Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Műhelyünk felszerelése, szerszámai
Téma, a műhelyünkben előforduló készülékek, anyagok, szerszámok, eszközök bemutatására, kitárgyalására.
Lapozás: OK   111 / 195
(#) nagym6 válasza rascal hozzászólására (») Aug 2, 2018 /
 
Idézet:
„Az állító csak a racsni "hosszára" hat?”
Igen, addig nem nyit ki a fogó, míg a racsni ki nem kattan, tehát addig mindenképpen nyomni kell. Nyomhatod tovább is, de lényege, hogy a beállított préselésnél gyengébb préselés nem lehet.
(#) nagym6 válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 2, 2018 /
 
Jórészt egyetértek azzal a változtatással, hogy tökéletes technológia-szerszám használatával azért jó lesz a saruzás. De ehhez mindennek passzolni kell, ami gyakorlatban nem szokott összejönni, és csak új anyagok használatánál van esély a sikerre. Javításnál régi enyhén korrodált drótoknál a jó hideghegesztésre esély sincs. Rengeteg rossz préseléssel találkoztam amik szétcsúsztak, vagy mini fűtőtestként funkcionáltak.
Én is minden préselést forrasztok is, a forrasztás még nem okozott problémát.
(#) zolee1209 válasza rascal hozzászólására (») Aug 2, 2018 /
 
Szia!

Én anno az 5-ös készletet vettem, meg pluszba hozzá egy pofát, amit a linken lévő hozzászólásban csatoltam. Bővebben: Link Előtte-után olvashatsz erről még.

Az érvéghüvely pofák rendben vannak, ami saruk krimpeléséhez (az 5-ös csomagban), az már problémás. Ez -> Bővebben: Link

Én a középső, 1,5-2,5 méretet használom. Ha elsőnek ezzel préselek, akkor csálén hajtja be a saru lemezeit, nem az igazi. Ha előtte a 4-6 mérettel "előhajlítom" a sarut, és utána a középsővel, akkor már jó.

A többit még nem használtam. Számomra erősen kompromisszumos ez a termék. Hogy minden egyes préspofa, amivel nekem gondom akadt ilyen rossz profil kialakítású nem tudom, de így utólag megbántam, hogy ezt vettem. Mivel a pofák sem olcsóak, így nem kockáztatom meg, hogy vegyek másikat, hátha az már olyan, amilyennek lennie kell. Sűrűn nem használom, így nem veszek másikat egy darabig.
(#) erbe válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 2, 2018 /
 
Teljes mértékben igazad van, ezért 10 A-en nem is használjuk, inkább 400 A felé.
(#) nagym6 válasza rascal hozzászólására (») Aug 2, 2018 /
 
Éppen szóba került Alkotó ajánlotta a forrasztást, nagyon ajánlott ennél a sarufajtánál. A két visszahajlított lemezke nem fogja olyan erősen a drótot bármilyen fogóval készítve sem, hogy ne csússzon kisebb erőre ki a drót. Próbáld meg.
(#) rascal válasza nagym6 hozzászólására (») Aug 2, 2018 /
 
Ahogy utánaolvastam nem csak az a baj, ha túl kicsi erővel nyomjuk meg, hanem az is ha túl naggyal. Én pedig autóban fogok bütykölni, ott pedig biztos nem jó elrontani. Magát a sarút nem tudom megúszni minden helyen, mert van ahol egy korrodált sarút kell pótolnom egy csatlakozóban, illetve itt-ott jó lenne továbbra is a bontható kötés. A kocsiban az akku az egyetlen áramforrás. Forrasztani tudok, viszont ilyenkor a vezeték ridegebb lesz a forrasztás környékén, amit zugorcsővel illene megerősíteni. Zsugorcsövet szépen zsugorítani viszont én csak hőlégfúvóval tudok. Öngyújtóval előbb utóbb elszenesedett valami. A kocsiban ezt nem kockáztatom meg, főleg egy 20 vezetékes kábelkorbács mellett. Akkus hőlégfúvó kb. 130 ezer Ft, ezért ez kilőve. Vettem a napokban egy 150 W-os 12V-os fűtőmodult (Bővebben: Link), ezzel talán össze tudok hozni egy akkuról működtethető hőlégfúvót ami zsugorcsövekhez elég. (Indulásnál kb. 10A-t vett fel, amikor 10-15 másodperc után beállt csak 2A-t és infrás hőmérővel kb. 200C-t mértem rajta.)
(#) nagym6 válasza rascal hozzászólására (») Aug 2, 2018 /
 
Ami a csatolt képen van, mindenképpen forrasztás. Égett oxidált felület csak préseléssel nuku. Tisztítás, forrasztás kevés ónnal, préselés. Nem lesz gond a forrasztásnál törés. Én sok tízezer ilyen sarut használtam mezőgazdasági gépeken, nem törtek a drótok zsugorcső nélkül sem. Persze rögzíteni kell a drótokat, ne lengedezzenek, ne mozogjon külön a saru és a drótja.
Túl nagy erővel nyomva a vékony sodrott szálakat vághatja.
A hozzászólás módosítva: Aug 2, 2018
(#) tibibalogh520 válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 2, 2018 /
 
Idézet:
„Első feltoláskor még szorul, de már másodszor más lesz a helyzet.”

Tévedsz!
Többnyire már első feltoláskor is laza!
Ilyenkor jusztírozom a csúszósarut, hogy ugyan szorosabban fogjon már.
Aztán ha végképp meg unom, akkor a sarut kihagyom, és rá forrasztom! Na az bírja, még-ha szabálytalan is!
Számomra (is) fontosabb egy normális kötés, mint az okoskodók bla-bla érvelései...
(#) rascal válasza zolee1209 hozzászólására (») Aug 2, 2018 /
 
A Hestore-nál a képen némi ráutalással ezt a pofát javasolják: NB-JCRIMP08, a TME-n pedig körbe is lehet nézni a 360 fokos nézetben. Bővebben: Link, de nálad nem ez van a képeken ha jól látom. Igaz, hogy te más méretű sarút akartál préselni mint én. A két linked szándékosan mutat ugyan oda? Az tényleg nem szimpatikus, hogy két mérettel is nyomni kell, hogy egyszer jó legyen.

nagym6:
Ahhoz, hogy kipróbáljam milyen könnyen jön ki a vezeték, venni kéne egyet, de éppen most beszéltek le róla, hogy vegyek.
A hozzászólás módosítva: Aug 2, 2018
(#) SzervízMacska válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 3, 2018 / 1
 
Azért, mert esetleg gagyi szerszámot használtok, nem kell a technológiát temetni. Pont az autókban, évtizedekig működnek a krimpelt kötések. Az már más kérdés, ha korrodált a vezeték, de azt már forrasztani is nehézkes. Illetve a kereskedelemben egyre több selejt saru kapható, mely eleve nem méret-pontos, és az alapanyagként használt lemez is egyre vékonyodik. Tehát, egy jó szerszám kell, minőségi saruk és korrózió-mentes vezeték.

Nekem a 729710-es cikkszámú van F28/95-ös fejjel, és teljesen hibátlan munkát végez lassan 20 éve. Garant krimpelőfogó
(#) Alkotó válasza SzervízMacska hozzászólására (») Aug 3, 2018 /
 
Kicsit elakadtunk a vezeték+sarú kapcsolatánál. Ez viszonylag jól elkészíthető, legalábbis nekem szemre sikerült. A saru és a penge kapcsolata a hihetetlenül pocsék, és szinte egyáltalán nem tudjuk befolyásolni. Aztán itt lehet sorolni a vékony saru, rossz alapanyag, hibás gyártástechnológia és egyéb érveket, de ettől a saru nem lesz jobb. Vettem kb. 6 félét, és végül mégsem került a kimondottan erre a kötésre tervezett erősítőmben felhasználásra, hanem vezetékcsere után odaforrasztottam a vezetékeket a késekhez.
De szívesen fognék egy olyan sarut a kezembe ami képes az elvárt kötési kontaktust biztosítani, már csak kíváncsiságból is, mert régebben ez egy igen jó kötésnek számított.
(#) Alkotó válasza rascal hozzászólására (») Aug 3, 2018 /
 
Ne hajszold az akkus eszközöket. Az autójavítás helyén szinte biztosan van hálózati feszültség, és a zsugorcsőhöz akár egy hajszárító is elég.
(#) BarnaPili válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 3, 2018 /
 
Idézet:
„Vettem kb. 6 félét, és végül mégsem került a kimondottan erre a kötésre tervezett erősítőmben felhasználásra, hanem vezetékcsere után odaforrasztottam a vezetékeket a késekhez.”

Erre emlékszem.Csodálkoztam is,hogy berzenkedsz a saruk ellen.
Nekünk egy korábbi gépünkben a fűtés áramköre sarus kötésekkel volt bekötve.Német gyártmányú berendezés,2x3kW 230V-ról(egy egy fázis).A gépek nagy részében a saruk megbarnultak,leégtek...
Pedig a cég biztosan nem a vacak minőségű szerszámot és sarut használta.
(#) Triger válasza BarnaPili hozzászólására (») Aug 3, 2018 /
 
Fura, hogy például a Hajdúnak mégis sikerül működőképes és megbízható sarus kötést összehozni, de az autóiparban sem okoz gondot.
(#) Alkotó válasza BarnaPili hozzászólására (») Aug 3, 2018 /
 
Valami nincs rendben a mai sarukkal. Egy-egy régi berendezésben olyan stabil kötéseket lehet látni, ami felér a ponthegesztéssel. Ma meg néhány Amper áram is felmelegíti a kötést, amitől tovább lágyul a saru, tovább csökken az egyébként is minimális rugalmasság, és esetenként szó szerint kiolvad a kés a helyéről.
Tulajdonképpen nem is értem miért tekintjük a vörösrézből készült sarut "jobb fajtának", mikor a réz rugalmassága nagyon kicsi. Egy horganyzott vaslemezből készült saru szerintem stabilabb kötést ígérne.
(#) Alkotó válasza Triger hozzászólására (») Aug 3, 2018 /
 
Konkrétan a Hajdúról nem tudok nyilatkozni, de a mosógépek sarui éppen az "űber pocsok" kategória. Teniszezek egy háztartási-gép szerelővel, aki változatos szavakkal szokta jellemezni ezeket a kötéseket. Szerinte sokszor csak a zsugorcső szorító ereje tartja helyén a sarut, ami e nélkül lecsúszna a helyéről.
(#) Triger válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 3, 2018 /
 
Én tudok nyilatkozni, ezért írtam. Tehát ma is létezik ezzel a technológiával megbízható kötés. Az, hogy amit a "hobbista" megvesz illetve megvetetnek vele présfogó és saru milyen minőség, már más kérdés. Mint ahogy az is, hogy egyes készülék gyártók nem foglalkoznak vele, csak a gyárkapun kimenjen a termék.
A saját negatív tapasztalatok természetesen meghatározóak, de emiatt szerintem nem lehet pálcát törni egy kötésforma felett. Végletekig lehetne sorolni a pro és kontra alkalmazásokat.
(#) nagym6 válasza Triger hozzászólására (») Aug 3, 2018 /
 
Hajdú villanybojlereknél soknál idővel elég a sarus csatlakozás. Megoldás hosszú távra ha új kábeleket csinálok, és a saruba a drótot beforrasztom, ez a kontaktus gyárilag nem jó.
(#) nagym6 válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 3, 2018 /
 
Idézet:
„Valami nincs rendben a mai sarukkal.”
Így van, keresni kell a használhatót. Sok olyan, hogy már feltolásnál meglazul, nem eléggé rugalmas. Másoknál be van ütve pont rögzítéshez, ellendarabján ott luk, ebbe menne a pont. De éppen a kidomborodó pont miatti emelkedés meglazítja a lemezeket.
(#) Triger válasza nagym6 hozzászólására (») Aug 3, 2018 /
 
Mennyi az a sok és mennyi az az idővel?
A régiekkel sem volt sok gond, a maiaknál ahol a termosztátot tolod rá a fűtőbetétre meg olyan szoros, hogy alig lehet lehúzni.
(#) rascal válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 3, 2018 /
 
3 emelettel feljebb igen. Panelban lakom. Ami olyan és ebben benne van a műszerfal már fent van a lakásban, ezeket forraszthatom és zsugorcsövezhetem kedvemre, ami lent maradt ahhoz kell valami jó megoldás. Ha összejön a kütyü, úgy is eldicsekszem vele itt is, hátha másnak is megtetszik. Ma megyek egy kőrt hőálló anyagok és ragasztók beszerzésére, hogy legyen mibe becsomagolni.
Megkérdezhetem, hogy te milyen szerszámot vettél és mennyiért adják?

Ezt mindenkitől kérdem, aki szerzett már jó tapasztalatot is: mi az az árkategória és típus, ahonnan már használható szerszámot lehet venni? Magyarországon venném, hogy ne kelljen heteket várni rá. Az is jó kérdés, hogy hol lehet jó minőségű sarukat kapni? Lehet, hogy egy Hajdú, vagy hasonló cég magának gyártja le. Gyerekkoromban gyárlátogatáson a BHG-ban láttam pár gépet ami érintkezőket gyártott. Nem voltak sokkal nagyobbak, mint két eszterga gép egymás mellett. Másodpercek alatt marékszámra ontották magukból az alkatrészeket.
(#) nagym6 válasza Triger hozzászólására (») Aug 3, 2018 /
 
Ismeretségi körben majdnem mind, nem emlékszem pontosan, 6-7db. Mind régi talán 6-10 évesek lehettek.
(#) Triger válasza nagym6 hozzászólására (») Aug 3, 2018 /
 
Igazad van. Rossz mindegyik.
(Konnektorok csavaros kötését félévente utánna kell húzni. Egy ciklikusan hűlő-melegedő környezetben, rugalmasságon alapuló kötésforma meg tönkremegy 10 év alatt. Fura. De melyik része is? Mert már itt is kettévált a tábor, a vezeték-saru vagy a saru-kés alkalmatlan kötése miatt?)
(#) (Felhasználó 116638) válasza rascal hozzászólására (») Aug 3, 2018 / 1
 
Autónál nem ajánlom a forrasztást.
(Automotive termékeknél eleve tilos alkalmazni kábeleknél/kábelkorbácsoknál)
Ha teheted, préskötéssel oldd meg, itthon is beszerezhetők AMP/Tyco csatlakozók, csatlakozóházak
pinek,minden ami egy beázott, elégett csatlakozó szakszerű javításához szükséges.

Bolt

A beázott, oxidált szakaszt is cseréld, a későbbi kellemetlenségek elkerülése miatt.
(Krimpelhető vezetéktoldó, "gyantás", vízzáró zsugorcső)
A hozzászólás módosítva: Aug 3, 2018
(#) rascal válasza (Felhasználó 116638) hozzászólására (») Aug 3, 2018 /
 
Délután vettem egy Tracon LY03B fogót. Utólag rákerestem és láttam, hogy vegyesek a tapasztalatok, majd meglátjuk nálam milyen lesz. Köszi a linket, ezt a boltot nem ismertem, és a saruk között nézelődve egy korábbi kérdésem is megválaszolódott, hogy ugyan az a sarú tud-e több fajta vezetéket is fogadni? Csak kis tartományt, a vezeték fogadó részből is van több verzió és a megfelelőt kell választani. Amikor csak forrasztottam fel sem merült mint kérdés, de a vicc, hogy a boltokban soha sem próbáltak zavarba hozni a kérdéssel, hogy milyen vezetékhez kérem?
Minden hozzászólónak köszönöm a megosztott tapasztalatait és véleményét!
A hozzászólás módosítva: Aug 3, 2018
(#) jethro válasza rascal hozzászólására (») Aug 3, 2018 /
 
Szia.
20 éve gázos pákával zsugorcsövezek.
(#) nagym6 válasza Triger hozzászólására (») Aug 3, 2018 1 /
 
Vezeték-saru kapcsolat a gyenge pont ezeknél. Csinálok másikat beforrasztott vezeték-saru kapcsolattal, az örökös. Csatlakoztatás előtt összenyomom, hogy erősen szoruljon a késen.
(#) rascal válasza jethro hozzászólására (») Aug 3, 2018 /
 
Milyen típussal és milyen heggyel? Tudsz róla fényképet mutatni (netről vadászott is jó)? Ha csak a forró levegő jönne ki, de a láng nem jutna véletlenül sem a vezetékek közelébe, akkor jó lenne. Van nekem is ez a fajta: 8PK-101-2. Pont a kocsihoz vettem, mert a motortérben egy nagyobb fémhez nem tudtam a 16W-os pákával hozzáforrasztani a vezetéket és gondoltam ez majd jó lesz. A szabad térben a legkisebb légmozgás is egy pillanat alatt elfújta...
(#) freddyke válasza rascal hozzászólására (») Aug 3, 2018 /
 
Zsugorcsövezéshez egy sima hajszárítót használtam szűkítővel a végén. A zsugorcsövet a szűkítőbe tettem, ott van a legmelegebb. 15 másodperc alatt összezsugorodik. Ha oda tudsz vezetni áramot, ez lenne a legegyszerűbb.
(#) rascal válasza freddyke hozzászólására (») Aug 3, 2018 /
 
1400W a hajszárítóm, 1600W a hőlégfúvóm teljes fokozaton, de zsugorcsövezéshez elég az alacsonyabb fokozat is. Ha tudnék a parkolóba 230V-ot vinni, akkor a hőlégfúvót vinném. Sajnos nem tudok. Ez a mini hőlégfúvó kísérletezés lesz a hobbi része a dolognak.
Következő: »»   111 / 195
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem