Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Műhelyünk felszerelése, szerszámai
Téma, a műhelyünkben előforduló készülékek, anyagok, szerszámok, eszközök bemutatására, kitárgyalására.
Lapozás: OK   215 / 221
(#) szamóca hozzászólása Dec 3, 2025 / 5

Télapó

Nálam már járt a Mikulás!
(#) kaqkk válasza szamóca hozzászólására (») Dec 3, 2025 / 1

És az asszony tudja ki az a Wera ?
(#) Alkotó válasza szamóca hozzászólására (») Dec 3, 2025 / 1

Felétek kifinomult műszaki érzékű Mikulás jár. A színezéssel való méretjelölést gyerekkorom óta hiányolom a műszaki életből. De mint látom, megtörni látszik a jég.
(#) Suba53 válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 3, 2025 /

Szerintem nem véletlenül. Ott ahol értelme van, ott használatos. Pl színkódos alkatrészek. De a mechanikai elemeknél csak speciális esetekben lehet értelme.
(#) Alkotó válasza Suba53 hozzászólására (») Dec 4, 2025 / 2

Én határozottan látnám értelmét a mérettel rendelkező szerszámoknál. És éppen az ellenállásoknál már használt színeket venném alapul. Pl. a villáskulcsok, a dugókulcsok (krovák) méretét így is jelölném, mert a beleütött számot nehezebb értelmezni. A 13-as villáskulcson bővel elférne egy barna és citromsárga csík, a másik végén meg a barna és piros csík a 12-es méret jelölésére. A színes csíkot besüllyeszteném 0,3 mm-el, így az mechanikailag kevésbé tudna lekopni. Ugyanígy a krovákra, csőkulcsokra is feltenném a színeket. Egy ilyen színes jelölés a szerszámosládából való kivételt is jelentősen elősegítené, de akár az asztalon lévő szerszám is könnyebben azonosítható lenne.
És ha már színezgetünk, akkor például a villáskulcsoknál kerülhetne a kulcs szárára egy néhány mm vastag, csúszásmentes mintázatú gumi rátét is, ami magában foglalhatná a színes csíkokat is.
Persze mindez a gyártásnál okozna többlet feladatot, de az eredmény megérné.
(#) bbb válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 4, 2025 /

Ha csúszásmentes gumijellegű bevonat kell, akkor próbáld ki a plasti dip termékeket: Bővebben: Link Elvileg pont erre találták ki, s véletlenül tegnap láttam róla videót, ahol próbálgatták a különböző gyártókét: Bővebben: yt
(#) Alkotó válasza bbb hozzászólására (») Dec 4, 2025 / 1

Talán félreérthető voltam. Nem én akarok ezzel bíbelődni, utólagos saját kezű módosításokkal. Azt várnám, hogy eleve ilyeneket áruljanak. A szerszám a funkcionalitása mellett igenis legyen kényelmes, és minél könnyebben azonosítható. A színjelölés számomra annyira nyilvánvaló, hogy nem is értem miért nem alkalmazzák.
(#) nagym6 válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 4, 2025 / 1

Teljesen egyetértek. A halom kulcs között sokkal könnyebb megtalálni a keresettet, ha színe is van.
(#) mex válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 4, 2025 / 1

A minőségi villáskulcsoknál akár a tűrését is fel lehetne tüntetni...
A Knipex hamar elsajátítaná az ötleted.
A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2025
(#) kitartás válasza szamóca hozzászólására (») Dec 4, 2025 /

Üdv!
Gyönyörű szép készlet. Használd egészséggel. (remélem normális anyagból pontos méretű cucc)
Régebben amikor gyakran használtam efféle szerszámokat nem hogy a színkód de a beütött számok sem kellettek. Kb fogásra megvolt a 10 es és a 22 es kulcs is. Mostmeg már szemüveg kell hogy a megfelelőt találjam el.
(#) sany válasza nagym6 hozzászólására (») Dec 4, 2025 /

Persze, ha nem 10-es, mert az nàlam mindig elbújik.
(#) SzervízMacska válasza kitartás hozzászólására (») Dec 4, 2025 /

Erről van szó. A szerszámokat amúgy is többnyire férfiak használják, akiknek köztudottan korlátozottabb a színlátásuk. Én például nagy gondban lennék, ha mondjuk a “bilikék” 10 árnyalata szerint jelölt kulcsok közül kéne előkapnom a megfelelőt.
(#) mex válasza SzervízMacska hozzászólására (») Dec 4, 2025 /

Szerintem ezeket a színjelzésre vonatkozó ötleteket a hétvégi barkácsolók díjaznák elsősorban, az iparban dolgozóknak ilyen mankóra nincs szükségük.
Éppen elég forgácsolószerszámon alkalmazzák a színgyűrűs jelöléseket, de az egész szerszám színe is utalhat a felhasználási területére, Ezt megerősítheti Alkotó is de villáskulcson....?
(#) Gafly válasza SzervízMacska hozzászólására (») Dec 4, 2025 / 2

Ezért festik a Budapesten buszokat "egyen" világoskékre, a villamosokat meg sárgára.
(#) Massawa válasza mex hozzászólására (») Dec 4, 2025 /

Én is igy látom, aki rendszeresebben dolgozik ilyen szerszámokkal többnyire ránézésre meg tudja különboztetni a 13-s kulcsot még a 14-stöl is. Aki meg ritkán. Használja annak meg nem a szin lesz a fintis hanem a szám ami bele van verve.
Ilyen alapon a csavarokat meg a csavaranyát is szinezni kellene, hogy a piros anyát a piros kulccsal kell meghuzni.
Nekem is van egy doboz bitem amin szines gyürük vannak, de eddig csak egy zöld szinü bit maradt meg a fejemben egy bizonyos munkához ( sok 100 becsavart csavar után). Többit minden alkalomkor a csavarhoz akár ránézésre is ki tudom választani.
(#) teddysnow válasza Gafly hozzászólására (») Dec 4, 2025 / 2

Arra vagyunk büszkék, hogy nálunk a busz kék.
(#) SzervízMacska válasza Gafly hozzászólására (») Dec 4, 2025 /

Szomorú is voltam, nekem a sötét jobban tetszett. A villamosoknál viszont azt még én is látom, hogy nem egyen-sárga, és nem csak a javítgatásoknál…
(#) szamóca válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 4, 2025 / 1

A WERA egy ideje már szín-kódolja a kulcsait.
Az más kérdés, hogy bár jó minőségűek, innovatívok, átlagfelhasználóknak irgalmatlanul drágák.
(#) nagym6 válasza mex hozzászólására (») Dec 4, 2025 /

Idézet:
„iparban dolgozóknak ilyen mankóra nincs szükségük”
Gépszereléseknél kitekert emberi helyzetekben -behasalva alábújva stb.- nehezebb a kupacban látni melyik az ami kell, segít a plusz jelölés. Régen a szakik különböző színű szigszalagokat tekertek a kulcsokra ezért.
(#) CIROKL válasza szamóca hozzászólására (») Dec 4, 2025 / 2

Van nálam is ilyen szines egyéniség , használom is .
/nem a télapó hozta !/
(#) adapter válasza szamóca hozzászólására (») Dec 4, 2025 /

Egyébként van erre valami szabványosított színkód, vagy gyártónként eltérő?
(Most nem kerestem utána kuglival, gondoltam hátha csípőböl is tudjátok.....)
(#) erbe válasza CIROKL hozzászólására (») Dec 4, 2025 /

Nálunk is van ilyen. A műkarácsonyfának az ágain. Még ugyanígy derékszögben meg is hajlították.
(#) mex válasza nagym6 hozzászólására (») Dec 4, 2025 / 1

Idézet:
„szakik különböző színű szigszalagokat tekertek a kulcsokra”

No igen, a "szakik" sokmindenre voltak képesek.
Legtöbbször csoportba dolgoztunk külszíni javítások alkalmával,mindenkinél ott volt a saját egyénileg gyártott szerszámos táskája, de egy kivétellel senki nem szigszalagozta a kulcsait.
Az az egy kivétel sem a könyebb azonosítás végett tekert rá szalagot - később áttért a piros festékre, hanem úgy gondolta, ezzel elejét veszi a vitának, a szerszámok esetleges cserélődése miatt.
(#) exabit válasza CIROKL hozzászólására (») Dec 4, 2025 /

Én biztonsági torxot vettem (nem ezt a márkát) azzal nyitható mindkét féle torx. Jól jött amikor a sütőben fűtőszálat kellett cserélni és az egyik csavarnak pöcKe volt. Mikrón is már látni néha ilyet.
Moderátor által szerkesztve
(#) Bakman válasza szamóca hozzászólására (») Dec 4, 2025 /

A villás részen a sokszögű kiképzés nálam (is) leszerepelt. Nem lehet vele normálisan meghúzni a csavart/anyát, lefordul a hatlapfejű csavarról, egyszerűen túl kicsi felületen kapaszkodik, a csavarfej anyaga megfolyik. Értem ez alatt a szokványos 8.8-as, A2 vagy A4-es csavarokat/anyákat.
(#) erbe válasza erbe hozzászólására (») Dec 4, 2025 / 1

Ezeket az eszközöket mire lehetne hasznosítani? Ha már ott vannak a munkaasztalon?
(#) Bakman válasza erbe hozzászólására (») Dec 4, 2025 1 /

Elektrosztatikus stressz-teszt.

szerk.:
Illetve töréstest, asztalról a paldlóla, dulván.
(#) CIROKL válasza erbe hozzászólására (») Dec 4, 2025 /

A műkarácsonyfára derékszökbe hajtva jól mutatnának!
(#) nagym6 válasza erbe hozzászólására (») Dec 4, 2025 / 1

Egérrel ijesztgetni őket.
(#) erbe válasza CIROKL hozzászólására (») Dec 4, 2025 /

A fehér kicsi korában felmászott rá. Készítettem róla képet, de az "okos" telefonom kitörölte, mert szerinte nem sikerült jól.
Következő: »»   215 / 221
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem