Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelemekből hálózati feszültség előállítása
Lapozás: OK   7 / 7
(#) antiktelefon válasza giskard hozzászólására (») Aug 10, 2022 /
 
"Én kihozom max 40 ből."
Na ezt megnézem, már a fejlesztés alatt több félvezetőt fogsz ellőni és attól még mert kicsi, a minőségű kapcsolóüzemű trafók több kW-ra elég húzósak, akár készen veszed, akár tekered, meg több, mint 100 óra bele fon menni, amire üzembiztosan menni fog, kivéve ha kínai vezérlőpanelre építed. Arról nem is beszélve, hogy több kW-os rendszeren gondolkozol és 12-24V-ra tervezed, 200+A-t szeretnél vezetgetni meg invertert építeni hozzá?
Persze ha fogsz egy négyszöges ősi UPS-t és jelentősen javítasz a hűtésén, félvezetőkön és a trafót olyan teljesítményen járatod, hogy ne süljön meg folyamatos terhelés mellett, akkor jó sok veszteséggel, de lesz valamid, de ezek az UPS-ek már mind 48V-osak vagy több.
Szerintem a mostani árfolyam mellett 180-ért ha kapsz olyat, ami megbízható és tudja amit akarsz, örülj neki.
(#) giskard válasza antiktelefon hozzászólására (») Aug 10, 2022 /
 
Ember te is a negatívokhoz tartozol.
Nekem vannak gyári nagyfrekis trafóim, de ha nem is lennének a hegesztős topicban megtanulhatod, hogyí is kell ezeket elkészíteni.
Ha teljes hidat használsz kell 4 db nagyáramú fet (a skála nagyon sok , de vegyünk egy általánosat 300 A 500 W 980 Ft)
Fet meghajtó: veszel gyárit vagy fabrikálsz.
Talán a kondik a legdrágábbak. Opto stb stb.
Semmi kreativitás nincs bennetek.
(#) erbe válasza giskard hozzászólására (») Aug 10, 2022 /
 
(#) Moderátor hozzászólása Aug 11, 2022
 
A személyeskedő és témához nem tartozó hozzászólások eltávolítva. Kérjük a továbbiakban ezeket mellőzni!
(#) dara válasza giskard hozzászólására (») Aug 11, 2022 /
 
Itt van ezt megpróbálhatod.24V ra prim 2x4 menet szek 65 menet segéd 4 menet vagy amennyi kell.Lehet 48V is trafót átszámolni,feteket nagyobb feszre méretezni.
(#) Ge Lee válasza giskard hozzászólására (») Aug 11, 2022 /
 
Hasonlón törpölök egy ideje, és most jön a de. Meg hogy minek ide ennyi napelemes topik amikor 1 is elég lenne, na mindegy...
Szóval, sziget üzem, illetve inkább valamiféle hibrid üzem. Éppen az inverter az amivel nem kell és nem is lehet spórolni, mivel az minél intelligensebb és sokoldalúbb annál jobb, házilag azt nem lehet megcsinálni. Amivel spórolni kéne az a napelem és az akku. A napelemmel nem nagyon lehet spórolni, mert nincs belőle a használt piacon olyan, hogy itt van tessék 5kW féláron, csak 3 évet mentek. Az újból meg 80-90 egy tábla, és kell belőle tizen darab, máris ott vagyunk másfél milliónál. Hogy az invertert 250-ért veszed meg itthon garival, vagy kínából 160-ért az már részlet kérdés ehhez képest.

Első körben azt érdemes tisztázni, hogy soros legyen-e a rendszer (hálózat->inverter (vele páérhuzamosan az akkuk) ->fogyasztók), ekkor az inverternek sosem szabad leállnia, azaz bármi van, nem süt a nap, lemerült az akku, szünet nélkül tudni kell működnie hálózatról. Nem tudom hogy az itt nemrég kitárgyalt inverter tud-e ilyet, elvileg igen, gyakorlatilag fogalmam sincs. Vagy, legyen párhuzamos, ekkor ha az inverter leáll, akkor egy mágneskapcsoló vált át a hálózatra, de ugye ennek mivel ideje van ezért nem megvalósított a korrekt szünetmentesség.

Akku. Nos, ez az amin nagyon spórolni kellene a szintén brutális ára és a pár év időtartama miatt és lehet is, már ha háztartásról beszélünk és nem a műhelyben lévő hegesztő, flex, gyalugép és egyebek ellátásáról. Mégpedig úgy lehetne, hogy ugye az ember nem éjszaka mos és vasal, meg a mikrót, porszívót, egyebeket sem éjszaka használja hanem napközben amikor van a napelemből bejövő, Marad tehát a bojler és a hűtő mint nagy fogyasztók. A hűtővel nem lehet mit csinálni, de a bojlerrel igen, mert egy időkapcsolóval és egy mágneskapcsolóval meg lehet neki "mondani" hogy kizárólag nappal fűthet, éjszak nem. Maradnak tehát a hűtők és a kis fogyasztók éjszakára, amihez viszont már nem kell 5-600Ah kapacitás hanem elég mondjuk 100-150Ah is.

Na ezt kellene szerintem úgy összehozni, hogy egy értelmes és használható rendszer váljon belőle. A napelemeknél már az is nagy könnyítés lenne, ha meg lehetne őket venni valahol áfa meg tréfa nélkül de hát nem lehet... Jobb helye lett volna ennek az egész írásnak a napelemes topikban, azt többen nézik szerintem.
(#) Ge Lee hozzászólása Aug 11, 2022 /
 
Ja, és még egy nagyon lényeges dolog lemaradt. A napelemeknek nem mono hanem poli-nak kell lennie, és nem telepíthető a tetőre hanem kell valami földi állvány neki amin dönthető, forgatható (K-DK-től NY-DNY-ig), mert az a 20-25% plusz amit így ki lehet venni az nagyon nem kevés.
(#) erbe válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 11, 2022 /
 
Dögivel lehet bontott, használt napelemet venni. Egyik rendszerhez, amit feltettem, 2 éves, Görögországban bontott 235 W-os napelemeket vettünk (Trinasolar). Akkor az éppen aktuális ár ~kétharmadáért (Ft.-/W).Nemrég láttam 220 W-osakat, de nem nézegettem, mert éppen nem érint. De igazából úgy érdemes, ha a szerelvényeket, sín, leszorító, ... kedvező beszerzési forrásból, saját gyártásban, stb. meg tudja oldani az ember, mert új szerelvény ugyanannyiba kerül, mint az új napelemhez és akkor már kritikus. A szerelvényt nem bontják le, csak ráteszik a 400 W-os paneleket.
Következő: »»   7 / 7
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem