Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Orion SE 260 erősítő
Lapozás: OK   7 / 21
(#) Elektronboy válasza dollerakos hozzászólására (») Márc 30, 2012 /
 
Szia pontos leírás:Bekapcs-led világít magyarul védelem bekapcsol azonnal és meg sem moccannak a relék ma megreszeltem picit a relé pogácsáit jó retkesek voltak kicseréltem egy érdekesen kinéző kondit mivel kicsit pupos volt de ez nem segített egyébként jelet kap az erőlködő mert a vuméter mutataja h ok minden csak nem kapcsolja be a végfokokat mérni nem tudok mert jelenleg meghalálozott a mérőm . nem melegszik semmi nincs égett szaga a belseje nagyon tiszta a cuccnak sehol por meg stb. fogalmam sincs mit csináljak én eddig csak TDA-a erölködőket csináltam ..ja és mégvalami az összes biztosíték ép.

Előre is köszi a segítséget.
(#) dollerakos válasza Elektronboy hozzászólására (») Márc 30, 2012 /
 
Fülessel működik rendesen? - Mert arra nem hat a védelem. Ha van rajzod és lesz működő mérőd, akkor meg kellene mérni, hogy a védelem panelen lévő T3601 bázisára megjön-e a kb. 4,6 V, mert ez nyitja a reléket. Ha nem jön, akkor előtte kell keresgélni, pl. nem zárlatos-e a C3602 kondi vagy a végfok paneleken mi a helyzet a T1412-vel és a T2402-vel, illetve az előttük lévő potival - ha a bázisokon a fesz több mint +/- pár száz millivolt, akkor az is baj..

Aztán lehet, hogy egész más gond van, igazából látni kellene, mert í]y elég nehéz pontosan megmondani, mi lehet a gond...
(#) prasek hozzászólása Jún 6, 2012 /
 
Szervusztok,
Most ismerkedem egy hozzám került, eredeti állapotúnak tűnő SE260 erősítő belső világával.
Anamnézis:
Első bekapcsolásra, fülessel az erősítő normálisan működött (a hangerő szabályozó potméter körbe forgott, de átmenetileg kicseréltem azt egy 50k-ra).
A fórum alapján utólag tudom, hogy meggondolatlanul, de ekkor rákötöttem a hangfalakat, mert azt hittem, OK a készülék. Fontos, hogy bekapcsolás után kapcsoltam át a hangfal kimenet választó billenőkapcsolóját. Egy reccsenés és kész, a jobb kivezérlés jelző kivágódott, a bal lengett. Hangfal nélkül, fülesből bal csatornán recsegés (lemezjátszó bementről). A hangfal úgy tűnik, megúszta.
Kikapcsolva és újra bekapcsolva (hangafalak nélkül)levágta a szoba biztosítékot, de nem emlékszem, kapcsolgattam-e eközben a hangfal kimenet váltót. A -37V tápfesz (legalsó) biztosíték is kiment.
A hiba behatárolásakor kiderült, hogy a jobb végfok BD139, BD140, BD250 tranzisztorai zárlatosak lettek 8gondolom előtte nem voltak, mert a füles jól szólt), ezeket kicserélve, 2.5A biztosítékot betéve fülessel mindkét csatorna újra szól.
A hangfal relék, mindkét csatornában normálisan behúznak. Hangfalat, persze most nem merek rákötni, de hangfalak nélkül, ha bekapcsolt állapotban kapcsolom át a hangfal kimenet váltót, akkor megint leverte a szoba biztosítékot (az 500mA biztosíték nem ment ki). Arra jutottam, hogy valami probléma (zárlat) a túlterhelés védelemben lehet, ami egy pillanatra (a LED felvillanása alapján) műkődésbe lép, ha bekacsolt állapotban kapcsolom át a hangfal kimenet választó billenőkapcsolót. Azt viszont nem értem, miért nem jelentkezik ez a probléma a készülék bekapcsoláskor, hisz akkor is aktív a védelem, legalábbis a LED világít.
Előre is köszönöm a segítségeteket.
(#) dollerakos válasza prasek hozzászólására (») Jún 10, 2012 /
 
Üdv!

Elsőként mérj hangfalak nélkül feszt a kimeneten, mindkét csatornában: állítsd a HANGSZÓRÓ 1 kimenetre a választókapcsolót és úgy mérj, hogy nincs semmi bemenőjel és a hangerő is 0 állásban van. Ekkor pár száz mV-nál nagyobb feszt nem mérhetsz. Ha több van, akkor nagy a gond, majd mérj tovább (megbezéljük :--))
(#) prasek válasza dollerakos hozzászólására (») Jún 11, 2012 /
 
köszönöm, mértem:
jobb csatorna, amit javítottam: -61mv egyen, bal 109mv egyenfesz, gondolom ezt kellett mérnem.
Azért mértem váltófeszt is: ez nulla
ami érdekes, ha lekapcsolom a kimentről a hangfalakat, azaz átállítom a kimenetet, 1.5V, 1.6V váltófesz mérhető a kimeneteken.
Bekapcsolásnál esetenként levágja a szoba biztosítékot.
(#) dollerakos válasza prasek hozzászólására (») Jún 11, 2012 /
 
Ezek abszolút jó értékek. Az, hogy levágja a szobai biztit, az is, ugyanis a trafó hidegindításánál nagy áramlökés keletkezik, ez csak legalább C10-es automatával oldható meg. AZ viszont nagyon nem tetszik, hogy hangszóróval kivágja a saját 37 V-os biztijét. Nem véletlenül a nullszériás erősítő ez? - Az be tud gerjedni könnyedén. (Igazából látni kellene a szerkezetet, ha gondolod, hozd el, a mail-címem publikus..)

Üdv.
(#) prasek válasza dollerakos hozzászólására (») Jún 11, 2012 /
 
Nem a saját biztijét vágja le, hanem a szobájét. Nem hangszóróval, hanem anélkül, az indítás, vagy néha a hangszóró kimenet váltás pillanatában, hangszóró nélkül. gyártási száma szerint 82-es évjárat, nem nullszéria.
(#) dollerakos válasza prasek hozzászólására (») Jún 11, 2012 /
 
Értem. Ha hangszóró van rajta és úgy váltod a hangszóró-kiemenetet, mit csinál? Nem hallatszik valami csúnyaság a hangszóróban ilyenkor?
(#) prasek válasza dollerakos hozzászólására (») Jún 20, 2012 /
 
A tranzisztorok cseréje után, miután fülessel már jól működött most először ismét kipróbáltam, de már két, a pusztulástól nem féltett próba hangszóróval az I.-e kimenetre kötve. Bekapcsolva teljesen jól működött. A hangszóró kimenetet nem mertem bekapcsolás után váltogatni, egyelőre megörültem e pozitív fejleménynek. Mint írtam, előzőleg már próbáltam kapcsolgatni a hangfal váltót bekacsolt állapotban és azt tapassztaltam, hogy hangszóró nélkül is levágja (néha) a szoba biztosítékot.
A próbaüzem során, bekapcsolva a hangszínszabályozó fokozatot, váratlanul azt tapasztaltam, hogy furcsán dadogósan szól, periodikusan elhalkul, szól, elhalkul, szól, de valami recsegés is van. Ez egy az eddigiektől független galiba is lehet, ami most bújt elő. Nem is mertem sokáig így tartani, nehogy megint elszálljon valami.
Számomra továbbra is megmagyarázhatatlan:
1. A legelső hangfalas bekapcsoláskor, amikor bekapcsolt állapotban kapcsoltam át a hangfal kimenetet, mitől szállhatott el 3 tranzisztor, amikor hangfalak nélkül tesztelve, fülessel jól működött.
2. Ha a védelem jól működik a bekapcsolás pillanatában, miért van rendellenesség (zárlat) az átváltás pillanatában?
3. A hangszín fokozat rendellenessége összefügghet ezzel, avagy az külön hiba lehet?
Itt tartok most.
(#) dollerakos válasza prasek hozzászólására (») Jún 21, 2012 /
 
Akkor valahogyan begerjeszti a hangszín-fokozat a végfokot... Ilyet már én is tapasztaltam, pont ilyet! Szedd le az árnyékoló-lemezt és a hangszín-panelen a vezetékeket próbáld máshogyan elhelyezni. Ha megjavul, OK, ha nem, akkor tovább kell keresgélni, pl. lehet, valamelyik poti nem jó, esetleg a mély vagy egyszerűen valami rossz forrasztás, ami elég gyakori az Orion hifitorony esetében... A hangszóró-kapcsolót nyugodtan váltogasd, legfeljebb, ha valami gond lenne, azonnal kapcsold a KI állásra....

Konkrétan a számozott kérdésekre adott válaszok.

ad 1. Fogalmam sincs... :--)) Hacsak, nem az van, hogy abban az oldalban a védelem hatástalan, ennek sok oka lehet.

ad 2. Ez normális, minden Orion SE 260-nál tapasztalható, hogy az átváltáskor befog a zárlatvédelem egy időre, ez csak azt jelzi, hogy a zárlatvédelem elég gyors, mert a kapcsolási tranziens esetén is véd. (De lehet, hogy pl. az egyik oldalban nem véd, ahogy az 1. kérdésre adott válaszból is jöhet a probléma.)

ad 3. Igen, összefügghet..
(#) zsolt130 hozzászólása Jún 22, 2012 /
 
ÜDv valaki tudna nekem segíteni egy kép kellene a hangerőszabályzó potméterének bekötéséről nekem valaki le kötözgette róla..
(#) thenote54 válasza Dzót hozzászólására (») Júl 13, 2012 /
 
sziasztok nincsn valakinek orion se 260 as balance szabályzó plusz két darab szabályzógomb eladó???
(#) Roller13 hozzászólása Aug 17, 2012 /
 
Sziasztok!

Sajnos problémám van az ORION SE260-as erősítőmmel, és segítséget szeretnék kérni, kérlek titeket ha tudtok segítsetek nekem.

Szóval a probléma:: az erősítő üres jel forrásban is hangfalak nélkül azt a hibá produkálja, hogy amikor tekerem a hangerőt, és mondjuk rajta van a hangszínszabályzás, és állítok a mély szabályzón, kiakad a watt/ohm mérő 85wattnál és ugrál 85ön, ha hangfal van rajta és közbe szól valami zene vagy akármi akkor ez úgy néz ki, hogy a hangszoro, az elkezd pattogni amikor kiakad, aztán a védelem bekapcsol és letiltja amig nem allitok a hangerő szabályzón vagy nem kapcsolom ki rajta a hangszínt, meg szokott a hangszoro gerjedni is hangerő szabályzásnál, és nem jövünk rá, hogy mi a probléma, a végfok panelen kicseréltem az el-kokat, mert a nyugalmi feszültség is nagyon alacsony volt, azthittük hogy ettől megoldódik, de talán még többször gerjed be, szerintem valami folytán az erősítő túl vezérli önmagát és aza vicces hogy ez alacsony hangerőnél is előszokott forulni ha a hangerő tekerő mondjuk csak 1/3ánál van, de főleg akkor amikor a hangszín rajta van és szabályzás közben begerjed és kiakadnak a mérők, és letiltja a hangfalakat

Kérlek titeket ha tudtok segítsetek, hogy mit kéne benne kicserélni, vagy valami ötlet, hogy mitől lehet, egyépként két Orion HS100al hajtom, amiben egy 120wattos sony hangszoró található, de más hangfallal is kiprobáltuk és ugyanez a probléma, de ha leválasztom a hangfalakat, akkor is egy üres jelforrásnál is gerjed és kiakadnak a mérők


A SEGÍTSÉGET ELŐRE IS KÖSZÖNÖM! * Üdv. M.Bálint

* A csupa nagybetű kiabálás ..
(#) Elektronboy hozzászólása Szept 22, 2012 /
 
Sziasztok!

Segítségre lenne szükségem van egy se260-as erölködőm az egyik pillanatról a másikra halt meg
egyszerűen nem hajlandó megmukkanni egyik csatornán sem olyan 3/4 - ig tekerem a hangerőpotit akkor recseg egyetkettőt , nagyon halk hangon hallható a jel amit kap de több nem
nem tudom mi történhetett a poti nem hibás azt néztem .

Előre is köszönöm a segítséget!!
(#) reloop válasza Elektronboy hozzászólására (») Szept 22, 2012 /
 
Szia! Bele kell kukkantani. Kezd a tápfeszültségek ellenőrzésével. Az előerősítő táphiánya nagyjából ezt produkálja. Keríts rajzot, méregessél.
(#) scooby_ válasza Roller13 hozzászólására (») Szept 25, 2012 /
 
Szia! A végfokozat bemenetére köss közvetlenül jelet. Ha úgy is csinálja, akkor a végfok a ludas. Ha nem, akkor a hangszín. Arra figyelj, hogyha a végfoknak külső jelet adsz, a jel GND-jét hagyd rajta a panelon, mert elég hülye módon, de a differenciál előfok arról kapja a testet. Ha kikötöd, feszültség jelenik meg a kimeneten, szóval azt hagyd rajta!
(#) bakter7210 hozzászólása Szept 29, 2012 /
 
Sziasztok SE260-as tulajdonos vagy javító társak.
Igen sok érdekes dolgot olvastam itt a fórumban, de ha valaki ezek után mégis megakadna a készülék javításában akkor keressetek meg én az Orion tornyok készülékeit javítom a mai napig is és a gyári beállítási értékekkel is rendelkezem. Itt megtaláltok: *

Üdv István.
A hozzászólás módosítva: Szept 30, 2012
(#) elektrorudi válasza bakter7210 hozzászólására (») Szept 30, 2012 /
 
Sziasz!
Nem éppen 260-as, de Orion...
A Sanken IC-s 1025-ös erősítőket, hogy javítod?
üdv:
Rudi
(#) 13_Balu50 válasza scooby_ hozzászólására (») Nov 19, 2012 /
 
Helló !
Sajnos a Lay linket nem tudom 4.0 ba megnyitni, csak a nyák van meg, vagy az is, hogy mi hol helyezkedik el rajta.

Üdv, Balu.
(#) scooby_ válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Nov 19, 2012 / 1
 
Rajta van minden! Sprint LayOut 5.0-val próbáld megnyitni, mert azzal terveztem!
(#) 13_Balu50 válasza scooby_ hozzászólására (») Nov 19, 2012 /
 
Helló !
Köszönöm a válaszodat, de az nekem nincs meg.
Üdv, Balu.
(#) 13_Balu50 hozzászólása Nov 20, 2012 /
 
Helló !
Ezt a nyák rajzot ebben a fórumban találtam, készítettem hozzá egy beültetési rajzot. Sok időm ment rá, de remélem, jó lesz. Ha valaki hibát talál benne, kérem jelezze. Eredeti panelom nincs, ha valaki összehasonlítaná vele örülnék neki.
Itt az elkészített nyák, a beültetéssel várok még.
Üdv, Balu.
(#) scooby_ válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Nov 20, 2012 / 1
 
Már eleve szemet szúr Nekem, hogy tükrözve van a panel!!!! Erre majd figyelj oda a beültetésnél, főleg a tranzisztorok beültetésénél! felteszem Én is a beültetést, ezt az egyik ismerősöm már megépítette, azóta is hibátlanul működik.

SE260.jpg
    
(#) 13_Balu50 válasza scooby_ hozzászólására (») Nov 20, 2012 /
 
Szia !
Köszönöm, a rajzot, a kettőből csak össze fog jönni, majd összevetem, és oda figyelek a beültetésnél. Már csináltam magamnak erősítőt, abba fogom belerakni kipróbálás céljából, amelyik jobb lesz, az marad majd benne, bár kétségem van, hogy ez lesz e a jobb. A másik már 3 éve működik kifogástalanul . Egy LM 1036-os IC-s előfokozat van benne, koppanás gátlóval. Akkor még kézzel rajzoltam a nyákot.
Hobbi szinten kíváncsi vagyok, hogy szól egy ilyen SE 260-as végfok.

Üdv, Balázs.
(#) 13_Balu50 válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Nov 20, 2012 /
 
Helló !

Ezt tényleg elrontottam, de végül is a meghajtó tranzisztorokat kell 180 fokba elforgatni, meg jobban oda kell majd figyelni. Látom rutinos vagy, egyből észre vetted, én csak azután hogy írtad. Beültetésnél biztosan észre vettem volna, hogy valami nem stimmel, mivel a két emítternek kell közösnek lenni, nem a kollektornak.
A többi tranyó meg vezetékkel csatlakozik.

Üdv, Balázs.
(#) scooby_ válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Nov 20, 2012 / 1
 
Valószínű, hogy ez a végfok jobb lesz! Arra figyelj oda, hogy a bemenet mellett lévő TEST pontot össze kell kötni a fent lévő TEST-ponttal. (86-os és 181-es kivezetések.) Máskülönben a bemeneti differenciál fokozat nem kapja meg a TEST-et. Ezt az erősítőt elég drágán adják máig is használtan. Feltételezem van neki oka. Van némi rutinom, meg sokat foglalkoztam ezzel az erősítővel főleg, hogy Nekem is volt ilyen készülékem meg láttam Xmosimo kolléga rajzait. Egyszer majd Én is összerakom ezt az erősítő, mert furdal a kíváncsiság Engem is.
Szerk: Ha tudod, akkor használd az Én beültetésemet, mert azon van néhány érték ami eltér a rajzokon feltüntetettektől, de úgy működik tökéletesen. Sajnos a Netre feltett rajzai ennek a készüléknek tömegesen tartalmaz hibákat, nem csak a végfokozatban.
A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2012
(#) 13_Balu50 válasza scooby_ hozzászólására (») Nov 20, 2012 /
 
Szia!
Azt hiszem fogok, egy új panelt készíteni, nehogy bekavarodjak a tükrözés miatt. Azért lett rossz mert vasalási technikával készítettem. A tiédet csinálnám meg, mert az biztosan müködik, de az általad belinkelt rajzon, rajta vannak a rajzjelek is. Ha fel tudnál egy olyat rakni amelyiken azok nincsenek rajta, azt csinálnám meg. Ami a testpontot illeti, olvastam, hogy két gnd-je van de ha így működik, akkor biztosan neked van igazad össze kell őket kötni. Én már a javított rajzból dolgoztam, ahol 1k helyt 1 R és 10 K helyett 10R az ellenállás stb…értéke.Van még egy hiba de nincs jelentősége, a lényeg ugyan az, nevezetesen a rajz szerint a T1401 és aT1402 emitterére kellene közvetlenül csatlakozni a P1401-es potméternek, a panel szerint egy 2.7K ellenállás után csatlakozik a trimmerhez.
Köszönöm, még egyszer a segítséget.
Üdv, Balázs.
(#) 13_Balu50 válasza scooby_ hozzászólására (») Nov 20, 2012 /
 
Szia !
Összehasonlítottam, a kettőnk beültetési rajzát, szinte teljesen megegyezik.Kivéve a védelemben, nekem az R1435 ellenállás 22R a tiéd 100R. Továbbá az R1411 ellenállás nekem 150R a tiéd 180 R.
Üdv, Balu.
(#) scooby_ válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Nov 20, 2012 / 1
 
Szia!
Természetesen tudok Neked feltenni olyan verziót. PDF-ben ugye megfelel, ha 2 paneltervet ráteszek egy lapra? Az úgy méretarányos, Én is mindig úgy nyomtatom. Amiket hibákat írtál, valóban, pont ez a két ellenállás lett kijavítva. Ezeket az értékeket egy beültetett panelről vettem át.
(#) scooby_ válasza scooby_ hozzászólására (») Nov 21, 2012 / 1
 
Itt vannak a kért doksik. Azért a végleges LAY fájlt is felteszem, Sprint LayOut 5.0 programmal nyitható meg. Ha minden igaz méretarányos és a rögzítőfuratok is stimmelnek.
Következő: »»   7 / 21
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem