Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Műgyanta
 
Témaindító: csaadaam, idő: Jan 5, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   24 / 27
(#) zoli6405 válasza kameleon2 hozzászólására (») Ápr 13, 2013 /
 
kössz de vidéki vagyok és csak rendelni tudnák ilyet és ahhoz kellene a gyantának és a hozzávaloknak a neve hogy milyen gyanta, stb
(#) gerenk válasza lacza89 hozzászólására (») Ápr 13, 2013 /
 
Elektronikai célra Araldit hidegen keményedő öntőgyanta, 20-22 kV/mm átütési szilárdsággal.

Hik2.pdf
    
(#) zoli6405 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 13, 2013 /
 
kösz a segitsséget utána nézek
(#) gammabuta hozzászólása Jún 19, 2013 /
 
Sziasztok!

Átlátszó víztiszta műgyanta bevonatot szeretnék Si napelem cellákra kiönteni a mechanikai behatásoktól való védelem érdekében.
(Kisebb törmelék celláim vannak 10x16cm-es nyák felületeken amelyeket harmónika szerűen összehajtva hordozható panelt akarok készíteni, ez már kész is van de rendkívül sérülékeny ha ncisn kiöntve.)

Eddig ez tűnt a legjobb megoldásnak mert a cellák igen törékenyek védelem nélkül és ha jól látom a kisebb napelemeknél a gyárilag is NYÁKlap-ra tett kis cellákat valami hasonló kemény áttetsző műgyantával vonják be.

Itt a szomszéd ragasztástechnikai boltban ajánlottak egy víztiszta műgyantát ami 1kg és 3100Ft kb. az edzővel, sajnos pontos típust nem tudok.

Kicsit utánaolvastam a Novia oldalán, de még sosem használtam műgyantát így itt érdeklődnék mitől kell tartanom, vagy egyáltalán jó-e a célra.

A kérdéseim:
- A zsugorodásra 5-8%-ot írnak, töltőanyagot nem használhatok, nem fogja ez szétpattantani a celláimat vagy nagy felületi feszültségnek kitenni?
- Azt írják 35-fok a gyulladáspontja a gyantának, most a kánikulában 35fok felett van a hőmérséklet, ilyenkor ne is próbálkozzzak mert öngyulladás lesz?
- "A tartós üzemi hőmérséklet általában nem haladhatja meg a 65-70°C -t." ezt is írják, a napelemek pedig a tűző napon lesznek 100-200fokra is símán fel tudnak hevülni mindamellett hőt termel maga a folyamat is. Lehet ez akkor gond?

Ha nem a műgyanta lenne a jó és olcsó megolás akkor javaslatokat is örömmel várok.
Köszi!
A hozzászólás módosítva: Jún 19, 2013
(#) kameleon2 válasza gammabuta hozzászólására (») Jún 19, 2013 / 1
 
Vagy a celláid reccsennek meg, vagy a cellákat összekötő szalagod szakad. Nekem volt már gondom. Kevés edzőt használj, így tovább tart ugyan a kötés, de annál kedvezőbben alakul a zsugorodás. Mindenképp csinálj próbát, mielőtt az egészet bekened...
(#) varttina válasza Keresztes Vitéz hozzászólására (») Nov 5, 2013 /
 
Ötletes kis asztalka. Hol lehet ilyen víztiszta polisztirol gyantát kapni?
(#) Keresztes Vitéz válasza varttina hozzászólására (») Nov 5, 2013 / 1
 
Én a Kalita Kft-től veszem a műgyantát. Az általam használt típus a Synolite 0328-A-1 poliészter (a bemutatóban rosszul írtam). Ha belefognál, és a pénztárcád is megengedi, akkor inkább epoxival dolgozz. Annak nulla a zsugorodása, viszont a vastagság függvényében több rétegben kiönteni. A poliészterrel 3-5 cm-es vastagságig nyugodtan lehet egy rétegben önteni.
(#) Csupasz válasza Keresztes Vitéz hozzászólására (») Nov 5, 2013 /
 
Szia
Látom otthon vagy a műgyantákban..
Meg tudnád nekem mondani, hogy létezik-e olyan, ami száradáskor nem zsugorodk, és kikeveréskor nem lesz levegős?
Köszi
Üdv
(#) Keresztes Vitéz válasza Csupasz hozzászólására (») Nov 5, 2013 /
 
Helló! Igazából a felhasználás dönti el, hogy milyet használsz, valamint a pénztárcád. Ha fontos a zsugorodás minél kisebb mértéke, akkor egyértelműen epoxi, mert szinte 0 a zsugorodása (poliészternek 1-3% körül van). A levegősödés nem kikeveréskor jelent problémát, hanem öntéskor, de elkerülhető, ha lassan és 25-30 cm magasságból teszed, illetve ha közben mozgatod az öntőedényt, tehát nem egy helyre öntöd az egészet. Sajnos az ára kb 2-3 szorosa a poliészternek. (Poliészter kb 1-2 ezer Ft/kg, míg az epoxi 5-10 ezer Ft/kg). Egyéb tudnivalók (az öntőgyantákkal kapcsolatban). Az epoxival való kiöntés viszonylag korlátozott, ami a vastagságot illeti. Egy rétegben én maximum 10 mm-t mondanék, míg poliészterrel a 3-5 cm sem probléma. Remélem tudtam segíteni.
(#) Csupasz válasza Keresztes Vitéz hozzászólására (») Nov 5, 2013 /
 
Igen, köszönöm!
(#) varttina válasza Keresztes Vitéz hozzászólására (») Nov 5, 2013 /
 
Köszönöm a gyors választ!
(#) gammabuta válasza Keresztes Vitéz hozzászólására (») Dec 3, 2013 /
 
Én sajnos azóta sem találok ilyen Synolite 0328-A-1 műgyantát a környéken itt Szegeden.

Ha valaki esetleg tudna javasolni valami alternatívát ami könnyen
beszerezhető vagy üzlethálózatot ahol tartanak ilyet az jól jönne.

Amit találtam annak nem mondták meg a nevét, csak, hogy 8% a zsugorodása, víztiszta és edzővel kb duplaannyiért adják mint az említett Synolite 0328-A-1 (ebből 1 liter 3080Ft).
(#) granpa válasza gammabuta hozzászólására (») Dec 3, 2013 / 1
 
A 8% durva (főleg ennyiért), benézek itt a Nagy Lajoson a műgyantásokhoz, és referálok (másoknak már küldtem innen, és bevált).
(#) vicsys válasza granpa hozzászólására (») Dec 3, 2013 /
 
Így van. Tényleg jó kis cucc!
(#) granpa válasza vicsys hozzászólására (») Dec 3, 2013 /
 
Van még belőle, és már nem tud kidőlni.
(#) horcsab hozzászólása Dec 3, 2013 / 1
 
A Korax Kft.-től vettem, villamosan jól szigetelő műgyantát. Nagyon kicsit levegősödött, alig zsugorodott. Maga a gyanta és az edző nem volt drága, kb 3e Ft/kg, de a kis mennyiségű kiszerelés és a posta volt majdnem ugyan annyi, mint a gyanta. De ennek ellenére nekem bevált. Az üzletkötőjük nagyon segítőkész volt, mindenről tudott részletes adatlapot adni.
(#) gammabuta hozzászólása Dec 5, 2013 /
 
Körül kérdezősködtem itt a festékboltokban, az egyik helyen van kimérős műgyanta (1500Ft/kg plusz 300Ft edző plusz 150Ft műanyag tégely), de csak annyit tudnak róla mondani, hogy poliészter és a főnök hajóépítésnél használta...

Poliészter-ről amit olvastam az az, hogy elektromos dolgoknál csak speciálisat lehet használni illetve 65fok felett nem jó neki, 35fok pedig az öngyulladása amíg nem térhálósodott.
Bővebben: Link

Ezt még nem tudom ez mit jelent. Azt jelentené, hogy pl. 100 fokra hevült panelen már meggyullad a kész megszilárdult bevonat?

Még egy ilyen fajtát találtam az egyik boltban ami 2900Ft és csak 0.7literes kiszerelés, tehát nem a legjobb az ár érték aránya ennek sem és ennél sem mehetek 100 fok fölé:
Bővebben: Link

A Korax Kft.-nél tényleg léteznek spéci elektronikai felhasználású gyanták de messze van és sok lenne nekem a postaköltség szerintem.
A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2013
(#) granpa válasza gammabuta hozzászólására (») Dec 6, 2013 / 1
 
Látom, mindent láttál, megtaláltál. A Novia, meg a Korax is itt van a Nagy Lajos király útján, Zuglóban. Sokkal többet én sem tudok mondani (ők sem tudtak mást mondani), bár gyakorlati tapasztalatokat kérdezhetsz 'Vicsys'-től, meg még megkérdezem a gépjavítós haveromat a villamos gyantákról (ő Koraxosat használ). Ha kell valamelyik, megveszem neked, és elpostázom (Így olcsóbb a postaköltség/nincs csomagolási, meg levélként elmegy/).
Szia: Kálmán
(#) vicsys válasza granpa hozzászólására (») Dec 6, 2013 / 1
 
Én nem tapasztaltam látható zsugorodást. Ami lényeges volt, hogy víztiszta legyen és lehessen csiszolni- polírozni. Lehet. Bővebben: Link
(#) granpa válasza vicsys hozzászólására (») Dec 6, 2013 / 1
 
Köszönöm, 'gammabuta' nevében!
(#) kérdező hozzászólása Dec 6, 2013 /
 
Sziasztok!
Van egy régi, szovjet, de egyébként teljesen jó 220V-os 250VA-es stabilizátorom. Szépen tartja a 220V-ot, (igaz, 230 van hivatalosan, de ettől függetlenül, mikor a Balatonnál vagyunk a telken, és megy a villanysütő, a sok hűtő a hőség miatt, stb, ez mind egy fázison, bizony szépen lemegy 195V-ig is.)
de a stabilizátor kegyetlenül búg. Ha egyenirányítós fogyasztó megy, (ilyen az erősítő, tv) akkor még jobban.
Arra gondoltam, kiöntöm a trafóit műgyantával, és szépen elhallgat. Mit szokás ilyenkor használni? A jó hővezető képesség is fontos, mert igencsak melegszik.
(#) granpa válasza kérdező hozzászólására (») Dec 6, 2013 /
 
Én azért felhívnám a fogyasztóvédők figyelmét erre (195V!), meg a szolgáltatóét is! Bár a mérő után is megnézném, hátha... Csavarokat húzd meg első menetben, és csak a kényes jószágok menjenek róla; a legtöbb újkori eszköz (TV, PC, stb.) lazán tolerál még alacsonyabb betápot is (SMPS-sel megy).
(#) kérdező válasza granpa hozzászólására (») Dec 6, 2013 /
 
Igazából az van, hogy egy fázis van bevezetve, de 32A. A villanysütő eredetileg Pesten szolgált ahol 380-ról ment. A Balatonon a telken viszont egyre kötöttem rá. (csak egy van) 7,3kW-os, ha minden megy rajta, de csak ha 230V lenne. (Jó, hogy nincs annyi, mert akkor már 32A túllépné.) Mikor nem megy, akkor szépen megvan a 220V. Ha mennek a cuccok, tehát a mama főz, akkor lemegy 210-200-ra. Végül is gond soha se volt vele, egy éve hoztuk be a villanyt. Igazából akkor kellene a stabilizátor, amikor csöves erősítőt, használok. Ott aláfűtés van már. Persze a laptop, Modulos Vidi tv kifogástalanul megy.
De a lényeg: a műgyanták hővezető képessége milyen?
(#) granpa válasza kérdező hozzászólására (») Dec 6, 2013 / 1
 
Röviden: jó. A levegőnél jobb, ezért az impregnált eszközök jobban bírják a strapát. De azért nézd jól körbe, mert öreg az már, és lóghat itt-ott. Esetleg a kondija megvénült.
(#) gammabuta válasza vicsys hozzászólására (») Dec 7, 2013 /
 
Szép ez az USB cucc!
Teljesen kivan öntve vagy a fogaskerekek forognak is, ha kap tápot az usb ajzatból?
Köszönöm az infokat!

Látható zsugorodást és repedezést tudtommal vastag többcentis kiöntésnél lehet tapasztalni, de erről is csak olvastam még.

Közben voltam ma az "olcsób" kimérős helyen és kiderült, hogy az nem víztiszta műgyanta amit adnak hanem valami lamináló lakk ami tejfehéres...

Írok egy levelet a Korax-osoknak mit és mekkora kiszerelésben tudnának ajánlani mivel nekem Si napelem cella bevonására és kiöntésére kellene ott pedig számít sok minden.

(Nem tudok pontos nyári hőmérséklet adatokat de amennyire rákerestem 65-70fok főlé elvileg a napelem cella sem hevül, illetve használhatatlan is lenne mivel a hevüléssel drasztiksan esik a hatásfoka akár 25-30%-ra is leheshet így 45fok alatt érdemes tartani.
A műgyanta biztosan ártani fog a hőleadásnak, de majd igyekszem vékonyan bevonni, ha valaha meglesz a megfelelő gyanta.
szerk.: csak most olvasom, hogy jól vezetik a hőt, akkor lehet még jót is tesz nekik a kiöntés majd...)
A hozzászólás módosítva: Dec 7, 2013
(#) kérdező válasza granpa hozzászólására (») Dec 7, 2013 /
 
Majd most ha kihozom Németországba, (javítani itt van időm) akkor megnézem azt a kondit. Olyasmi, mint amit a Junoszty-ban látni. Papír lehet. Majd megmérem, nincs-e valahol szakadás. Egyébként milyen elven működnek ezek a stabilizátorok? A kondi mire való?
Ha gyantával kiöntöm, akkor ugye elhallgat, és a hűtés is jobb lesz? A toroid trafó búg benne a legkegyetlenebbül.
Ilyen az enyém, csak az 250W-os: Bővebben: Link
(#) gammabuta válasza kérdező hozzászólására (») Dec 7, 2013 /
 
Szia!
Bocs, hogy én itt közbeszólok, de szép méretes az az orosz cucc, ekkora toroid aztán tudhat búgni. Én még csak kisebb DC-DC konvertereket épitettem step-up meg step-downt ahol kisebb toroidokat használtam és azok is sípoltak néha. Ott a kondenzátornak nem volt ehhez köze, és elég volt hőre olvadó ragasztópisztolyal rögzíteni a kis toroidot akkor már nem sípolt nagy terkelésnél. Ettől függetlenül szerintem a régi (számomra elektrolit kondenzátornak látszó) kondenzátort pedig azért néha nem árt kicserélni bármennyire is működőképesek ezek az orosz csodák.
(#) kérdező válasza gammabuta hozzászólására (») Dec 7, 2013 /
 
Ok, kicserélem. Az enyémben nem ilyen a kondi, hanem lapos, mint a Junoszty-ban. Ha papír, akkor maradhat, szerintem.
(#) granpa válasza kérdező hozzászólására (») Dec 7, 2013 /
 
Nekem is hever egy(nem toroidos) a szekrényben valahol. A kondi váltóáramra való, az enyémben nagy olaj-papír van; nem nagyon szoktak elromlani (egy mérést megér azért). Ferrorezonanciás néven keresd, ott leírja pontosan. A toroid búgás elég érdekes, -az a legkevésbé hajlamos rá- (nagyon trehány összerakás, túlterhelés), kiönteni szinte lehetetlen utólag. Már nagyon offok vagyunk.
A hozzászólás módosítva: Dec 7, 2013
(#) zsoltee0001 hozzászólása Dec 8, 2013 /
 
Sziasztok

Műgyantába kiöntött cucok szétszedésére létezik valami "csodaszer"?
Ami csak azt marja a benne található elektronikát nem bántja? Üdv
A hozzászólás módosítva: Dec 8, 2013
Következő: »»   24 / 27
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem