Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelemekből hálózati feszültség előállítása
Lapozás: OK   5 / 8
(#) bergli válasza Gajdos hozzászólására (») Szept 18, 2012 /
 
Igen teljesen igaz de ezsem olcsó játék ijen méretben,és félek a vihartól(fóliáztam jópár évig)csunya dolgokra képes.Amugy,nemakarok okoskodni de pont reggel meg este nemfuj szél nállunk sokkal inkább napközben.Ladánybenén lakom,kecskemét mellett.Szomszéd legalább 200m.Villanyom van,de jópáréve izgatnak az energia kérdések és a kisfogyasztókat szeretném leválasztani a nagyok maradhatnak a hálózaton.Csináltam már biogázt is ködméteres méretekben de nagyon körülményes és erősen korlátozott,most fagázzal kisérleteztem már egy éve és a kispolszki motor nagyon szépen megy róla fillérekből sőt sokszor ingyen(szinte),ezért kérdezgettem a generátoros töltés.Sok vilanynélküli tanyán lehetne ez jó kiegészitő megoldás ahol kevés a napelem vagy nemsüt épp a nap,és még sok sok használati melegvizet is csinálhat a pirolizis során.
(#) Gajdos hozzászólása Szept 18, 2012 /
 
Mindaddig míg az akkuban megvannak a szabad kémiai anyagok veszi a töltést gond nélkül. Ez azt jelenti, hogy mindaddig míg a generátor nagyobb feszültséget ad mint 14 Volt és az akksi pillanatnyi saját feszültsége kisebb mint 14 Volt addig "fogadja" a töltést. Az akku nem megy tönkre ilyesmitől, kezdetben, ha le van merülve nagy áramerősséget vesz fel a generátortól, aztán amint töltődik, hiába nyomja rá a feszültséget a generátor úgyis egyre kisebb á
áramerősséget vesz a generátortól. A kezdeti nagy áramerősség a kritikus mert melegítí az akkut. Tehát nem állandó feszültséggel kellene tölteni , hanem kezdetben kis feszültséggel, mondjuk 9 Volttal hogy ne legyen túl nagy az áramerősség. Aztán amikor az akku saját feszültsége eléri a 9 voltot akkor 10 Volttal aztán amikor az akku saját feszültsége ezt is eléri akkor 11 Volttal stb. Ezt csinálja egy töltésvezérlő. Direktben rákötni a generátort és azt állandó fordulatszámon járatni nem ideális. Mert: ha nagy a generátor által kiadott feszültség akkor kezdetben nagyon felmelegítí az akkut, ha kicsi a generátor beállított feszültsége akkor kezdetben ugyan nem melegedik fel az akku és később sem, de nem fog maximálisan feltöltődni.
Változó fordulatszám lenne ideális a generátornál, kezdetben kisebb fordulatszám aztán ahogy az akku töltődik egyre nagyobb fordulatszám és egy vezérlő elektronika amely egy relé segítségével időnként, (mondjuk 5 percenként) pillanatokra megszakítja a generátor pólusát és megméri az akkumulátor pillanatnyi saját feszültségét.
(#) Gajdos hozzászólása Szept 18, 2012 /
 
Az akkumulátor élettartama direkt rákötésnél maximális generátorfeszültségen (maximális generátorfordulatnál) nem tudom hogy fog alakulni de nem egy ideális dolog. Ha pedig kisebb fordulatszámra állítják a generátort akkor nem fogja teljesen feltölteni az akkumulátort.
(#) _vl_ válasza Gajdos hozzászólására (») Szept 18, 2012 /
 
... ezért van az autóban a feszültség-szabályzó nevű alkatrész. A legegyszerűbb a generátorral együtt azt is kitermelni egy autóból.
(#) Gajdos hozzászólása Szept 18, 2012 /
 
A fa ugyanúgy pénzbe kerül vagy ha hulladékfa akkor nagy távolságról kell szállítani ami szintén korlátozó tényező. Egy betonalapba öntött torony kb. 400 ezer forintből kijön, azért gondoltam arra, hogy olyan árból mint a napelemes dologba került volna plussz saját munkával többet kihozhat.
(#) Gajdos válasza _vl_ hozzászólására (») Szept 18, 2012 /
 
Egyetértek.
(#) bergli válasza Gajdos hozzászólására (») Szept 18, 2012 /
 
Igen pont a 400000-el van a gond,pont ezért gondoltam napelemre mert fojamatosan bővithető.Meg nállunk 8méter magaság van erre engedéjezve.A környékben iszonyatsok darálékhoz juthatok hozzá ha ledarálom,ezkerül pénzbe,de ez nemvészes.Tulajdonképp semmisincs ingyen.

Mostakkor ez a generátorfordulat ha közepes és van feszabájzó(mondjuk másmijet nemis használnék)akkor jólehet vagy akkor is bajos a fordulat??Vannak ijen beépitett feszabájzós generátoraim.Egyépként ha belegondolnak hogy áramot termelek,vizetmelegitek,meg locsolok vagy vizet puferelek későbbi felhasználásra,talán nemis ojan rosz az a napi párkiló fa fogyasztás.Eleve a pirolizissel 800-1000 fok érhető el,sőt ezen müködik jól,igy adja a meleget.
Nagyon köszönöm eddigi válaszaikat,ha leszmég aztis.Semikéép nemszeretnék boszantólenni az értetlenségemmel Vas szerető müszaki ember vagyok meg valamijen szinten szerelő de sajna az elektronika kimaradt eddig az életemből.
(#) bergli válasza bergli hozzászólására (») Szept 18, 2012 /
 
Előbb olvastam másik hejen egy hozáértőnek tünő ember irásában hogy ha kisé tulvan méretezve az akku pakk 4 évet is kibir.Ma voltam megnézni egy hejen de érdekes volt mert délután 1órakor a fele napelemet árnyékolta egy nagy fa(érdekes hozáállás).2x45W és inkább csak egyenáramot használnak,de aszongya nembirnak az akkuk 2 évet,de mindig hurcolja őket a fogyasztóhoz és kicsik is,45Ah meg 55Ah
(#) Gajdos hozzászólása Szept 18, 2012 /
 
A gyári autógenerátort simán rá lehet kötni bármilyen autóakkumulátorra a generátor maximális fordulatszámán. Egy személykocsi generátort is simán akármilyen 12Voltos autóakkumulátorra nyugodtan, vagy több párhuzamosan összekapcsolt akkumulátorra összesen 250 Ah-ig biztosan.
(#) Gajdos hozzászólása Szept 18, 2012 /
 
Az igaz, hogy a nagyobb kapacitású akku több ideig bírja. Ha összesen 110 Ah-ból vesznek ki és töltenek vissza mondjuk rendszeresen 30 Ah-t akkor kevesebbet bírja mintha ugyanazt a 30 Ah-t használnák egy 250 Ah-s kapacitásból
(#) bergli válasza Gajdos hozzászólására (») Szept 18, 2012 /
 
Ez nagyszerü,köszönöm.A 24V os sorbakötött pakkot (ijen inverterem van) két generátorral lehet tölteni ugy hogy egyik az egyik aksit a másik a másikat tölti??
(#) Gajdos hozzászólása Szept 18, 2012 /
 
Fél millka alatt még sok saját munkával sem nagyon látszik lehetségesnek megoldani egy háztartás energiaellátását. Ha nem engedik a 8 méternél magasabbat akkor lehet csinálni függőleges tengelyű "S kereket" Savonius turbinát azt szélességben lehet növelni.
(#) bergli válasza Gajdos hozzászólására (») Szept 18, 2012 /
 
Igen sok függőleges tengejüt néztem már valamiért ez a szinpatikus.Itt Lajosmizsén van egy ami ojan hogy mikor szél ellen fordul a lapát egyszerüen kifordul és nincs ellenállása mikor bele ér a szélbe beáll hejére és tolhatja ,nagyon egyszerü és nagyszerü.Valahol vannak is képeim róla
(#) Gajdos hozzászólása Szept 18, 2012 /
 
Igen, ez műkődni fog két sorbakötött generátorral.
(#) Gajdos hozzászólása Szept 18, 2012 /
 
(#) Gajdos hozzászólása Szept 18, 2012 /
 
(#) bergli hozzászólása Szept 18, 2012 /
 
Érdekes a kis Savonius,gondolom a hatásfok azért rosz mert van szembejövő lapát is viszont 3 lapáttal talán ez változik.
(#) bergli válasza Gajdos hozzászólására (») Szept 18, 2012 /
 
Most néztem utána,ezt nemis lenne nehéz kivitelezni de tanyán kivülre kéne rakni(kb egyhéten belül ellopnák).Nemtom vajon mekkora kéne ebből hogy meghjcsa a z agymotort,11Ampert is mértünk a teljesitményén de akkor már nehéz volt forgatni.
(#) Gajdos hozzászólása Szept 19, 2012 /
 
Szerintem a háromágú nem lesz automatikusan nagyobb hatásfokú, itt bonyolult számítások kellenének ismert méreteket feltételezve. Komoly használatra itt is 6....7 méter átmérő kell, 4...5 méter magassággal 1000kg körüli tömeggel. Bármilyen komoly energiatermlés széllel ilyen tömegű és átmérőjű dolgokkal műkődik. A fenti linken is az a amerikai típusú turbinák 10méter+ magas oszlopokon voltak, a jól ismert szélmalom úgyszintén nagy, többtonnás batár.
(#) Gajdos hozzászólása Szept 19, 2012 /
 
Egy-két méteres szélkerekekkel, 50 wattos napelemekkel nem érdemes gazdasági számításokba belemenni mert a sz vagy napviszonyok romásával nullát termelnek, nincs tartalék teljesítményük.
(#) _vl_ válasza bergli hozzászólására (») Szept 19, 2012 /
 
Idézet:
„gondolom a hatásfok azért rosz”

A hatásfok azért rossz, mert jó hatásfokhoz nagy szélsebesség kell (sokszor), ez pedig kis magasságban csak ritkán van. Földközelben a föld lelassítja a szelet. Ahol épületek, fák, domborulatok is vannak, az csak tovább ront a helyzeten.

Házi módszerekkel (30-50m alatt) szélenergiát hasznosítani ott éri csak meg, ahol egyáltalán nincs vezetékes szolgáltatás (magyarul nincs vezetékes alternatíva), vagy nem szükséges a tárolás: jó úgy, ha akkor és annyit lehet csak felhasználni, amikor és amennyi termelődik - pl. öntözőrendszer a puszta közepén. Az akkumulátoros tárolás + az inverter annyira megdobja a költségeket, hogy sose termeli ki az árát.
(#) bergli hozzászólása Szept 19, 2012 /
 
Üdv.Én dombon lakom és a tanya mogött préri van.Uralkodó szélirány északi és itt elég jól felgyorsul.Csináltam egy szélkerék makettet ma kiváncsiságból a Savoniust csupán 40cm magas a lapát,és nagyon meglepett mert csináltam máskor soklapátos viszintest is 70-80cm átmérőben és ez ahoz képest sokkal kisebb légmozgásra elindul.Már akkor forog mikor viszem hátra próbálni.Nagyon tetszik.Gondoltam csinálok majd a tópartra vizet húzni,csk ottis megkell emelni legalább 6m-re,igymár bonyolultabb kicsit.Köszönök mindent.
(#) bergli hozzászólása Szept 19, 2012 /
 
Ez itt off lesz valszeg,ijen a fagáz:http://www.youtube.com/watch?v=2Uv38KhEFVE&feature=plcp
(#) Gajdos hozzászólása Szept 19, 2012 /
 
szép simán járnak ezek fagázzal
(#) Gajdos válasza _vl_ hozzászólására (») Szept 20, 2012 /
 
Idézet:
„Az akkumulátoros tárolás + az inverter annyira megdobja a költségeket, hogy sose termeli ki az árát.”
Ezzel azért vitatkoznék.

1.) Tárolni nemcsak akkumulátorral lehet, hanem pl. hidrosztatikusan is. A szélgenerátor tornyában lehetne egy 5...10 köbméteres tartály, a szélgenerátor pedig közvetlenül egy szivattyút működtet ami vízzel tölti a tartályt. A tartály alján lévő nyíláson kifolyik a víz és egy vízturbinát hajt meg, az pedig az elektromos generátort. Mechanikus tárolási elvek is léteznek pl. a szélkerék fogaskerék áttételt hajt meg az áttétel egy csőrlővel nagy tömegű ballasztsúlyt emel fel a súly visszaengedve megforgatja csőrlőt ami egy generátort hajt meg stb. Ezen tárolási módok élettartama30 években mérhető , fillérekért javíthatóak. Ráadásul házilag ( na jó kell egy jobban felszerelt garázsműhely hozzá) kivitelezhető és anyagköltségbe kerül.

2.) ha valaki képes napi 5...10 kilowattórát előállítani akkor az elektromos energiát fűtésre és vízmelegítésre is használhatja, nyáron ehhez még kevesebb termelés is kell.
De ha a szél vagy a napelem beruházás már a fűtést és melegvízszükségletet is kiváltja akkor már tuti, hogy egyszer, 10 éven belül megtérül
(#) Gajdos hozzászólása Okt 25, 2012 /
 
Új villanypásztorral igen, Pécsen.
(#) TheBoss1120 hozzászólása Okt 29, 2012 /
 
Sziasztok

Még most ismerkedem ezzel a napelemes technológiával tudnátok abban nekem segíteni hogy pl egy lámpát és egy laptopot ha üzemeltetni akarnék akkor mik kellenének hozzá. Olyanra gondoltam ha vennék egy 50w napelemet ami 12 v ot tölt 2-5 Amperral azt rkötném egy autó akkumlátorra azt pedig egy inverterre ami 12 v/230v ot tud nekem 300 W állandó teljesítményen ez működne?? lenne értelme? érlek válaszoljatok? és mennyit bírna ez el nekem??
(#) Iszkakof István válasza Gajdos hozzászólására (») Okt 29, 2012 /
 
Ez a téma engem is érdekel. A víz fenn magasban, ahány köbméter annyi tonna. Oda aztán masszív állvány kell. A fenn lévő víznek helyzeti energiája van. Minél magasabbra tesszük a tartályt, annál több áramot termel, de még masszívabb kell legyen az állvány. Már én is feldobtam a témát, de számokkal meggyőztek, hogy ez sem igazán nagy teljesítményre képes.
(#) dbase hozzászólása Jan 17, 2013 /
 
Elnézegettem a vaterán a hálózatba visszatápláló inverterek lassan ocson mennek.
Bővebben: Link
Hogy tud ez 500W-nál leoldani?
Ha megveszem, rátolom a rendszerre ez elkezdi előállítani azonos frekivel és fázissal mint ami alapba jön a konnektorba. Ez oké is, de ebből is folyik áram meg az erőműböl is, feleződni kellene ha éppen nem én használom el akkor meg visszafele folyna ki a velem együtt azonos fázison lévő fogyasztók felé. Hogy szabályozza ez le magát 500W ra? Plusz értelemszerűen ez akkor mindig is maxon megy 500w-al?
(#) pucuka válasza dbase hozzászólására (») Jan 17, 2013 /
 
ha az áramot figyeli, és korlátozza, akkor le tud oldani 500 W -nál. úgy táplál vissza, hogy az inverter feszültsége picivel magasabb, mint a hálózaté, a többi paraméter pontosan ugyanaz, frekvencia fázis. A feszültség csak nagyon picivel lehet magasabb, mert a hálózat belső ellenállása nagyon kicsi. Az inverter pedig leadott áramra szabályoz.
Következő: »»   5 / 8
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem