Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Oszcilloszkóp készítése házilag képcsőből, TV-szkóp
Lapozás: OK   12 / 16
(#) Pujc válasza kadarist hozzászólására (») Júl 4, 2013 /
 
+ - 6V megy rá, nem több. Megépítem a másik bekötésivel is. Talán jobb eredményeket lehet vele úgy elérni.
(#) ronin75 válasza Pujc hozzászólására (») Júl 4, 2013 / 1
 
Szia,
- A bemenő jel nullája a kettős táp középpontjára kerül.
- Szerintem ellenőrizd, hogy nincs-e valami nagy elkötés.
- Az 555-ös áramkör négyszögjele nem ül valamilyen egyenfeszültség szinten, ami elviszi az egész áramkört?
- P8 (1k-s poti) két szélső lábán +- 0,3-0,6V-nak kell lenni a GND-hez képest, (attól függően, hogy milyen diódát raktál bele)
A hozzászólás módosítva: Júl 4, 2013
(#) Pujc válasza ronin75 hozzászólására (») Júl 5, 2013 /
 
Igen,a rajzon be is jelöltem, így volt számomra logikus.
Az nagyon is valószínű,hogy a bemenő 555 valamilyen egyenfesz szinten van.
Viszont átnézem még egyszer az áramkört természetesen.
Lehetséges ,hogy elírás van a bekötési rajzon és a két ellenállás amin keresztül megkapja a bemenő +12v és -12v-ot a 1K poti azok az ellenállások azonos értékűek?
A hozzászólás módosítva: Júl 5, 2013
(#) ronin75 válasza Pujc hozzászólására (») Júl 5, 2013 /
 
Igen, meg is találtad a hibát, a két ellenállás azonos, szerintem a 4,7k a helyes (kb. 2,5mA-t folyat át a diódákon). Ezért volt az asszimmetria is. Lehet, hogy ezért sütött az IC is.
(#) Pujc válasza ronin75 hozzászólására (») Júl 27, 2013 /
 
Kicseréltem az ellenállást azonos értékűre (4,7K) meg vettem egy TDA2030-ast most az van beépítve . Sajnos a gond, hogy még bemenő jel sincs rajt, máris felforrósodik a TDA a bekötés pedig jó , többször is átnéztem. Lehetséges az,hogy a kettős táp árama túl sok neki?! Készítettem egy képet, valami nagyon nincs rendjén ilyen jelalak nem jelenhetne meg alap állapotban , semmi bemenő jelnél (potiknál bármit állítok nem reagál semmire)
(#) Medve válasza Pujc hozzászólására (») Júl 27, 2013 / 1
 
Ha VALÓBAN helyes a kapcsolás, és helyesen táplálod, akkor ludas lehet az offset, akkor ugyanis a nulla bemeneti feszültség esetén is kiül a kimenet, akkor pedig folyik az áram! Készíts a bemenetre egy offset állító kapcsolást, persze csak akkor, ha bizonyítottad ezt a hibát. Offsethiba esetén -szerintem- egyenes vonalat kapnál, de lehet, hogy a tápot terhelte le a végfok, s így a puffer kicsi. Megpróbálhatnád a kondenzátoros kimenetet..csak hogy ne kínozd az IC-t
A hozzászólás módosítva: Júl 27, 2013

offset.JPG
    
(#) Pujc válasza Medve hozzászólására (») Szept 14, 2013 /
 
Rendben. Meg fogom nézni , nem hagy nyugodni. Sajnos mostanában sok munkám volt ezért üzenek ilyen hosszú kihagyás után. Továbbra is érdekel a téma és üzenek mire jutottam
(#) Pujc hozzászólása Szept 16, 2013 /
 
Tudom most sokan fogják fogni a fejüket ,de nincs nyák maratóm , így oldottam meg, az előző áramkör is ilyen eljárással van kivitelezve.Nem szép,de az működik.Nem úgy mint most ez. Itt átnéztem mindent,nem találok elkötést, nem ér össze ahol nem szabad neki stb..., de nem jutok előrébb. Már fogtam és berajzoltam a dolgokat csak,hogy lehessen látni mit merre miért .
(#) Pujc válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 16, 2013 /
 
Az az ofszet állító vezeték rész, ami a dioda anódját és az 1k-os potit köti össze.

TDA d.jpg
    
(#) Pujc válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Szept 16, 2013 /
 
Nem. Viszont a képen ez nem egyértelmű. Itt egy nagyított, így jobban látszik :

Közeli.jpg
    
(#) Pujc hozzászólása Szept 18, 2013 /
 
Gyors összedobtam az előzőnél egy kisebb teljesítményű kettős tápot, és annyit elértem vele,hogy a TDA IC nem akar felmelegedni egyáltalán. Viszont maradt az a hiba,hogy a hullámok továbbra is jelen vannak a képernyőn, bejövő jel nélkül üres jelbemenetnél is. Sajnos nem reagál az áramkör se a potik állítására se bemenő jelekre..
Kipróbálom az offszetet kihagyni egyenlőre , valamit egyesével leméregetem az alkatrészeket így most jobb ötletem nincs
(#) Gabi válasza Pujc hozzászólására (») Szept 19, 2013 / 1
 
Szia,
- a kisebb teljesítményű tápon mit értesz? Kisebb feszültséget adó tápot?
- az üres jelbemenetnél a sok kusza és hosszú vezetékek miatt is láthatod a hullámokat
- a bemenetre szerintem nem ártana egy csatolókondenzátor, mert így, ha olyan jelet kötsz a bemenetre ami ül valamilyen egyenfeszültség szinten, akkor az elviszi a képernyőn látható jelet is
- érdemes lenne elsőre az egyenfeszültség szinteket végigmérni az erősítőben, és ha tekersz valamin az változást okoz-e
(#) sny válasza Pujc hozzászólására (») Szept 19, 2013 /
 
Én szűretlenségi hibát vélek felfedezni. A 100µF-es puffereket közvetlenül a panelon ki kellene még egészíteni pl. 1-1 db 470µF-1000µF körüli kondenzátorral...
(#) Pujc válasza Gabi hozzászólására (») Szept 19, 2013 /
 
Igen, kisebb feszültségű kettős tápra cseréltem kondikat meg nagyobb értékűre.
Vezetékeket lerövidítettem a potikat is közvetlen a nyákra építettem , elhagyva a hosszú vezetékeket. Továbbra sem javult :/
(#) Pujc válasza sny hozzászólására (») Szept 19, 2013 /
 
Panelon hozzáépítettem 1-1db 1000µF-os kondit, vezetékek minimálisra csökkentve.
Ha nem kötök rá jelet , akkor marad amilyen volt, (azok a hullámok)
Ami nagyon nincs rendjén , hogy bemenő jelnél egyik poti állítására sem reagál, még,ha zajos is kéne valami változást mutatnia. Mert, ha csak az lenne a probléma, hogy zajos akkor árnyékolnám és a panelt közvetlen a TV eltérítő tekercsének közelébe építeném.
(#) sny válasza Pujc hozzászólására (») Szept 19, 2013 /
 
Próbáld ki külön az áramkört. Szedd le a tekercsről, köss a kimenetére egy multimétert. Tekergesd a potikat. Nézzük mi változik...
(#) Pujc hozzászólása Szept 19, 2013 /
 
Lehetséges az,hogy a TDA 2030-as nak a 2-es lába nem csatlakozhat közvetlen a offszethez,
(illetve a kettős táp középpontjához) hanem a bekötési rajzról hiányzik egy kondenzátor onnan ?!
Vagy hibás az elgondolásom ?!
(#) Pujc válasza sny hozzászólására (») Szept 19, 2013 /
 
Rendben.
(#) Sebi válasza Pujc hozzászólására (») Szept 20, 2013 /
 
Már hogyne csatlakozhatna? Pont az a feladat, hogy egy kis DC(!) kerüljön oda, ami kondival sosem menne... Mivel kettős táp van, a kimenet - kivezérlés nélkül - a GND (0v) potenciállon van. Ekkor a térítőtekercsen nem folyik áram, tehát a vonal középtájon kell legyen, nyugalomban. Ha a bemenetre a potival egy kis DC-t adsz, akkor az a kimeneten megjelenve a tekercsen egyenáramot hajt át, minek hatására a vonal - polaritástól függően - elmozdul. (Ha megnézed, a poti középállásánál nem lehet más a csúszkán, csak 0V, mikoris hatástalan.)
Ha a megkívánt vonal-eltolást produkálni tudja, de a nagyobb kimozdításnál erősen melegszik az IC, akkor kevés a hűtés,esetleg nagyobb IC is kellhet. Az biztos, hogy a vonal eltolásával keletkező hő nagyobb IC-nél is ugyanannyi lesz, legfeljebb jobban tűri.

Még egy dolog eszembe jutott: oda van írva a tekercshez, hogy "vízszintes eltérítés" ez a képernyőre vonatkozó irány, nem pedig a tekercsre. A függőleges eltérítőt kell meghajtani - az 8 ohm körüli - és 90 fokkal elfordítva szerelni a nyakra. Remélem így van, mert a soreltérítő tekercs, az talán 1 ohmos sincs, attól sülhet az IC...
Meg aztán attól is, ha gerjed - mondjuk 1MHz-en, amit nem látsz. Ezt kivédi a rajzra bekapart R-C (Zobel, avagy Boucherot)-tag.
A hozzászólás módosítva: Szept 20, 2013
(#) Pujc válasza sny hozzászólására (») Szept 20, 2013 /
 
Kettős táp lemérve üresbe :
+ és nulla között 11,8V
- és nulla között 11,8 V
+ és - között 23,4V
Tápot rákötve a panelra , minden bemenő jel nélkül a jel kimeneten 0,8V-ot mutat a műszer
a potik állítására semmit sem változik a kimenet. Marad 0,8 V végig.
(#) Sebi válasza Pujc hozzászólására (») Szept 20, 2013 / 1
 
Na, ez a 0,8V fűti az IC-t, mert áram folyik a tekercsen. Az, hogy üresben szimmetrikus a táp, nem jelenti azt, hogy terhelve is az marad. Lekötött tekerccsel mérjél táp alatt mindent: kimenet, bemenet. Ha az eltolás potira sem reagál, akkor az a fesz nem jut el a bemenetre, vagy félhalott az IC. A kimeneti R-C tagot tedd fel közvetlenül a kimeneti lábra, legjobb az SMD, mert a huzallábú ellenállás ellenére volt már nekem gerjedés valamelyik TDA-nál. Nem is értem hogy merték lehagyni a rajzról...
(#) Pujc válasza Sebi hozzászólására (») Szept 20, 2013 /
 
Igen ez igaz Természetesen a tekercs le van ilyenkor kötve csak a táp és a panel valamint a mérőműszer van összekötve. Még nem tettem rá bemenő jelet semmit.
Azt is kipróbálhatom, de gondolom míg itt ilyen dolgok jelentkeznek addig nincs sok értelme bemenő jeleket ráaggatni egyenlőre.

Ahogy mondod , az eltoló potira se reagál. Nagyon valószínű az amit mondasz,hogy az IC tönkrebúcsúzott :'( Ugyanis az erősebb tápnál eléggé felmelegedett sajnos párszor mire észrevettem...(akkor még mutatott ilyen hajlandóságot az offszet rész )

Igen ismét igazat kellek adni én is hiányoltam a végéről az R-C tagot , de úgy vétem hanyagolható,ha ez egy régi jól bevált bekötési rajz, természetesen pótolni fogom a kimaradt dolgokat. Venni fogok új IC-t is, úgy látom ez lesz itt a kulcs.
(#) Medve válasza Pujc hozzászólására (») Szept 20, 2013 /
 
Én annyit hozzátennék, hogy ez a fajta offset igen csekély elmozdulást produkált nálam az ernyőn...
(#) Pujc válasza Medve hozzászólására (») Szept 20, 2013 /
 
Nálam meglehetősen nagy volt a kitérés. Még amikor működött.
(#) Nanok hozzászólása Márc 26, 2014 /
 
Sziasztok!

Arra gondoltam, hogy egy egyszerű 10-20kHz-es szkópot TV-ből, monitorból, vagy akár egy PC-ből hangkártyával is össze lehet hozni.
Ehhez gondoltam, hogy lehetne készíteni egy előtétet, egy FM mixer IC-ből. Ami úgy nézne ki hogy lenne egy hangolóegységem (vagy jelgenerátor) 0-10MHz-ig plusz lenne a bemenő jel. És a két jelnek a különbsége jelenne meg a szkópon. Úgy gondolom, hogy a hangolóegység állítása, szinte ugyanazt a benyomást keltené mintha a szkóp frekvenciáját állítgatnám. Az emberi szemnek meg mindegy, hogy a kép egymilliószor vagy tízezerszer van-e egymás tetejére rajzolva.
A Szinusz jelet szépen ki is rajzolná. De mit csinálna mondjuk egy fűrészjellel vagy négyszög jellel?
Illetve egyéb jelekkel, mennyire torzítana? Vagy esetleg érdemes lenne ebben az esetben a jelgenerátornak más hullámformát adni, mint a szinusz?
(#) Sebi válasza Nanok hozzászólására (») Márc 26, 2014 /
 
Idézet:
„egyszerű 10-20kHz-es szkópot TV-ből, monitorból, vagy akár egy PC-ből hangkártyával is össze lehet hozni.”

Igen.
Idézet:
„Ehhez gondoltam, hogy lehetne készíteni egy előtétet, egy FM mixer IC-ből.”

Keveréssel szinuszjelek adhatók össze és még ilyenkor sem utal egyértelműen a kimeneti jelalakon lévő esetleges anomália a bemenő jelen lévőnek a helyére (fázisára).
(#) Nanok válasza Sebi hozzászólására (») Márc 26, 2014 /
 
Ezen az oldalon, középtájon látok valamit, az én elképzelésen hasonlót, impulzusokkal:
Link
A hozzászólás módosítva: Márc 26, 2014
(#) Sebi válasza Nanok hozzászólására (») Márc 26, 2014 /
 
Ez a szokásos mintavételezéssel működik, digitalizálja a bármilyen alakú jelet, memóriába tölti, majd onnan megjeleníti.
(#) Nanok válasza Sebi hozzászólására (») Márc 26, 2014 /
 
De én arra gondoltam, hogy mint ahogy az ábrán is látszik. Impulzussal is lehetne keverni a jelet és akkor valami hasonló jönne ki mint az fIF, ami az ábrán szaggatott kék vonallal látszik.
(#) Nanok hozzászólása Ápr 1, 2014 /
 
Ha mondjuk egy monitort akar átalakítani valaki és a sorfrekvenciát meghagyja. Akkor, hogy lehet megoldani a tigger-t, hogy mindig jó fázisban kezdje a sort?
Van esetleg egyszerű átalakításról valahol leírás?
Következő: »»   12 / 16
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem