Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   1155 / 1385
(#) neoone válasza gulasoft hozzászólására (») Jan 29, 2016 /
 
1.

2.
(#) kaqkk válasza gulasoft hozzászólására (») Jan 30, 2016 / 1
 
Miért nem veszel ? Mezőgazdasági boltban félkilós kiszerelésben párszáz forint ...
(#) kissattila88 hozzászólása Jan 30, 2016 /
 
Mért van az hogy 2 rész alkohol 8 acetonnal félig rajtamarad a minta de ha fordítva csinálom meg se oldja az aceton a grafitot.
(#) Alkotó válasza kissattila88 hozzászólására (») Jan 30, 2016 /
 
Nem tudni, kinek írsz, és mivel kapcsolatban...?
Ha feltételezzük, hogy ezzel kapcsolatos a kérdésed, akkor a gyakorlott használókhoz nekem is lenne egy felvetésem.
Csak érdekességképpen én is kipróbáltam ezt a keveréket. Vásároltam a patikában acetont és 96%-os alkoholt, de ezek 3:8 térfogatrésznyi keveréke egyáltalán nem oldja az én nyomtatóm festékét (kipróbáltam 4 különbözű típusú és árú nyomtatóval is). Ellenben az aceton magában remekül oldja -minta videón is-. De előre tolakszik a kérdés, minek akkor ebbe alkohol? Az aceton feloldja, és gondolom hamar el is párolog, ezért ott kéne maradjon a lenyomat a rézlemezen -ezt még nem próbáltam-.
Tehát minek ebbe bármennyi alkohol?
(#) pont válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 30, 2016 /
 
Mert nem kell hogy teljesen feloldja, mert akkor szétfolyik a rajzolat, csak annyira kell hogy ragadjon. Mint már korábban is írták minden tonerhez ki kell kísérletezni az arányt, ez sem olyan egyszerű mint a filmeken....
(#) KBal76 válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 30, 2016 /
 
Szerintem hogy ne szétpacásodjon az oldás után, hanem csak megoldja.
(#) eyess válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 30, 2016 /
 
Nem kell bele még aceton sem.
Ugyan felvettem a videó készítőjével a kapcsolatot , hogy , ha már legalább le másolja apró módosításokkal más ötletét legalább kitérhetne az adott téma legelső forrására.A legelső próbálkozás ez ügyben ezen a videón látszik.
Ettől ő annyiban tért el , hogy hókusz pókusz lötyiket csinált , ami a lényegen nem változtat .Vagyis azon , hogy ilyen módon történő átvitel lényege azon múlik , hogy a hordozó anyag mennyire tud átázni , hogy az adott rajzolat át tudjon tapadni a nyák lemezre.
A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2016
(#) kaqkk válasza eyess hozzászólására (») Jan 30, 2016 / 2
 
A te videód arról szól hogy papírról vasalóval (laminálóval) és a félreértések elkerülése végett nem a te ötleted te is csak változtattál az alap felálláson ! Amikor a videód készült mások már évek óta használták a vasalót a laminálót a toner átvitelére ...
Ő teljesen más úton indult el : a hő helyett oldószert használ tehát köze sincs a "te találmányodhoz"
A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2016
(#) Alkotó válasza pont hozzászólására (») Jan 30, 2016 /
 
Annak van reális esélye, hogy nekem pont 4 olyan nyomtató van a közelemben, amit egyáltalán nem old a 3:8 arányú aceton-alkohol? Tényleg egyáltalán, elpárolgás után még folt se marad utána, tökéletesen megmarad a papíron minden, hiába dörzsölgettem az ujjammal.
A nyomtatók között van 15 éves, és szinte vadi új is.
(#) eyess válasza kaqkk hozzászólására (») Jan 30, 2016 /
 
Ez nem találmány volt tőlem hanem egy ötlet. És hogy én ezt most laminálóval csináltam vagy vasalóval csináltam volna , vagy kézzel nyomkodtam volna le az teljesen mindegy .Ennek a dolognak nem az volt a lényege , ha nem, figyelted volna meg a videót .És ő ugyan ezt csinálta kis változtatással , amit én.
Tehát csinált egy olyan keveréket ami még éppen oldja a rajzolatot , és ez kipróbálta egy rajzolaton , majd ebből tett a nyákra is , és ezután rátette a rajzot a nyákra majd kézzel nyomkodta .Ugyan azt csinálta a laminálót kivéve .És új fent leírom ennek a dolognak nem feltétele a keverék készítése sőt kifejezetten hátrányos , mert aránytalanul tud tőle deformálódni a rajzolat , és pláne , hogy hiányosságok lépnek léphetnek fel a rajzolat átvitele folytán, mivel egy rajzolat felületét képtelenség olyan egyenletesen átnyomni kézzel, mint egy laminálóval , vagy egy vasalóval .
A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2016
(#) kaqkk válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 30, 2016 /
 
Próbálj meg egy nyomatra tiszta acetont cseppenteni ha az sem oldja (nem folyik meg) akkor próbálkozhatsz mondjuk nitrohígítóval , aromás hígítóval vagy ha tudsz venni akkor benzollal toluollal
A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2016
(#) kaqkk válasza eyess hozzászólására (») Jan 30, 2016 / 2
 
Jó akkor tiszta alkohollal és kézzel nyomkodva próbálg ki légy szíves , meglátod hogy kell az aceton....Nálad a HŐ az ami átviszi a rajzolatot az alkohol csak segíti a megtapadást, nála az aceton viszi át a rajzolatot az alkohol meg gátolja a szétfolyást , de hagyjuk a vitát téged úgysem tud senki eltántorítani a hitedtől hogy ......
(#) eyess válasza kaqkk hozzászólására (») Jan 30, 2016 /
 
Igen nem tudsz mert én nem elvben irkálok , hanem tapasztalatból .Én ezeket már végig csináltam.Nálam nem csak a hó viszi át a rajzolatot , és a denszesz sem segíti a tapadást sőt mivel vizes az alapja pont ellenkezőleg. Viszont arra elég , hogy a papír rostjaiból felpuhul , és így már valóban a hó ami átviszi.Ha már a próbánál tartunk, akkor , ha annyira mondod a hó hatását , akkor nyomtass ki sima papírra egy rajzot , és semmi nélkül próbáld átvinni egy laminálóval egy nyákra az életben nem fog neked sikerülni , mert ugye a hó nem ?
(#) KBal76 válasza eyess hozzászólására (») Jan 30, 2016 /
 
Már hogy a manóba ne sikerülne, pl én sose áztattam a lapot vagy a panelt alkoholba vagy bármibe is, és mégis sikerült. Meg még vagy pár (száz) fórumozónak.
(#) kaqkk válasza eyess hozzászólására (») Jan 30, 2016 /
 
Idézet:
„....Nálad a HŐ az ami átviszi a rajzolatot az alkohol csak segíti a megtapadást”
ezt írtam de nem olvastad el ..... de tényleg hagyjuk a vitát mert teljesen más a tudás és más a tapasztalat ....

moderálva
A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2016
(#) eyess válasza KBal76 hozzászólására (») Jan 30, 2016 /
 
Milyen lapot ? Sima fénymásoló papírt ?
(#) niedziela válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 30, 2016 /
 
Van esélye mert ha nagy ritkán nem sikerül jól pozicionálni a papírt, és a nyomat nem fedi a másik réteget, én nitroval szoktam lemosni. Rá öntöm a panelre, és kell párat dörzsölnöm a ronggyal, mire elkezdi feloldani. Szóval az én toneremet sem hiszem, hogy egy híg aceton megkezdené.
De holnap nyomtatok egy darab papírt és kipróbálom.
A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2016
(#) pont válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 30, 2016 /
 
Mivel írtad, hogy önmagában oldja az aceton akkor csak az arányt kell beállítani. Nem kizárt, hogy az acetonból is van különböző. Én például 3:8 as nitrohigító denszesz-el próbáltam az már a szélén megfolyatta, annyira oldja. Nekem még így nem sikerült olyan nyákot készíteni mint két év gyakorlat után vasalóval, de biztos, hogy működik, most ott tartok mint a vasalós első próbálkozásokkal, ki kell taposni mindenkinek a maga technikáját erre is...
(#) Alkotó válasza pont hozzászólására (») Jan 31, 2016 /
 
Én ebben a témában eretneknek számítok, mert nem hiszek az otthoni panelgyártásban. Az amatőrök egy része nem így gondolja, sőt ők néha ki is számolják milyen olcsón meg lehet úszni a házilagos módszereket, de persze nem számolnak a saját idejükkel, a vásárolt vegyszerekkel, a fúrókkal, a gépekkel, és szinte csak a nyáklemez árát kalkulálják. Ezzel szemben én úgy vélem, ha az embernek sikerül találni olyan megoldást, ahol jó minőségben és ésszerű áron lehet kész panelt rendelni, akkor azzal nehéz versenyezni. Viszont ezzel sem jó nagyon azonosulni, mert hamar rájöhetünk, hogy egyáltalán nem éri meg építeni se, mert készen minden olcsóbb, de akkor elvész a hobbi, a sikerélmény, a megismerés öröme, és saját fejlődésünk megáll, vagy rossz irányba indul meg (kocsma, egyéb narkotikumok, facebook, stb.)
Ezek ellenére, minden újdonságra fogékony vagyok, így olvastam már itt valakitől a nitrohigító+denaturált szesz kombinációt. Alkalomadtán ki fogom próbálni.
Jelentős mértékben éppen az a bajom a házilagos módszerekkel, hogy túlzottan specifikus, és nagyon bizonytalan más környezetben a reprodukciójuk. Nézek ilyen témájú videókat, és nehéz mosoly nélkül befogadni, mikor a legfontosabb instrukciók ilyenek: " a vasalót csak tolni szabad, húzni soha". Vagy mikor a panel előkészítésénél egyszer az a jó, ha nem éri víz a tisztított felületet, máskor pedig éppen vízpróbát kell végezni, a tisztítás eredményességének ellenőrzéséhez (és akkor még nem is említettem ugyanennek oldószeres törölgetésen alapuló változatának eltéréseit).
Tehát ha valaki tényleg elhivatott módon, próbálna is nekiindulni egy ilyen feladatnak, aligha talál valóban megbízható, és garantáltan hatékony módszert és hozzá útmutatást. Ilyenkor sose zárjuk ki az én tájékozatlanságomat se, ezért ha neked van egy jó oktató videó linked, oszd meg velem is, nagy érdeklődéssel fogom tanulmányozni.
A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2016
(#) kissattila88 válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 31, 2016 /
 
Arra vonatkozik a kérdésem. Nekem is az problémám mint neked hogy az aceton oldja magába tonert de ha össze keverem akkor nem.
(#) eyess válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 31, 2016 /
 
Teljesen igazad van , amiket felsoroltál .A gond a házilagos módszerekkel tulajdonképpen az , hogy azon kívül , hogy egyes mechanizmusok megegyeznek viszont sok más minden eltérő , illetve eltérő lehet.Vegyük első körben az embert mindenki , valahogy másképp csinálja hiába egy videó , vagy leírás biztos , hogy lesznek eltérő mozzanatok , tehát nem lesz ugyan az.És akkor utána jönnek a segéd eszközök , anyagok , gépek stb.
Még ha minden ugyan az is lenne sem biztos , hogy pont ugyan úgy fog majd sikerülni.
Igen egy gyári , vagy készre megrendelt nyák elkészítésével nem lehet versenyezni , de ez már nagy tételekről szól.Kisebb tételeknél egyáltalán nem éri meg.Viszont egy otthoni nagyon jól kikísérletezett , és beállított módszerekkel , már lehet olyan nyákot készíteni , ami már a gyárit is szinte megalázza.És ezzel viszont már a megrendelendő bolti nyák már nem tudja felvenni a versenyt .Sem időben , sem ár/db , sem az egyedi tervezés miatt , és szerintem már szinte minőségben sem.

Mindig az számít ki milyen segéd eszközökkel rendelkezik ahhoz , hogy egy jó nyákot megtudjon otthoni körülmények között csinálni.Ehhez kell igazodni, ha esetleg nincs ez , vagy az be lehet szerezni , de itt megint csak az számít mit , és hogyan szeretnénk csinálni.
A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2016
(#) nagym6 válasza eyess hozzászólására (») Jan 31, 2016 / 1
 
Végre kibújt a szög a zsákból. A "vasalásosnál" a nyomtató tintaanyaga drasztikusan beleszól az eredménybe, nekem is először jó volt, majd tonercsere, és vége mindennek. Ez a nagy probléma ezzel a módszerrel, hogy nem, illetve nehezen biztosítható, hogy holnapután is jó lesz.
Én azt mondom, hogy a bizonytalanság ami ezzel a módszerrel van, számomra alkalmatlanná teszi.
Nem véletlen, hogy 1000 oldalon ez a téma.
(#) kaqkk válasza nagym6 hozzászólására (») Jan 31, 2016 / 2
 
Többen ezt "valljuk" évek óta : egyedi próbadarabok előállítására jó a vasalás (én is csináltam két évig)de ha már minőség kell nem érdemes a Dry fóliát kihagyni a dologból . Ma már nem is olyan hűde drága hogy bárki ne tudna megvenni 4-5m -t ami évekig elég egy amatőrnek. A házi filmkészítés is "megkerülhető" egy jobb és biztosabb megoldással , ami szintén nem drága : 600-1000Ft egy A/4 es nyomdai film amivel tökéletes az eredmény (és reprodukálható)
A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2016
(#) pont válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 31, 2016 / 5
 
Tökéletesen látod a dolgokat, hogy a pohár felég van vízzel, csak az a kérdés, hogy félig tele van vagy félig üres, nézőpont kérdése, az ugyan az. A gyári kínai panelek/áramkörök árával nem lehet versenyezni, ha kész modulokat vesz az ember. De ha olyan áramkört hozunk létre ami egyedi, akkor kerül amibe kerül gyártani/gyártatni kell. Egy bevált többször után épített kapcsolásnál, ha tökéletes minőségre és több darabra van szükség, gyártatni kell. Viszont a fejlesztési fázisban, mikor akár még módosítások is elképzelhetőek a nyákon, az otthoni előállítás a nyerő, idő és kevesebb kidobott pénz. Egy hobbinál nem lehet számolni a ráfordított időt, ez olyan mintha a sporthorgásznak azt mondanánk, hogy a tescoban olcsóbb a hal, mint a felszerelés, horgászjegy, ráfordított idő stb. És akkor itt jön a vasalás képbe, ami nyák árán felül, nem kíván speciálisan csak erre használható gépeket, anyagokat, mert a lézernyomtató-reklámújságlap, sok helyen ingyenes. Minden toner alkalmas rá, mert ugyan az az elv (hőre megolvad) mint a nyomtatásnál, csak lehet, hogy más hőfokon, hosszabb-rövidebb ideig kell vasalni. De mindenkinek más a tonere, a nyomtatója, a vasalója, a kézereje, a műhelyének a hőmérséklete stb. Ez olyan mintha, egy jó focistától azt kérnénk mondja el hogyan lehet a ficakba rúgni a labdát. Valamit lehet róla mondani, de csak annak sikerül aki türelmesen gyakorolja, próbálgatja.
(#) eyess válasza pont hozzászólására (») Jan 31, 2016 /
 
Ott a Pont .
(#) niedziela válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 31, 2016 / 3
 
Idézet:
„jó minőségben és ésszerű áron”

Az első kívánság nagyjából mindenhol teljesül, a másodikkal vannak gondok
Mennyi az a jó cm2 ár ?

Minden technológiai vita, húzás, tolás áztatási lehet, nem lehet, helyi babonák nélkül

Anyagok 1db panelre vetítve
x méretű panel
50ml háztartási sósav
30ml hidrogén
x méretű papír (A4 * 5Ft)
Sütő 600W (10 perc üzem)

Szerszámok, kellékek
Sütő (15 éves és a fűtőszál kb 2000Ft volt akkor)
Szivacs kb 20db panelre elég, 100Ft/db
Szike + penge
Fúró 150Ft /db 4 átlagos méretű panelt kibír.

Ráfordított idő kb 1 óra

Nem adom össze, de közelében sincs a 40 - 60Ft / cm2 árhoz + futár + 5-10 nap határidő
A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2016
(#) Bakman válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 31, 2016 / 1
 
Ha van hozzá türelmed és "elszántságod", próbáld ki az előre lakkozott panelt. Hobbi, hangsúlyozom, hobbi szinten ezt a legkönnyebb kezelni és reprodukálni az eredményt. Semmilyen speciális módszert nem kíván, csak jó filmet. Azt pedig vagy legyártatod, vagy kinyomtatod. Mindig így készítem a paneljeim, két réteg filmet már nem világít át (teszteltem 30 perces levilágítási idővel).

Továbbra is a hobbi kategóriát szem előtt tartva, kell otthon is panelt gyártania annak, aki megteheti, pláne esetleges prototípust.

Egyszer-kétszer megesett, hogy fúrás közben vettem észre egy szarvashibát a tervezésben. Ha valamelyik összetevőre kell várni (fóliára vagy a komplett nyák-ra), pár napig teheted félre az egészet, ha pedig mindent te magad készítesz, egy-két óra alatt kijavíthatod és mehet tovább a "munka".
(#) nagym6 válasza Bakman hozzászólására (») Jan 31, 2016 / 2
 
Idézet:
„kell otthon is panelt gyártania annak, aki megteheti, pláne esetleges prototípust.”

Én nagyobb tételben gyártatok, de előtte a kisérleti fejlesztéseket -1-1db.- én készítem, fél óra alatt megvan, és első példányon látni igazán mit kell még módosítani, második-harmadik lesz a végleges, mindez 1 napon belül, olcsón. Ezeket a próba példányokat gyártatni és rá várni 1-2 hetet, gyakorlatilag lehetetlen megoldás.
(#) Kovidivi válasza nagym6 hozzászólására (») Jan 31, 2016 /
 
Nekem is pont ez jutott eszembe, ha én nyákot akarok készíteni, akkor ne kelljen már nyomdába rohangálnom, meg nyákot rendelnem, elmenni a nyákért. Mire oda vissza megjárom az utat a nyák gyártó céghez, máris eltelt minimum 1 óra, de inkább több. Ennyi idő alatt kész a nyák. Egy lézernyomtatóba került, vasaló volt, meg nyáklemez. Persze nem lesz gyári minőségű, de nem is kell. Legutóbb is összedobtam egy nyákot, elég nagy, 10x16cm-es, és mikor összeraktam, kiderült, hogy a kapcsolási rajz már magában elavult, hibás, teljes áttervezésre szorul. Nem tudom, mennyi lenne egy 10x16-os 2 rétegű nyák, de szerintem 7eFt alatt nem kapnám meg. Így pedig megoldottam nulla kiadással. És ha akarok, készítek 10db ilyen nyákot, akkor sem fog pénzbe kerülni. Beruháztam régen nyomtatóra, vettem pár nyáklapot, kész.
(#) eyess válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 31, 2016 /
 
Az általad elkészített nyákok szerinted hány % ban térnek el az eredeti nyák rajztól ?
Következő: »»   1155 / 1385
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem