Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Orsós magnók
 
Témaindító: Rober_4, idő: Feb 6, 2010
Témakörök:
Lapozás: OK   97 / 113
(#) joci válasza kuzin hozzászólására (») Feb 9, 2021 /
 
Makacs szennyeződés esetén én hosszabb ideig alkoholba mártott gyufaszálat alkalmaztam. Miután felpuhul, eléggé jól lehet vele dörzsölni a felületeket, de mégsem karcol. Persze a gyújtóvéget előtte törd le!
(#) doktor válasza kuzin hozzászólására (») Feb 9, 2021 /
 
Idézet:
„Mivel lehet alkoholos pülpiszkálón kivül hatékonyabban tisztitani ami nem "barmolja" szét a felületet?

Házilagosan, kiszerelés nélkül fogkrémmel.
Idézet:
„mert kicsit szerintem nyávogott. Majd szándékozok 1kHz-es jelet skoppal később visszamérni.”

Ezt minél, hamarabb érdemes ellenőrizni, mert jellemzően ez szokott a problémájuk lenni.
Idézet:
„Probáljam meg kisebb kivezérléssel, mondjuk -5dB-re vezérelni?”

Igen, érdemesebb alacsony kivezérléssel kipróbálni.

Idézet:
„Még egy dolog feltünt a speckóban, a DIN xxx szalaggal mondjuk a felső határfrekvenviája ugyanaz a mint az alacsonyabb sebességnél.

A Philips egy minimuml értéket adott meg, amivel teljesíti a szabvány előírásait , a jel zaj viszonyban növekszik a nagyobb sebesség estében a szerviz könyv szerint.
Mérések szerint 25 khz feső határfrekvencia.

Idézet:
„A biast nem akarom elhangolni, ha nem muszáj.”

Nem elhangolni kell, hanem mérni és ellenőrizni, hogy megfelelő értékű.
Bármilyen furcsa, 40 éves készülék estében, lehet hibás alkatrész, akár kondenzator is
-függetlenül attól, hogy melyik országban gyártották-hibás, megfáradt alkatrész.

Mindenképpen javaslom, hogy fejeket mérd meg, ismételd meg a lemágnesezettségüket, valamint ha rendszeresen szeretnéd használni szerez be minőségi szalagokat.
(#) veroka válasza kuzin hozzászólására (») Feb 9, 2021 /
 
Ha az a BASF szalagod van amire én gondolok, akkor annak kifejezetten magas BIAS kell. mindazonáltal tényleg ne állítgasd első körben. Én akkor inkább az AGFA szalaggal próbálkoznék, azok kisebb előmágnezeséssel is beérik.

A két fej közötti tengely lejátszáskor nincs a szalag útjában, csak arra szolgál, hogy gyorspörgetéskor eltartsa a fejektől a szalagot, egyrészt mert rettentő gyorsan elkoptatná a fejeket, másrészt hogy ne halld közben a felvételt. Persze nem árt megpucolni azt sem.

Az a frekvenciatáblázat szerintem hibás. Ez a magnó álmában is jobbat tud mint 80-6300 Hz még 4.75 cm/sec sebességen is, ennyit bármelyik csöves Unitra is tudott pedig az nem volt HiFi.

Nekem az a gyanúm, hogy bizony a fejek kopottak - a felvevő fejen talán jobban látszik - és emiatt nem is kerül rá a szalagra a magasak jó része.
(#) doktor válasza doktor hozzászólására (») Feb 9, 2021 /
 
Érdemes még a billenőkapcsolók teljes körű tisztítása.
(#) kuzin válasza veroka hozzászólására (») Feb 9, 2021 /
 
Köszönöm a tanácsokat.

Meg fogom probálni valamilyen minőségi szalaggal amint sikerül beszereznem egyet és a nyávogás "mérést" is.

Én is attol tartok, hogy a fejek kopottak "kicsit". Ránézésre nem tűnik fel elsőre, majd megpróbálok makro lencsét szerezni, hogy lehessen rendesen látni.
Őszintém van egy olyan érzésem mintha valami barna/rosda lenne a rések környékén még tisztitás után is, lehet érdemesebb lenne még pucolni, csak "félek" nehogy a helyzeten még rontsak.
A fogkrémes tisztiást láttam már valahol, de mivel nem akarom elmozdítani/kiszedni a fejeket ezért elég kellemetlen ha máshová is bekerül illetve "lemosni"..
Nem lehet valamilyen "polirpasztával" próbálkozni vagy tényleg a fogkrém is ugyanazt tudja?
Valamikor kaptam egyszer LCD polir pasztát a Conradtol, de fogalmam sincs hol van, valami ilyesmire gondoltam és van a mini Dremelhez valamilyen filc fej, de nem mertem eddig ehhez használni (szerintem ékszer polirra használják inkább, de lehet tévedek)

Elvi szinten eljátszottam a kapcsolási rajzzal bias terén.
Nem vagyok szervizes de gondolm a bekerezezett értékek AC eff. értékek.
Amit nem értek különböző sebességekhez, különböző bias kell, ezt hol látom a rajzon feszültség megjelöléssel? Amit találtam, lent kapcsolót és ellenállás létrát, de fesz. értéket nem.
Meg a frekvenciája mekkorának kellene lennie, ok kb >70kHz nagyságrend, de ekzaktual sehol sem láttam.

A BOM szerint a felvevő és a törlőfej különböző cikkszámú.
Találtam egyet az ebayn, de fogalmam sincs melyiket szedték ki, egyébként is elég drága, csak a tanulás kedvért, ez jónak néz ki? Szerintem elég rozsdás. Meg lehet az ilyet takaritani vagy felejtős?
A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2021
(#) tocs válasza kuzin hozzászólására (») Feb 9, 2021 /
 
A kollégák kb mindent elmondtak, ami az előkészítéshez kell. Most következne a mérőszalag, a lejátszási szint és az azimuth ellenőrzéséhez. Gondolom, nincs a fiókodban , de bemelegítésnek egy megbízható forrásból származó felvett szalag is megteszi. Vagy műsoros szalag, ha szereted a Djabe zenéjét, ők kiadják a zenéjüket így is. Nem túl olcsó, de a mérőszalag még drágább és kevésbé szórakoztato. Ezzel már el lehet dönteni, hogy jól áll-e a fej, nem kopott-e túlságosan. A lejátszó erősítőt is tudod bontás nélkül ellenőrizni. Hosszú lenne leírni, de a Revox A77 szervizkönyvében megtalálod. Ha itt minden rendben, akkor lehet a felvevő rész fele menni. Mintának egy kopott fej

philkop.JPG
    
(#) tocs válasza tocs hozzászólására (») Feb 9, 2021 /
 
Meg egy jó

philúj.JPG
    
(#) tocs válasza tocs hozzászólására (») Feb 9, 2021 /
 
Ez meg pont egy olyan magnó feje, mint a tied. Nem néz ki túl jól, de még működött.

P8011265.JPG
    
(#) kuzin válasza tocs hozzászólására (») Feb 10, 2021 /
 
Mi különbség van mondjuk egy 35-90 vs 18-180 szalag között.
Gondolom a második szám a lejástszási időt jelenti. Az első szám vastagság?
(#) kuzin válasza kuzin hozzászólására (») Feb 10, 2021 /
 
Közben rájöttem én is, hogy a vastagság az első szám, melyik preferált ehhez a magnóhoz?
(#) ujfalusi válasza kuzin hozzászólására (») Feb 10, 2021 /
 
Általában 26 és 35 mikronos szalaggal szokták bemérni a magnókat. Az ennél vékonyabb nyúlásra hajlamos, a vastagabb nem fekszik fel rendesen a fejre. De ez azért nem szentírás.
(#) mohinger válasza kuzin hozzászólására (») Feb 10, 2021 /
 
A 18 mikronos gyengébb minőséget produkál, de erre a magnóra feltehető, mert finoman bánik vele.
Inkább a 35 mikronost javaslom.
Ez nagyon jó szalag.
(#) sarygm hozzászólása Feb 11, 2021 /
 
Sziasztok, új vagyok, ha nem megfelelően indítom a témát, elnézést kérek.
AKAI GX280D-SS kifogástalan külső állapotban került hozzám. Van néhány megfigyelésem.
A "source/tape" kapcsoló benyomásánál néha csak az egyik műszer aktiválódik és jelzi a bemeneti szintet, de a felvételekről úgy tűnik, a jel eljut a szalagra.
A magnó oda-vissza játszó. Ha lejátszás közben rövidre zárom egy csipesszel a szalag alatti érintkező, azonnal megfordul a játszásirány. Ha alu-fóliát ragasztok a szalag hátára, hol vált, hol nem. Felvétel közben soha, de lejátszásnál néha spontán megáll és megfordítja a lejátszás irányát.

Érdemes szétszednem és átnéznem az elektromos kapcsolatokat? Lehet (és kell-e) egy ilyen magnó motorját kenni? Tudtommal 1979-ben gyártották utoljára, azóta nem piszkálták...
(#) tocs válasza sarygm hozzászólására (») Feb 12, 2021 / 2
 
Ha használni is akarod,akkor érdemes szétszedni, kitisztítani a kontaktusokat. Van benne bőven, de a leírt hibák szerintem megszűnnek. Az öreg kenőanyagot is célszerű felújítani. A főmotorban emlékeim szerint 608ZZ-s csapágyak vannak, kenni nem kell, viszont ha gyanús hangok jönnek belőle,cserélni igen.A kapcsolófóliának nem mindegy, hogy a szalag belső vagy külső oldalán van-e, más a funkciója. Jól megcifrázták, de benne van a kézikönyvében. Nem tudom, milyen fóliát ragasztottál rá, én ellenőrizném, hogy tényleg vezet-e, vagy csak úgy néz ki.
(#) sarygm válasza tocs hozzászólására (») Feb 12, 2021 /
 
Kedves Tocs,
"sensing foil" vagyis erre a célra gyártott öntapadós aluminiumfólia. Vezet. Szétszedem, kitisztítom, aztán majd látjuk. Köszönöm.
(#) kuzin válasza tocs hozzászólására (») Feb 12, 2021 /
 
Amig várok "normális" szalagra, megkérdezném ez melyik tipusből származik?
(#) sarygm válasza kuzin hozzászólására (») Feb 12, 2021 /
 
Ha a kérdés az aluminium szalagra vonatkozik, ATR Magnetics Foil Sensing Tape 1/4'', a Thomann-tól.
(#) tunerman válasza tocs hozzászólására (») Feb 13, 2021 /
 
A felrakott szalag "A" oldal elején kivül van az alu fólía, az "A" oldal végén belül.
Tipushiba a fejek sávjait átkapcsoló relé idővel eloxidálodott kontaktusai.
TJ.
(#) sarygm válasza tunerman hozzászólására (») Feb 14, 2021 /
 
Köszönöm, a leírásban is benne van de elég ködös a fogalmazás. A kontaktusoknak jótt tett a tisztogatás, közben újra kellett forrasztanom 4 pontot, de szerencsére lefotóztam minden lépést...mellékeltem egy képet.
(#) sarygm hozzászólása Feb 20, 2021 /
 
Kedves Fórumtársak, eljutottam odáig, hogy minden működik és felvételt is tudtam csinálni. Nagy sebességen valóban utolérhetetlen...A gond a következő: ez egy oda-vissza játszó magno. Előre üzemmódban rendes áthallás van a másik két sávról, a vissza módban gyakorlatilag semmi. A fejeket beállító csavarok festékcseppjei érintetlenek, és mivel ismerem a magnó eredetét, csaknem bizonyos, hogy nem piszkálták. Lehet az áthallásnak elektromos oka?
(#) pucuka válasza sarygm hozzászólására (») Feb 20, 2021 /
 
Elektromos oka nem lehet, mert akkor mindkét irányban jelen lenne. Fejbeállítás, és szalagvezetési hiba viszont lehet. Elég, ha az egyik szalagvezető baba rosszul van beállítva.
(#) Tomi94 hozzászólása Feb 20, 2021 /
 
Sziasztok!

Én egy Telefunken M230-as magnót élesztgetek , aminek csak az egyik csatornája szól (az egyébként egész jól). Hangerő potiról (R11) mindent leforrasztva, az utána levő részek működnek, viszont az első fokozatpárból is már csak egyoldalas jel jön ki. Így a hiba környékét némiképp lehatároltam.
A sávváltója valami eszetlen bonyolult (egy 5x10-es táblázat tartozik hozzá kb.), de ha a bemeneti kondenzátoron mérek ellenállást a föld felé, akkor a fejtekercsek kb. 90 ohmját mérem minden állásában. Szóval szerintem ezzel nincs gond.

Lemértem az egy szem tranzisztoron is a feszültségeket, minimális eltérésekkel jónak tűnik és szimmetrikus a két oldal (C kb. -9V, B kb. -3.4V, E-B 0.6V). Sőt, még a be- és kimeneti csatolókon is hihető és a két oldalt kb. azonos kapacitás-értékeket mérek (az tuti, hogy nem zárlatosak és szakadtnak sem tűnnek ez alapján). Már csak az a kérdésem maradt, akkor mi tud még nem működni egy ennyire egyszerű áramkörön? Létezhet, hogy egy ilyen öreg tranzisztor így haljon meg, hogy a nyugalmi áramot előírásszerűen felveszi, de nem erősít? Vagy hogy a fej nem szakadt, mégsem ad le jelet? Ha bárkinek van ötlete még, megköszönöm, ha megosztja itt.
(#) pucuka válasza Tomi94 hozzászólására (») Feb 20, 2021 / 1
 
Én a fejre gyanakodnék. Adj a lejátszó erősítő bemenetére jelet a fej helyett, és akkor eldöntheted, hogy merre keresd a hibát.
(#) Tomi94 válasza pucuka hozzászólására (») Feb 20, 2021 / 1
 
Mondjuk ez valahogy nem ugrott be, mint próba, de akár megcserélve a fejkábeleket, már kiderül, fordul-e a hiba a kimeneten is. Holnap megcsinálom.
(#) compozit hozzászólása Feb 21, 2021 /
 
Van egy Philips N4450 típusú magnóm. Oda-visszajátszó, ráférnek a nagy orsók is. Sajnos a capstain motor által meghajtott szíj elszakadt. Illetve olyan lett, mint a ragasztó, nyúlik, szakad. Amit a magnóban találtam, az négyzet keresztmetszetű, de amiket árulnak az ebay-en, azok meg kör keresztmetszetűek. Mennyire számít a keresztmetszet fazonja?
Mi a véleményetek erről a magnóról? Jobb, vagy gyengébb a hangja egy AKAI GX 620-hoz képsr?
(#) kuzin válasza mohinger hozzászólására (») Feb 21, 2021 /
 
A "probléma" valóban a szalagban volt.. Bár szerintem kopottak a fejek is kissé.

Most beszereztem Maxell 35-90 UD-t és gyönyörűen szól.

Bár az eredete ismeretlen, de elvileg Maxell 35-90 XLI -vel is megprobáltam. Na, ezzel teljesen megtáltosult a magnó. A bemeneti jelhez képest 1-3dB-vel nagyobb a monitor szintje, gyönyörűen szol vele. Ilyen 'remek' az XLI szalag vagy már nem 'stimmel' ehhez az előmágnesezés?

Még egy kérdés hol lehet beszerezni szalagjavito készletet manapság? Vagy marad az ebay-en a több évtizede elfekvő javitő szalag?
(#) compozit válasza kuzin hozzászólására (») Feb 21, 2021 /
 
Én csak XLI-t használok. Már nem tudom mennyivel, de nagyobb felmágnesezést bír el az UD-nél alacsony torzítás mellett. Az egyik legjobb szalag amit a kommersz magnókhoz csináltak. Nekem 40 év múlva is ugyanúgy szólnak. És back coated. Az előmágnesezés az a kommersz szalagoknál ugyanaz, bár nem értem miért nem csináltak olyat, hogy csináljon egy próbafelvételt a magnó az előmágnesezésre. Ha jól hallottam van XLII is ( vagy csak volt, ez crómdioxidos ). Hát ahhoz tényleg más előmágnesezés kell.

https://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_post_1376624.html
A hozzászólás módosítva: Feb 21, 2021
(#) mohinger válasza kuzin hozzászólására (») Feb 22, 2021 /
 
A képeken látszódott, hogy picit kopottak a fejek, de nem annyira, hogy ez okozná a gyenge felvételt. Jól gondolod, a két szalag más előmágnesezést igényel. Érdemes egyféle szalagot tartani és arra belőni a magnót.
Nekem is van több évtizede elfekvő szalagragasztóm, teljesen jól használható most is, nyugodtan vehetsz olyat.
(#) mohinger válasza compozit hozzászólására (») Feb 22, 2021 /
 
Technikailag az Akai GX620 (nekem is van ilyen) jobb a Philipsnél. Az Akai direct drive-os, a Philips meg ékszíjjal hajtja a lendkerekeket. Az Akaiban jóval kopásállóbbak az üvegfejek, mint a Philipsben, viszont nem mindenki szereti a GX fejek hangját. Ez már ízlés dolga. Nekem kisebb Philipseim vannak, nagyon szeretem a hangjukat azoknak is, meg az Akai GX620-nak is.
A capstan szíjból inkább négyszögletest javasolnék, az fekszik be normálisan a szíjtárcsába, meg a lendkerékre is. Elmegy a kör keresztmetszetűvel is jobb híján, de nem tökéletes.
(#) compozit válasza mohinger hozzászólására (») Feb 22, 2021 /
 
Hasonlókat gondolok én is a két magnóról.

Négyszögletes szíj volt a Philipsben, de amiket látok az ebay-en, az mind kör keresztmetszetű.

A HQ-n kívül hol lehet még szijat kapni? Az a baj, hogy az eredeti szíj csak foszlányokban jött ki, nem tudom megmérni az átmérőjét, csak kb. A cérnás mérés is nagyon körülményes, mert a capstan motoron levő tárcsa annyira el van dugva, hogy szét kell szedni az egész részt, hogy rá lehessen fűzni valamit.
Következő: »»   97 / 113
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem