Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   348 / 583
(#) aramis hozzászólása Dec 4, 2014 /

Sziasztok! Sikerült a r325 javítása már működik de csak egy adót vesz a Kossuth rádiót. Nem tudnátok tippet hogyan kell behangolni ,hogy más adót is fogjon.
(#) ronin75 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Dec 4, 2014 /

Leírása szerint pont az URH müködik tökéletesen.
(#) Janó bácsi válasza ronin75 hozzászólására (») Dec 4, 2014 /

Az URH csúszka kapcsolja át az AM-FM rendszert. ( 6X3 érintkező) Mivel Am-en teljesen süket, az URH-n meg az összes cső rendesen működik, így nem hiszem, hogy a feszültségekkel, vagy a kondikkal lenne a baj, valószínűbb, hogy éveken (évtizedeken) át FM-en használták, és most az eloxidálódott érintkezők miatt nem kapcsolja vissza az AM-sávokat, KF-eket, szóval a rendszert. De lehet hogy tévedek.
A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2014
(#) wadember válasza Janó bácsi hozzászólására (») Dec 4, 2014 /

Köszönöm a tanácsokat! Megpróbálom kideríteni mi a gond. De azt a hullámváltót szétszedni szörnyűnek tűnik!
(#) _BiG_ válasza wadember hozzászólására (») Dec 4, 2014 /

Janó bácsi véleményéből kiindulva: a hullámváltót állítsd mondjuk középhullámra, és a kérdéses hullámváltó érintkezőket zárd is rövider rövid(!) odaforrasztott drótdarabokkal.
Akkor kiderítheted, a váltó-e a ludas.
(#) aramis válasza Lázár Péter hozzászólására (») Dec 5, 2014 /

Szép kis megoldás ,vajon r325 orionnal meglehet szerkeszteni? ,Hogy erősítésre használnám.
(#) Janó bácsi válasza _BiG_ hozzászólására (») Dec 5, 2014 /

Az érintkezőket leg egyszerűbb ohmmérővel ellenőrizni, ez kívülről is elvégezhető, rövidre zárt állapotban az érintkezők közötti ellenállásnak abszolút 0-nak kell lenni, semmilyen átmeneti ellenállás nem engedhető meg. Vigyázat, az URH gomb 2 csúszkát mozgat! meg kell nézni, hogy nincsenek-e elhajolva, kiakadva, vagy nem törött-e le valamelyik mozgató füle.
(#) horváth lajos hozzászólása Dec 8, 2014 / 1

Sziasztok ismét szereztem pár régi dolgot egy videoton fejhallgatót régi mikrofont kábeleket stb üdv lali
(#) madzagos hozzászólása Dec 14, 2014 / 2

Üdv Mindenkinek.
Az eheti termésem: az első az valószínűleg egy házi készítésű rádió, a másodikat pedig nem kell bemutatnom.
Üdv. madzagos
(#) Janó bácsi válasza madzagos hozzászólására (») Dec 15, 2014 /

Gratula! Mondják: innen szép nyerni......
(#) ronin75 válasza madzagos hozzászólására (») Dec 15, 2014 /

Az első nekem sokkal jobban tetszik, a második "tucattermék"
Minden tiszteletem azoké, akik az ilyen készülékeket, nem sajnálva idejüket és pénzüket, életre keltik, megmentik.
(#) Janó bácsi hozzászólása Dec 19, 2014 / 2

Üdv mindenkinek. Az alábbi készülék egy háború elötti mini, Siemens 349V. Nincs túl rossz állapotban a korához képest, egy gomb, meg az egyencső hiányzik, de nem törött, nincs nagyon kibelezve. Ennek felújítása lesz a következő napok feladata, majd írok róla.
(#) zolika60 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Dec 19, 2014 1 /

Ez is egy ritka szép darab. Kíváncsian várom a fejleményeket.
(#) madzagos válasza madzagos hozzászólására (») Dec 19, 2014 / 2

Üdv Mindenkinek!
Tegnap belenéztem a rádiómba,végeztem egy kis állapotfelmérést. Szerencsém van a hangszóró jó. A nieder transzformátor is jó. A csöveket fűtésre ellenőriztem azok is jók A negyedik képen látható cső típusát sajnos nem tudom,valamilyen végerősítő cső lehet.A tetején Tungsram felírat olvasható.A típus felírat sajnos nem látszik. Tudnátok benne segíteni hogy milyen cső lehet? Az első cső AR4101 -es cső
A hozzászólás módosítva: Dec 19, 2014
(#) Janó bácsi válasza madzagos hozzászólására (») Dec 19, 2014 /

AL4-es lehet.
(#) killbill válasza Janó bácsi hozzászólására (») Dec 19, 2014 /

Udv!
Kivancsi lennek, hogy egy Siemens radioban mit keres ennyi REMIX alkatresz? A felso trafo az haloztai vagy kimeno? Es mi az also? Talan egy fojto? Vagy az a kimeno?
(#) belaradio válasza madzagos hozzászólására (») Dec 19, 2014 /

Üdv! A cső alján sincs felfestve sárga festékkel a típusa ? Ki kell venni a foglalatból.
(#) Janó bácsi válasza killbill hozzászólására (») Dec 19, 2014 /

Régebben többször foglalkoztunk már vele, hogy a 40-es években majdnem minden nagyobb Német rádiógyárnak volt hazai megfelelője, (leányvállalata?) így ez egy hazai gyártású Siemens.
Ezért vannak benne Magyar alkatrészek. A panel feletti trafó a hálózati, a kisebb alsó a kimenő.

http://www.radio-muzeum.hu/docs/bevezet.htm
A hozzászólás módosítva: Dec 19, 2014
(#) killbill válasza Janó bácsi hozzászólására (») Dec 19, 2014 /

Értek mindent és köszönöm a linket.
(#) Janó bácsi válasza Janó bácsi hozzászólására (») Dec 20, 2014 / 1

Folytatom a kis Siemens-et. Tisztítás után jött a szemrevételezés. Eléggé látható, hogy a hál. trafó le van égve, ennek cseréje, gyártása volt az első feladat. Egy néprádió 313-as trafót alakítottam át, (vasmag azonos) csináltam rá 160-V-ot a fűtéseknek, illetve az utolsó 80 menetet kivezettem a skálaizzónak. Aztán a pot. méter szétszerelése, kapcsoló felújítása következet, majd az elkó cseréje, a régi házában. Mindkét KF ről levettem a serleget, és elindítottam a beragadt vasmagokat a későbbi hangolás megkönnyítése érdekében. Eddig ennyi.
(#) ronin75 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Dec 20, 2014 /

Üdvözlöm Janó bácsi,
nálam is vár egy ilyen ritka készülék a felújításra.
Nekem az eddigi keresések során a készülékre 1949-51 gyártási évet adtak meg, ezért most nem tudom, hogy ez most akkor háború előtti-e (?).
Másik problémám, hogy nálam a hangszóró mágnese és a hálózati trafó olyan mintha összeérne. Janó bácsinál mekkora ez a távolság? (Eredetinek tűnik mindkettő.)
Egyébként ez Janó bácsi készüléke?
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Dec 20, 2014

S349V_1.jpg

(#) Janó bácsi válasza ronin75 hozzászólására (») Dec 20, 2014 /

Lehet hogy igazad van az időponttal, én csak saccoltam. Nem az én készülékem, csak segítek felújítani, de lehet hogy az a készülék, ami a linken van. Nekem egy két ritka 20-as évek beli ládarádiót kivéve nincs gyűjteményem. A hangszóró és a trafó majdnem összeér, de a trafót lehet kicsit kifelé vinni a csavarok fellazításával, illetve ugyan így a hangszóró is kicsit beljebb rakható. Nem jó ha összeérnek, mert moroghat a hangszóró.
(#) ronin75 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Dec 20, 2014 /

Megnézem majd, lehet, hogy az enyém kapott valamilyen ütést vagy csak a csavarok fellazultak. Furcsa volt, hogy ennyire közel van a kettő egymáshoz, bár igaz ez egy mini rádió.

S349V_2.jpg

(#) madzagos válasza belaradio hozzászólására (») Dec 20, 2014 /

Kivettem a foglalatból de nincs felfestve semmi.Holnap csinálok fényképet róla.
(#) madzagos válasza Janó bácsi hozzászólására (») Dec 20, 2014 /

Köszönöm a gyors választ.
(#) Janó bácsi válasza madzagos hozzászólására (») Dec 21, 2014 / 2

Nem szükséges a fénykép, a kérdést logikai alapon is el lehet dönteni. A rádió láthatóan egy 2+1-es visszacsatolt audion. Ehhez 2 pentóda kell, egy magasfrekis, meg egy végcső. Az első cső adott, méghozzá 4V-os fűtéssel. Nem valószínű, hogy a trafón többféle fűtő fesz. van, ezért a végcső is 4V-os kell legyen. Ezek a (körmös) csövek pedig az AL1-5ig Ebből az AL 2,3,-nak felül az üvegen van a rács kivezetése, tehát ezek kiesnek. A maradékokból az AL1-és az AL4 gyakorlatilag egyforma (2mA a különbség) az AL5 pedig egy kicsit nagyobb teljesítményű, de annak nagyobb a búrája is. Tehát kizárásos alapon a cső AL4 (AL1) lehet. Üdv.
A hozzászólás módosítva: Dec 21, 2014
(#) ronin75 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Dec 21, 2014 /

Elnézést, de úgy tűnik az AL3-nak sincs felső kivezetése.
Bővebben: Link
(#) Janó bácsi válasza ronin75 hozzászólására (») Dec 21, 2014 /

Én a Rádió Technikusok Zsebkönyvét használom,(Magyari Béla 1954) ott felső kivezetésesként van jelölve. Lehet, hogy több féle kivitelben készült. Egyébként nagyon ritka cső, inkább az EL 3 variációja ismert, tudomásom szerint az AL3-at a Tungsram nem is gyártotta, úgy hogy nem hiszem, hogy ilyen lenne a készülékben.

Cső.jpg

(#) ronin75 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Dec 21, 2014 /

Ezek szerint ahány ház, annyi szokás. Tényleg ritka lehet, mert sok helyen nem lehet megtalálni.
(#) madzagos válasza Janó bácsi hozzászólására (») Dec 21, 2014 /

Még egyszer köszönöm a válaszát. Mihelyt lesz időm a kapcsolást vissza rajzolom. És felteszem ide hogy le lehessen ellenőrizni hogy jól működjön a rádió.
Tisztelettel Madzagos
Következő: »»   348 / 583
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem