Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   1340 / 1384
(#) eyess válasza Action2K hozzászólására (») Márc 29, 2021 1 / 1
 
Jelenleg ez a te cikk írásod , most ott tart , hogy hogyan nem tudsz nyákrajzot tervezni.Mert napok óta ezen a minta nyákon lovagol mindenki.Amihez kell egy régebbi számítógép aminek a párhuzamos portját használva lesz egy két demonstráció bemutatva.Ez lesz a nagy cikk sorozat ???
(#) Action2K válasza Ódenka hozzászólására (») Márc 29, 2021 / 1
 
Végső ráncfelvarrás. Vezetősávok/szigetelés/PAD távolságok közel egyformák. Vezetősávok hossza lerövidítve a 45 fokos elvezetéssel. Több helyen a szemnek szebb elven igazgatva. Furatjelölök egységes méretűek. Remélem, már megüti a mércét.
Köszi a sok segítséget!

minta-2.jpg
    
(#) Action2K válasza eyess hozzászólására (») Márc 29, 2021 /
 
Nem, nem ez lesz. A NYÁK tervezésben azért kértem segítséget (mint írtam is), hogy olyan tervek legyenek a cikkekben, amit nem csak a kínaiak tudnak legyártani, hanem Ti is. Ez nem a NYÁK tervezéséről, legyártásáról fog szólni. Megkapjátok pdf-ben, aztán mindenki úgy csinálja, ahogy Ő szereti. Hogy nem tudok tervezni?? Na bumm. Ezért kértem segítséget.
LPT meg valami? Látatlanban nem szokás ítélni. Vannak itt jóval "nudlibb" cikkek is, de azt se ítéljük el. Vannak, akiknek még az is "űrtechnika". Az önzetlen segítési, oktatási szándék értékesebb.
(#) Ódenka válasza Action2K hozzászólására (») Márc 29, 2021 /
 
Szép is lett, megérte kicsit tovább szöszmötölni vele.
(#) nagym6 válasza Action2K hozzászólására (») Márc 29, 2021 /
 
Valamit én is belekottyanjak, felső középső függőleges átkötés lehetne kissé messzebb az ic. lábaktól, mivel hely van. Ic. foglalatnak esetleg útban lehet, ha valaki vastagabb szigetelt átkötéssel csinálja.
(#) Hp41C válasza Action2K hozzászólására (») Márc 29, 2021 /
 
Jó lenne látni a beültetési rajzot is. (Esetleg a kapcsolási rajzot...) Azt vettem észre, mintha nem lenne az IC -k mellett tápszűrő kondenzátor.
(#) eyess válasza Action2K hozzászólására (») Márc 29, 2021 / 1
 
Értem valaki itt írta nem rég , hogy miért nem elég maga a kapcsolási rajz , és majd aki akarja olyanra csinálja a nyáktervét amilyenre akarja.Szerintem senki nem ítélt el semmiért .Viszont még most sem tudja senki , hogy miben kellene a segítség , csak egy nyák terv tokéletesítése folyik .Aminek a vége lehet , hogy olyan lesz,hogy egy kezdőnek semmilyen technikai segítség nélkül ugyancsak kivitelezhetetlen lesz.Sosem az a baj , ha valaki épp nem tud valamit ,és segítséget kér, hanem az ha kevés információt ad , és még az a kevés információ is hiányos.Igy nehéz bármiben is segíteni. Nyílván mindenki segít , és kérték is a kapcsolási rajzot , valahogy az nem publikus ugye ?Pedig nem véletlenül kérték mivel az alapján még könnyebb a segítség nyújtás .Ez olyan folyamat amibe , ha te segítséget kérsz , és pont te vagy az aki félinformációkat ad , akkor ne csodálkozz , ha te is olyanokat kapsz.
A hozzászólás módosítva: Márc 29, 2021
(#) Ódenka válasza eyess hozzászólására (») Márc 29, 2021 / 2
 
Ne haragudj, a Kolléga ebben a topikban, ebben kért segítséget. Nem hiszem, hogy itt mentegetőznie kellene az alkatrészek és a működés miatt. Mondhatni, nem tartozik ide. Én megértéssel viszonyulok...
NYÁK-lap készítés kérdések
Most mi a probléma?
(#) eyess válasza Ódenka hozzászólására (») Márc 29, 2021 /
 
Semmi egyéb.Itt kezdődött a téma .Bővebben: Link
Viszont ehhez képest nem az a lényeg már , hogy egy most kezdő nyákkészítő eltudjon készíteni egy nyákot , hanem az , hogy csináljunk már egy nyákot a mi segítségünkkel , amit vagy megtud majd csinálni a kezdő vagy nem .Inkább nem fog tudni .Mint írtam technikai segítség nélkül ez a nyák is, már megfogja haladni annak a kezdőnek a hajlandóságát , akinek még esetleg volt valamennyire kedve hozzá.
(#) nedudgi válasza eyess hozzászólására (») Márc 29, 2021 / 1
 
Szerintem nem sikerült elkapnod az indító kérdés lényegét. Mindössze arról van szó, hogy minimális felszereléssel, technológiai gyakorlat nélkül, biztos sikert hozó nyáktervet alakítson ki a kolléga. A lényeg az, hogy mindenki, aki egy kis technikai affinitással rendelkezik, de semmi gyakorlattal nem bír, el tudja készíteni az adott kapcsolást. Mi az a követelmény, amit elsőre lehet teljesíteni? A terv bevallottan ilyen felhasználásra készül.
(#) janigel hozzászólása Márc 29, 2021 / 1
 
Szerintem nincs nagy probléma.
Itt még nem a kapcsolás helyes működéséről, hanem a nyáktervezés hogyan -járól van szó, ami olyan kérdéseket tartalmaz ami alapján jól "eladható" tervet tud készíteni.
Azt kérte, hogy adjunk hasznos tippeket észrevételeket.
Ezért is adta azt a nevet hogy Minta, mert még nem tökéletes.
Kicsit ugyan sántít, hogy ebbe a témába tette mert itt nem a tervezés részleteit kellene tárgyalni, hanem a gyakorlati részét.
De ezt nézzük el neki.
Szerintem várjuk ki türelmesen az említett cikket.
Hisz most már mindannyian kíváncsiak vagyunk.
(#) nedudgi válasza Action2K hozzászólására (») Márc 29, 2021 / 1
 
Egyre jobb lesz. Baloldalt kicsit elnagyolt részleteket látok. Nekem bántja a szememet a 45 foktól eltérő vonalvezetés, illetve a derékszögű irányváltás. Hiányolom az IC orientációjának jelölését (1. láb: eltérő forrszem).
A hozzászólás módosítva: Márc 29, 2021
(#) eyess válasza nedudgi hozzászólására (») Márc 29, 2021 /
 
Dehogynem sikerült pont , hogy azt feszegetem már mióta , hogy egy ilyen nyákot , ha meglát egy semmilyen gyakorlattal nem rendelkező akárki , akkor bele sem fog kezdeni.
Sosem úgy szokott bármilyen olyan kezdeményezés indulni , hogy csapjunk bele a közepébe , és ha nem tud programozni , majd csinálunk egy nyákot amivel a programozáshoz korántsem hasonló demostrációs dolgokat lehessen csinálni.
Hanem általában pár darab alkatrész , egy led , egy tranzisztor , stb.Hogy egy kisebb áramkör amihez van mellékelve egy nyák terv , azt könnyen elkészítve még akár szabad kézzel is , de
sikerélményhez jusson az illető. De ami itt folyik attól nem lesz sikerélmény , mert bele sem fog kezdeni.
(#) janigel válasza eyess hozzászólására (») Márc 29, 2021 /
 
Én most nem értelek.
Az eredeti hozzászólásból ollózva :
Idézet:
„Írok egy cikksorozatot, melyet olyan amatőröknek szánok, akik nem tudnak még mikroprocesszorokat programozni. Ellenben a sima furatszerelt panelokat össze tudják rakni. A NYÁK-ot is le tudják gyártani hozzá.

Akkor most kiknek akar cikksorozatot írni ?
(#) nedudgi válasza eyess hozzászólására (») Márc 29, 2021 / 1
 
Feltételezem, hogy a cikk(sorozat) első mondata az lesz, hogy itt nyákterv, ha megcsináltad, akkor beszélhetünk a többiről. Ha a cikk türelmesen elmagyarázza, hogy egy ilyen terv gyakorlat nélkül is elkészíthető, nem ilyed meg senki.
(#) eyess válasza janigel hozzászólására (») Márc 29, 2021 /
 
Hát ez az jól látod te is .
(#) eyess válasza nedudgi hozzászólására (») Márc 29, 2021 /
 
Ez nem így van gyakorlat nélkül lehetetlen bármit is elkészíteni .Más az elmélet , és más a gyakorlati megvalósítás.
A hozzászólás módosítva: Márc 29, 2021
(#) Action2K válasza Hp41C hozzászólására (») Márc 29, 2021 /
 
Jól látod, még nincsenek bent. Ezeket a fontos vezetékek elrendezése után rakom be, oda ahol van hely neki. A dinamikus terhelés okozta változás bőven 100mV alatt van. A maximális órajel 4kHz körüli. Ezekből kiindulva csak egy-egy kondit teszek a táp csomópontokhoz, C=1nF/10mW-al kalkulálva, s az értéksor szerint fentről közelítve.
(#) nedudgi válasza eyess hozzászólására (») Márc 29, 2021 /
 
Ezen ne vesszünk össze. Itt a fórumon is akad ellenpélda.
Várjuk meg a cikket.
A hozzászólás módosítva: Márc 29, 2021
(#) eyess válasza nedudgi hozzászólására (») Márc 29, 2021 /
 
Nyílván nem azért írtam , hogy összevesszünk.Viszont nézve a nyákot , és ez egy kinagyított nyák ugyebár jpg formátumban.Na most , ha az eredeti méretet vesszük , ami véleményem szerint pdf ,akkor ki lesz az a gyakorlattal nem rendelkező egyén , aki technikai felszereltség nélkül a furatszerelt ic , mert ugye ez a lényeg , hogy azt összetudja rakni, hogy a beültetett ic lábsorai közt négy vezető sávot is elvisz.Na akkor jöhet az újra tervezés , vagy mire is kell ez valójában ?????
(#) Action2K hozzászólása Márc 29, 2021 / 1
 


Hajba ne kapjatok itt már!

Azért itt tettem fel a kérdésemet, mert arra kértem segítséget:
Idézet:
„a Ti (segítségkérőknek nyújtott) tapasztalatotok alapján”

, mondjátok meg, hogy maximum milyen bonyolultságú lehet az a nyákterv, amit az otthoni technikai lehetőségekkel
Idézet:
„tuti "bárki" legyárt”

Ezekre a szempontokra, technikai korlátokra, amiket figyelembe kell vennem, nagyon jó, hasznos tanácsokat kaptam.
Igaz, ez NYÁK tervezés is, de nem zöldfülűként azzal jöttem, hogy mondjátok már meg mi az a PAD, vagy VIA, meg teliföld??? Az mi a túró, meg hasonlók.
Pusztán csak, nem a cikk megjelenése után akartam olyan visszhangot, meg kéréseket, hogy: Miért kétoldalas, túl sűrűek a vezető szálak, miért van benne furatgalvános VIA... Lécci csinálj nekem egy sima egyoldalas vasalható NYÁK tervet is.

Ezt a feldobott magaslabdát Bakman teljesen elkapta, s még jópáran, akiknek ismét köszönöm az önzetlen segítségét!
A továbbiakban kérlek, ne vitázzatok ezen.

Hivatalomból kifolyólag, nem kéne ennyit offolnom, de ezt megkellett írnom, mielőtt a kék hozzászóláshoz kellene folyamodnom.
(#) Action2K válasza eyess hozzászólására (») Márc 30, 2021 /
 
Utolsó kérdés, aztán visszavonulok a tervezőasztal mögé:
A "minta-2" nevű képen lévő NYÁK-terv, vasalásos/laminátoros technikával probléma mentesen elkészíthető az olyan "kezdők" számára, akik ezt a technikát már elsajátították és sikeresen utánépitenek ilyeneket?
Mert ha igen, na akkor nekik már való ez a cikksorozat. (persze, ha a tartalma lázba hozza őket)
Aki meg nem tud még? Lehet, hogy majd ez inspirálja őt, hogy megtanulja, mert mindenképpen megakarja építeni ezeket...
(#) eyess válasza Action2K hozzászólására (») Márc 30, 2021 / 1
 
Akik rendelkeznek az adott technikai háttérrel , azok biztosan .Persze ki ki milyen minőségben ez egyén függő , és technika függő .Viszont aki nem rendelkezik , csak a puszta kezével , annak ez elérhetetlen saját ön erejéből .Ha csak valaki meg nem csinálja neki.Hiába fogja inspirálni , akkor sem fogja tudni elkészíteni a hozzá való nyákot.És ilyenkor fog az jönni , hogyha vágyakozik az adott dologra kénytelen lesz tákolni valahogy , de az az itteni nyákhoz korántsem fog hasonlítani szerintem.Valahogy megoldja majd , de ugye a kedv el fog menni hisz nem lesz olyan szép , nem lesz olyan profi , mint a példában lenne.Most erre nem akarok neked tippet adni , de ez is megoldható lenne azok számára akik teljesen ismeretlenek ezen a téren viszont szeretnének ilyet , vagy olyat.
(#) Lamprologus válasza Action2K hozzászólására (») Márc 30, 2021 /
 
Kedves Action2K!

Felmerült bennem a kérdés: Te hány nyákot terveztél, gyártottál le idáig, milyen bonyolultságút, és milyen technikával?
(#) Ódenka válasza Action2K hozzászólására (») Márc 30, 2021 /
 
Idézet:
„A "minta-2" nevű képen lévő NYÁK-terv, vasalásos/laminátoros technikával probléma mentesen elkészíthető az olyan "kezdők" számára, akik ezt a technikát már elsajátították és sikeresen utánépitenek ilyeneket?”

Simán megcsinálható vasalással, ennél bonyolultabb is. Az, hogy gyakorlás, pár darab kísérlet kellhet hozzá, lehet. Mint sok minden egyéb ügyben is. Kiegészítésképp, amit azóta megírtak, a nyákon nem ártana az 1-es láb jelölése. Legyegyszerűbben az a pad négyszögletes, a többi meg kör alakú. Sokféle és sok nyákot tervezgettem, mint naiv tervező a jelen munka számomra teljesen elfogadható, rendben van.
(#) Action2K válasza Lamprologus hozzászólására (») Márc 30, 2021 / 1
 
Ezt 12 éve mutattam Nektek (kb. 35 éve készítettem, gyerekként): Link1 Link2
Aztán az akkori Hobbielektonika újságban írtak a lakkfilces-vaskloridos technikáról.
Akkor már ilyen lett: Link
Pár év múlva már kétoldalast rajzoltam (31 éve): Link
Végezetül (csatolt képek), saját tervezés, nem utángyártás:
Abból az időből származik, amikor még nemigen voltak ilyenek a Commodore-hoz, bár azóta sem láttam ilyet, lehet, hogy nem is létezik. Na jó, kellett hogy legyen valamilyen, hacsak nem PC-ről konvertálták át Commodore-ra az anyagokat.
Ja... Még nem is mondtam, hogy mi ez?
Nos kérem, ez egy audio interface, magyar nevén: hangdigitalizáló!
És mit tud? Vetődhet fel Bennetek jogosan. Hát bedigitalizálja a zenét és beszédet. Ohhh bocs, a paramétereire vagytok kíváncsiak?
1 csatorna (mono), 4 bit, <100kHz.
Működési elve: 16 lépcsős - komplementer erősítős - szintmérés, logikai elvű bináris kódolás.

Sokáig űztem ezt a technikát, aztán jött egy hosszú szünet. Ma már PC- terveszek, szimulálok, exportálok, a kis kínai megy legyártja. Kimaradt az életemből a vasalós módszer. Ezért bátorkodtam kérdezni, hogy milyen részletezettségű legyen a nyák, hogy könnyen utánépíthessék.
Fellengzősen mondhatnám: Én mérnök vagyok, tervezek, programozok, a piszkos munkát végezze el más.
De én nem ilyen vagyok. Kell mentegetőznöm?
A hozzászólás módosítva: Márc 30, 2021
(#) Lamprologus válasza Action2K hozzászólására (») Márc 30, 2021 /
 
Úgy tűnik beigazolódott amire gondoltam!
Idézet:
„Írok egy cikksorozatot, melyet olyan amatőröknek szánok, akik nem tudnak még mikroprocesszorokat programozni. Ellenben a sima furatszerelt panelokat össze tudják rakni. A NYÁK-ot is le tudják gyártani hozzá. De! Mennyire egyszerű számukra a kétoldalas, aránylag részletgazdag nyák legyártása? Van benne átvezetés is, amit persze nem galvánnal oldanának meg. Vagy, tervezzem meg mindenképpen egyoldalasra, 1/10 inches vonalvezetésűre, amit tuti "bárki" legyárt,”

Ezt a kérdést magadnak is tedd fel! Te le tudod gyártani ezt a panelt?
A hozzászólás módosítva: Márc 30, 2021
(#) Action2K válasza Lamprologus hozzászólására (») Márc 30, 2021 /
 
Nem, de a kis kínai ennél bonyolultabbat is legyárt nekem, gyönyörűen rászitázva, maszkolva... tudják sokan milyen az. De ha olyan tervet teszek fel, még kevesebb lesz aki megcsinálja.

De látom, nektek, akik kötözködtök és a tudásom firtatjátok, nem az a célotok, hogy a cikkhez segítsetek.

Kérem az ilyen jellegű piszkálódást azonnal abbahagyni. Ezt tessék moderátori figyelmeztetésemnek venni!!!
A hozzászólás módosítva: Márc 30, 2021
(#) Lamprologus válasza Action2K hozzászólására (») Márc 30, 2021 /
 
Bocsánat, ha piszkálódásnak tűnt amit írtam!

Engem tényleg csak a jószándék vezetett!

A feltett példáidból én azt a következtetést vontam le, hogy nincs túl nagy gyakorlatod a nyák tervezésben, gyártásban.

Ebből számomra logikusan következik, ha Te el tudod készíteni a nyákot, akkor a többi, hozzád hasonló nyákgyártásban kevés gyakorlattal rendelkező embernek is sikerülhet.

Tehát tulajdonképpen a feltett kérdésedre Te magad is meg tudod adni a választ.
(#) Pethical válasza Action2K hozzászólására (») Márc 30, 2021 /
 
Idézet:
„Ezt tessék moderátori figyelmeztetésemnek venni!!!”


Moderátori hozzászólásban kérlek figyelj jobban a magyar helyesírás szabályaira!

Mindemellett úgy gondolom, hogy valóban nem szerencsés piszkálódni, de én látom a hozzászólásokban a segítő szándékot is. Ne vedd magadra, írd meg a cikket és mindenki hasznára fog válni, akinek nem annak meg nem kell elolvasni, megcsinálni.
Következő: »»   1340 / 1384
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem