Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Multiméter - miért, milyet?
Lapozás: OK   95 / 126
(#) szapcsika válasza tbarath hozzászólására (») Nov 26, 2017 / 1
 
Így van. Ha azonos, lehetőleg rövid távon stabil etalonhoz hasonlítunk, az értelmes dolog. Csak amikor emberek elkezdenek 1,5V elemhez mérni, és ebből vonnak le következtetéseket egy multiméter abszolút pontosságára, annak semmi értelme.
Pedig pontos (tehát a valóstól minél kevésbé eltérő) mérésre sokkal kevesebbszer van szükség, mint megbízható, megismételhető mérésre. A valóstól eltérő állandó hibát, ha akarom akkor simán kompenzálom, mert ismert. Nekem még szerintem sosem volt szükségem, hogy az 5,5 digites műszerem pontosságát kihasználjam. Arra ellenben, hogy a felbontását vagy a hosszú idejű stabilitására volt szükség, annál többször.
Ezt csak azért írom, mert egyre inkább tapasztalom, hogy multiméter választásnál mást sem néznek az emberek, mint valamiféle valóstól minél kisebb eltérést (hiába értelmetlen azt a specifikált pontosságán belül nézni) és ezt teljesen értelmetlen mérésekre alapozzák. Ne essünk ebbe a hibába.
(#) tbarath válasza szapcsika hozzászólására (») Nov 27, 2017 /
 
Egyetértek.
(#) Skori válasza bbb hozzászólására (») Nov 27, 2017 /
 
Kösz a linket, kipróbálom a módosításokat!
(#) Skori válasza Massawa hozzászólására (») Nov 27, 2017 /
 
Nekem volt olyan műszerem amiben a forgókapcsoló alatt, a nyák csíkok koptak el, ill. a cégnél is van/volt műszer ilyen hibával - igaz ezeket elég sokat használjuk.
(#) Massawa válasza Skori hozzászólására (») Nov 27, 2017 /
 
Az elöfordulhat ( magam is vártam, higy ilyen gond lesz - ugy látszik szerencsém volt ).
A minap rakott be valaki egy tesztet, ahol a Fluket hasonlitották egy mezei müszerhez, és ott is a Fluke utcahosszal nyert pontosan a forgakapcsolo megbizhatosága miatt. Ennek ellenére nem hiszem, hogy egy hobbimühelyben ilyen gond lesz. ( föleg nem akkor, ha a müszer fökapcsoloja (Ki/Be) egy különállo gomb, igy nem kell a forgokapcsolot (annyit) tekergetni.).
(#) szapcsika válasza Massawa hozzászólására (») Nov 27, 2017 /
 
Azóta van folytatása is a tesznek, a Keysight multiméter is széthullott ezen a teszten.
https://youtu.be/z9732OYPRx8
Nem csak mechanikailag teszteli, de méri közben a kapcsoló átmeneti ellenállását is, ami néhány műszernél már egészen kis kapcsolásszám után messze rossz értéket vesz fel. Szóval az, hogy 50 ezer kapcsolás után műanyagforgács marad néhány műszerből, nem azt jelenti, hogy sokkal kevesebb kapcsolásnál még azért jók.
De Fluke meglepően durván kimagaslóan kibírta a tesztet. Remélem lesz még ilyen teszt más gyártóval is, csak mondta, hogy napokig forgatja megállás nélkül, úgyhogy nem egy villám-teszt az biztos.
(#) Massawa válasza szapcsika hozzászólására (») Nov 27, 2017 /
 
Igy van, de a lényeget sokszor nem látja az egyszerü halando. Az hogy egy forgokapcsolo 50-100 ezer elfordulás után tönkre megy az egyáltalán nem jelenti azt, hogy rossz. Még egy agyonstrapált profi mühelyben is ritka, ha naponta 100x megtekerik a kapcsolot. Azaz még ilyen tekerömániás müszerésznél is legalább 500 napig müködik és egy ilyen helyen vegyenek egy jobb müszert, vagy cseréljék évente az olcsot. Ha valaki ilyen igényes, annak tényleg a profi müszer után kell néznie, mert ott nagyobb az esély, hogy jobb anyagok vannak meg jobb a forgogomb konstrukcioja. ( ezek nem olyan egyszerü dolgok, hogy olcso kivitelben is ugyanazt tudják).
Ezen a legujabb teszten is az arretácio ment föleg tönkre, s nem okvetlenül a kontaktusok. Ennek az is lehet, az oka, hogy egyfolytában eröltette a gép az arretácios bütyköket ( és teljes tartományban), amitöl azok elfáradtak illetve megrepedtek.
Ez a müszer pontosan az amit én sem vennék meg, mert a forgogombbal kell ki/be kapcsolni, s nem egy extra nyomogombbal - ami sokkal jobb megoldás és ugyannyiba kerül.
A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2017
(#) erbe válasza Massawa hozzászólására (») Nov 27, 2017 /
 
Nem Off. !
Lakatos szomszédnál állandóan 3-4 sarokköszörű hevert az asztalán, mindegyiken más funkciójú eszköz. Ne kelljen mindig átszerelni.
(#) sector99 válasza erbe hozzászólására (») Nov 28, 2017 /
 
És milyen igaza volt ! ..egyébként nekem is van 3 kisflexem, pedig nem is vagyok lakatos...
(#) Massawa válasza erbe hozzászólására (») Nov 28, 2017 /
 
Ezzel én is igy vagyok, ezért gyült össze mühelyemben féltucat müszer ( a mutatosokat már beraktam a vitrinbe....). Sokkal egyszerübb a megfelelö müszer után nyulni, mint a mindentudokon percekig rágodni, mire azt mutatja amit akarok.

(#) szapcsika válasza Massawa hozzászólására (») Nov 28, 2017 /
 
Így van. Nekem is van 11 multiméterem és 6 szkópom. Állítólag 5 fölött célszerű elmeszakorvos tanácsát kérni
De viccet félretéve néha nagyon jó, hogy egyszerre tudok mérni dolgokat, bár valóban van, ami inkább már csak dísznek van meg.
(#) Massawa válasza szapcsika hozzászólására (») Nov 28, 2017 /
 
Az ember az évek során összeszed néhányat, az egyiken jo nagy a display a másikon világit a harmadik gyorsan mér a negyedik meg kicsi és igy könnyen zsebrerakhato, ha valakinél/valahol kell mérecsgélni.....ma már az olcsok szinte ingyen vannak - és eddig rossz nem igen volt köztük, csak a gombelemesek kerültek a kukába. És néha az sem baj ha egyszerre 2-3 helyen tudok mérni.
(#) Massawa hozzászólása Nov 28, 2017 /
 
De hogy ne szaporitsuk a szot.
Hogy vagytok megelégedve a mérözsinorokkal? Én nagyon nem egyikkel sem.
Szinte mindegyik egy kb 2 mm vastag tompa rudban végzödik, amire sem krokodilcsipeszt nem lehet felhuzni, sem tisztességesen megérinteni pl egy IC lábát ( noná, ha az SMD).
Régen keresek egy olyat amit hajdanában a Sanwa mutatos müszerhez kaptam. Az sima banándugoban végzödött mindkét végén ( a müszeres végén dupla védelemmel) amire rá lehetett dugni egy csipeszt, egy tühegyes méröfejet (acéltüvel, amit ha kell, bele lehet nyomni az onba), meg olyan csipeszt mint a jobb szkopokon van, amit rá lehet akasztani egy DIL IC beforrasztott lábára.
Már gyártottam magam ilyen zsinorokat (otthonra jok is, de aktiv koromban valamilyen zaklatott ellenör kifogást emelt ellenük, igy a cégnél el kellett tüntetni. Gyári meg nincs ( legalábbis jot eddig nem találtam).
(#) tbarath válasza Massawa hozzászólására (») Nov 28, 2017 /
 
Pár hónapja árult itt egy kollega Beha-Amprobe 370003 típusú mérőzsinórt, vettem tőle egyet, azóta az az elsődleges. Már bánom, hogy nem kettőt vettem akkor...
(#) Bakman válasza Massawa hozzászólására (») Nov 28, 2017 /
 
Mérőtű: Bővebben: Link
Normál mérőcsúcs: Bővebben: Link
Mérővezeték: Bővebben: Link

Nyílván nem egy ultra kategória de otthoni felhasználásra elég (háromból kettő Hischmann). Akinek nem, az úgy is tudja, mit kell venni. Vannak otthon ilyenjeim, szerintem jók.
(#) Doky586 válasza Massawa hozzászólására (») Nov 28, 2017 /
 
2018-ban már illene szupravezető mérőzsinórt használni amivel bebikázható a kamionom is a másik kamionról, közben nem gubancolódik, ultra rugalmas, stb..
(#) Massawa válasza Bakman hozzászólására (») Nov 28, 2017 /
 
Ezeket mind ismerem - meg van is néhány, de ezek tul durvák ( nagyok ) a modern elektronikához.
Probálj ilyenekkel egy Arduino vagy Nano modulon mérecsgélni. Ha csak az egyik kábelt hozzácsipteted a modulhoz az már billen vagy csuszik a másik tüskével meg mérecsgélni kellene. Az ilyen munkához én egy vékony ( 1 mm külsö átméröjü) szilikonkábelböl csináltam mérözsinort a fekete csipeszben végzödik a piros meg igazi acéltüben. Ilyen lenne jo gyári kivitelben is.
(#) Bakman válasza Massawa hozzászólására (») Nov 28, 2017 /
 
Csak egy példa: Bővebben: Link. A 2 mm-es csatlakozású mérőcsúcsok átalában SMD technikához lettek gyártva.
(#) Massawa válasza Bakman hozzászólására (») Nov 28, 2017 /
 
Ezt is használom, ennek az a baja ( két kivitel van), hogy az egyiken direkt egy mozgo alkatrészhez kell forrasztani a kábelt (a linken levö is ilyen) a másikba meg vékonyka (1 mm) banándugo megy.
Az SMD-hez a 2 mm-s csucs tul vastag és a hegy nem annyira hegyes, hogy ne csusszon meg mondjuk egy SMD IC lábán. Ezért furtam a 2 mm-s hegybe egy lyukat amibe egy közönséges, de hegyes varrotüt forrasztottam. A tü hegye csak kb 5 mm-t áll ki az eredeti méröhegyböl, de ez már nem csuszik meg.
A 2 mm-s tühöz jo lenne egy rászurhato csipesz, stb.
A hozzászólás módosítva: Nov 28, 2017
(#) erbe válasza Massawa hozzászólására (») Nov 28, 2017 /
 
Lehet kapni kicsi burkolt csipeszeket több színben. Mint a szkópok testcsipesze. Ki lehet húzni a burkolatból, a tövére ráforrasztottam PC táp lengőaljzatból hüvelyt (HDD-DVD,...). Vissza lehet dugni a műanyag házba. Éppen megfogja a 2 mm-es tüskét.
A hozzászólás módosítva: Nov 28, 2017
(#) sector99 válasza Massawa hozzászólására (») Nov 29, 2017 /
 
Na azt áruld el, hogy olyan 1 mm-es szilikon kábelt honnan vettél ?
(#) szapcsika válasza sector99 hozzászólására (») Nov 29, 2017 /
 
Madzag Bt?
(#) sector99 válasza szapcsika hozzászólására (») Nov 29, 2017 /
 
Nem ismerem, és a neten se találtam róluk sok mindent...Azért köszi!
(#) szapcsika válasza sector99 hozzászólására (») Nov 29, 2017 /
 
Nincs weboldaluk, de az mindeféle fura kábelt és vezetéket lehet náluk venni. A címük azért fent van a weben.
(#) sector99 válasza szapcsika hozzászólására (») Nov 29, 2017 /
 
Ok, akkor majd telefonon érdeklődöm, azt megtaláltam.
(#) Massawa válasza sector99 hozzászólására (») Nov 29, 2017 /
 
Egy elektronikus vásáron Münchenben.
(#) erbe válasza sector99 hozzászólására (») Nov 29, 2017 /
 
Lehet kapni tűzriasztó rendszerekhez kéteres ~3 mm vastag szilikon kábelt. Belső erei ~1mm vastagok. Orvosi eszközök javításához szoktam használni. Bírja a sterilizálás hőfokát.
(#) sector99 válasza Massawa hozzászólására (») Nov 29, 2017 /
 
Jaa, úgy könnyű...
(#) Massawa válasza sector99 hozzászólására (») Nov 30, 2017 /
 
Ilyen dolgok sajnos szerte a világban igy müködnek, ehhez az embernek szerencse kell meg mindenféle vásárok, ahol ha a szerencse is kivánja, hozzájutsz olyasmihez, amire még gondolni sem igen mersz.....
(#) Sanyesz5 hozzászólása Dec 15, 2017 /
 
Tiszteletem az uraké!

Érdekelne mi a véleményetek a keysight u 1282a nevű multiméterről?
Minőség márka stb, bár ha jól olvasom az agilent utóda.
Következő: »»   95 / 126
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem