Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Műveleti erősítő
 
Témaindító: petrik, idő: Júl 31, 2005
Lapozás: OK   1 / 106
(#) petrik hozzászólása Júl 31, 2005 / 1
 

Sziasztok!

A következővel kapcsolatban kérnék tanácsot, infót. (Topi-javasolta, hogy tegyem fel ide és születhet rá megoldás)

nos, szükségem lenne egy olyan erősítőre, aminek az erősítése 10x es
0-0,5 V közötti feszültséget kellen erősíteni, értelemszerűen 0-5 V ra. fontos, hogy precíz legyen.mi az a műv erősítő amivel ezt meg lehet csinálni, hogy tudom beállítani az erősítés értékét, milyen összefüggés van az ellenállás értéke és az Uki közöttt? van valakinek egy konkrét kapcsolása? illetve merre találok egyet?
jelenleg az áramkörömnek csak +5V fesz áll rendelkezésre, de ha a műv erősítőnek nagyon szükséges, akkor tudok -, illetve más értéket is előállítani.
Tudom, hogy ez nem egy bonyolult dolog, de kelkelne egy kis segítség.

előre is köszi, üdv péter
(#) mspike válasza petrik hozzászólására (») Aug 2, 2005 /
 
Hello, képet nem tudok küldeni de egyszerű a dolog tényleg.. illetve tudok képet küldeni de nem most...
Egyszerű invertáló alapkapcsolás. Az Rb vagy Rs ki hogy szereti lesz a bemeneti ellenállás... mondjuk 10K az Rv visszacsatoló ellenállás egy 100K-s poti + sorba egy 50K-s ellenállás... így a potit beállítod kb. 50K-ra és jó, mérréssel állítod be persze... adsz rá 0.5V-t a bemenetre és állítod a visszacsatolásban lévő potit míg nem lesz a kimeneten 5V-nem lesz... aztán kipróbálod mi van ha földre kötöd a bemenetet... de jó kell legyen. Na mostmár csak a kompenzálás egy trugymák... ez ha nem jó nem lesz 0V ha a bemenet 0V. A kompenzáló ellenállás a + láb és a föld közé jön... értéke Rk=10K replusz 100K = 9,09K körüli érték... a megoldás hasonló... fogsz egy közeli értékű potit... 10K mondjuk és sorba rakod egy 4K-s ellenállással... a beállítás : földre húzod a bemenetet és állítod ezt a potit míg a kimeneten nem lesz 0V. De ha pl. TL082-est használsz... ami igazából pazarlás mert kettő műv van benne... nem kell... csak simán lehúzod a + lábát földre. Remélhetőleg... ezt igazából ki kéne próbálni egy tesztpanelen... de mindenkép ezt az IC-t ajánlom mert fetes a bele és keveset fogyaszt és majdnem a tápot képes kilökni magából... ha TTL szint kell akkor még belefog férni a veszteség... (kimeneten 4,5V még bőven magas szint...) Szóval szerintem így lehet megoldani... próbálkozni kell 1* próba panelen és aztán összebarmolni mikor megy... ha kell rajz szólj csinálok egyet... Ha bárki úgy véli nem jó írjon nyugodtan lehet valamit rosszul írtam le !
(#) mspike válasza mspike hozzászólására (») Aug 2, 2005 /
 
most jövök rá igazából egy tranzisztoros inverter is megoldaná a kérdést és abból kijönne a táp. Úgy lőnéd be, NPN tranyó (ha az amiből kifele mutat az emmitter nyila Hogy a bázisra egy ellenállás ennek értéke 0,5/Ib és egy Rc a kollektor és a táp közé ami úgy jönn össze, hogy (5-Uce)/Ic... amit nem irtam be az katalógus adat. És a kimenet a tranyó kollektora. És mégvalami az emitter földre. Nos ennek egyetlen hátránya, hogy a kimenet invertált lesz... 0V-nál lesz kimenet 5V és 0,5nél lesz közel föld... ha jól sejtem. Ha ez érdekel utána számolok konkrétan... Így a legegyszerűbb .... max utána raksz egy invertert ha nem tetszik a negált szint... Belőni tuti egyszerűbb...
(#) iamrob válasza petrik hozzászólására (») Aug 3, 2005 / 4
 
Hello!

mspike, amit leírtál, az jó, de petriknek nem-invertáló kapcsolásra van szüksége, mert az invertáló 0..0,5 V-ból 0..-5 V-ot csinál. Persze akkor a 0 és 5V táp nem jó.
A tranzisztoros megoldás azért nem jó, mert 0,5 V-on egy bipoláris tranzisztor ki sem nyit, vagy csak alig, de lineárisnak semmiképpen nem nevezhető.

petrik, a legfontosabb szempont az offset és a zaj, ez a lehető legkisebb legyen, a határfrekit is válaszd megfelelőre, a többi paraméter igény szerint.
A kapcsolás alapvetően a következő: R1 a kimenet és a (-) közé, R2 a (-) és a föld!!! közé, R3 a bemenetről a (+) lábra. Ekkor Uki=1+R1/R2, R3=R1 replusz R2. A zajt az R értékek alacsonyra méretezésével (néhány k) tudod az IC-től elvárható minimális szinten tartani.

Ha az ofset a feladathoz túl nagy, akkor olyan IC-t keress, aminek van balance lába és potival állítsd be 0-ra. Az R3 értékével csak az ofset áramot tudod kompenzálni, de ez a bemenő feszültséggel arányosan váltoni fog.
Az ofset max. értékét megtalálod az IC adatlapján, 10x-es erősítésnél az ofset tízszerese fog megjelenni konstansként a kimeneten, ami lehet negatív is!

Lényeges, hogy a tápot terjeszd ki mindkét irányba. Rail-to-rail műverősítő esetén 1V is elég, normál IC esetén legalább 2V-tal. A legjobb rail-to-rail OPA-val sem tudsz lineárisan (precízen) táptól tápig hajtani.

Üdv!
(#) mspike válasza iamrob hozzászólására (») Aug 3, 2005 /
 
hm, jogos, de az emmittert húzhatja negatív feszre ha akarja... és mi lenne ha komparátorként használná a műv erősítőt ? Visszacsatolatlanul ?
(#) iamrob válasza mspike hozzászólására (») Aug 3, 2005 /
 
De petriknek pont az a lényeg, hogy tízszereset erősítsen és ne simán komparáljon.
Az emittert lehúzva sem lesz lineáris főleg precíz nem. Egyébként a bipoláris tranzisztor áramvezérelt áramgenerátor, tehát fesz erősítésre nem egy ideális megoldás.
(#) mspike válasza iamrob hozzászólására (») Aug 4, 2005 /
 
jogos, de úgy látom, a komparátor jó lenne, hisz jelszint átételt szeretne valami fura logikáról TTL-re nem ? Akkor komparátor igazán elég és jó lenne, kérdés, hogy a 0 és 0,5 között mi kell neki ? Lineáris vagy nem... és hogy egyáltalán van-e közte valami vagy ez egy trigger esetleg... stb. passzolom, amit leírtál műverősítővel az tuti jó, ezt persze nem neked üzenem, hanem neki... Bocsánat a pontatlanságért Viszont érdemes megfontolni a komparátort nem ? Mármint ha jó neki... ehhez lehet többet kéne tudni a problémáról... arra gondoltam lehet venti visszajelző lábát akarja használni valamire... az pont ilyen szint... igaz úgy emlékszem negatív trigger van rajta...
(#) iamrob válasza mspike hozzászólására (») Aug 4, 2005 /
 
A topic indítóban petrik azt írta, hogy precíz 10-szeres erősítőt akar építeni 0..0,5V-ra, ezek szerint a komparátor neki nem elég.
Azt is kérte, hogy milyen műverősítővel lehet megcsinálni. Erre általánosságban már kapott választ, konkrétan nem. Én erre pl. OP90-et szoktam használni, de csak azért, mert van belőle egy rakás. Az olcsóbbak közül pl. NE5532, MC33272, Texas, Microchip, drágábbak közül Linear, Analog Devices, Burr-Brown (TI), stb.
(#) mspike válasza iamrob hozzászólására (») Aug 4, 2005 /
 
akkor ezt kiveséztük... majd ír, hogy mit nem ért, vagy miben segíthetünk még...
(#) sniperx hozzászólása Okt 10, 2005 /
 
Üdv mindenkinek!

A következő dologban kérném a segítségeteket: 2 termisztorról érkező jelet szeretnék összehasonlítani, és ha van köztük különbség, akkor egy relét meghúzatni vele.
Lényeges, hogy mindkét hőmérséklet mozog, a különbségre kellene kapcsolni, amit potival lehetne állítani. (legalább 5C különbség esetén kell csak kapcsolni)
Előre is köszi a válaszokat!
(#) NBalage válasza sniperx hozzászólására (») Okt 15, 2005 /
 
Üdv
Nos nekem lenne egy elképzelésem de ahhoz mindenképp kellene egy rajzot küldeni...
Egy e-mail cím kéne rá hogy hova mert ide nehézkes lenne felrakni...
BALy
(#) mspike válasza sniperx hozzászólására (») Okt 17, 2005 /
 
nos, szerintem, ha a termisztor olyan állat amin más hőmérsékletre más feszültség esik, akkor 3 komparátorral megoldható... Az első-be (műv erősítő) belemegy a két jel (egyik + lábra, másik - lábra) így a kimenetén a kettő különbsége jelenik meg, ezt pedig rárakod két komparátorra melyek +5V és -5V-hoz komparálnak, ha valamelyik eléri ezt a szintet akkor a tápfeszt teszi ki a kimenetére... ez kalibrálható lesz ha a két referencia feszültséget egy-egy poti adja... Ki mit gondol, hülyeség ez így ?
(#) sniperx válasza NBalage hozzászólására (») Okt 17, 2005 /
 
Lássuk azt az elképzelést!
A rajzot a következő címre tudod küldeni:
sniperx@kgb.hu
Előre is köszi!
(#) dr_uhu hozzászólása Jan 10, 2007 /
 
Lenne egy kérdésem. Van egy műv.erősítő IC-m. Előerősítőként akarom használni. A zene egy testkábelen és egy jelkábelen megy amelyet egy Ne5532 + és - bemenetére kötöttem (pontosan ebben a sorrendben). Megkapja a kellő tápfeszt a megfelelő lábakon. A hangszóró egyik végét a kimenetre kötöttem, de hova kössem a másik végét? Kötöttem a testre, tápfeszre, 0-ra, de meg sem szólalt.
(#) dr_uhu válasza dr_uhu hozzászólására (») Jan 10, 2007 /
 
Helyesen kötöttem be a lábakat?
A kimenet az IC 0-jához képest változtatja a feszültségét?
(#) Norberto válasza dr_uhu hozzászólására (») Jan 10, 2007 /
 
Teljesen rosszul kötötted be az IC-re a bemeneteket! Ezt így nem szabad!

Azt hiszem, hogy van egy pár előerősítős topik. El kéne oda látogatnod, és tanulmányozni néhány műv. erősítős megoldást!

A csatolmányban egy általános alakot láthatsz értékek nélkül.

noninvrt.gif
    
(#) Y2K hozzászólása Jan 21, 2007 /
 
HI!
Lenne egy nagyon alap kérdésem; hogy tudom legegyszerűbben előállítani a negatív tápfeszt?
(#) dB_Thunder válasza Y2K hozzászólására (») Jan 21, 2007 /
 
vegyél 1 elemet ! Egyem szívedet, miből szeretnéd elő állítani?? Kell pozitív is?? Mekkora terhelhetőségű kellene??
(#) dr_uhu hozzászólása Jan 22, 2007 /
 
Kaptam ingyen egy vmi bontott nyákot. Van benne egy UA739PC műveleti erölködő. Letöltöttem az adatlapját. Elég egyszerű kapcsolással szóra lehet bírni, de nem találtam torzítási értéket. Annyira szar lenne hogy nem merik feltüntetni, vagy mi? Szerintetek érdemes vele foglalkozni? Milyen minőséget tud produkálni?
(#) Y2K válasza dB_Thunder hozzászólására (») Jan 24, 2007 /
 
A teljes verzió, dB Thunder kérésére:
Revoltec Lightboard II XL billentyűzet, 7500 Ft, zsír világít, minden...
>>>Some times later<<<
Nem világít, nem olyan zsír, gar lejárt. Szétkap...
Colpitts-oszcillátor, kis hibával, nem oszcillál. Zárlatos a tekercs és nincs kedvem újratekercselni, mert kb. 2000 menet, mondom ok, megcsinálom másból. Jönni HE, nézni Wien-hidas osszcillátor+műveleti erősítő, mindani ok:
1. Kettős táplálás (nem szeretjük).
2. A legtöbbnek nagyobb fesz kell, mint a billentyűzetben lévő +5V.
3. Negatív fesz? :guluszem1: :ijedt: :wow2:

Szóval kicsit pontosabban; ha egy műveleti erősítőt fesz és föld közé kötök, akkor nem tud kijönni a szinusz "alsó/negatív" fele? És ha nem, akkor fesz és föld közé kötve, invertáló alapkapcsolásban se kapok olyan feszt amivel meg tudnám hajtani a wien-hidas oszcillátor műveleti erősítőjét?

Ha nem derült ki: van +5V és föld a billentyűzetben és abból kellne 70V(Ueff) 500Hz.
(#) bbatka válasza dr_uhu hozzászólására (») Jan 24, 2007 /
 
Gerjedékeny , ősi darab.
(#) burgdavid hozzászólása Márc 9, 2007 /
 
sziasztok! érdeklődnék, hogy pl az uA741, TL072, NE5534, helyettesíthetőek-e egymással. A láb bekötés és a tápfesz eltérésén kívül be lehet e építeni egymás helyett őket? Egyébként a 741 et szeretném kiváltani valami jobb paraméterű kiseb zajúra NE5534re, konkrétan ez érdekelne legjobban.
Előre is köszi!
(#) Peti_85 válasza burgdavid hozzászólására (») Márc 9, 2007 /
 
szerintem a TL-es az jobb... én azt használtam mindenhova eddig...
De a TL082-es az ugyan az, csak abba még kisebb a zaj, tehát zajszűrés van benne!


Peti.
(#) burgdavid hozzászólása Márc 10, 2007 /
 
és ezek teljesen csereszabatosak egymással?
(#) szabi83 válasza burgdavid hozzászólására (») Márc 10, 2007 / 4
 
néz utána, adatlap(ok)ba megtalálod..


légy önálló
(#) burgdavid hozzászólása Márc 10, 2007 /
 
az lesz!
(#) sturbi hozzászólása Márc 20, 2007 /
 
741 simán helyettesíthető a felsorolt IC-kel, csak a kompenzációt kell változtatni. Az 5534 a legjobb ezek közül. Kis zaj, igen kis torzítás. IC-s HI-FI-ben az egyik legjobb kisjelű erősítő.
(#) burgdavid hozzászólása Márc 20, 2007 /
 
az pontosan mit takar?
(#) MadHead hozzászólása Márc 23, 2007 /
 
NE5534 helyett én jobban szeretem az OPA2134-et. Nekem nagyon bevált.
(#) sixtek hozzászólása Márc 23, 2007 /
 
MadHead,

Lehet.
Viszont az OPA2134 az fetes bemenetu, az NE5534 meg bipolaris tranyos.
Következő: »»   1 / 106
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem