Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Oszcilloszkóp, avagy hogyan kell használni?
Lapozás: OK   24 / 109
(#) kukac_24 válasza saraha hozzászólására (») Ápr 1, 2011 /
 
Itt az apróban is szokott hírdetni mérőfejeket egy srác.
(#) saraha válasza kukac_24 hozzászólására (») Ápr 1, 2011 /
 
Már írtam neki köszike.
(#) joco63 hozzászólása Ápr 9, 2011 /
 
Sziasztok!
Vettem a napokban egy Dagatron szkópot. A fórumot végigolvasgatva, most már nagyjából tisztában vagyok vele hogyan tudom használni. Gyakorlatilag nekem csak hangfrekvenciás célra kell, csöves erősítőket építek hobbi szinten és ezek beméréséhez.
Azért lenne néhány kérdésem.
Ahhoz hogy jelalakokat tudjak vizsgálni kell, egy hanggenerátor amivel referencia jeleket tudok rá küldeni?
A másik van két banándugós csatlakozási pont rajta component test néven, ami ki be kapcsolható. ennek mi lenne a célja, szerepe?
Esetleg rajzot, vagy dokumentációt tudna e valaki feltenni?
Köszi előre is!
Üdv: GJ
(#) elektromos hozzászólása Ápr 9, 2011 /
 
Sziasztok!
Lenne egyolyan kérdésem, hogy van egy 100Hz-es négyszög, melynek 1% a kitöltési tényezője. Nos, ennek az 1% nak vagyok kiváncsi a szélességére, és ezt kellene mérnem analóg szkóppal. Lehetséges ennek a mérése, mert sehogy nem sikerűl. Digitális szkóp simán viszi, de az analóg olyan halvány lesz, hogy már nem tudom kiértékelni a jelet. 100MHz-es a szkóp, mely simán működik 100MHz-es színusszal, de az én jelem nem tetszik neki.
(#) elektromos válasza elektromos hozzászólására (») Ápr 9, 2011 /
 
Itt van mit is szeretnék mérni, analóg szkóppal.

100Hz.JPG
    
(#) pucuka válasza elektromos hozzászólására (») Ápr 9, 2011 /
 
Egy ilyen jel kényelmes kiértékeléséhez jön jól a kettős időalapú szkóp, vagy ha van időalap nyújtás. Úgy állítod az eltérés sebességét, hogy 2 - 5 periódus látszódjon,ha másképp nem megy külső szinkronnal, és az 5× nyújtást bekapcsolva látnod kell a jeledet. Kettős időalappal még könnyebb.
(#) abcdabcd válasza elektromos hozzászólására (») Ápr 10, 2011 /
 
Hát elméletben simán kéne látnod a jelet mert hát 100Hz-hez csak van megfelelő időalap, egy 100MHz-es szkópon! A triggert állítsd be megfelelően, hogy lásd a jelet, és a kijelző intenzitását csavard fel, ha halvány!
(#) elektromos válasza abcdabcd hozzászólására (») Ápr 10, 2011 /
 
Köszi a választ, de nem olyan egyszerű az. Sok kis gombot meg potmétert kell tekergetni hozzá.
(#) Ge Lee válasza elektromos hozzászólására (») Ápr 10, 2011 /
 
Azért vannak rajta.
Nem lehet hogy fut a jeled (nincs szinkronizálva) és azért nem látod?
(#) elektromos válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 10, 2011 /
 
Már működik, köszi, pucuka megírta a helyes választ
(#) abcdabcd válasza elektromos hozzászólására (») Ápr 11, 2011 /
 
Most lehet tévedek, bevallom nem tudom, hogy jól emlékszek-e de a B időalap az időben elnyújtja a jelet a képernyőn, viszont szerintem nem arányosan... szóval időmérésre !analóg! szkópon szerintem nem jó, valaki javítson ki ha mégis!
(#) pucuka válasza abcdabcd hozzászólására (») Ápr 11, 2011 /
 
Az analóg szkóp időmérésre teljesen megfelel, már ha hitelesítve van, és megfelelő raszter van a leolvasáshoz. Nem olyan nagyon régen vannak digitális szkópok, és addíg is csak csináltak valamit az emberek. A B időalap nem elnyújtja a jelet a képernyőn, (valószínűleg a "magnifier" funkcióra gondolsz, de ez is kalibrálható), hanem egy az A eltérítő generátor indító jeléhez képest fázisban késleltetve elindít egy második, gyorsabb eltérítést, amivel rövidebb időt látsz a képernyőn, természetesen ez is kalibrált idő eltérítéssel. Csak a kijelzés egy kicsit trükkös, hogy jobban lehessen tájékozódni, hogy éppen milyen üzemmódban van a szkóp. Azt azért tudni kell, hogy különböző okok miatt a mérés pontossága kb. 5 %.
(#) abcdabcd válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 12, 2011 /
 
Lehet valamit összekevertem Az persze hogy oké hogy lehet analóg szkóppal is időt mérni szoktam én is, ha kell, meg hogy a pontosság is az ember szemrevételezési képességétől meg egyebektől is nagyban függ... Csak valahogy fejben azt nem tudtam összerakni, ha a B időalaphoz kijelölöm a jel egy tetszőleges nagyságú részét és azt rakom ki a képre széthúzva a jelet, akkor ott hogy marad meg az időtengely kalibrációja...
(#) pucuka válasza abcdabcd hozzászólására (») Ápr 12, 2011 / 1
 
A második időalap kezdő pozíciója a delay (többnyire helipot) potméterrel x idővel el van tolva, (ezt is lehet kalibrálni) és innen kezdődik a második eltérítés fűrészjele, amit szintén hitelesíteni, kalibrálni lehet. Ez a fűrészgenerátor pont olyan pontos, mint a fő eltérítő generátor, többnyire még áramkörtechnikailag is megegyeznek. A többi már csak kapcsolók kérdése, ami az eltérítés pontosságát nem befolyásolja.
(#) Ricsi89 hozzászólása Ápr 22, 2011 /
 
Sziasztok!
Egy EMG 1568/2-es szkópon hogyan kell használni az időnyújtást? Valakinek nincs ehhez a szkóphoz valami használati útmutató féle dokumentuma? Vagy nem tudom használni az időnyújtást, vagy nem működik. Nem igazán vágom, hogy hogyan is kellene ennek működnie.
(#) p_istvan válasza Ricsi89 hozzászólására (») Ápr 22, 2011 /
 
google_1
google_2
Szerintem a vízszintes pozíció gombját ki kell húzni (PUL) az 5x időnyújtáshoz a képét nézve...
(#) Ricsi89 válasza p_istvan hozzászólására (») Ápr 22, 2011 /
 
Az megvan, hogy ki lehet húzni és máshová lehet állítani, de akkor ugyanúgy megnyújtja a képet, mintha csak simán eltekerném. Ja a két fájl meg valamiért nem akar lejönni. Tíz perce már ezt írja: " This file is downloadable free of charge from the site... processing"
(#) gkari válasza Ricsi89 hozzászólására (») Ápr 22, 2011 /
 
Szerintem:"A INTEN BY B" , és a késleltetés:"B DELAYED A", haszn. utasítás 18. oldala, valamint:RTÉK 94-95-96:Sipos gyula cikkei,letölthető:innen-ebben is minden benne van!
(#) p_istvan válasza Ricsi89 hozzászólására (») Ápr 22, 2011 /
 
Azért hívják időnyújtásnak!
A folyamatos szabályozással ellentétben fiX értékű és KALIBRÁLT értékű 5 vagy 10-szeres nagyságú. A folyamatos szabályozás lehetőség ettől mindig kisebb.
Ha mérni is akarsz a szkóppal akkor a vízszintes erősítést szabályzó potit alapállásban kell hagyni.
Ha nem jön le, akkor keress a google-n másik linket!
(#) kadarist válasza Ricsi89 hozzászólására (») Ápr 22, 2011 /
 
Frissítsed az oldalt és a processzingnek meg lesz az eredménye.
(#) Ricsi89 válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 22, 2011 /
 
Sajnos hiába frissítem, csak ezt írja, nem változik semmi.
(#) gkari válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 22, 2011 /
 
A p_istván és az énáltalam említett is "időnyújtás", vajon melyikről van szó(vagy mindkettő?), Ricsi, töltsd le az RTÉK-et, azokban mindent megtalálsz!
(#) Ricsi89 válasza gkari hozzászólására (») Ápr 22, 2011 /
 
Az RTÉK megvan, azt tanulmányoztam, csak azt nem tudom, hogy mit is kellene látnom. Ott valami olyat említenek, hogy látni kellene elvileg a rendes ábrát is és a nyújtottat is? Mert hát akkor miért van a két különálló fűrészgenerátor? Vagy csak annyi lenne, hogy ki tudok emelni az egészből egy kis részt és kész?
(#) gkari válasza Ricsi89 hozzászólására (») Ápr 22, 2011 /
 
A két fűrész bizony ezért van.Ezzel a "trükk"-el egy jel kisebb(-en látható) részletét lehet vizsgálni, a szép magyarázat ott van a 2.ábrán(meg a szövegben is)!
(#) bmajor hozzászólása Ápr 22, 2011 /
 
Sziasztok!

Van egy C1-94 orosz szkópom, meg vagyok vele elégedve, de ma rájöttem hogy valami mégsem OK. XY módhoz hogyan kell kikapcsolni a fűrészjelet? Nyomkodtam minden gombot, de nem tudtam rájönni. Leírást meg nem találtam csak oroszul...

Ugyan azt a szinusz jelet kapcsoltam az X és az Y bemenetre, ekkor egy kört kéne látnom nem? Ehelyett ez van:

kisszkop.jpg
    
(#) kendre256 válasza bmajor hozzászólására (») Ápr 23, 2011 /
 
Ugyanazt a szinuszt kapcsolva az x és y bemenetre egy 45°-ban megdöntött egyenest kell látnod. Az ott is van a képen. A maradék (C-hez hasonlító vonal) szerintem valami probléma miatt van a képen.
Kört akkor kellene látnod, ha a másik bemenetre az elsőhöz képest 90°-kal eltolt jelet adnál (pl. sinus az egyikre, cosinus a másikra).
Nincs ilyen szkópom, de a belső fűrészjel kikapcsolása a szkópokon az időalap kapcsolón szokott lenni, rendszerint a leglassabb x időalap mellett. Az is lehet, hogy valahol a szkóp hátulján van egy plusz kapcsoló.
Ha küldenél egy (jó éles) képet a szkóp előlapjáról és hátlapjáról, akkor lehet, hogy rájönnék, hogy melyik kapcsolót hova kell állítani az xy üzemmódhoz.
(Ja, esetleg az orosz leírás is segíthet, én tanultam még valamikor...)
(#) kadarist válasza kendre256 hozzászólására (») Ápr 23, 2011 /
 
Szia!
Küldök én egy éleset: Bővebben: Link. De szerintem ennél nincs x-y üzemmód.
(#) bmajor válasza kendre256 hozzászólására (») Ápr 23, 2011 /
 
Itt egy kép az enyémről is.

Az időalap kapcsolónak nincs "ki" állása. A hátlapon van egy biztosíték, meg 5 banánaljzat: Föld, nyujtás, x-be, fűrész ki, külső trigger.

Igaz belegondoltam, a körhöz más jel kell.

A leírás sajna csak papíron van meg.
(#) kadarist válasza bmajor hozzászólására (») Ápr 23, 2011 /
 
Úgy látszik, mégis csak rá lehet venni az x-y-ra: Bővebben: Link
(#) kendre256 válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 23, 2011 /
 
A videó elején azt látom, hogy a bekapcsoló gomb alatti második gomb be van nyomva, és lehet, hogy az a belső fűrészjel ki-be kapcsoló gombja.
Szerk:
Az is lehet, hogy úgy van beállítva a trigger, hogy soha ne tudjon elindulni a belső fűrészgenerátor, akkor már mindegy, hogy ki van-e kapcsolva.
Következő: »»   24 / 109
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem