Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Műhelyünk felszerelése, szerszámai
Téma, a műhelyünkben előforduló készülékek, anyagok, szerszámok, eszközök bemutatására, kitárgyalására.
Lapozás: OK   214 / 215
(#) tufatofu válasza Alkotó hozzászólására (») Szept 26, 2025 /

Igazán nincs mit. Nekem is túllóg egy pár mm-t a satupofán(az enyém 120mm-es nagyon régi satu), ahogy szamóca fotóin is látszik, de nem vágtam méretre, mert nem okozott problémát.
(#) szamóca válasza vision61 hozzászólására (») Szept 26, 2025 /

Nálam a KV 140-es van. Nyíregyházán van egy manus, aki valami honvédségi lerakathoz jutott hozzá pár éve semmi pénzért. Na ő a 140-est 80ezerért árulja új állapotban. A 120-as az tán 60, a 100-as meg 40.

Egy ilyet azért én is szívesen látnák a műhelyben.
(#) Massawa válasza szamóca hozzászólására (») Szept 27, 2025 /

Na ne, ez olyan mint a svájci bicska, mindenre jo, de semmire nem használhato ( és valoszinü jo drága is)…
(#) Massawa válasza nagym6 hozzászólására (») Szept 27, 2025 /

Már egyszer volt itt vita a satukról. Én személyesan azt tartom jobbnak ( s már csak ilyen satujaim vannak, igaz drágábbak), amik eleje mozdul s nem a hátso része.
Azt ugy kell a padra szerelni, hogy a hátso, fix pofa pár milliméterrel az asztal sélétöl kifelé legyen. Igy abba akár vertikálisan is be lehet fogni hosszabb munkadarabot. A satu hátsorésze fix azaz stabilabb igy üllönek is nagyon jol használhato. Ha jo minöségü a satu ( pl York) akkor annak a mozgo része is nagyon massziv stabil nagy átméröjü csö vezetésü, ami nem lötyög nem szorul és a pofák mindig stabilan párhuzamosak éz el sem fordulnak mint sok ocska satun.
Ezek a satuk még 70-90 év után ugy müködnek mint uj korukban.( kettöt örököltem és nagy meglepetésre a cég még létezik és az uj satu is ugyanolyan minöségü mint az öreg. A fiamnak vettem egy ujat.
(#) uniman válasza Massawa hozzászólására (») Szept 27, 2025 /

A YORK az cseh cég...csak 3 millió satut gyártotak a kezdetek (1921) óta:
https://www.york.cz/
(#) Massawa válasza uniman hozzászólására (») Szept 27, 2025 /

Igen, és a minöség még ma is utcahosszal veri konkurenciát.
Van magyar honlapja is.
Szerszámgépekben a cseh termék még mindig a referencia. Az esztergapadon is meg kell fizetni ha TOS fej van rajta és nem egy noname valami.
A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2025
(#) Suba53 válasza Massawa hozzászólására (») Szept 27, 2025 / 2

Az amcsik nem hülyék, ezt már többször bizonyították.
Szerintem nagyon jól használható, és elég robusztusnak tűnik ahhoz, hogy mindenféle helyzetben jó szorosan, és stabilan fogja a munkadarabot.
Nekem kifejezetten tetszik.
Ez is amerikai gyártmány. Harmadik kéznek használom. Műanyag pofák, stabil Alu öntvény, billenthető, elég nehéz ahhoz, hogy forrasztás közben stabilan álljon az asztalon, rögzítés nélkül is.

Kissatu.jpg

(#) Massawa válasza Suba53 hozzászólására (») Szept 27, 2025 /

Nem ugyanarrol beszélünk.ilyen nekem is van, de az nem satu hanem harmadik kéz.
Ez legfeljebb konyhaasztali satunak jo.
A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2025
(#) Suba53 válasza Massawa hozzászólására (») Szept 27, 2025 /

Tudom, én arról mondtam, hogy tetszik, amit te svájci bicskának neveztél.
Ez nem ugyanaz, nyilván.
(#) szamóca válasza Massawa hozzászólására (») Szept 27, 2025 /

A felhasználás körülményeitől is függ, mit bírnak. Gyakorlatban, ipari körülmények és napi használat mellett 15évet bírtak A cégem 1996-ban vett 4db York fogózsámolyos satut két 125-öst, és két 150-est a lakatos műhelyekbe. Mára mind tönkrement. Kettő még ugyan van felszerelve a satuasztalra egy kisebb és egy nagyobb, de mindkettő csavarorsója trapára van, ez volt a gond a másik kettővel is. Otthoni barkács felhasználásra viszont ezek egy emberöltőt lazán teljesíthetnek.
(#) Massawa válasza szamóca hozzászólására (») Szept 27, 2025 /

A régiekkel eddig nem volt semmi baj ( pedig megéltek még egy világcéget is. Az uj meg alig 2 éves.
De eszembe jutott egy vidám sztory is, az nem York satu volt. Az elsö munkahelyemen sok évtizede valaki nekiment a méregdrága üvegajtonak és ripityára törött. Az ajton volt egész szélességben két aluminium fogantyu illetve ütközö, hogy ha valaki kézikocsit vagy mit tol akkor ne az üveket nyomja.
Ezek a vastag T keresztmetszü alu idomok megmaradtak, s hozzánk kerültek a mühelybe. Az egyik kollegámnak ki tudja már mire, de kellett belöle egy jo 20 cm-s darab befogta a satuba és nekiállt kézzel fürészelni. Az alu amugy nagyon rohadt anyag ( ez meg vagy 15mm vastag volt meg 15 cm széles) petroleum meg éppen nem volt igy napokig tartott. Mi a hétvégeken is dolgoztunk, az egyik napon megyek a munkába és látom már nincs az aludarab a satuban, ezek szerint a hétvégén sikerül levágnia, nézem a satut az egyik oldalán friss vágási nyomok, megnézem jobban, hiszen hiányzik a satu jobb oldalábol vagy 1 cm-es darab. Na gondolom a kolléga jol beleizzadhatott a vágásba, az alu idommal együtt a satut is hozzávágta..
(#) Baxi hozzászólása Csü, 9:06 / 2

furrószár

Üdv Mindenkinek!
Megdöbbenésemet szeretném közzé tenni. Gondolom mindenki "szenved"-et furrószárakkal. Legalább Én biztosan. Ide haza is lehet kapni normalisat 1-3e ft közt, gagyit pár száz forintért. Multkor velem szembe jött ki kinai olalon hogy adnak ~700 ft-ert 10db. Mondom egye fene....
Hát az utolsó furatott is úgy vitte mint az elsőt, 4 db panelről beszélünk egy furrószárral (nem tudom hány furat, de nem 10db.) . Kép önmagáért beszél, elképesztő!
És egyben félelmetes, hogy a Kína már minőségi termékeket add bagó pénzért. Ide haza ez aszett ~ 20-30e ft lenne. Ja és ~ 5 nap allat itt volt!!!! Európát megette kina!!!
(#) bbatka válasza Baxi hozzászólására (») Csü, 9:25 /

Nekem a Hestorból van ilyen fúrószár két féle méretben. Úgy ütnek, hogy szinte használhatatlan. Az igaz hogy nagyon kemény, de nagyon könnyen törik is. Gyémánt korong oldalán egyébként élezhető. Már nem használom, mert körülményes ráállni a furatra, aztán imádkozni hogy ne törjön bele.
(#) mex válasza Baxi hozzászólására (») Csü, 11:01 /

Látok ott egy mini fúrót. Kézből fúrod a paneleket?
(#) Baxi válasza mex hozzászólására (») Csü, 11:05 /

Igen avval nyomom.

bbatka: nem üt nem ráz, és nem égeti a nyákot mint az eddigi HSS fúrók.
(#) Massawa válasza Baxi hozzászólására (») Csü, 11:46 /

Ilyen furokhoz minöségi furoállvány kell ( pl a mini Proxxon stb. ) akkor a furo örökéletü. Én már vagy 20 éve ilyeneket használok ilyen munkákhoz.

IMG_8231.jpeg

(#) mex válasza Baxi hozzászólására (») Csü, 12:04 /

Álványos gépet használok, saját gyártmány, és a keményfém fúróim csak akkor mennek tönkre, ha véletlenül oldalba verem a panellal. Kézből csak maróval használom az ilyen kézidarabokat, a karbid fúróknak elég egy minimális hajlító igénybevétel, és pakk...
(#) bbatka válasza Baxi hozzászólására (») Csü, 16:24 /

A Hestoros nálam üt és törik, pedig állványos fúrót használok. Lehet ezek között is vannak különböző gyártmányok.
(#) bbatka válasza mex hozzászólására (») Csü, 16:26 /

Na most jól összezavartál. Én az gondoltam eddig, hogy a karbid(WC) fúró azonos a keményfémmel.
(#) nagym6 válasza bbatka hozzászólására (») Csü, 16:33 /

Van még a wolfram fúró is, az is törik nagyon könnyen oldalirányú erőnél.
(#) bbatka válasza bbatka hozzászólására (») Csü, 16:34 /

Az enyémekről készítettem egy fotót.
(#) Suba53 válasza bbatka hozzászólására (») Csü, 16:41 / 1

Nekem vannak HESTORE-ból, kínából, meg a LIDL-ből is ugyanilyen fúrószár szettjeim.
Mind egyformán jó, mert mind ugyanott készül, kínában.

Valami nem stimmel nálad, vagy a gép, vagy az állvány üthet, de ebből a fajtából még nem találkoztam olyannal, ami egy kicsit is ütött volna.
(#) mex válasza bbatka hozzászólására (») Csü, 16:51 /

WC= wolframkarbid, szóval igen, azonos... A karbid fúró alatt is ezt az összetételt értettem, a köznapi szóhasználatnak megfelelően.
Nekem ez a legjobban bevált minőség.
A hozzászólás módosítva: Csü, 17:00
(#) bbatka válasza Suba53 hozzászólására (») Csü, 17:18 /

A fúrógép biztos hogy nem okozza az ütést, mert más fúrószárral nem üt. A Hestoros fúrószárak ütési problémáját már kiveséztük valamelyik topikban. Nem csak nekem ütnek, más is így járt velük.
(#) mex válasza bbatka hozzászólására (») Csü, 17:30 /

Ha nem egy anyagból készült a fúró, ami olcsóbb kiviteleknél érthető is, akkor a dolgozó keményfém részét a hengeres szár furatába keményforrasztással rögzítik. Ami lehet pontos, és kínai sufni kivitelű is. Így előfordulhat selejtes darab,sorozat is.
Még a "lengyel" piac fénykorában sűrűn jártam ki a helyi piacra, ott volt sokszor egy igazi lengyel eladó, tőle vásároltam ezeket a karbid fúrókat, na ezek egy darabból vannak préselve, köszörülve, és elég jól tartják az élüket is.
(#) bbatka válasza mex hozzászólására (») Csü, 18:04 /

Igazad van. Erős nagyítás mellett látszik, hogy két különböző anyagból vannak összerakva.
(#) Suba53 válasza bbatka hozzászólására (») Csü, 23:01 /

Nekem a HESTORE-ból ilyen fúróim vannak. Ezek nem toldottak. A Kínából rendelt, meg a LIDL által forgalmazott szettek is hasonlóak.

Lehet hogy a HESTORE olcsóbb beszállítóktól is szerez be szetteket, és ha az valóban toldott, akkor meg is lehet a hiba oka.
A hozzászólás módosítva: Csü, 23:05
(#) mex válasza Suba53 hozzászólására (») Csü, 23:42 /

De hogy szénacél......
(#) bbatka válasza Suba53 hozzászólására (») 7:34 /

Ezekre rátaláltam én is, de megláttam hogy szénacél anyagot tüntet fel, akkor részemről ennyi is volt. Gondolom elírás, de inkább nem kockáztattam.
Következő: »»   214 / 215
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem