Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   1156 / 1384
(#) Kovidivi válasza eyess hozzászólására (») Jan 31, 2016 /
 
Nem értem a kérdést. Saját nyákterv, ha eltérne tőle, akkor az hibás nyák lenne.
(#) eyess válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 31, 2016 /
 
Nem úgy értem , hanem , hogy a pc én lévő rajz , és majd a nyáklapra került, majd kimaratott kész nyák közt mennyi az eltérés hány % ?
(#) Kovidivi válasza eyess hozzászólására (») Jan 31, 2016 /
 
Ez kérdés még mindig furcsa! Hibás részre gondolsz? Ha ügyes vagyok, akkor olyan nincs. Ha van, hipp-hopp kijavítom.
(#) eyess válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 31, 2016 /
 
Furcsa ? Sokan panaszkodnak , hogy ilyen olyan a minőség , azért kérdeztem , hogy a tervezett , és a kész munka közt minőségben mennyi az eltérés.Igen , ha jól csinálod nem lehet hiba , de úgy egészében , ha egy kinyomtatott rajz mellé teszed a kimaratott rajzolatot mennyi az eltérés ? Minőségben , mindenhol stimmel e , stb .
(#) Ge Lee válasza niedziela hozzászólására (») Jan 31, 2016 /
 
Az embernek általában az otthonában előbb vagy utóbb szüksége van valamilyen nyomtatóra. A legelső nekem is tintás volt, de aztán menet közben 2 dologra jöttem rá. A színek nem nagyon kellenek, mert akkoriban semmire nem volt jó, a jó minőség és a szintén jó papír ahhoz is drága volt. A tintával mindig gond volt, stb. Akkor ha már elég a szöveg nyomtatása, a következő legyen egy mono lézer. Hogy még nyákot is lehet készíteni vele? Az csak hab a tortán.
Nekem soha eszembe nem jutna nyákot gyártatni, még a 40Ft/cm2 áron sem, mert az is nagyon drága, pláne ha nem lesz rajta annyi értékű alkatrész. Azt az évi néhány darabot ami nekem kell, meg esetleg pluszban még néhány másnak, azt meg tudom csinálni magamnak.
A nyomtatót nem tekintem befektetésnek mert az így is úgyis kellene nyákgyártás nélkül is. De ha annak tekintem, akkor is megtérül az ára már 3-4db közepes méretű nyák esetén is. A műnyomó papír nem nagy összeg, a vaskloridnak 90Ft volt literje amikor vettem, persze azért el kell valakit küldeni aki arra jár, mert azt postán nem küldik el.
És ami még nagyon nagy előnye a házi nyákgyártásnak, hogy ha péntek délután jut eszembe hogy most gyorsan össze akarok valamit rakni amit épp megterveztem, akkor a házi készítésű "lemezollómmal" méretre vágom a panelt, megtisztítom, levasalom és kimaratom. Szombaton reggel leónozom, és nekiállok beültetni.
(#) kaqkk válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 31, 2016 /
 
Pontosan !De ezt DRY fóliával ugyanennyi idő alatt sokkal jobb minőségben tudnád megcsinálni , 2-3000Ft befektetéssel kb 2-3 évre elég fóliához jutsz és kb50Ft/A/4a + költség ... és akkor ez a kérdés
Idézet:
„ha egy kinyomtatott rajz mellé teszed a kimaratott rajzolatot mennyi az eltérés ? Minőségben , mindenhol stimmel e , stb .”
fel sem merülhet
A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2016
(#) Kovidivi válasza eyess hozzászólására (») Jan 31, 2016 /
 
Méretileg stimmel, a legvékonyabb vonalakra kell odafigyelni. Én elégedett vagyok. Olyan 95%-ban minden vezetősáv jó. Lehetne még javítani a technikámon, az biztos! Gyári nyákhoz képest rosszabb a minősége, de nekem nincs is szükségem gyári minőségre. Vannak több éves nyákjaim, 3-5 évesek is, és mindegyik tökéletesen teszi a dolgát. Ha pedig tönkremegy (Nem a nyák, hanem a rajta levő áramkör), általában találok helyette egy jobb, olcsóbb, kisebb, hatékonyabb megoldást, legyen az labortáp, erősítő, bármi. Ha eladásra készítek valamit, akkor azt gyártatom, de ott is 10db-ot kell venned, kínából jön, tehát várni kell. Előtte azért elkészítek pár prototípust házilag.
Nemrég kérdeztem egy ebay-es nyákgyártó céget, mennyi lenne 10db 10x5cm-es nyák. Mondott egy árat. Visszakérdeztem, hogy és mennyi lenne 10db 10x10cm-es (egy nyákra két db 10x5cm-es nyák egymás alá, tehát 10db 10x5cm-es nyákom lenne végeredményben). Erre írja, hogy ugyanannyiba kerülne, merthogy nekik ez a profiljuk, 10db 10x10cm-es nyák. Ja, köszi.
Ge Lee: nekem is pont olyankor jut eszembe hobbival foglalkozni, amikor semmi sincs nyitva. Ilyen ez.
(#) eyess válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 31, 2016 /
 
A 95% az már jó, és szerintem aki 95, és 100 % on belüli túréssel megtudja otthon csinálni a nyákjait , annak teljesen felesleges gyártatni , ha csak már nagyobb darabszámról van szó.
A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2016
(#) Kovidivi válasza kaqkk hozzászólására (») Jan 31, 2016 /
 
Igen, meg kell keresni a megfelelő technológiát. Régen levilágítottam, de meguntam, hogy mindig fotolakkos nyákot kell venni (10x16cm a legnagyobb talán), meg beragadt a vadiúj lézernyomtatóba az írásvetítő fólia, ami pedig pont erre van kitalálva. Itt megutáltam a módszert. Pedig jó minőséget hozott. Aztán jött a vasalás. Laminálóval biztos jobb lenne a minőség, de akkor a nyomtatót is cserélni kellene (minimum a tonert), mert sérült a tonerben levő henger, amikor kiszedtem a beragadt fóliát, és ez meglátszik a nyomtatásnál.
(#) edison14 hozzászólása Jan 31, 2016 /
 
Én pont hogy a gyárilag lakkozott nyákot jobban szeretem mert nincsen vele macera. Kb. 2 percig lehet világítani a nyákot utána áztatás és maratás. Kb. 15-20 perc alatt megvan a nyák. Eddig a legvékonyabb vezetősáv 0,2mm volt amit gyönyörűen sikerült is világítani és maratni. Ja és kapható már több méretben is nem csak 100x160-asban.
(#) nagym6 válasza kaqkk hozzászólására (») Jan 31, 2016 /
 
Olvastam itt visszább a Dry fóliáról, ha jól emlékszem a felhengerlésnél lehet nehézség, gyűrődés, ilyesmiről volt szó, vagy tévedek. És beszerzés sem egyszerű. Olyan simán egyszerűen megy a P20 módszer, hogy engem már valószínűleg így vesz át a jóisten.
Összes kellék egy 30 éves grillsütő, és egy 40 éves kvarclámpa. És a lézernyomtató, két nyomat fóliára, ezek egymásra rakva.
Nyomdai filmet nagykörnyéken egy nyomda sem csinál.
(#) kaqkk válasza nagym6 hozzászólására (») Feb 1, 2016 /
 
Ma már tele van vele az ebay a beszerzésben nincs akadály , a laminálást is pár próba után mindenki meg tudja csinálni . Nem büdös -nem kell várni a száradásra azonnal világítható ,és nem mellékesen kb 3x olcsóbb mint a gyárilakkos panel , na meg ha nagyban gondolkodsz akár A/3 at is le tudsz laminálni egyben ...Félreértés ne essék nem akarok prófétáskodni a módszer mellett csak leírtam az előnyeit a többihez képest (a film ugyanaz is lehet amit a p20nál megszoktunk ) nem kötelező a nyomdai offsetfólia)
A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2016
(#) Alkotó válasza kaqkk hozzászólására (») Feb 1, 2016 /
 
A dry-hoz mintha negatív filmre emlékeznék. Tévedek?
(#) orcika70 válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 1, 2016 /
 
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2016
(#) Ge Lee válasza kaqkk hozzászólására (») Feb 1, 2016 /
 
Biztos úgy van, de a dry fóliás dolog már elolvasva is iszonyat macera, simítgati a fóliát, laminálni, stb. És akkor még mindig ott van a legfőbb probléma ami miatt abbahagytam a fotózást. Sem tintával, sem lézerrel nem tudtam egy rétegben átlátszatlan nyomatot nyomtatni a fóliára, de még két rétegben sem nagyon. Így mindig gond volt a világítási idővel is, és az előhívással is.
A vasalás ehhez képest gyerekjáték, nekem igazából megváltás volt a fotózáshoz képest. És a minősége sem sokkal rosszabb, nekem tökéletesen megfelel. Hozzá lehet szokni hogy a vonal éle nem szép egyenes, hanem némileg hullámos. De a 0,3-as vonalat így is át tudom vinni az IC lábai között ha muszáj, attól több meg nekem nem kell.
(#) kaqkk válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 1, 2016 /
 
Olvasva igen de ha kétszer próbáltad akkor már te is nevetni fogsz az előző hozzászólásodon . Nézd meg a videót itt az oldalon és meglátod hogy nem az ördögtől kell ellesni , semmi macera nincs benne (kb 1 perc egy A/4 laminálása) A levilágítás meg 30s pausra nyomtatott filmmel .
(#) kaqkk válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 1, 2016 /
 
Igen a film invertált .
(#) gerry hozzászólása Feb 1, 2016 /
 
Üdvözletem! Van nekem itthon egy üveg bedöglött kémiai ónozó. Felhasználható ez a lötyi eletromos ónozáshoz? Gondolom az ón nem párolog el belőle. (O.?)
(#) kaqkk válasza gerry hozzászólására (») Feb 1, 2016 /
 
Próbáld ki de nem hiszem hogy működni fog .
(#) gerry válasza kaqkk hozzászólására (») Feb 1, 2016 /
 
Az lesz!
Más! A telibe ónozott nyáklapot milyen összetételű maratóval kell maratni?
Sósav és hidrogénperoxid van itthon! Köszönöm!
(#) kaqkk válasza gerry hozzászólására (») Feb 1, 2016 / 1
 
Az jó kombó (olyan mint a piros hetes : mindent visz !)
(#) gerry válasza kaqkk hozzászólására (») Feb 1, 2016 /
 
Idézet:
„Az jó kombó (olyan mint a piros hetes : mindent visz !)”
Ez jó!

Csak nemrég tértem vissza a sósav+hidrogénperoxidra.
Na a 3. panel maratására sikerült olyan kombót kikevernem, hogy amikor a beletettem a nyákot olyan gyorsan elkezdte marni, hogy nem győztem higítani vízzel. Mire elfogadható lassúságúra higítottam le is marta a kétoldalas nyákot!
A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2016
(#) kaqkk válasza gerry hozzászólására (») Feb 1, 2016 /
 
Ezért csinálom úgy hogy a nyákra öntök sósavat és abba csöpögtetem a peroxidot ,közben néha megmozgatom az edényt és amikor már kezd barnulni a réz akkor már jó a kombó, de nekem is mindig ott a víz a maratóedény mellett....
A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2016
(#) Bender hozzászólása Feb 2, 2016 /
 
Azt mondták, hogy a gyógyszertárban lehet kapni vaskloridot. Bementem és kértem nyákoldót, erre kaptam valami köptetőt

Hol tudok szerezni Vác környékén szilárd formában vaskloridot?
(#) pjg válasza Bender hozzászólására (») Feb 2, 2016 /
 
Budapesten
(#) Ge Lee válasza Bender hozzászólására (») Feb 2, 2016 /
 
Vácon nem biztos hogy kapsz, Pesten több helyen is van. De ne szilárdat vegyél mert csak a macera van vele, ha nem oldod fel, magába szívja a levegő nedvességét és képes úgy összeállni mint a beton. A Donauchem-nél van olcsón 40%-os oldat, az tökéletes, évek óta azt használom. Amikor vettem 90Ft volt literje. Szilárd meg az Azúr vegyszerboltban volt régebben, hogy most is van-e azt nem tudom.
(#) Qju válasza Bender hozzászólására (») Feb 2, 2016 /
 
Helo! Vácott kapsz oldatot Bővebben: Link
Meg sok egyéb dolgot. Írigykedek is a közelség miatt.
(#) usane válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 2, 2016 /
 
Az Azúrban is van 40%-os oldat. Az árára már nem emlékszem, de valószínűleg drágább mint a donauchemnél.
(#) alex0 válasza Ge Lee hozzászólására (») Feb 3, 2016 /
 
És a Donauchem-nél lehet bárkinek vásárolni? Milyen kiszerelésben adnak el? Én úgy gondolom, hogy itt inkább nagyban meg az üzlet, vagyis nem adnak literre. Persze ha ennyire kedvező az ára, nem is szabad egy litert venni belőle.
(#) Ge Lee válasza alex0 hozzászólására (») Feb 4, 2016 /
 
Én odaküldtem valakit aki a céges autójával éppen arra járt, belefért az idejébe, és hozattam vele egy 20 literes kannával. De ez már évekkel ezelőtt volt (még mindig van belőle 15 liter). Gondolom van elérhetőségük, ahol talán készségesen válaszolnak a kérdésekre.
Következő: »»   1156 / 1384
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem