Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Nyomtatás NYÁK-ra lézer nyomtatóval
 
Témaindító: Hanks, idő: Máj 15, 2015
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 2
(#) Hanks hozzászólása Máj 15, 2015 /
 
Sziasztok! Nagyon érdekes témát találtam az interneten NYÁK készítéssel kapcsolatban. Valószínűleg sokunk fejében megfordult már az ötlet: jó lenne egyből direktbe nyomtatni a réz fóliára a maratás álló festéket, és már egyből is mehet a marató fürdőbe. Minimális munka - maximális siker... Érdemes megnézni, hogy az eddigi kudarcokkal ellentétben úgy tűnik, hogy sikeresen alkalmazzák ezt a technikát. Egész egyszerűen egy laser nyomtató "minimális" átalakításával 4-5 mil szélességű vezetősávokat gond nélkül nyomtatnak, az égetőmű (fixáló) kihagyásával. Mivel a toner por simán letörölhető ebben az állapotban a rézfóliáról, trükkösen vegyi úton, aceton gőz segítségével oldják meg a por fixálását. Ezek után már maratás álló bevonatot kapunk anélkül, hogy melegíteni kellene a NYÁK-ot. Az egész folyamat az elejétől a végéig pár lépésből áll a hosszadalmas egyéb nyomtatott áramköri lapok gyártástechnológiájához képest, és kb. 15 perc múlva a kész NYÁK-ot már a kezünkben is tarthatjuk, szinte garantált minőségben.
(#) dsebi99 hozzászólása Máj 15, 2015 / 1
 
Gondolom Mark Lerman Lexmark E260-as átalakítását találtad meg. Én vettem egy ilyet és dolgozok az átalakításon. Elvileg végeztem vele, de még nem teljesen működőképes.
(#) Hanks válasza Hanks hozzászólására (») Máj 15, 2015 /
 
Íme itt a komplett angol leírása az átalakításnak: Laser nyomtató átalakítás direkt NYÁK nyomtatáshoz

Ezen videón pedig a nyomtatás menetét lehet végignézni: Direkt nyomtatás NYÁK-ra laser nyomtatóval
(#) Hanks válasza dsebi99 hozzászólására (») Máj 15, 2015 /
 
Igen pontosan. Kíváncsi vagyok, hogy fog sikerülni. Páran sikeresen megoldották más típusú nyomtatón is az átalakítást.
(#) dsebi99 hozzászólása Máj 15, 2015 /
 
Én a legújabb verzióját építettem. A különbség a vezérlésben van, éppen ez az ami nálam még nem működik.
A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2015
(#) dsebi99 hozzászólása Máj 15, 2015 /
 
Itt például megrendelhető: bolt
(#) Hanks válasza dsebi99 hozzászólására (») Máj 15, 2015 /
 
Ezt néztem én is, sajnos használtan nem találtam belőle. Bár én inkább más márkát, vagy típust fogok megpróbálni átalakítani.
(#) dsebi99 hozzászólása Máj 15, 2015 /
 
Ha mégis érdekelne, itt tudsz venni használtan Németországból, a szállítási költségekkel együtt is egy pár ezer Forinttal olcsóbban jösz ki mint egy újjal itthon.
(#) Hanks hozzászólása Máj 15, 2015 /
 
(#) Hanks válasza dsebi99 hozzászólására (») Máj 15, 2015 /
 
Ha nincs kizáró ok, ami miatt nem lesznek jók a meglévő nyomtatók, akkor nem szeretnék erre költeni, hiszen elég sok átalakítható áldozatom van. Van ötleted esetleg a buktatókra, más nyomtató esetében?
(#) dsebi99 hozzászólása Máj 15, 2015 /
 
Gondolom láttad az oldalon, de ha nem, itt idézem:

"After trying several brands and models of laser printer, the printer I have settled on is the Lexmark E260. I use it because:

1 – It has an excellent Local Printer Utility that allows almost every printing parameter to be adjusted.

2 – It is readily and reasonably available on Ebay or Craig’s List. I paid $45 for each of the last two I bought on Ebay, including shipping.

3 – The drum is separate from the toner cartridge and is relatively inexpensive (<$30), so it can be replaced if it does become damaged.

4 – The printer has a manual feed slot in front so the paper path can be “flattened” with reasonable effort to pass PCBs.

5 – The charge on the drum seems to provide for essentially perfect transfer of toner to grounded metal sheets."
(#) Hanks válasza dsebi99 hozzászólására (») Máj 16, 2015 /
 
Ezek alapján nem látom, hogy miért ne lehetne másik típusú nyomtatót átalakítani. Egyik sem kizáró ok. Szerintem az mind megfelelhet, amelyiken van hátsó kiadó nyílás és előlről viszi be a papírt. Az, hogy a szelén henger külön cserélhető, az megint csak nem számít sokat. Szoftveresen minden nyomtatót be lehet állítani, finom hangolni. Vagy rosszul gondolom? Mi a meglátásod?
A hozzászólás módosítva: Máj 16, 2015
(#) dsebi99 hozzászólása Máj 16, 2015 /
 
Én csak bemásoltam a cikk szerzőjének véleményét. Szerintem egy kicsit többet kell majd kísérletezned, de jó meglátás, hogy ezek nem kizáró okok. Ha esetleg gyorsan vagy kevesebb munkával szeretnéd megvalósítani akkor vegyél E260-at.
(#) Hanks válasza dsebi99 hozzászólására (») Máj 16, 2015 /
 
Erre gondoltam én is, hogy ha ezt a fajta nyomtatót alakítanám át, akkor az csak a könnyebb utat jelentené, hiszen csak egy leírást kell követni. Az alapelv viszont más nyomtatóval is működik. Mivel akadtál el pontosan? Szeretném, ha mások akik esetleg kedvet kapnak az átalakításra, könnyebben megoldják a lehetséges problémákat.
(#) elektronika95 hozzászólása Máj 24, 2015 /
 
Sziasztok!

Lenne egy olyan kérdésem hogy milyen lézernyomtatót érdemes venni nyákterv nyomtatásához?
Ha valakinek van esetleg tapasztalata ezen téren akkor várom a válaszokat...
Előre is köszönöm!
(#) niedziela válasza Hanks hozzászólására (») Máj 24, 2015 /
 
Idézet:
„Az, hogy a szelén henger külön cserélhető, az megint csak nem számít sokat”

Gondolom azért írja ezt pozitivumnak, mert jó eséllyel sérül meg a henger ha kicsit vastagabb a nyák lemez, vagy az anyagából kiindulva(réz és papír közti anyag különbség) miatt.
Ha a 15-20eFt -os toner 2 panel alatt tönkremegy, elég drága panelek lesznek
De az ötlet jó amúgy tetszik, csak jó lenne egy referencia valakitől, hogy ma nyomtatta a 200. paneljét toner csere nélkül.
(#) Hanks válasza niedziela hozzászólására (») Máj 24, 2015 /
 
Valóban ez egy eléggé sarkalatos pontja az egésznek, de szerintem a panel szélének a lecsiszolása megvédené a henger felületét, ami egyébként eléggé kemény. Természetesen nem kell különböző vastagságú lemezeket használni, de egyébként nem írja, hogy sérülékeny lenne, persze a puding próbája az evés! dsebi99 majd ha elkészült vele, akkor remélem biztató híreket mond.
(#) niedziela válasza Hanks hozzászólására (») Máj 25, 2015 /
 
Nem mindegy, hogy egy puha és egy kemény tárgy gördül egymáson, vagy két kemény.
Szélei a legveszélyesebbek a hengerre, vagy legyen kicsit homorú/domború, már csak 1,2 ponton nyomja a hengert többszörös erővel mint azt kellene.
Papírnál ez nem fordulhat elő, igy nem is terveztek ennek lehetőségével a gyártók
De majd kiderül.
(#) zenetom válasza elektronika95 hozzászólására (») Máj 25, 2015 /
 
Szerintem ebbe a témába akartál írni: Bővebben: Link Ez a topic a direkt panelra való nyomtatásról szól.
A hozzászólás módosítva: Máj 25, 2015
(#) ludus hozzászólása Jún 1, 2015 /
 
Ha valakinek összejön egy ilyen átalakítás, ne fojtsa magába írjon egy cikket ide belőle mert biztosan nagy keletje lenne a dolognak...
(#) t0bi válasza Hanks hozzászólására (») Jún 3, 2015 /
 
Sziasztok!
Vettem potom pénzért egy használt, nem működő Lexmark E330-as printert. Sikerült megjavítani, de sajnos a toner elég üres, még nem lehetett vele nyomtatnom, csak tesztoldalakat. Kibeleztem, kipucoltam és Mark Lerman cikke alapján átnéztem. Úgy tűnik, ez még talán jobb, mint az E260-as, mert a papírmenet teljesen sík, nem kell farigcsálni, még a kézi bemenet egység is síkban van és bírja a 2-3 mm-es vastag paneleket. A kézi és a bemeneti érzékelők pont jó helyen vannak.
Ami szerintem fontos:
1. ki kell venni az égetőt (a termosztátot szimulálni kell), mert nem égetéssel fixálják a festéket, hanem aceton-gőzzel
2. a statikus elektromosságot el kell vezetni (a nyákot földelni kell), ez kicsit máshogy lesz, mint a cikkben
3. a kimeneti érzékelőt Mark egy pices áramkörrel szimulálja, de lehet, hogy ezt is meg lehet oldani ennél a printernél
Ha valakinek van tapasztalata, vagy ilyen printere, szívesen venném a tanácsokat. Ha akarjátok, teszek fel képeket is a kibelezett printerről.
(#) lala0606 hozzászólása Máj 3, 2016 /
 
Helo, látom nem sok fejlemény van ebben a témában, pedig én is szeretnék egy ilyet épiteni, vagy inkább átalakitani. Pár ezer Ft-ért már kapható lézer nyomtato a vaterán is.
Másik, régota van lézer nyomtatom (Lj 3015), de soha sem voltam elégedett a nyákjaimmal (vasalásos), én ugy gondolom hogy ez a tipus nagyon takarékos a tonerrel, ezért szenvedek ennyit vele. Lehet egy ösibb kellene ami nem takarékos a tonerrel.
A hozzászólás módosítva: Máj 3, 2016
(#) dsebi99 hozzászólása Máj 29, 2016 / 1
 
Sziasztok!

Sok-sok munka és bajlódás után végre elkészült az átalakított Lexmark E260-asom. Csatolom a képeket róla és egy elkészült nyákról. Az egyik fotón látható a szenzorokat helyettesítő mikrokontroller. A fotón talán annyira nem néz ki kiemelkedőnek a kész nyák minősége, de valójában szuper a nyomtatás - úgy, hogy a beállításokban nem is volt maxon a minőség. Hihetetlenül örülök neki. Megérte a munka.
(#) lala0606 válasza dsebi99 hozzászólására (») Máj 30, 2016 /
 
Szia, gratula a "nyáknyomtatohoz" .
A jobb felsö sarokban a téglatest alaku egybe rész alja miért olyan cikkcakkos, alámart egy kicsit?
Amugy szuper a szerkezet, talán még apro finomitások esetleg kellenek.
Az OPC vagyis a fényhenger hogy viseli a megprobáltatásokat?
Üdv.
(#) t0bi válasza dsebi99 hozzászólására (») Máj 30, 2016 /
 
Gratulálok, nagyon szép nyomatot csináltál!!!
Remélem, ki tudod próbálni majd több rajzzal, finomabb vonalakkal és majd tudnál egy cikket is írni.
Sajnos több, mint fél éve feladtam az E330.as printerrel, de még nem dobtam ki Nekem magán a fémlapon szép nyomtatást csinált, de ha rátettem egy nyákot, akár a legvékonyabbat (0,2 mm) már csak a vonalak széleit nyomtatta, a belsejét nem, pedig a földelése hibátlan volt, a PCB-ket pedig mindig leragasztottam Kaptonnal. Az a kis döccenés, ahogy a panel elhagyta a szelénhengert, elég volt, hogy lerázza a festékport a lemezről és bármivel próbálkoztam, nem lett jó.
Tudnál írni a tapasztalataidról, főleg a rosszakról, hogy hogyan tudtad elhárítani a hibákat? Ha érdemes, előveszem megint a printert
(#) dsebi99 hozzászólása Máj 30, 2016 /
 
Köszi
A téglatest a jobb felső sarokban azért van ott, mert nyomtatáshoz leragastzottam a nyáklapot vékony szigszalaggal és aceton helyett egy 1800 W-os hősugárzóval fixálok. Így mikor lehúztam utána a szigszalagot, a 400 C fok miatt ott maradt maga a ragasztó és nem kapartam le maratás előtt.
Mivel tegnap sikerült a dolog, még nem volt sok időm kísérletezni, de ezt természetesen majd pótolom. A fényhenger eddig sértetlen ill. a sérülések korábban keletkeztek, dehát egy-két nyomtatás után nem is vártunk mást. Meglátjuk, meddig bírja majd.
A próbanyomtatást (ami ez előző hozzászólásomban le van fényképezve) a lemez földelése nélkül csináltam, igazából még egy nyomtatásnál sem földeltem a nyákot (de majd megteszem). A tonerporral sem volt bajom, a döccenésnél nem rázódott le semmi.
Rengeteget dolgoztam a nyomtatóval, ha van rá igény talán még cikket is írok majd. Összességében azt tudom mondani, hogy onnantól kezdve, hogy az átalakított nyomtató működik, nekem nem igazán volt problémám.
(#) dsebi99 hozzászólása Máj 30, 2016 /
 
T0bi: A toner por lerázázódásán gondolkodtam és eszembe jutott egy (talán) fontos részlet: a nyáklemezt úgy tisztítom nyomtatás előtt, hogy közönséges sósavba teszem néhány percre. Nem csiszolok meg semmi ilyesmi. Próbáld ki, hátha úgy nem rázódik le a por.
(#) t0bi válasza dsebi99 hozzászólására (») Máj 31, 2016 /
 
Az az érdekes, hogy a 0,1 mm-es alumínium alaplemezre szépen nyomtat. Papírra is szépen nyomtat, de nyomtatás után persze a port le lehet fújni a papírról. Neked is döccen egy nagyot, amikor nyák elhagyja a hengert?
Az E330 nem működő, használt volt, de megcsináltam, a papír bemenő érzékelő volt rossz. A tonert feltöltettem, tehát nem eredeti.
Próbáltam csiszolni, nem csiszolni, alkohollal, acetonnal, szappannal (sósavval nem ) lemosni, de nem lett jó, ezért dobtam be a szekrény aljába
(#) lala0606 válasza dsebi99 hozzászólására (») Máj 31, 2016 /
 
Köszi, hogy megosztod a tapasztalataid, örülök jók!!! Lehet hogy én is belevágok egy ilyen projekbe, nekem egy Lj1300 van kiszemelve, lehet több bajom lesz vele, de ha idöm is lesz akkor nekikezdek, persze ha az alany is meg lesz.
Üdv.
(#) dsebi99 hozzászólása Máj 31, 2016 /
 
Nekem eredeti tonerem van, de tervezem kipróbálni az utántöltöttet/gyártottat is. Talán ez is ronthat a nyomtatás minőségén.
Egy kicsit döccen a lemezem, de nem probléma, ha kivettem rázogathatom meg minden, a toner csak érintésre jön le.
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem