Az se ártana, ha a trafó nagyfesz tekercséről lehúznád a csúszósarut és nem terhelheti se a kondi+egyenirányító, se a fűtés ( azt már lehúztad ).
Sziasztok! Inverteres, tányér nélküli mikrosütővel van esetleg valakinek tapasztalata? Sajnos sehol nem találtam megbízható információt arra vonatkozóan, hogy a magnetron tényleg alulról, egyenletesen melegítené a behelyezett ételt. Műszaki tartalom és használhatóság alapján vajon megérheti a felárat?
Bővebben: Link Anno az óramozgató motoromnak pont ez lett volna a baja. Kár hogy nem láttam előbb. Egy ragasztás lett volna a megoldás, hátha valaki aki a későbbiekben itt ráakad annak segítségére lesz. Mivel óramechanikát mozgató motorról van szó (csak egy irányba foroghat), így a pótlása nem egyszerű, a javítása viszont a videó alapján annál inkább az lett volna.
A hozzászólás módosítva: Dec 27, 2020
Hol kezdjem a hibakeresést?
Orion Intelli-cook mikró nem melegít, bekapcsoláskor tányér forog, benti lámpa világít, grill működik, óra is, de valamennyi melegítő fokozat halott.Előtte nem füstölt, csillámlap nincs átégve. Fokozatkapcsoló körbeforgatása, újraindítás eredménytelen.
SZia!
Talán ott kezdd el, hogy megkeresed a neten legalább a blokksémáját, mégis miféle rendszer.. Inverteres, vagy sima trafó, magnetron, stb...- nem mindegy! Így nézve lehet szoftveres hiba is.. Neked is jobb, könnyebben kérdezel - aki meg válaszolni akarna vagy tudna, nem azzal kell kezdeni, hogy keresgél.
Köszönöm, igazad van! Kerestem a blokksémát, de csak használati útmutató jött elő:
https://docplayer.hu/9666482-Mikrohullamu-suto-om-007g-hasznalati-u...o.html , típus OM-007 Jó éve lebontottam a borítást, mivel a tányérforgató motor kipurcant, neten rendeltem és beszereltem (ennyi az összes laikus hozzáértésem...). Akkori emlékeim szerint kérdésedre: ez egy régi típusú mechanikus mikró, láttam benne a magnetront, az tehát van... Közben itt a fórumban visszalapoztam, hasonló problémát is láttam, rábukkantam az ElektroTanya oldalra, ahol leírja a mechanikus mikró hibakeresését, javítását. Talán mégis célszerűbb, ha megkérdezlek benneteket, mintsem én teljesen laikusként, nekifognék, hol kezdjem?
Ezek szerint próbáld lekövetni azokat a kapcsolókat, amik a trafót is bekapcsolják - leginkább az óra érdekes, ha mechanikus. Annak az érintkezőpárja állítja le normál üzemben az egész mikrót, annak a lemezpárnak szokott megégni az érintkezője. Ha ezt felderíted, villany nélkül is tudod tesztelni multi ellenállásmérővel ( 200 ohm vagy dióda vizsgáló síp ).
Utána jönne a trafó primer, szekunder szakadásvizsgálat, magnetron fűtés kontroll ( egyik csúszóérintkező lehúzva )...
A fokozatkapcsolót is jó lenne megvizsgálnod, leginkább a közös ág útvonalát, az rendben van-e.
Ha minden egyéb működik, akkor ez az "útvonal" az érdekes, az előző kapcsolók tesztjét logikai sorrendbe állítva.
Köszönöm, hogy foglalkozol a problémámmal! Kis pontosítást ha lehet: melyik érintkezőpárra gondolsz? Felülről lefelé a következőket látom: piros-fekete pár, egy fehér kábel, alább egy kettős piros, majd kettős kék, legalul egy kettős sárga.
Szemrevételezéssel nem látható beégés, kormolódás egyiknél sem.
(módosítás nem ment át, külön is írom
az alsó dupla kék kábel saruját lehúzva az érintkező lemez mindkét oldalán kb. 1 mm-es sávban sötét elszíneződés, lehet hogy zsír- vagy olajgőz lecsapódás? Megpróbálom eltávolítani... Idézet: „Felülről lefelé a következőket látom:” Ezzel csak az a baj, hogy Te látod, de aki segítene nem látja. Tegyél fel jó felbontású fényképeket a belsejéről, akkor könnyebb lesz segíteni. A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2021
Bocs hogy bele szólok!
Idézet: Az az érintkezőpár a mechanikus órakapcsolóban van ! Mérj feszültséget a hálózati transzformátor primér oldalán . Ott 230 Volt van Vigyázz!! Ha ez megvan akkor idáig minden jó , a hiba a nagyfeszültségű oldalon van !! Általában ! Ha ezt nem tudod megtenni mert nem értesz hozzá, vagy nincs műszered . Vidd szakemberhez „- leginkább az óra érdekes, ha mechanikus. Annak az érintkezőpárja állítja le normál üzemben az egész mikrót, annak a lemezpárnak szokott megégni az érintkezője. Ha ezt felderíted, villany nélkül is tudod tesztelni multi ellenállásmérővel ( 200 ohm vagy dióda vizsgáló síp ).”
ezt fotóztam:
a képen az alsó dupla kék saruja lehúzva A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2021
Arra a fehér dobozra gondolsz? azt kellene szétszedni? (fotót előbb feltettem)
Multiméterem van, csakhát a méréshez ugye be kellene kapcsolnom, akkor meg ott fog cikázni a 4 ezer V....
Ez kevés, a 230 V betáplálása, a transzformátor, kondenzátor, a nagyfeszültségű dióda és a biztosíték is kell.
A kért fotók, amennyire tudtam,így szétszerelés nélkül....
A bejövő 230V panelen kondik nem púposak. láthatólag rendben. A kondiból kijövő piros vezetéken egy fekete tok (biztosíték, dióda?) van, amelynek vége a levegőben lóg (mikro4), mert a trafó érintkezőjéről a saru valahogy lejött (!) ezt csak most vettem észre. Lehet hogy ez lesz a hiba? most kis szünetet kell tartanom, este jövök ismét...
Abban a fekete tokban van a nagyfeszültség biztosítéka. Hosszú nagyfeszültségű 500-700 mA,
Ha csak úgy lejött az a saru, elképzelhető, hogy meg is találtad a hibát.
De ha nem... Nem találom kapásból az én fotómat, ezért nézd meg ezt a linken szereplő órában lévő kapcsolót: óra Ha nagyon megég, nem kapcsolja a trafót ( ha ez az utolsó feltétel! ). Szét ne szedd akkor sem, ha nem javul meg a "saru" után, hanem keresd meg, nálad melyik lehet a két kivezetés. Nem kell oda villany: beállítasz egy kis időt és ( 230 V kihúz ) a pár variációt végigméred, felírod - utána letekered az időt "csengőig " és újra mérsz, hol van szakadás, hol van változás ( vagy már nincs ). Ha itt lenne a hiba, cserés lesz. A trafónál pedig nem kell áram alatt mérned - ha megkapja a 230-at, morog úgyis - de ha a nagyfesz oldalon rossz még valami, ott eszedbe ne jusson keresgélni. Kiszedett állapotban se fogod megmérni, mi rossz esetleg. A nagyfesz dióda se multiméteres akció.
Sajnos, visszapattintva a fekete dobozt a trafó lemezkéjére, semmi javulás...
Megnéztem a belinkelt képeket, ott szétszedett állapotban van a fehér doboz. Mértem, ahogy javasoltad: időzített állapotban mind a felső, mind az alsó páron lehetett mérni. Csengőig letekert állapotban a felső páros mutatott értékeket, az alsón mindegyik állás nulla. Az alsó sarukat lehúzva a csatlakozó lemezek nem égettek, ahogy korábban írtam. Ha jól értem, ha ez van, akkor az egész fehér doboz kuka? |
Bejelentkezés
Hirdetés |