Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Padlófűtés vezérlés
 
Témaindító: Hegede, idő: Dec 8, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   71 / 104
(#) JZoli válasza yager01 hozzászólására (») Okt 13, 2018 /
 
Érdekes, hogy nem a csapolótól hozzák vissza a cirkulációs ágat, de szerelője válogatja. Viszont a visszacsapó ebben az esetben csodákat tehet.
(#) yager01 válasza JZoli hozzászólására (») Okt 16, 2018 /
 
Hová javaslod beépiteni? Közvetlenül a szivattyú után ,vagy inkább a T elághoz ahol becsatlakozik a keringető ág ?
(#) JZoli válasza yager01 hozzászólására (») Okt 18, 2018 /
 
Lehet venni olyan visszacsapót ami egy sima hollandiba szerelhető, korong alakú, ilyent kellene szerezni és akkor nem kell átalakítani sem a rendszert.
(#) zsoika hozzászólása Okt 23, 2018 /
 
Sziasztok! Sógorom megkért hogy kössek be neki egy plusz Grundfos ALPHA1 szivattyút a padlófűtésre amíg a Baxi kazánban lévő meg a radiátorokba viszi a melegvizet.
Tett be 3járatú szelepet (vagy mit) és 1db szobatermosztát vezérelné mind a 2 szivattyút.
Ti itt rendszeresen csőtermosztátot használtok, de sógor úgy szeretné hogy akkor induljon a plusz szivattyú ha a kazáné ...tehát egyszerre. Szerinte a csőtermosztát fapados.
Arra gondoltam hogy a kazán paneljáról veszem le a plusz szivattyú áramát de akkor a panelon 2db szivattyú árama fog folyni. Nem fogom ezzel kinyírni azt?
A plusz szivattyút bedughatom a konnektorba de akkor vezérelni kéne v.mivel ami nem csőtermosztát. Ti hogy csinálnátok?
Betennétek egy relét amit a 12V -os termosztát kapcsol és az adná az áramot a ALPHA1 -nek?
Köszi.
A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2018
(#) Doky586 válasza zsoika hozzászólására (») Okt 23, 2018 /
 
Én úgy oldottam meg hogy a csőtermosztát a radiátor vezetékén figyeli a hőmérsékletet, ha van fűtés van melegvíz akkor bekepcsol, ha nincs fűtés akkor hideg a cső és kikapcsol. Nincs elektromos összeköttetés a kazán és a szivattyú közt, bármely konnektorba bedughatom (csak a csőtermosztát van közbeiktatva).
A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2018
(#) zsoika válasza Doky586 hozzászólására (») Okt 23, 2018 /
 
Köszönöm a választ . Igen ,tudom Én is ezt ismerem de Ő nem így szeretné.

Annyival kiegészíteném hogy fekete színű az ALPHA 1 ALPHA 1
A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2018
(#) Doky586 válasza zsoika hozzászólására (») Okt 23, 2018 /
 
Pedig nem ez a hagyományos bekötés, de ez teljesíti a leírt követelményeket. (extra kábelezés és kazántönkretétel/garivesztés nélkül)
A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2018
(#) zsoika válasza Doky586 hozzászólására (») Okt 23, 2018 /
 
Most erre Én mit mondjak. Nem az enyém a rendszer csak fél az áramtól. Biztos van más megoldás csak nem ismerem mert bár vill.szerelő a szakmám , nem ebben dolgozok.
Ezért kérem a tanácsotokat.
(#) Bakman válasza zsoika hozzászólására (») Okt 23, 2018 /
 
Mikor indul a kazán szivattyúja? Annak a vezérlőjelét kell megcsapolni valamilyen módon. Pl. a szobatermosztát kapcsolgat egy relét. A relé egyik áramköre indítja az egyik, a másik a másik szivattyút, a harmadik áramköre pedig a kazánt. Így a kazán indítójele nem érintkezik a 230 V-os hálózattal, már ha ez probléma lenne (általában az).
(#) zsoika válasza Bakman hozzászólására (») Okt 23, 2018 /
 
A kazán akkor indul ha a termosztát jelet ad neki...most nem tudom pontosan hogy a kazán szivattyúja indítja a kazánt ,vagy a kazán a kazánban lévő szivattyút(szerintem az első).
Az ALPHA 1 nek van külön 2eres vezérlő bekötése is a 3 eres 231V-on kívül. Azon keresztül nem tudom vezérelni ezt a másik (padlófűtés) szivattyút , csak külön relével?
És ha csak relével akkor pontosan milyen típusú relé az? Tudsz ebben segíteni?
(#) Bakman válasza zsoika hozzászólására (») Okt 23, 2018 /
 
A konkrét segítséghez konkrét kérdés kell. Kiindulásnak ez jó lehet: Bővebben: Link. A termosztát 230 V-ot kapcsol egy relének, a relé pedig indítja a kazánt.

Pontosan milyen relé? Jó kérdés, Dunát lehet rekeszteni a típusokkal. Mi hasonlókkal szoktuk megoldani mint amilyet a melékletben is láthatsz, könnyen szerelhető.

000441.jpg
    
(#) zsoika válasza Bakman hozzászólására (») Okt 23, 2018 /
 
Ez egy családi ház 1db Baxi gázkazánnal amit a nappaliban lévő elemes (tehát nem 231V) termosztát indít. Emeleten radiátor és a földszinten padlófűtés lett kialakítva. A termosztát jelenleg ha indítja a kazánt(és a benne lévő gyári szivattyút) akkor csak a fönti radiátorok melegek és lent az osztó, de megforgatni a padlóban a vizet már nem képes. Erre lenne az Alpha 1 külön szivattyú amit vezérelnem kéne úgy hogy induljon az is a kazánnal együtt.
Köszi az eddigieket.
A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2018
(#) Doky586 válasza zsoika hozzászólására (») Okt 23, 2018 /
 
Nálam is pont ugyanígy van. Ezért csináltam úgy ahogy leírtam. Nem akartam furkálni. Olcsót és egyszerűt akartam ami átmeneti időben sem járatja potyára a szivattyút..
(#) zsoika válasza Doky586 hozzászólására (») Okt 23, 2018 /
 
Hát igen! Az volna az egyszerű,de mint írtam nem szeretné azzal és ahogy olvasom a fórumot sokan panaszkodnak a csőtermosztátok minőségére.....így nem érzem alaptalannak a félelmét.
(#) VIM válasza zsoika hozzászólására (») Okt 23, 2018 /
 
Szia! Ha nem akarod túl bonyolítani az egészet, akkor EZT a csőtermosztátot építsd be a másik szivattyú kapcsolására. Az ára garantálja a megbízható és kifogástalan működést, a többi az gagyi és lomha ehhez képest. Nálam már bizonyított, több mint 10 éve ez kapcsolja a padlófűtési szivattyút. A padlófűtési szivattyút akkor érdemes indítani ha már a radiátoros kör eléri az üzemi hőmérsékletét. Azt persze nem írtad, hogy a kazán alkalmas e alacsony hőmérsékletű fűtésre, mert akkor erre oda kell figyelni, különben a tűztéri hőcserélő visszatérő oldala szulfátosodni fog, revésedni kezd ami nem tesz jót a készülékkel. (... ha kondenzációs a készülék akkor nem lesz ilyen probléma.)
(#) Doky586 válasza zsoika hozzászólására (») Okt 23, 2018 /
 
Csak azt nem írtad (te se tudod) hogy mit nem akar, csak azt írtad amit akar:
- Ha megy a kazán menjen a padlófűtés is.
- Ha nem megy a kazán NE menjen a padlófűtés. (ne pazarolja a villanyszámlát)
- Akkor indul a plusz szivattyú amikor a kazáné, ha leáll ez is leáll késleltetéssel
- Ne keljen másik szobatermosztát amit szabályozgatni kell
- Ne tegye tönkre a garis kazánt a kókány bekötés
- Ne legyen baj ha pontatlan a kapcsolóeszköz (±10°C pontatlanság nem számít)
- Ne kelljen falat-födémet fúrni, faragni, hiltizni, kábelezni

Ezt biztosítja amit leírtam.
A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2018
(#) zsoika válasza Doky586 hozzászólására (») Okt 30, 2018 /
 
VIM: kondenzációs a kazán.

Ha másik termosztáttal vezérelném az emeletet akkor az egyszerűbb lenne és oda rádiófrekist vennék .....így nem kéne furkálni a födémet.

Megpróbálom rábeszélni a csőtermosztátra és ha nem megy akkor hívjon mást . Köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Okt 30, 2018
(#) bobace hozzászólása Dec 12, 2018 /
 
Sziasztok!
A problémám a következő: Adott a csatolt képen látható "fűtésvezérlés". Berajzoltam, hogy mi mit is csinálna a könnyebb beazonosíthatóság kedvéért. Ezen kivül a rendszerben semmi nincs, csak a kazán a saját keringetőjével. Talán látható a képen, hogy sikerült annak idején a raditáros ág visszatérőjét felhasználni a padlófűtés előremenőjének. A hibajelenség: a padlófűtés mondjuk ki, nem működik. Nem tudom, hogy működött, mielőtt megvettük a házat...
A kép jobb oldalán levő csőnek még langyos is a visszatérő csöve, de a másik 3 gyakorlatilag hideg. A rendszer teljes tisztítását elvégeztük (körönként egyesével, radiátorok leszerelésével, speckó folyadékkal együtt) de sajnos nem indult be. Akárhogy állítgatom az elzáró szelepeket, nem lesz jobb.

Egy kis segítséget szeretnék kérni, hogy miként lehetne a legegyszerűbben megoldani, hogy működjön rendesen a padlófűtés. Mi a szükséges minimum alkatrészekben, akár elrendezésben.
Kaptunk ajánlatot külön körre tevéssel, hőcserélővel, szivattyúval, 2. termosztáttal, tágulásival és mindennel együtt, de több százezer forint nem kevés, és hátha meg lehetne oldani kisebb összeggel járó átalakítással. Köszönöm a tippeket.
Pl találtam egy ilyet, van ennek értelme, egyáltalán itt megvalósítható-e? Bővebben: Link
(#) JZoli válasza bobace hozzászólására (») Dec 13, 2018 /
 
Azt nem írtad le, hogy mi a hőtermelő, azért azt jó lenne még tudni. Azt is leírhatnád, hogy hány radiátorod van, és mekkorák? Milyen hőmérsékletű vízzel fűtesz?
Viszont a két rendszert teljesen szét kellene választani, mert így nem fog működni, mivel más MENNYISÉGŰ víz kell a radiátoroknak, és más a padlónak, ezek akár nagyságrendekkel is különböznek. A linkelt megoldás jó lehet, de csak a padlófűtéshez, erre figyelj!
(#) bobace válasza JZoli hozzászólására (») Dec 13, 2018 /
 
Egy westen quasar d turbós kazánunk van. Illetve 3 radiátor van, 600/1200-as méretűek kétsorosak. Vízhőt próbáltam 55-65 fok között állítgatni, de nincs különbség.
Szóval kettéválasztás mindenképpen, és a linkelt megoldás a padlófűtés oldalára működhet - ez nem hangzana rosszul.
Laikus kérdés: a többi alkatrészt, mint hőcserélőt, tágulási tartályt, stb ki is hagyhatnánk akkor?

Köszi a választ!
(#) JZoli válasza bobace hozzászólására (») Dec 13, 2018 /
 
A hőcserélőt azért szokták beépíteni mert a padlófűtés műanyagcsövei pár évvel ezelőtt még olyanok voltak amik átengedték az Oxigént, és így a fűtési rendszer belülről oxidálódni tud, ami a gázkazánokra nézve káros. Azt Neked kell eldönteni, hogy ez téged zavar, vagy sem. Ha nem építesz be hőcserélőt akkor tágulási tartály sem kell, így ezek elhagyhatóak. Viszont a külön padlófűtési keringetőszivattyú mindenképpen kell, a linkeden is ott van!
(#) bobace válasza JZoli hozzászólására (») Dec 13, 2018 /
 
Köszi a magyarázatot! Okosabb lettem megint
Ahogy olvasom, nem nagyon érdemes ezeket kihagyni, pedig jól jönne az a kis spórolás... Így is olyan fekete levet mostunk ki, plusz egy radiátort le is kellett cserélni, mert ki volt lyukadva, de a végén lehet többel kötném be.
(#) Doky586 válasza bobace hozzászólására (») Dec 13, 2018 /
 
Olyan emberkét kérdezz aki hőcserélők és tágulási tartályok eladásából él. Majd megmondja neked a tutit..
..és rábeszél hogy mindenképp kell sőt több is kell
(#) bobace válasza Doky586 hozzászólására (») Dec 13, 2018 /
 
Mivel nem értek hozzá (még ), ezért nyilván csak arra hagyatkozom, amit kigooglizok illetve mondtok.
Nyilván ha ez csak urban legend, akkor köszönöm, nem kérem beépíteni.
A hozzászólás módosítva: Dec 13, 2018
(#) gulyi88 válasza bobace hozzászólására (») Dec 13, 2018 /
 
Szia!
Mit szólnál ehhez a kompromisszumos megoldáshoz?
A radiátos osztót megsöntölni egy bypass ággal (3/4"-os vagy nagyobb szerelvényekkel) betenni egy távérzékelős termoszelepet.
Innentől kezdve a padlófűtés elsöbbséget élvez a radiátorral szemben.
Működése a következő: A radiátoros oszó visszatérőjének a végén (padló előremenő osztó betápja) a radiátor visszatérő és a bypass ág keveréke áll elő. Ha a termoszelep teljesen nyitva van, akkor közelítőleg a radiátoros ágon nem folyik víz, csak a bypasson (ezért kell vastag szerelvény) azaz a padlófűtés kvázi a kazán előrementőt kapja direktben.
Ha a kazán előremenő hőmérséklete, fölé menne a termoszelep beállításának, akkor az elkezd bezárni, ezzel áttereli a radiátoros kör felé a vízáramlást (illetve annak bizonyos részét). Utána megint létrejön a bypass és a radi visszatérő keveréke, amit immár a termoszelep szabályozottan tart, és az megy a padlókörbe be. (a teljes vízmennyiség megfelelő mennyiségű részét visszahűtteti a radiátorokon, hogy meglegyen a keverék hőmérséklete)
A paldó köre mindíg maximális tömegárammal működik.
Be lehet avatkozni egyrészt a kazán indítás leállításával (ki-be), valamint a kazán előremenő hőmérsékletével (padló-radiátor arány)
(thermosz:35°C ra állítva, kazán csak a padlót fűti 35°C előremenőig, felette elkezdi a radiátorokat is fűteni) Védelem kellhet hozzá, a thermoérzékelő mellé egy termokapcsoló bimetál, ha a radi visszatérő 35°C fölé menne, akkor a padlóba túlmeleg víz kerülhet!
Utána jöhet egy próbajáratás 35°C kazán előremenő beállítással. Az összes padló szelepet kinyitni, majd kitapasztalni, hogy menyik kör mennyit fűt (nem szabad túlzottan bezárni a szelepeket!).
A kazán felé menő csöveket is érdemes lenne 2 lépéssel vastagabbra cserélni, min 3/4"
A hozzászólás módosítva: Dec 13, 2018
(#) Doky586 válasza gulyi88 hozzászólására (») Dec 13, 2018 /
 
A padlófűtés hosszúúú vékony csöveihez elegendő a távoli kazán egyetlen egy szivattyúja..?
Ezeknek nem túl nagy az 'ellenállásuk' ? Emiatt szokás közbeiktatni egy csak ezt keringető szivattyút is (ahogy a kérdező meg is találta a képet)
(#) JZoli válasza gulyi88 hozzászólására (») Dec 14, 2018 /
 
Ezzel az egész megoldással az a baj, hogy nem tartható kézben a padlófűtésbe menő víz hőmérséklete, na meg ki lesz az aki tekergeti a kazán hőmérsékletszabályzóját.
Mondom ezt azért mert tegnap esti hidegebb időben nálunk a radiátoros ág visszatérője több mint 50 fok volt. Ilyen esetben mit tennél a rendszereddel? Kevesebb hő bevezetésével alacsonyabb lenne a visszatérő hőmérséklet, de akkor hidegebb is lenne a radiátoros helyiségekben.
A padlófűtést és a radiátorágat mindenképpen szét kell választani, különben csak nagyon bonyolultan lehetne korrekt megoldást találni a megfelelő helyiséghőmérsékletek eléréséhez.
(#) bobace hozzászólása Dec 14, 2018 /
 
Köszönöm az ötleteléseket!
Főleg gulyi88-nak hogy belefeccölted az energiát! Kár, hogy az utána következő két válasz alapján valóban nem tűnik jól megvalósíthatónak. Mert a víz valószínűleg nem kering jobban, és a 35 fokos előremenő is túl kevésnek tűnik elsőre a radiátoroknak.
(#) gulyi88 válasza JZoli hozzászólására (») Dec 14, 2018 /
 
Nem ismerem a rendszer kilakítását. Hol van padló, hol van radiátor milyen csövek milyen radiátorok, milyen kazán stb...
De állítólag egyszer már működött ez így is, ahogy most van.
Eldönteni, hogy elfogadható eredményt hoz-e az átalkítás, úgy lehet legegyszerűbben, hogy kipróbálja bobace. Az egész kb 10-15ezerből megvan, szakembert nem kell hozzá vadászni sajátkezűleg kivitelezhető kb 2 óra.
Azt gondolom nem nagy áldozat ezt megcsinálni, ha így rögtön használhatóbb lesz a renszer, mint ahogy most. Ha nem jobb, akkor be van bukva a 15 pénz meg a pár óra melo, és jöhet a szaki teljes átalakításra (be kell zárni a termoszelepet és ugyan ott van mint most, mellesleg a termoszelep kelleni fog az átalakítához is)...
Írtam hogy ez egy kompromisszum, a radiátoros ág alá van rendelve a padlófűrésnek, a radiátor csak annyit fűthet, hogy a visszatérője ne legyen több 35-40°C nál.
Ezt a megoldást vízteres kandallóhoz gondoltam ki, a saját rendszeremhez 2 padló kör 2 radiátor egy légtérben, plusz még további 2 radiátor egy másik légtérben "féknek", a vízterest muszáj elfűteni, de a padót szeretném elsősorban, egy szivattyús rendszerrel ideiglenes megoldásként.
(#) JZoli válasza gulyi88 hozzászólására (») Dec 14, 2018 /
 
Én sajnos a rajzodat nem értem a leírás alapján sem, így ezen nem vitatkoznék. Döntse el Ő, hogy mit kezd a rendszerével. Az azért biztos, hogy költeni kell rá.
Következő: »»   71 / 104
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem