Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Műveleti erősítő
 
Témaindító: petrik, idő: Júl 31, 2005
Lapozás: OK   97 / 106
(#) reloop válasza Marty McFly hozzászólására (») Szept 13, 2021 /
 
A korábbi kísérletnél használt 10k ellenállást ráteheted RL-nek, hogy a mérőzsinór által begyűjtött zavarjeleket csillapítsa. Ha ismerteted az áramkör felhasználási célját, akkor további praktikus tanáccsal is szolgálhatunk.
Ezt a kapcsolást rendszeresen használom mikrovezérlő A/D bemenete előtt. A műveleti erősítő tápfeszültségét kb. 2 V-tal emelem az AVR-éhez képest, így akadályozva meg a bemenet túlfeszültségét. A tranzisztor miatt alacsony a műveleti erősítő kimeneti árama, így a maradékfeszültség alig több 1 V-nál. Ha 12 V-os tápot használsz a kimenet valószínűleg el tudja majd érni a 10 V-ot, de azt nem vagy alig fogja meghaladni ha a bemenetet túlvezérelnéd.
(#) sdrlab válasza reloop hozzászólására (») Szept 13, 2021 /
 
Az LM324 és társai OPA-val az amit leírtál elég erősen határeset! Min 1,5V a kimenet max amplitúdója, amihez hozzájön még az emitter PN átmenet 0,6V-ja, így mindjárt kapásból >12V kell, csak ahhoz, hogy a 10V-ot biztosan el tudd érni, lineáris üzemmódban! És akkor még ezek nem is a legrosszabb határesetek, hanem leginkább 25C-re értendőek. Ide biztonsággal >13V táp kell.
(#) Marty McFly válasza reloop hozzászólására (») Szept 17, 2021 /
 
Egy áramváltó kimenetén lévő feszültséget szeretném erősíteni hogy egy digitális voltmérőn a megjelenő érték tükrözze az áramfelvételt.
(#) Bakman válasza Marty McFly hozzászólására (») Szept 17, 2021 /
 
(#) reloop válasza Marty McFly hozzászólására (») Szept 18, 2021 /
 
Az áramváltóra kötött (névleges) terhelő ellenálláson váltakozófeszültség jelenik meg. Ezt a váltófeszültséget szeretnéd felerősíteni a voltmérőd számára, vagy egyenfeszültséggé alakítanád, mert a mérőeszközöd azt kívánja meg? Utóbbihoz csúcs-egyenirányítóra lesz szükséged, ami nagyvonalakban így néz ki.
(#) Marty McFly válasza reloop hozzászólására (») Szept 22, 2021 /
 
Egyenirányítanom kell mert nem csak mérni akarom hanem komparátorokkal adott terhelés mellett kapcsolgatni akarok majd.
(#) Marty McFly válasza reloop hozzászólására (») Szept 22, 2021 /
 
Estére protoboardon kipróbálom a kapcsolás lm324 em van is meg ahogy nézem minden egyéb is. Az áramváltómon 0-1V közötti fesz jelenik meg. Érdemes lenne egy 10x erősítésű műveleti erősítővel előerősíteni a bemenő jelet? Tekintve hogy a dióda nyitófeszültsége 0-1V tartományban nagyrészt kiiktatja a bejövő jelet.
(#) Suba53 válasza Marty McFly hozzászólására (») Szept 22, 2021 /
 
Arra ügyelj, hogy ha a jel 1Vmax effektív, akkor csúcs egyenirányítás után 1,41Vmax lesz a kimenő jeled. Ezzel a DC feszültséggel kell tovább számolnod.
(#) Bakman válasza Marty McFly hozzászólására (») Szept 22, 2021 /
 
Az ilyen kis jel egyenirányításához (és szűréséhez) linkeltem kapcsolást. A kapott feszültség meglepően lineárisan követi a bemenő jel amplitúdóját, hobbi szinthez melegen tudom ajánlani.
(#) Marty McFly válasza Bakman hozzászólására (») Szept 22, 2021 /
 
Látom már. Ott lényegében benne is van az előerősítő ha jól sejtem. Gondolom lm324 el is működik nem muszáj a tl072?
(#) sdrlab válasza Marty McFly hozzászólására (») Szept 22, 2021 /
 
Mind a két linkelt kapcsolás lineáris egyenirányító, tehát mV-os szintekig egésze lineáris lesz..., viszont a reloop által linkelt egyszerűbb. Ott is állíthatod a kimenő jel szintjét az R2, R3 arányával tág határok között...
(#) Bakman válasza Marty McFly hozzászólására (») Szept 22, 2021 /
 
Nem, az a rész csak egyenirányító. Ha nem elég a feszültségszint, akkor további erősítőfokozat is kelleni fog.

Nem biztos, hogy LM324-gyel is jól fog működni, az sokkal lassabb, mint a TL072.
(#) Marty McFly válasza Bakman hozzászólására (») Szept 23, 2021 /
 
Nagy nehezen találtam egy tl074 est de sajnos az halott, viszont az említett kapcsolást összeállítottam az lm324 el és úgy tűnik működni fog. Márcsak a kimeneti feszültséget kell beállítani mert jelenleg a maximum is csak valamivel 0,2V fölött van.
A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2021
(#) Marty McFly válasza Marty McFly hozzászólására (») Szept 23, 2021 /
 
Ami még gond vele így hogy nem túl lineáris. Magasabb tartományoknál sokkal több feszültségemelkedés figyelhető meg plusz 1A hatására.
(#) Marty McFly válasza Marty McFly hozzászólására (») Szept 23, 2021 /
 
Annyit csaltam hogy C2 helyett 100nF van mert kisebb nem volt és C3 pedig 4,7µF lett.
(#) sdrlab válasza Marty McFly hozzászólására (») Szept 23, 2021 /
 
Áruld már el, miért pont ezt a kapcsolást választottad a kettő darab, neked linkelt közül??! Laikus ránézésre is sokkal egyszerűbb, és nagyszerűbb a másik, érthető elveken alapuló, míg ez a kapcsolás elég fura szerzet, azon túl, hogy bonyolult, és sebességben sem kedvező!
(#) Marty McFly válasza sdrlab hozzászólására (») Szept 23, 2021 /
 
Kipróbáltam a másikat is. Rövid kisérletezés után meg is lettek a helyes értékek!
(#) Bakman válasza sdrlab hozzászólására (») Szept 24, 2021 /
 
Az egy "kétutas" egyenirányító, RC szűréssel a kimenetén. Biztosan és stabilan működik, többször megépítettem.
(#) sdrlab válasza Bakman hozzászólására (») Szept 24, 2021 /
 
Igen, maga a kapcsolás kissé nyakatekerten valóban kétutas egyenirányított jelformát képez a kimeneten..., ám honnan veszed, hogy az RC szűrés után a kondenzátor az egyenirányított csúcsokra fog feltöltődni?!!
(#) Bakman válasza sdrlab hozzászólására (») Szept 24, 2021 /
 
Én ilyet nem írtam. A kimeneti feszültség hullámzása elhanyagolhatóan kicsi, feszültségmérőt rákötve (multiméter, kontroller ADC bemenete), az eredmény nagyon jó linearitással követi a bemeneti amplitúdót, 50 Hz-es színusz hullám esetén. Innen már csak kalibrálás kérdése a dolog.
(#) compozit válasza Bakman hozzászólására (») Szept 24, 2021 /
 
Miután a kimeneten egy aluláteresztő szűrő van, a kimeneti feszültség középértéke lesz látható több, kevesebb hullámzással. Kalibrálni persze lehet, akár effektív, vagy csúcsértékre is, de csak szinuszos bemeneti jelnél. Egyéb esetben lesznek furcsaságok.
(#) Karesz 50 válasza Marty McFly hozzászólására (») Szept 25, 2021 /
 
Ez kicsit bonyolultabb, de a gyakorlatban jól működik.
Növekvő bemeneti jelnél az áramkör "megvárja" a maximális jelszintet és csak ezután vesz mintát. Csökkenő, vagy állandó amplitúdójú bemeneti jelnél kb. 0.3 sec a mintavétel gyakorisága.
(#) Bakman válasza compozit hozzászólására (») Szept 25, 2021 /
 
A szűrő nem kötelező, nem része az egyenirányítónak. Alapvetően feszültség kimenetű, viszonylag nagy értékű lezáróellenállással tervezett, áramváltóhoz érdemes használni, ahoz is ajánlottam. Igaz, az áramváltóról sem tudni semmit.
(#) sdrlab válasza Bakman hozzászólására (») Szept 25, 2021 /
 
Ilyet valóban nem írtál..., ellenben kb követelményként tekint mindenki arra, hogy ha egyenirányító, akkor csúcsdetektor, és nem átlag, vagy bármi más képző áramkör...!
Arról már nem is beszélve, hogy ez csak max 1 jelformához jó, bármi más esetén azt előbb tudni kellene, milyen a formája a jelnek?!
(#) sdrlab válasza Karesz 50 hozzászólására (») Szept 25, 2021 /
 
És mi lenne a gyakorlati értelme és haszna ennek a...katyvasznak?!

Számtalan egyenirányító kapcsolást találtak már eddig is ki lelkes emberek, amik nincsenek feltétlenül agyonbonyolítva valami magasztos cél érdekében.... Érdemesebb lenne előtte azokat tanulmányozgatni!
A hozzászólás módosítva: Szept 25, 2021
(#) Karesz 50 válasza sdrlab hozzászólására (») Szept 25, 2021 /
 
A teljes kapcsolást valószínűleg jobban át tudod tekinteni és kitalálod mi lehet ez...
(#) Bakman válasza sdrlab hozzászólására (») Szept 25, 2021 /
 
Idézet:
„kb követelményként tekint mindenki arra, hogy ha egyenirányító, akkor csúcsdetektor”
Ilyen kitétel sincs az eredeti kérdésben. Ha olyan lenne a feladat, akkkor ahhoz kell méretezni a rendszert.

Nem kell mindenre ágyúval lőni.
(#) Skori válasza sdrlab hozzászólására (») Szept 25, 2021 /
 
Ez alól én is kivétel vagyok ezek szerint, mert nekem hasonló áramköri kialakítással pl. szinuszos effektív értékkel arányos kimenet kellett, egyszerű hálózati áram/fesz méréshez.
Azért csak hasonló kialakítást írok, mert azért létezik ennél ügyesebb aktív egyenirányító megoldás is. Nyilván ez sem egy effektív érték mérő, de a csúcsértékből képzett effektív értéknél szerintem azért valamivel jobb az abszolút-átlagértékből képzett érték.

Karesz áramkörének a működését meg nem akarom most megérteni, de neki valószínűleg megfelel arra a feladatra amire kellett.
A hozzászólás módosítva: Szept 25, 2021
(#) sdrlab válasza Bakman hozzászólására (») Szept 25, 2021 /
 
Mivel az egyenirányító, az csúcsdetektor, így szerintem ez adott! Ha megfelel bármi más funkcionalitást képző áramkör is, akkor viszont nem beszélhetünk egyenirányításról, hanem a konkrét funkciójáról max...
A csúcsegyenirányító jelformától függetlenül mindig Vp ad vissza. Az egyéb képző áramkörök kimenő jelszintje viszont erősen függ a jelalaktól is. Szerintem elég nyilvánvaló az előbbi előnye! Hacsak speciális kívánalom nincs, az sokkal jobban használható...
(#) Karesz 50 válasza Skori hozzászólására (») Szept 25, 2021 /
 
Hang- és fénytechnikával foglalkozó ismerősöm keresett meg azzal a problémájával, hogy sok helyen 3 x 32 A "áramot kell beosztaniuk" és ezt nagyon nehéz úgy kisakkozniuk, hogy ne verje le valamelyik fázis kismegszakítóját. Jó lenne fázisonként mérni és kijelezni a pillanatnyi áramcsúcsot. Ezt sikerült hirtelen kitörpölnöm. A visszajelzés szerint egy dobütést megmér és nagyon szupi. Kért belőle még egyet és ezzel vége is lett a sorozatgyártásnak.
Következő: »»   97 / 106
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem