Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Műhelyünk felszerelése, szerszámai
Téma, a műhelyünkben előforduló készülékek, anyagok, szerszámok, eszközök bemutatására, kitárgyalására.
"A szerszámokat amúgy is többnyire férfiak használják, akiknek köztudottan korlátozottabb a színlátásuk."
Ez kézenfekvő, de az előszűrés is rengeteget számít, mikor már csak egy részét kell kezedbe venned a szerszámoknak vagy kevesebbet túrnod a dobozban. A több itt jobb, mint a kevesebb. Mert oldalról nem mindig látszik a villa mérete, a többi cucc alatt közt a kulcs hossza - szóval mindenki profitálhat belőle. A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2025
Egyébként van erre valami szabványosított színkód, vagy gyártónként eltérő?
(Most nem kerestem utána kuglival, gondoltam hátha csípőböl is tudjátok.....)
Nálunk is van ilyen. A műkarácsonyfának az ágain. Még ugyanígy derékszögben meg is hajlították.
Idézet: „szakik különböző színű szigszalagokat tekertek a kulcsokra” No igen, a "szakik" sokmindenre voltak képesek. ![]() Legtöbbször csoportba dolgoztunk külszíni javítások alkalmával,mindenkinél ott volt a saját egyénileg gyártott szerszámos táskája, de egy kivétellel senki nem szigszalagozta a kulcsait. Az az egy kivétel sem a könyebb azonosítás végett tekert rá szalagot - később áttért a piros festékre, hanem úgy gondolta, ezzel elejét veszi a vitának, a szerszámok esetleges cserélődése miatt.
Én biztonsági torxot vettem (nem ezt a márkát) azzal nyitható mindkét féle torx. Jól jött amikor a sütőben fűtőszálat kellett cserélni és az egyik csavarnak pöcKe volt. Mikrón is már látni néha ilyet.
A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2025
Moderátor által szerkesztve
A villás részen a sokszögű kiképzés nálam (is) leszerepelt. Nem lehet vele normálisan meghúzni a csavart/anyát, lefordul a hatlapfejű csavarról, egyszerűen túl kicsi felületen kapaszkodik, a csavarfej anyaga megfolyik. Értem ez alatt a szokványos 8.8-as, A2 vagy A4-es csavarokat/anyákat.
Ezeket az eszközöket mire lehetne hasznosítani? Ha már ott vannak a munkaasztalon?
Elektrosztatikus stressz-teszt.
szerk.: Illetve töréstest, asztalról a paldlóla, dulván. A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2025
A műkarácsonyfára derékszökbe hajtva jól mutatnának!
A fehér kicsi korában felmászott rá. Készítettem róla képet, de az "okos" telefonom kitörölte, mert szerinte nem sikerült jól.
Ezt olvasva akkor kidobom, beköltözöm egy híd alá, homokot szórók a fejemre, sikló és békahúson élek majd mint egy remete. P.H.
![]() Szerencsésnek tartom magam mert tesztre csak pár darabot vettem, nekem nem jött be. Ettől függetlenül ha valaki úgy érzi, neki kellően jó, hajrá, szigorúan magánvéleményt fogalmaztam meg. Ismerem a márkát, használok most is több dolgot tőlük, azokkal nincs bajom, hozzák az elvárt szintet.
Vigyázz, idehaza azok védett állatok, nagy luxus lenne annyit fogyasztani, hogy jól is lakj belőlük
Ijesztő. Macsek-alkatrészes doboz-alatta nyomtató és billentyűzet. Nem szokott a történet jól végződni.
Felénk még nem járt, de én egy ilyen precíziós műszert szeretnék
.A képen látható extra funkcióval illetve mérési tartománnyal még egyetlen - se márkás, se névtelen - gyártó termékénél nem talákoztam. Ez a kép egy webáruház termékoldaláról származik, tehát hiteles! ![]() A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2025
Egy ellenállásnál ránézésre nem lehet megállapítani az értékét. Kell a felirat, vagy a színkód.
De egy villáskulcsról, vagy kötőelemről ránézésre meg tudom mondani, hogy mekkora a mérete, metrikus vagy egyéb menet, stb. Ehhez jó szemmérték kell, és lehet hogy ez nem általános. De akkor ott van a jól olvasható méretjelzés. Ettől függetlenül lehet színkódolni, akár mindenkinek a sajátját is, ha úgy érzi, hogy ez szükséges. A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2025
Sokkal inkább tapasztalat, ha ilyen szerszámokkal gyakran dolgozik az ember, akkor már messziröl látja melyik szerszám kell, ha meg nem akkor probálgatni kell.
Nincs ezzel baj... Az egy 2 tekercses zavarszűrő, és a 2 tekercs közti kapacot méri, reális lehet kb.
Kapacitásmérési tartomány: 1mF~22mF, 1μF~1mF, 1nF~1μF, 1pF~10nF. Mi a kérdés? A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2025
Nekem van ilyen csipeszem amit a DVMhez vagy az alkatrész teszterhez kötök. Sok munkára jo, mert csak egy kéz kell hozzá és elég sok informáciot kapsz föleg SMD világban.
Annyira nem kell megijedni, mint egy korábbi felvételemtől. Ezen a munkaasztalon a nagyobb dolgokat javítom. Mikrosütő, grilltálca, inverteres hegesztőből a nagyobbak. Ami üzemképes az asztalon, csak a nyomtató, de az meg nincs mindig ott, csak ha nyomtatni kell és addig, amíg nem kell másnak a hely.
És azt a doboznyi csavart milyen sűrűn szedegeted össze a padlóról?
Nézegettem ilyet Fnirsi-be, de nem építkezek SMD-vel. Amúgy nagyon jó ötlet a csipeszbe szerelt multi.
Egyszer összeszedtem, azóta nem verik le. Nem sűrűn fekszenek az asztalon, inkább csak mászkálnak. Ez, hogy ketten együtt heverésztek, egyedi eset volt.
Most ugrott be, hogy a fém konzervdobozra gondoltál. Annak nem itt a helye, csak éppen akkor kellett belőle néhány. A pincében a nagyobb műhelyem tartozéka. Könnyű műanyagdobozt vertek le, amiben az éppen szétszedett eszköz csavarjait tartom. |
Bejelentkezés
Hirdetés |