Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Mosógép vezérlők és általános problémáik
Lapozás: OK   533 / 580
(#) zaza99 hozzászólása Ápr 17, 2020 /
 
Sziasztok! Zanussi Easy Iron mosógép elektronikájával van olyan gondom, hogy a nagyfesz részen egy 47Ω-os ellenállá megszakadt, ki is cseréltem, de a betáppal sorbakötve egy 100W-os izzó elős fénnyel világít úgy hogy semmi sincs a panelra csatlakozva. És persze a panelon nem világít semmi.
Én az LNK304GN-re gyanakszok. Mérési eredmények a panelon.

Tudnátok segíteni?
A hozzászólás módosítva: Ápr 17, 2020
(#) mindenes válasza zaza99 hozzászólására (») Ápr 17, 2020 /
 
Szia. A jól ismert LNK táp hiba. Tele van a fórum vele..Ugy látom az IC cserélendő lessz , továbbá kimérendő az táp körüli összes passziv alakatrész is, diódák , elkók és a tekercs.
(#) Ge Lee válasza zaza99 hozzászólására (») Ápr 17, 2020 /
 
Még a youtube-on is találsz videót erről, azaz tönkremegy a flyback vezérlő az előtét ellenállásával együtt. Cseréld ki az IC-t is, elvileg meg fog javulni.
(#) zaza99 válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 17, 2020 /
 
Köszönöm mindkettőtöknek!
(#) moltam hozzászólása Ápr 29, 2020 /
 
Helo.
Létezik olyan hogy a vezérlő mikrokontroller egy port lába megy ki csak? Egy Miele W4164 mosógépben kis 230V os motor állítja hogy melyik rekeszbe menjen a víz a mosópor tálcán belül. Ennek van pozíció érzékelése, ami pedig 5V os. A kettő közös panelről megy, ami valahonnan vizet kapott és átégett a nyák. A 230V visszajutott az 5V os részre, elégetve pár SMD ellenállást. Ezek cseréje után sem jó a gép, csak körbe körbe forog a motor, nem áll meg a kívánt pozícióban. Fordít párat a dobon aztán hibára megy és leáll. Prociig végigkövetve minden ok, mégsem érzékel. M30624 es a kontroller, van mellette memória is de gondolom belső flash es, le volt matricázva, hiába próbálnám kicserélni. Esetleg ha tud valaki vezérlőt...
(#) Gafly válasza moltam hozzászólására (») Ápr 29, 2020 / 1
 
Simán lehet.
Még csak nem is kell hozzá processzor, nekem sima CD4011 felejtette el az igazságtáblát villámlás után. Ráadásul reprodukálhatóan, mert kétszer is úgyanúgy megcsinálta...
(#) moltam válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 29, 2020 /
 
Köszi. Még az is jobb lenne ha nem lenne se kép se hang, ez így elég idegesítő. Ez van, a tokba nem lehet bemászni. Maradt a komplett panel amire sok esély nincs vagy a bontás.
(#) proli007 válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 29, 2020 /
 
Kétszer csapot bele a villám?
(#) kovacspista hozzászólása Máj 8, 2020 /
 
Sziasztok! MopStar-60 ipari mosógéppel találkozott e már valaki? A gond, hogy víztöltéskor a mosószer adagolóból ömlik a víz. Nem vizes a belseje, sehol sem folyik cső, se semmi. A mosószer adagoló beömlőjénél van egy gumi alkatrész, ami terelné a vizet, de szerintem el van öregedve, ill. megviselte a durva mosószer, ugyanis kórházban használják. Olyan ez a gumi, mint a megöregedett szíjjak a videókban vagy más eszközökben, puha, mint a bicikli szelepgumi. Szerintem ezzel van a baj, mert úgy néz ki, hogy a víz ki is fordította a helyéből. Volt már valakinek ilyen gondja? Jól gondolom én, hogy ezt a gumit kellene kicserélni? Hol lehet kapni ilyet?
(#) mazso1988 hozzászólása Máj 9, 2020 /
 
Sziasztok.
Van egy Indesit WISL 105 X mosógépünk ami egyik napról a másikra olyat produkál, hogy minden programon elkezd mosni és ezt a végtelenségig csinálja. Már a mosó vizet sem engedi le.
Programot meg kell szakítani és a vizet kézileg leengedni, illetve kézileg centrifugálni. Ezek a funkciók viszont kézileg működnek. Csak valahogy a mosásrészről nem akarnak a programok továbblépni.
Mit lehetne ebben a helyzetben megnézni rajta?
(#) Dino71 válasza mazso1988 hozzászólására (») Máj 9, 2020 /
 
Szia!
Ellenőrizzed a fűtést szigetelés ellenállásmérővel test felé és a motor szénkeféket. fújjad ki a szénkefeport is. Ha ezek rendben, akkor az elektronika táp részében cseréljed az elektrolit kondenzátorokat.
(#) mazso1988 válasza Dino71 hozzászólására (») Máj 9, 2020 /
 
Megpròbálom.
(#) krsztn hozzászólása Máj 12, 2020 /
 
Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni. Van egy 4 éves Samsung wf60f4e0w2w típusú mosógépem ami centrifugálásnál kelleténél jobban rázkódik.
Gondoltam szétszedem de a tetejét nem sikerült leszednem. Hátsó két csavart kitekertem, de továbbra sem akar megmozdulni.
Mi a trükk, hogy le tudjam szedni?
Rázkódással kapcsolatban mit érdemes leellenőriznem?
(#) Ronin válasza krsztn hozzászólására (») Máj 12, 2020 /
 
Ha olyan mint az átlag gépek, akkor hátrafelé meg kell húzni.
Rugókat, lengéscsillapítókat, csapágyat (üresen kotyog a dob?), meghajtó szíjat, szíjtárcsát nem e kotyog.
(#) Tiel hozzászólása Máj 16, 2020 /
 
Üdv
Szeretném kikérni a véleményeteket. Van nekem egy Hanseatic öko 1200-as (Németországból behozott kb. 13 éves, elvileg van valami köze a Whirlpoolhoz) elöltöltős mosógépem. Volt egy olyan gond vele, hogy a szénkefe rugók elgyengülése miatt elkezdett szikrázni a kommutátor centrifugálás közben, ezért leállítottam. Szénkeféket kicseréltem, azóta átugorja a centrifuga programokat, amint jönne a centrifuga rész vár egy kicsit, majd indítja a soron következő részprogramot és idő számláló néhány perccel csökken, a mosás végi centrifuga helyett pedig jelez mintha kész lenne a mosás. Hibakódot nem ír. Teszt üzemmódban minden részprogram lefut a centrifugálást is beleértve. Vizet kiszivattyúzza. Van ötletetek mi lehet a probléma?
(#) noi hozzászólása Máj 19, 2020 /
 
Sziasztok!
Anyukám vett kb. 5 éve egy Whirlpool WTL 60812 mosógépet. Csütörtökön próbálták beüzemelni. (tehát az elmúlt 5 évben egyszer sem ment) Először a dobrögzítő csavarokkal, amivel a program ment, de a cetrinél nagyon ugrált. Kigyulladt a service LED, majd leverte a lakás kiselosztót, és a villanyóránál a főbiztit is. Ezután a dobrögzítőt kivették, centrit indítottak, de ugrált még. Szerelő a lengéscsillapítót visszatette, mert kiugrott a helyéről, szerinte a szállítás miatt.
Ez után új programot indítva induláskor nem szivattyúzott, nem engedett be vizet, hanem csak felpörgött a dob (kb. mint mikor elrendezi centri előtt a ruhákat), a kijelzőn F60 hibakódot írva. Anya leállította.
A szerelő szerint tipikus panel csere.
A szervízkönyv szerint NTC zárlat, vagy CCU csere.
Mi lehet a hiba?
Előre is köszönöm a segítséget!
(#) dada75 hozzászólása Máj 19, 2020 /
 
Sziasztok! Egy Zanussi ZWF 2105W mosógép. Elkezdett rendetlenkedni, hol indult a program, hol nem. Átkondiztam, és átforrasztottam a vezérlőpanelt, de nem lett jobb. Az ajtókapcsolóra gyanakodtam, kiszereltem, megtisztítottam az érintkezőket. Leteszteltem, ha áramot kapott, zárt, és reteszelt, és átadott. Lassan ugyan csereérett, de még jó. Visszaraktam, egyáltalán nem indult a program, és nem is zárt. Én barom, gondoltam lezárom a reteszkontaktust, erre sikerült némi füstöt kicsalnom a vezérlésből. A kapcsoló középső pontjához csatlakozó triac Z0607, és két SMD ellenállás szállt el, egészen a NEC 0114h controllerig. Esetleg tud valaki segíteni, mert az új vezérlő kb. 40 EFt-os árából vehetek használt gépet, akár jót is. A kapcsoló reteszel áram hatására, kérdés, a controller túlélte-e? Előre is köszönöm.
(#) VIM válasza noi hozzászólására (») Máj 19, 2020 /
 
Szia! Csinálj egy resetet. Húzd ki a dugvillát egy percre, majd a csatlakoztatás után hatszor egymás után csukd le a fedelet majd fél percen belül indíts el egy új programot.
(#) palko0125 válasza noi hozzászólására (») Máj 20, 2020 /
 
Szia!
Ellenőrizd a tacho generátort morotól a processzorig. Ha felpörög, akkor a motor szabályozás nem működik.
Üdv, Palkó.
(#) palko0125 válasza dada75 hozzászólására (») Máj 20, 2020 /
 
Szia!
Cserélni kell a triakot és a hozzá tartozó smd ellenállásokat. Ha szerencséd van a vezérlő portja nem szállt el. Ellenőrizd a vezetősávokat is, hogy abból nem égett e el valamelyik.
Az eredetiprobléma szerintem szénkefe lesz.
A vezérlőn a forrasztással tudsz boldogulni!? Mert ha nem, akkor ahhoz kell egy jó szaki, aki jártas smd technikában. Küld egy képet, ha nem tudod az smd értékeket.
Üdv, Palkó.
(#) Gafly válasza VIM hozzászólására (») Máj 20, 2020 /
 
Idézet:
„Húzd ki a dugvillát egy percre, majd a csatlakoztatás után hatszor egymás után csukd le a fedelet majd fél percen belül indíts el egy új programot.”

Imformatikus ir mosógépre programot?
Imádom.
(#) VIM válasza Gafly hozzászólására (») Máj 20, 2020 /
 
Telefonról nem akartam bő lére engedni a szöveget de a hatszori lecsukást 12 másodpercen belül kell megtenni. Az, hogy miért hatszor és miért annyi idő alatt azt nem tudom de elég sajátságos ez a reset megoldás. Valahogy ekkor áll alapra a program motorja, mert mint mondotta a kérdező:
Idézet:
„új programot indítva induláskor nem szivattyúzott, nem engedett be vizet, hanem csak felpörgött a dob”
nem azt csinálta a gép ami az új alap program volna. De ahogy "palko0125" írja lehet, hogy leesett a tachó a tengely végéről a nagy rázkódásban.
A hozzászólás módosítva: Máj 20, 2020
(#) noi válasza VIM hozzászólására (») Máj 20, 2020 /
 
Akkor ebben a gépben nem csak egy bimetal-os ajtózár van, hanem azt is érzékeli, hogy zárva/nyitva van-e? Kipróbáljuk, köszönöm!
(#) dada75 válasza palko0125 hozzászólására (») Máj 20, 2020 /
 
Szia! Elboldogulok a forrasztással, azért fotót küldök. Rendeltem triakot, az egyik ellenállás 820 Ohm, a másik 10 kohm szerintem, de ha ránézel, azt megköszönöm. Az IC kimenetei között diódamérésen mértem értékeket, az a láb sem tűnik szakadtnak.
(#) noi válasza palko0125 hozzászólására (») Máj 20, 2020 /
 
Szia Palkó! Ha a reset nem segít, megnézzük ezt is, köszönöm! Üdv, Noi
(#) dada75 válasza palko0125 hozzászólására (») Máj 20, 2020 /
 
Bevásároltam helyben az ellenállásokat, és az elektromérnök boltvezető javasolta a Z0607 600V, 0.8A, Igt 5 mA helyett, a Z0103 triakot. 600V, 1A, és Igt 3 mA. Lábkiosztás ugyanaz. Belerakhatom nyugodtan? Köszönöm.
(#) VIM válasza noi hozzászólására (») Máj 20, 2020 /
 
Annyira nem "vágom" ezt a részét de a gyors egymás utáni ajtócsukogatás azért kellhet 12 másodpercen belül csinálni, mert csak ezután fog rázárni és ellenőrizni a program.
(#) palko0125 válasza dada75 hozzászólására (») Máj 20, 2020 /
 
Szia!
Igen, simán jó helyette.
Cseréld az ellenállásokat is aztán nêzzünk egy próbát, hogy mit csinál a gép.
Üdv, Palkó.
(#) palko0125 válasza VIM hozzászólására (») Máj 20, 2020 / 1
 
Ez az ajtó “becsukás-kinyitás” 6-szor adott idő alatt szerinten hülyeség. :/
Resetre van egy gomb, amivel resetelni lehet. A motor nem “áll alapra”. Ilyeneket nem csinál a gép. Bezárja az ajtót, ellenőrzi a perifériákat, ha minden ok, indul a program, ha nem akkor leáll a self-test-nél.
Az, hogy felpörög, egyértelmű tacho hiba, na de majd várjuk az eredményt.
Üdv, Palkó.
(#) dada75 válasza palko0125 hozzászólására (») Máj 20, 2020 /
 
Köszönöm a visszajelzést, folyamatban van az akció, de teszt a gyerekek miatt csak holnap. Remélem jó lesz. Szénkefét merre keressem? Beírtam a gugliba, de eddig nem találtam az igazit. Annak örülnék, ha elmondanád, mi miért történik, és mit b....tam el. Honnan tudja, hogy nem jó a szénkefe? Csak azért kérdezem, hogy tanuljak, és ha neked nem gond, hogy megosztod velünk. Köszi!
Következő: »»   533 / 580
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem