Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Minden, ami modell
 
Témaindító: H.Viktor, idő: Nov 28, 2007
Lapozás: OK   80 / 89
(#) zamatőr válasza attila1 hozzászólására (») Márc 10, 2016 /
 
Üdv!
Adatlap szerint 550 mAh li-po akku van benne. A töltési idő 30 perc , így min 1.1 A töltőáram kel elméletben . Itt egy egyszerű töltő kapcsolás ahol a töltő áramot és a feszültséget is tudod állítani (áramot a 2w-os ellenállás cserével).

li-po.jpg
    
(#) bbalazs_ válasza attila1 hozzászólására (») Márc 10, 2016 /
 
Zamatőr irasanak fuggvenyeben a legjobban akkor jarsz, ha kicsereled a csatlakozot. Arra vigyazz, hogy csak olyat vegyel, ahol nem tudod forditott polaritassal bedugni majd a toltodet.

Azok az USB-s toltok, amikrol elso hozzaszolasomban irtam, inkabb a kb 150mA koruli akksikkal repulo picike helikre jok, a tiedet is feltolti ugyan, csak nagyon lassan. A picike csatlakozobol gondoltam csak, hogy aprocska helirol lehet szo. Nagyobbakban azert eddig sokkal robusztusabb csatlakozokat lattam.

Szoval valami egyszerubb LiPo toltot szerezz be, ami kb 300-500mA-val tud szabalyozottan tolteni (mondjuk elvileg mindegyiknek tudnia kell ezt), aztan forraszd at a csatlakozokat.
Vehetsz erosebb toltot is, akkor rovidebb lesz a toltesi ido, de karosithatja az akkukat, eros kapacitasvesztessel lehet szamolni rovid tavon.
(#) attila1 válasza zamatőr hozzászólására (») Márc 10, 2016 /
 
Szia. Sajnos ami műhelyem volt,gyerekszoba lett belőle,így most hontalan lettem. Ezért jelenleg a kész megoldás jöhet szóba. Köszönöm a segítségedet!
(#) attila1 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Márc 10, 2016 /
 
A heliben egy 600mAh aksi van,3.7V-os. Kéne néznem valahol egy lipo töltőt? Van egy ebay-es lipo aksis fejlámpám,annak van egy hálózati töltője. Igaz,hogy vastagabb csatlakozója. 4.2V,valamennyi amperes... Az elvileg jó lenne hozzá egy átalakító csatlakozóval? Délután megnézem a paramétereit.
(#) attila1 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Márc 10, 2016 /
 
Hát a töltőt megkerestem,mellékelem a képet róla. De attól tartok,hogy ez nem jó hozzá. A fejlámpában 18650-típusú Li-ion aksi van. Nekem ugye Li-Po töltő kell? Pedig a paraméterek is jók lennének. 4.2V/ 500mAh,és automatán tölt. A csatlakozóról nem is beszélve... Ötlet?
(#) nemgyuri válasza attila1 hozzászólására (») Márc 10, 2016 /
 
Szia! Li-ion aksikat elvileg max. 4.1V-ig szabad tölteni, míg a Li.Po-t 4.15-4.2V-ig. Ha valóban 500mA-os a töltőd az egy kicsit sok lehet a 600mA-os aksinak, de ha melegedés nélkül tölt akkor jó! Arra figyelj, hogy az akksi ~30 fok fölé ne melegedjen töltés közben!
(#) attila1 válasza nemgyuri hozzászólására (») Márc 10, 2016 /
 
Szia!
Tehát akkor a li-ion töltőt nyugodtan használhatom li-po aksi töltésére?
(#) nemgyuri válasza attila1 hozzászólására (») Márc 10, 2016 /
 
Igen.
(#) Pixi válasza attila1 hozzászólására (») Márc 11, 2016 /
 
A pl notikban használt 18650-es cellák 4,35V-ra töltődnek, így a 4,2V az tökéletes, és az 500mAh sem lehet gond, mert a heliben azért van terhelés az akkun, ha azt számoljuk, hogy a 3,7V 600mAh kb 5-8 perc repülési időt ad, akkor nem 1C-s az akku, és az 1C töltést is el kell neki viselni. Van egy pici quadro repülőm, és annál a 150mAh akkut 10 perc alatt tölti fel, aminél a 150mA töltőáram esetén kéne egy óra. Vagyis elég szépen megbikázza hogy 10 perc alatt feltöltődik.
(#) attila1 válasza Pixi hozzászólására (») Márc 11, 2016 /
 
Szia Zoli!!
Király! Akkor veszek ma csatlakozókat,és csinálok egy közbetétet a töltő,meg a heli közé. Azt hogy tudom megnézni,hogy a helin melyik a pozitív oldal a csatlakozóban? Szedjem darabokra,és hátha visszalehet követni valamelyik pólust az aksitól?
Üdv!!
(#) Pixi válasza attila1 hozzászólására (») Márc 11, 2016 /
 
Első körben az a tuti ha vissza követed, de 99% hogy a belső a pozitív. Amúgy ha veszel csatit és bedugod akkor lehet, hogy tudsz majd feszt is mérni a csatin. Az ilyeneknél sok esetben vagy a csati vagy a kapcsoló váltja át az akkut töltésre. Vagyis nem működik töltés közben a heli, vagy ha bekapcsolod akkor leáll a töltés. de majd ha lesz csati akkor meglátod úgy is.
(#) veszim hozzászólása Márc 15, 2016 /
 
Üdv Mindenkinek!
Vettem használtan de nagyon ólcsón egy fűnyíró robotot. Működik, nyírja a füvet, sokáig bírja az akkumulátora, viszont egy gondja van. Csak azon a vonalon hajlandó menni ahol a határoló vezeték van, tehát csak a kerekei közé veszi a vezetéket és amerre az van arra halad. Hogyha eltérítem a legrövidebb úton visszatér és csak arra hajlandó menni. Ilyenről van szó:
http://www.electronic-star.hu/Duramaxx-Garden-Hero-robot-funyir-gep...pon10%
Kérésem hogyha valaki tud segítsen mi lehet a gond.
Köszönettel:István
(#) Kovidivi válasza veszim hozzászólására (») Márc 15, 2016 /
 
Link helyesen.
Nem lehet, hogy neked kell kijelölnöd az útvonalat a vezetékkel? Ha megnézed csak a vezeték termékleírását, akkor ott az szerepel: megmutatja, merre kell a robotnak levágnia a füvet.
A hozzászólás módosítva: Márc 15, 2016
(#) citabria hozzászólása Márc 15, 2016 /
 
Helló mindenki.

Segítségeteket szeretném kérni.
jelenleg repülökkel és helikopterekkel modellezem, de a rosz idö miadt nem tudok"repülni"
ezért neki fogtam rc autót építeni, egy régi F1 autóbol.
2,4 ghz heli táv+vevö meg is oldja a gondot. a kormányzást szervo intézi, a kefés motor viszont csak elöre képes haladni( helikopter-en nincs "hátramenet")

Viszont kiszuperált szervo a megfelelö "ch"-n forgatja a motort elöre-hátra. szinte tökéletes lenne,de nincs elég ereje.

Na most arra gondoltam, ha a jelenlegi (szervomotor) elektromos kivezetésire "H-híd" -ad kötnék
képes lenne a szervomotor kb"4-5v"-ja helyett akár egy másik akkuból 9-10v-ot használni.

A mellékelt képen a "dspic" maga a kiszuperált szervo motor kivezetése "Va", Vb"
"Q1","Q2" TIP41-TIP42 transistor
"R" méretét nem tudom
A képen látható 5v betáp látja el a motort elegendö árammal ,de ezt szeretném külön választani.


A pontos kérdés : "R" mérete (ill egyáltalán szükség van-e rá)?
A másik : egyáltalán ez igy müködne -e ?
esetleg valami másik megoldás.

Nem szeretnék 10.000 fakavicsért kefés vezérlöt venni.
köszi mindenkinek.

Kép.jpg
    
(#) kistee válasza citabria hozzászólására (») Márc 15, 2016 /
 
És ha inkább építenél egyet?
(#) pittyu2 hozzászólása Márc 15, 2016 /
 
Hali mesterek.
A történet : quad kopterhez használok naze32 tip , vezérlőt és ahhoz ajánlanak olyan led sort , amelyikben minden ledben van egy chip . A tipusa :WS 2812. Frankón működik nagyon látványosan be lehet állítani külön akár azt is hogy zöld színből a gázkar feltolásával pirosra váltanak színek, közben oldal kormányra irány jelzőzik stb. Még maradt bőven a szalagból amit vettem , de hogy lehetne munkára fogni ??
Azaz arduino nano-val probálkoztam de kevés sikerrel- a hiba üzenet megfejtése magas nekem.
(#) citabria válasza kistee hozzászólására (») Márc 15, 2016 /
 
üdv. kistee

Igazábol az épités terén nem nagyon jeleskedtem,ezt azt megbuherálok. De PIC programozasra még nem adtam a fejem soha.
Néhány percel ez elött motort cseréltem a "F1" autóba.
elöre megy mint a meszes. ugy gondoltam esetleg valami ilyen egyszerü megoldással meg lehetne oldani.
igazábol 2s lipo 900ma-el hajtom, a vezérlö 4ch 4-1mix de van 5ch irányitóm is.
ami jelenleg kefenélküli"brushless" motort vezérel. 20A esc -vel.
ha esetleg ez a rajz nem modositható ugy hogy kb 3-5A áramerősség mehessen át rajta, akkor kérlek küld el azt a rajzot.

köszönöm Citabria
(#) kistee válasza citabria hozzászólására (») Márc 16, 2016 /
 
Szia,

Mindent megtalálsz a linkelt oldalon, de a rajzot külön is beteszem neked. A PIC felprogramozásában tudok segíteni, de biztosan akad a közeledben is valaki.

Üdv: kistee

hcaresc.gif
    
(#) k3gy3tl3n hozzászólása Ápr 8, 2016 /
 
Sziasztok, érdeklődnék, hogy a gyári RC motor vezérlőket milyen PWM jellel kell etetni? Van itthon pár kefés és brushless moci szabályzó, szeretném őket kipróbálni. A brushless szabival sikerül szép dallamokat eljátszatni a motoron, néha megpörgetni is sikerült de nem látom az összefüggést a rendszerben. Próbálom sima servo mocihoz való vezérléssel etetni de nem igazán müxik. Van rá valami szabály hogy bekapcsolásnál a max gázt kell ráadni, hogy megtanulja mennyi is az? Milyen logika alapján működnek ezek?
(#) Pixi válasza k3gy3tl3n hozzászólására (») Ápr 8, 2016 / 1
 
Szia,
Csatoltam egy képet ahol fel is van tüntetve a fék/gáz állás is. Amúgy a középállás az 1,5ms, és fél fél ms-ot módosít fel le a négyszögjelben.
A hozzászólás módosítva: Ápr 8, 2016
(#) k3gy3tl3n válasza Pixi hozzászólására (») Ápr 8, 2016 /
 
Szia,
köszönöm szépen! Ez viszont fura, hogy más időzítéssel mennek mint a servo-k. A gyári vevőkön lévő 3 tűs csatlakozók akármelyikére lehet servo-t és motor vezérlőt is kötni nem? Vagy megvan különböztetve a servonak való és a moci szabályzónak valócsatlakozó?
(#) Pixi válasza k3gy3tl3n hozzászólására (») Ápr 8, 2016 / 1
 
Az nem attól függ, hogy szervó vagy szabályzó, hanem hogy milyen gyártó. Vannak eltérések, mert két eltérő gyártójú táv szett ugyan azt a szervót más más tartományban képes mozgatni. Van aminél pl egy alap tól-ig állást ki lehet tolni plusz 30-30%-kal. Ezért van a legtöbb szabályzón van manuális vagy auto setup amivel meg kell tanítani a normál, a max gáz és max fék állásokat. Pl van olyan szabályzó aminél ha meg volt a setup, és manuális sertupos, majd később eltekered a távon a trimmet, vagyis máshova kerül a középállás, már el sem indul a szabályzó. Úgyhogy nem biztos hogy egy adott szabályzót ki tudsz próbálni csak simán jellel, mert ha nincs elsőre setup akkor nem is működik. Igaz van amelyik akkor össze vissza működik.
(#) k3gy3tl3n válasza Pixi hozzászólására (») Ápr 8, 2016 /
 
Értem, köszönöm a válaszod!
(#) bitorlo hozzászólása Aug 16, 2016 /
 
Sziasztok,

Vásároltam anno egy "double horse 7008" fantázianéven futó RC motorcsónakot, ennek rövid idő után tönkrement a vevő része. Javítani nem lehetett. Ezért rendeltem hozzá egy komplett vevőt, potom pénzért "Aliról".
Annyit kell tudni a csónak működéséről, hogy a két motor fordulatszám különbsége alapján kanyarodik. Ez tökéletesen működött egészen az ominózus cseréig.Most előre irányt ugyanúgy tudja, viszont kb egy kamion fordulási sugarában fordul.
Az észrevétel az, hogy teljes gáznál bármelyik irányt választva nem áll le teljesen az ellenkező oldal, csak csökken fordulat, és ez miatt képtelen az éles kanyarokra. Félgáznál már teljesen leáll a kívánt propeller, de akkor már a "kanyarító" is csekély fordulaton üzemel.
Van néhány tippem a hibára, de eddig még nem foglalkoztam vele. Szerintem a fetek nyitásánál, zárásánál lesz a probléma, de ez nem biztos.
Ötletek?
Előre is köszönöm,
(#) zoly15 válasza bitorlo hozzászólására (») Aug 16, 2016 /
 
Szia!
Milyen motor szabályzókat vettél? Előre/hátra vagy Előre-fék-hátra?
Szerintem az első és ezért kanyarodik nagy ívben, mert nem fékezi a motort.
(#) bitorlo válasza zoly15 hozzászólására (») Aug 17, 2016 /
 
Kifejezetten szabályzónak nem nevezném, gyakorlatilag ugyanazt az elektronikát kapta, amivel a hajót szerelték.Pici, óccó, nem volt 10 dollár. Szabályzó, és vevő is egyben, klasszikus RX1A-val felvértezve..
(#) bladerock99 hozzászólása Aug 25, 2016 /
 
Sziasztok , (a mellékelt képen) hogyan kell bekötni a motrokat , van itt az M1 M2 M3 , aztán ha ezekre 1 1 szál vezetéket rákötök akkor marad 3 -feltételezem én - azokat hova is kellene kötnöm ? Köszönöm a segítséget .
(#) bbalazs_ válasza bladerock99 hozzászólására (») Aug 25, 2016 /
 
Jo lenne tudni minek a vezerloje ez. Legalabb a jatek fajtaja (hajo, repulo, helikopter, auto), meg az, hogy mit is csinal(nak) a motor(ok). Igy csak talalgatok.
Mert elvileg lehet 1 haromfazisu motor is vagy 3db onallo motor is. Az elso esetben mindegy a harom, ha forditva forog, akkor ketto tetszolegeset megcserelsz. A masodik esetben esetleg ugy ertik a bekotest, hogy a 3db kulon motor pozitivjai jonnek onnan ki, a masik szalaik pedig a foldre mennek, egy pontba.
(#) bladerock99 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Aug 28, 2016 /
 
Köszönöm szépen , a választ már megtaláltam , amúgy ez a modell egy Helikopter elektronikája lenne .
(#) neoone hozzászólása Okt 21, 2016 /
 
Sziasztok! Szeretnék venni egy ilyen motort, az lenne a kérdésem, hogy ez a vezérlő jó-e hozzá?
Következő: »»   80 / 89
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem