Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
Sziasztok! Sikerült a r325 javítása már működik de csak egy adót vesz a Kossuth rádiót. Nem tudnátok tippet hogyan kell behangolni ,hogy más adót is fogjon.
Leírása szerint pont az URH müködik tökéletesen.
Az URH csúszka kapcsolja át az AM-FM rendszert. ( 6X3 érintkező) Mivel Am-en teljesen süket, az URH-n meg az összes cső rendesen működik, így nem hiszem, hogy a feszültségekkel, vagy a kondikkal lenne a baj, valószínűbb, hogy éveken (évtizedeken) át FM-en használták, és most az eloxidálódott érintkezők miatt nem kapcsolja vissza az AM-sávokat, KF-eket, szóval a rendszert. De lehet hogy tévedek.
A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2014
Köszönöm a tanácsokat! Megpróbálom kideríteni mi a gond. De azt a hullámváltót szétszedni szörnyűnek tűnik!
Janó bácsi véleményéből kiindulva: a hullámváltót állítsd mondjuk középhullámra, és a kérdéses hullámváltó érintkezőket zárd is rövider rövid(!) odaforrasztott drótdarabokkal.
Akkor kiderítheted, a váltó-e a ludas.
Szép kis megoldás ,vajon r325 orionnal meglehet szerkeszteni? ,Hogy erősítésre használnám.
Az érintkezőket leg egyszerűbb ohmmérővel ellenőrizni, ez kívülről is elvégezhető, rövidre zárt állapotban az érintkezők közötti ellenállásnak abszolút 0-nak kell lenni, semmilyen átmeneti ellenállás nem engedhető meg. Vigyázat, az URH gomb 2 csúszkát mozgat! meg kell nézni, hogy nincsenek-e elhajolva, kiakadva, vagy nem törött-e le valamelyik mozgató füle.
Sziasztok ismét szereztem pár régi dolgot
![]()
Üdv Mindenkinek.
Az eheti termésem: ![]() Üdv. madzagos
Gratula! Mondják: innen szép nyerni......
Az első nekem sokkal jobban tetszik, a második "tucattermék"
![]() Minden tiszteletem azoké, akik az ilyen készülékeket, nem sajnálva idejüket és pénzüket, életre keltik, megmentik. ![]()
Üdv mindenkinek. Az alábbi készülék egy háború elötti mini, Siemens 349V. Nincs túl rossz állapotban a korához képest, egy gomb, meg az egyencső hiányzik, de nem törött, nincs nagyon kibelezve. Ennek felújítása lesz a következő napok feladata, majd írok róla.
Ez is egy ritka szép darab.
![]()
Üdv Mindenkinek!
Tegnap belenéztem a rádiómba,végeztem egy kis állapotfelmérést. Szerencsém van a hangszóró jó. A nieder transzformátor is jó. A csöveket fűtésre ellenőriztem azok is jók ![]() A hozzászólás módosítva: Dec 19, 2014
AL4-es lehet.
Udv!
Kivancsi lennek, hogy egy Siemens radioban mit keres ennyi REMIX alkatresz? A felso trafo az haloztai vagy kimeno? Es mi az also? Talan egy fojto? Vagy az a kimeno?
Üdv! A cső alján sincs felfestve sárga festékkel a típusa ? Ki kell venni a foglalatból.
Régebben többször foglalkoztunk már vele, hogy a 40-es években majdnem minden nagyobb Német rádiógyárnak volt hazai megfelelője, (leányvállalata?) így ez egy hazai gyártású Siemens.
Ezért vannak benne Magyar alkatrészek. A panel feletti trafó a hálózati, a kisebb alsó a kimenő. http://www.radio-muzeum.hu/docs/bevezet.htm A hozzászólás módosítva: Dec 19, 2014
Értek mindent és köszönöm a linket.
Folytatom a kis Siemens-et. Tisztítás után jött a szemrevételezés. Eléggé látható, hogy a hál. trafó le van égve, ennek cseréje, gyártása volt az első feladat. Egy néprádió 313-as trafót alakítottam át, (vasmag azonos) csináltam rá 160-V-ot a fűtéseknek, illetve az utolsó 80 menetet kivezettem a skálaizzónak. Aztán a pot. méter szétszerelése, kapcsoló felújítása következet, majd az elkó cseréje, a régi házában. Mindkét KF ről levettem a serleget, és elindítottam a beragadt vasmagokat a későbbi hangolás megkönnyítése érdekében. Eddig ennyi.
Üdvözlöm Janó bácsi,
nálam is vár egy ilyen ritka készülék a felújításra. Nekem az eddigi keresések során a készülékre 1949-51 gyártási évet adtak meg, ezért most nem tudom, hogy ez most akkor háború előtti-e (?). Másik problémám, hogy nálam a hangszóró mágnese és a hálózati trafó olyan mintha összeérne. Janó bácsinál mekkora ez a távolság? (Eredetinek tűnik mindkettő.) Egyébként ez Janó bácsi készüléke? Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Dec 20, 2014
Lehet hogy igazad van az időponttal, én csak saccoltam. Nem az én készülékem, csak segítek felújítani, de lehet hogy az a készülék, ami a linken van. Nekem egy két ritka 20-as évek beli ládarádiót kivéve nincs gyűjteményem. A hangszóró és a trafó majdnem összeér, de a trafót lehet kicsit kifelé vinni a csavarok fellazításával, illetve ugyan így a hangszóró is kicsit beljebb rakható. Nem jó ha összeérnek, mert moroghat a hangszóró.
A hozzászólás módosítva: Dec 20, 2014
Megnézem majd, lehet, hogy az enyém kapott valamilyen ütést vagy csak a csavarok fellazultak. Furcsa volt, hogy ennyire közel van a kettő egymáshoz, bár igaz ez egy mini rádió.
A hozzászólás módosítva: Dec 20, 2014
Kivettem a foglalatból de nincs felfestve semmi.Holnap csinálok fényképet róla.
Köszönöm a gyors választ.
Nem szükséges a fénykép, a kérdést logikai alapon is el lehet dönteni. A rádió láthatóan egy 2+1-es visszacsatolt audion. Ehhez 2 pentóda kell, egy magasfrekis, meg egy végcső. Az első cső adott, méghozzá 4V-os fűtéssel. Nem valószínű, hogy a trafón többféle fűtő fesz. van, ezért a végcső is 4V-os kell legyen. Ezek a (körmös) csövek pedig az AL1-5ig Ebből az AL 2,3,-nak felül az üvegen van a rács kivezetése, tehát ezek kiesnek. A maradékokból az AL1-és az AL4 gyakorlatilag egyforma (2mA a különbség) az AL5 pedig egy kicsit nagyobb teljesítményű, de annak nagyobb a búrája is. Tehát kizárásos alapon a cső AL4 (AL1) lehet. Üdv.
A hozzászólás módosítva: Dec 21, 2014
Elnézést, de úgy tűnik az AL3-nak sincs felső kivezetése.
Bővebben: Link
Én a Rádió Technikusok Zsebkönyvét használom,(Magyari Béla 1954) ott felső kivezetésesként van jelölve. Lehet, hogy több féle kivitelben készült. Egyébként nagyon ritka cső, inkább az EL 3 variációja ismert, tudomásom szerint az AL3-at a Tungsram nem is gyártotta, úgy hogy nem hiszem, hogy ilyen lenne a készülékben.
Ezek szerint ahány ház, annyi szokás. Tényleg ritka lehet, mert sok helyen nem lehet megtalálni.
Még egyszer köszönöm a válaszát.
![]() Tisztelettel Madzagos |
Bejelentkezés
Hirdetés |