Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ózon képző 12 V AC-ről
 
Témaindító: Emberke, idő: Aug 20, 2010
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 4
(#) Emberke hozzászólása Aug 20, 2010 /
 
Hali Mindenkinek!

Egy kérdésem lenne.Van egy 12 V AC-s ózonképzőm.De nincs hozzá 12 V AC adapterem.Meglehet-e oldani ezt 12 V DC adapterrel (vagy esetleg 9 V DC-vel)?Úgy értem hogy az egyenirányítót kiszedném belőle.Ez kivitelezhető-e?Sajnos nincs 12 V-os váltó áramú adapterem.

Köszi!
(#) mate_x válasza Emberke hozzászólására (») Aug 20, 2010 /
 
Szia!

Szerintem vagyél egy sima 230V / 12 V- os transzformátort. Ezt a hálózatra kötve a kimeneten 12 V AC-t kapsz.

Üdv.: mate_x
(#) nagy_david1 válasza Emberke hozzászólására (») Aug 20, 2010 /
 
Vagy a 12 VDC trafódból kiveszed az egyenirányítást és ott is a 12 VAC. Persze ez durván mert ott az a "pi" csak most nem bonyolítottam.
(#) szucsip válasza nagy_david1 hozzászólására (») Aug 20, 2010 /
 
A 12V DC adapter egyenirányítóitól, és pufferkondenzátorától megfosztva nem fog 12V AC (eff.) feszültséget adni. Terhelve biztosan nem!
(#) nagy_david1 válasza szucsip hozzászólására (») Aug 20, 2010 /
 
Én másképp fogalmaznék. 12VDC táp tuti nem ennyi hanem 13-14V felett van mivel nem szoktak ennek stabilizálására költeni mert ezt elvégzni majd a fogyasztó eszköz. Azért mondtam durván írtam. 10 VAC szerintem van és ezzel már képes kell legyen működni.
Az előző megoldásokról meg annyit, hogy látatlanba nem tudjuk, hogy a készülék akarattal kap-e AC-t és ezt valahol hasznosítja-e. Álltalában DC tápot szoktak alkalmazni szóval nincs kizárva, hogy a készülék működéséhez nem-e szükséges AC is.
(#) szucsip válasza nagy_david1 hozzászólására (») Aug 20, 2010 /
 
Hogy képes-e vele működni, azt ne fírtassuk. A kérdezőnek nem 10, hanem 12V váltakozó feszültségre van szüksége. --> A javaslatod nem megfelelő
(#) moltam válasza Emberke hozzászólására (») Aug 20, 2010 /
 
Helo.
12x1.4142~17V DC adapterrel megoldható. Az egyenirányítást bent is lehet hagyni, csak akkor esni fog rajta 1,4V.
(#) nagy_david1 válasza szucsip hozzászólására (») Aug 20, 2010 /
 
Míg nem tudjuk a működését addig nem lehet semmit kizárni.
Én még mindig azt mondom nem ártana megnézni a készülék paneljét. Ha egyből egy egyenirányítóba fut a táp akkor itt sok felvázolt megoldás jó ha viszont szüksége van AC-ra akkor nem jók a DC-s megoldások és vagy trafót vásárol vagy az én megoldásom kipróbálja mivel az ő adapterjével szeretné ha lehet kivitelezni. De mi most csak mind találgatunk.
(#) Emberke válasza nagy_david1 hozzászólására (») Aug 20, 2010 /
 
Most próbálom szétkapni a kis dobozt amibe bele van rakva a panel.És megkukkantom a belsejét és küldök róla képet.Egyenlőre csak ennyit tudok róla mutatni.
(#) nagy_david1 válasza Emberke hozzászólására (») Aug 20, 2010 /
 
Annak örülne itt mindenki a legjobban. Lehetőleg a panel mindkét oldaláról próbálj meg nem homályos képet készíteni. De ha te is meg tudod állapítani, hogy a panelen a tápvezeték milyen alkatrészhez és hova "fut" akkor az is jó.

A többieknek pedig: Nem hiszitek el de találkoztam már olyan készülékkel ami azért igényelt AC tápot mert szüksége volt lüktető egyenáramra egy diódás egyenirányítással vagy épp csak magára AC-ra. Erre volt alapozva a kapcsolás. Általában minden DC adapterrel van működtetve úgy, hogy lehet ez is azzal lenne ha nem lenne szükség AC-ra is. Persze tévedhetek de miután már találkoztam ilyen esettel feltűnik, hogy miért nem DC táp kell neki egyből.
(#) Emberke válasza nagy_david1 hozzászólására (») Aug 20, 2010 /
 
Csak szétkaptam.De sajnos falnak ütköztem.Lefényképeztem,de sajnos az egész panel be van öntve valami fekete rideg anyaggal.Ami biztos lekaparható de akkor a panel is sérül.De a lényeg,úgy látom hogy van benne egyenirányító dióda de egy tekercs is van benne (gondolom annak kell az AC).
(#) moltam válasza Emberke hozzászólására (») Aug 20, 2010 /
 
Szerintem nem használ váltóáramot. A nagy kondi szerintem puffer. Valamilyen félvezetővel van meghajtva pár kHz es frekin a sárga ferritmagos nagyfesztrafó.
(#) nagy_david1 válasza Emberke hozzászólására (») Aug 20, 2010 /
 
Moltamnak lehet igaza ebben, hogy most felnyilt a skatuja. Az a baj ha 12VDC-vel táplálod, hogy mint írta moltam is még fog esni az esetleges második egyenirányításon is amit tartalmaz a kütyü. Szóval semmit nem veszítesz ha inkább a meglévő DC tápodból veszed ki az egyenirányítást és puffert és azt kötöd rá direktbe ide. Lehet kisebb feszültség lesz mint 12VAC de még mindig nagyobb a hatásfok mint 2 diódahíd után és te ragaszkodsz ahogy látom a saját tápodhoz. Nem veszítesz semmit ha kipróbálod.
(#) moltam válasza nagy_david1 hozzászólására (») Aug 20, 2010 /
 
A nagyfeszgenerátor 17V ról megy. 12V ról nemhiszem hogy áthúzna a két elektróda között... De hátha. Kipróbálni ki lehet. Csak sajna a legtöbb dugasztápot lehetetlen roncsolásmentesen szétszedni.
(#) nagy_david1 válasza moltam hozzászólására (») Aug 21, 2010 /
 
Hát igen, ezen utólag én is elgondolkoztam. Szép egybeöntött darabok. Ha legalább a vezérlés része elindul és nem csúszik el a frekvencia és kitöltés akkor még lehet esély. Bár nem tudom ebbe mennyi stabilizálás lehet a vezérlésnek. Az biztos kisebb hatásfokkal fog dolgozni. Még az is lehet jó felé tolódik el a frekvencia véletlenül és kompenzál valamit bár ezt hiszem legkevésbé Hanem cukrozni lehet a dolgot egy feszültségkétszerezővel, bár ehez is szét kell szedni a tápot
(#) szucsip hozzászólása Aug 21, 2010 /
 
Egyébként mihez kell ez az O2 fejlesztő?!
Úgy tudtam,h ogy az ózon az mérgező.
(#) szucsip válasza nagy_david1 hozzászólására (») Aug 21, 2010 /
 
És ha egyenfeszt kapna a dolog, de meg lenne toldva a DC dugasztáp egy kis step-up konverterrel...?
(#) nagy_david1 válasza szucsip hozzászólására (») Aug 21, 2010 /
 
Na erre a kérdésre én is nagyon kíváncsi vagyok mert én is ezen sokat töprengtem, hogy minek ionizáló a lakásba ha az ozon mérgező. Hogy is van ez?
(#) nagy_david1 válasza szucsip hozzászólására (») Aug 21, 2010 /
 
A legviccesebb az, hogy lassan árban egy 2W-os trafó fölé megyünk. De találékonyak vagyunk ahogy látom tulbonyolított de működőképes tervek terén
(#) Sebi hozzászólása Aug 21, 2010 / 4
 
Nos, itt mindenki hozzászólásában van igazság...
Összefoglalva:
12V AC a beépített egyenirányítójával és a láthatóan nagy pufferkondival 100mA ráírt áramfelvétel esetén kb 15V DC-t eredményez. Ez nem azt jelenti, hogy nem működhet 12V DC-ről is, bár a kapott nagyfesz némileg kevesebb lehet.
Az aggodalom is jogos (miszerint, ha váltóra tervezték, nem megy el DC-ről), mert kialakíthatták (volna) úgyis az áramkört, hogy a beadott 12V AC-t egyből egy fesz-sokszorozó kaszkádra küldik (vagy pl negatív fesz is kellhet más esetekben) - ilyenkor a DC működtetés kizárt.

Nálunk is volt régebben kereskedelmi forgalomban hasonló - ionizátor néven, még autóba szerelhető kivitelben is (Medicor gyártotta). A negatív ionok szaporítása a légtérben fárdtságcsökkentő lehet (ezt állították róla).

Az elektród tűszerű kiképzésű, amin koronakisülés történik, tehát semmiféle áthúzás, csattogás nincs, valamint a levegő által átjárható módon az - érintést kizárva - burkolva is van.
(#) Emberke válasza Sebi hozzászólására (») Aug 21, 2010 /
 
Nekem ez a kütyü arra kell hogy,mivel régi típusú (öreg) házban lakunk és a konyha egy sarki helyiség (ezáltal nem szellőztethető) a páraelszívó ellenére érezni lehet hogy a falon le van rakódva a penész.És mivel ez az ózonképző fürdőkabinba való (gyárilag) így megpróbálkoznék azzal hogy éjszakánként 10-15 percet bekapcsolna a konyha sarkában.Gondolatom szerint ha egy kis fürdőkabinban nem veszélyes akkor nem lehet egy 2*5 méteres konyhában sem.Nem ragaszkodom feltétlen a saját trafómhoz de ha van itthon akkor megpróbálom azzal.De nem is kell szétkapnom semmit,mert van hifi tápom és a tekercs kivezetések között van váltó 12 V-om.
(#) Sebi válasza Emberke hozzászólására (») Aug 21, 2010 /
 
Semmikép nem veszélyes, annyit nem termel...
A penész ellen azonban lehet, hogy kevés, erre inkább az átlátszó fénycsövet (germicid-lámpa) lehetne használni - napi 10-20 percet. (ilyennel töröltük régi EPROM-jainkat, kórházakban is használják fertőtlenítésre.) Amikor nincs ott senki, akkor kell bekapcsolni, mert belenézni nem szabad. Leginkább 15W-os kivitelben kapható.
(#) Emberke válasza Sebi hozzászólására (») Aug 21, 2010 /
 
Hol lehet ilyen lámpát beszerezni és milyen árban lehet?És milyen feszültségről megy?
(#) Emberke válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 21, 2010 /
 
Addig eljutottam hogy találtam egy régi kis rádiót ami 9 V-os elemről illetve 9 V-os trafóról ment.A trafóját kikaptam meg volt a 9.5 V váltó áram.Rátettem a kütyüt és halk zúgás illetve halvány kék szín volt látható.Érezhető volt a szag.De mivel 12 V-ot ír az adattábla így tovább kutakodtam (sajnos rosszul emlékeztem a hifi táp 24 V a legkisebb fesz) találtam a mellékelt képeken látható tápot.Bár elég bonyolult a felépítése,főként a forrasztási oldal (tele van pici IC-vel) de ezt is meglehet buherálni hogy váltó jöjjön ki?Egy dologra tudok gondolni.A trafóját kikapom és ennyi.Úgysem tudom mire használni mert szakaszosan üzemel.Pl.:kis izzó,villanymotor szaggatottan ment.

A példának szánt oldalon nekem nem derült ki hogy azok a germicid-lámpák milyen feszről mennek.De meggondolandó mert nem kell bütykölni és biztonságos.És árban is elfogadható.
(#) nagy_david1 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Aug 21, 2010 /
 
Szia!
Esetleg szucsip és az én kérdésemre tudnátok a választ? Én is idéztem elő már itthon kisüléssorozatot és éreztem az ozon szagját de akkor ez most káros volt vagy, hogy is van ez?
(#) moltam válasza nagy_david1 hozzászólására (») Aug 21, 2010 /
 
Én úgytudom, hogy az ózon mérgező. A sorkimenőtranszformátor meghajtó kapcsolásokat sem szabad sokáig nem szellőző helyen járatni.
(#) Emberke válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Aug 21, 2010 /
 
Akkor jól sejtettem hogy kapcsoló üzemű csak mertem ide írni hogy nehogy hülyeséget írjak.
Mindenesetre Nagyon szépen köszönöm a segítséget mindenkinek.Úgy gondolom így már megoldódott a problémám.
(#) nagy_david1 válasza moltam hozzászólására (») Aug 21, 2010 /
 
Ok de akkor légfrissítéskor mi a búbánat történik? Emberke is beszámolt az ívről és szagjárol akárcsak mindenki más ahogy megtapasztalta.

Szerk: Na ezt találtam hirtelen. Ezek szerint mindennek a nyitja a mennyiség vagyis ami nem öl meg az erősít
(#) nagy_david1 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Aug 21, 2010 /
 
Akkor megfelelő kémiai indikátorok nélkül nem jó dolog még mindig otthoni ózon előállításával játszani mert nem tudhatjuk, érezhetjük a koncentrátum sűrűségét. Ezek szerint a gyári otthonra készített drága ózont előállító kütyük sem sok kV-al működnek. Bár ahogy látom az előbb mellékelt leírást is egy cég dobta ki és nem egy orvosi, kémiai kutató szóval több üzlet lehet benne.
(#) nagy_david1 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Aug 21, 2010 /
 
7-8 kV de milyen távolságra vannak egymástól az elektródák? Mi az a koronakisűlés két szóban?
Következő: »»   1 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem