Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Központi fűtés (vezérlés)
Lapozás: OK   18 / 28
(#) JZoli válasza pheteeemc hozzászólására (») Szept 20, 2018 /
 
A gondolatmeneted némileg hibás. A vegyeskazán szivattyújának mindenképpen mennie kell, ha abban meleg(forró) a víz! Ez tény, mert onnan a keletkezett hőt el kell vezetni! Éppen ezért ha a vegyeskazánba a fűtővíz felmelegedett, a gázkazán működését kell letiltani, és így nem tud működni egyszerre a két szivattyú, ráadásul a biztonsággal sem lesz baj.
(#) proba válasza JZoli hozzászólására (») Szept 20, 2018 /
 
Én úgy csináltam, a szenes kazán szivattyújával párhuzamosan kötött jelfogó, megszakítja a gázkazán termosztát jelét.
(#) JZoli válasza proba hozzászólására (») Szept 20, 2018 /
 
Egy megoldásnak ez is jó! A lényeg, hogy egyszerre ne menjen a két "rendszer".
(#) atus1981 válasza proba hozzászólására (») Szept 20, 2018 /
 
Így is kell.
(#) Bakman hozzászólása Szept 20, 2018 /
 
Érdemes a gázkazán vezérlését galvanikusan jól leválaszva megoldani. Ne legyen probléma egy extra relé, attól többe kerül egy kazán javítás. Könyörgöm, felejtsük már el a csőtermosztátokat. A nagy része használhatatlan vacak, AS* szabvány szerinti pontossággal. Remek ipari digitális termosztátokat lehet kapni, beállítható hiszterézissel és sok egyéb jó dologgal.

* Ahogy Sikerül
(#) JZoli válasza Bakman hozzászólására (») Szept 21, 2018 /
 
Ebben a csőtermosztát dologban igazt adok Neked, tényleg nagyon rosszak amiket mostanában forgalmaznak. Éppen a minap cseréltem le kettő ilyent, mert mérés után kiderült, hogy 25-29 fok volt a hiszterézisük, ráadásul a kapcsolási hőfokuk is vagy 10 fokon belül változott. Egyik sem volt még egy éves sem, így a korukra sem lehet ráfogni.
A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2018
(#) atus1981 válasza Bakman hozzászólására (») Szept 21, 2018 /
 
Mondjuk amennyibe kerülnek a csőtermosztátok, kicsit hozzáteszel és már vehetsz egy digitálisat, ami már majdnem csak tüzet rak a kazánban, annyi beállítás van rajta. Ilyenre nem szabad sajnálni a pénzt.
(#) naarjan hozzászólása Nov 7, 2018 /
 
Sziasztok!
Segítséget, vagyis tanácsot szeretnék kérni. Bővítem a fűtési rendszeremet egy kondenzációs gázkazánnal. Mellette van egy kis öntvény kazán egy köbös pufferrel, amibe gravitációsan cirkulál a víz. A házban radiátoros és padlófűtés is van egyaránt. Egy talált rajz segítségével össze van kötve az elektronika. (Ha van a pufferben melegvíz, akkor onnan nyomja a melegvizet a rendszerbe a szivattyú, viszont ha nincs benne melegvíz, akkor a gázkazán felől nyomja befele, ha kéri a benti hőmérséklet)
A programozott vezérlésért egy Computherm Q7rf teszi a dolgát.
A kábelezés a következő:
Kábelezés
A fűtéses "szaki" viszont szerintem elnézett valamit. A korábbi rendszerre az újat a kövekezőképp (a fájlmelléklet). Bal oldalon jön a puffer felől az anyag, jobb felől a gázkazán felől.
A kérdésem: Nem fogja kinyírni magát a valamelyik szivattyú?
A képen látható egy Wilo 4-20W teljesítményű ... a kazáné Wilo 2-40W teljesítményű.
Nem értem a bekötését a szaki Úrnak. (A keverőszelep...stb egyértelmű...de miért nincs egy kerülés a képen látható szivattyút megkerülve egy elektromos szeleppel, vagy egy elektromos váltószeleppel?)
Köszönöm a válaszokat előre is!
(#) atus1981 válasza naarjan hozzászólására (») Nov 7, 2018 /
 
A préselt kötésekkel ellátott csőpár megy a gázkazánhoz?
Amennyiben a válaszod igen, akkor nem jó a bekötés.
(#) naarjan hozzászólása Nov 8, 2018 /
 
Igen a préselt megy a gázkazánhoz.
Én laikusként úgy gondolom, hogy akkor a keringetőt át kellene rakni a pufferből kijövő meleg csőre. Jól gondolom?
(#) JZoli válasza naarjan hozzászólására (») Nov 8, 2018 /
 
Én inkább egyből az osztó-gyűjtőre kötném a gázkazán kivezetéseit, ugyanis, ha kondenzációs a kazán akkor a keverőszelep sem kell gázkazán körébe, az úgy is a minimális előremenő hőmérsékletre törekszik, főleg, ha van hozzá külső hőfokérzékelő.
(#) 1Frici hozzászólása Nov 12, 2018 /
 
Üdv.
Hátha kapok itt 1-2 jó tanácsot . Adott egy [/b]TermoMax AMICA PAB4/Ei kazán és egy [b]COMPUTERM 091 szobatermosztát. Ezt szeretném összekötni a képen is látható SIEMENS vezérlővel. Mit hová kellene kötnöm hogy szob. term. vezérelje a kazánt?
1 : oda hiába kötöttem a szob.term. nem vezérel semmit.
2: a kazán hőérzékelője

013aa.JPG
    
(#) JZoli válasza 1Frici hozzászólására (») Nov 13, 2018 /
 
Szerintem ez a Siemens vezérlő csak buszon tud belső termosztáttól jelet fogadni. Megnéztem a bekötési rajzát, azon nincs belső termosztát fogadásához sima (nem buszos) bemenet. Viszont van egy A7-el jelölt bemenete, ami "Beltéri egység busz" néven fut.
(#) elektroton válasza 1Frici hozzászólására (») Nov 13, 2018 /
 
(#) Antik hozzászólása Nov 19, 2018 /
 
Sziasztok! Most bukkantam rá a fórumra. Elektromos kazánt szeretnék, egész posztosan ezt néztem ki: Kospel Elektromos kazán EKCO.L2 6 kW Valaki használ ilyet? Érdekelne, hogy mik a tapasztalatok. Üdv, Anti
(#) zolika60 válasza Antik hozzászólására (») Nov 19, 2018 /
 
Nem használok ilyet, de szerintem a legdrágább fűtési mód. Ezt leszámítva kényelmes tiszta és üzembiztos.
(#) JZoli válasza Antik hozzászólására (») Nov 21, 2018 /
 
Egyik ismerősömnél kötöttünk be egy SD elektromos kazánt, Az mellett, hogy majdnem 200E Ft volt az ára, és "csak" egy 55m2 lakást (16 lakásos társasházban mellette, alatta-fölötte lakás) fűtött, több mint 240E forintot kellett ráfizetnie az éves elszámoláskor a villanyszámlára, pedig saját bevallása szerint a beüzemelés után megemeltette a villany-havidíját a szolgáltatóval.
Csak arra akartam ezzel rávilágítani, hogy drága döntés lesz ez!
(#) VIM válasza JZoli hozzászólására (») Nov 21, 2018 /
 
Szia! Hát "D" energia besorolású ... már majdnem megfelel a jó besorolási elvárásoknak.
(#) JZoli válasza VIM hozzászólására (») Nov 21, 2018 /
 
Igazad van! De van ahol más fűtési mód szóba se jöhet, ilyen esetben nincs sok választás, de az a 200Ft/h költség, ha fizetésre kerül a sor elég kiábrándító tud lenni.
(#) CIROKL válasza JZoli hozzászólására (») Nov 21, 2018 /
 
Órára lebontva soknak tűnik viszont egy fűtési szezonra vetitve akár lehet is jó
Kb 200-250ezer ből kijön.
Fával sem jön ki kevedebből na és azzal még dolgozni is kell.
A hozzászólás módosítva: Nov 21, 2018
(#) Kovidivi válasza JZoli hozzászólására (») Nov 21, 2018 /
 
Ha "megemeltette a villany-havidíját", akkor úgy tűnik, rosszul számolt. Amit írtál, az figyelmeztetés, hogy drága lesz villannyal fűteni, de semmi konkrétum nincs a hsz-odban. Azt leírhatnád inkább, hogy mennyi volt az éves költsége felfűteni egy 55m2 lakást villannyal (rendesen kiszámolni úgy lehet, ha nem fűtési időszakban megnézzük, mennyi a fogyasztás, és ezt levonjunk.). A másik infó, ami kellene, hogy eddig hogyan volt fűtve a lakás, ha gázzal, akkor mennyibe került 1 év? Ezt a két összeget lehet összehasonlítani! Ugyanis ha a lakásban minden nyílászáró alatt befúj a szél, a tulaj pedig 25fokban érzi magát jól, akkor ez a 240eFt plusz költség még olcsó is lehet!
(#) JZoli válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 21, 2018 /
 
A pontos összegeket nem ismerem, de ha érdeklődő van akkor rákérdezek. Akkor pontosítok, így, hogy rákérdeztél. E a helyzet egy lakásfelújítást követően alakult ki, ablakcsere és új cserépkályha rakatása volt az előzmény. Külső szigetelés még nincs, de a falak kb egy méter vastagok, ez a ház még a múlt század elején készülhetett. Ha délután otthon van az illető akkor a cserépkályhában tüzel, ez vízteres, így még további 3 radiátor is van a lakásban. A tulaj mesélte felháborodottan amikor jött az elszámolás, hogy több lett a fűtésköltsége az új kazánnal mint 300E Ft. De azóta eltelt még két év, így ha kell megkérdezhetem a költségekről.
(#) zolika60 válasza CIROKL hozzászólására (») Nov 21, 2018 /
 
Én közel 100m2-t fűtök fával. Az igaz, hogy dolgozni kell vele, de 150000Ft-ból megvan egy éves tüzelőm. Ha ez a szezon ilyen enyhe marad, el sem fogom fűteni azt a mennyiséget. Vert falú ház, az ablakokat kicseréltem jóra. Vízteres kandallóval fűtöm az egész házat.
(#) BrookR hozzászólása Nov 29, 2018 /
 
Sziasztok,

Egy olyan dologban szeretném kérni a segítségeteket, hogy lenne egy cirkó. Két külön lakást tud fűteni, amelyek (nagyjából) külön körön vannak. Azért nagyjából, mert nincs elzárószelep a két kör között, hanem van két szivattyú, amelyek a kazánnal együtt kapcsolnának be, ha az adott körhöz tartozó thermosztát kapcsol. Igen, így van egy kis "átfűtés" is.
Szóval az történt, hogy új kazán csere után a szaki képtelen volt bekötni a két szivattyút, így lényegében azok csak "ott vannak" és a cirkó szivattyúja tolja a vizet, ha valamelyik thermosztát bekapcsol.
Egy hete a fenti lakásban nem nagyon akartak fűteni a radiátorok, holott a thermosztát elvileg járatta a témát (bekapcsolt - hallani lehetett a relé kattanását). Bár kijelezte az elemcserét. Elemcsere után úgy tűnt, hogy oldódik a dolog. Szépen melegettek a radiátorok. Aztán pár napig be sem kapcsolt elvileg így is 23-24 fok volt a lakásban, mert a lenti lakásban magasabbra (20,5 fok) volt véve a hőmérséklet. Tegnapra ez "megoldódott" és estére vissza állt a 20,5 fokos normál hőmérsékletre.
Ma reggel az éjjeli 18,5-19 fok után reggel kicsit feljebb vettem szépen melegedett is minden, aztán hogy-hogy nem 1 órával később nejem jelezte, hogy jég hidegek a radiátorok (értsd 35-45 fokos víz a rendszerben 1 óra alatt hűlt volna le) újabb telefon, a cirkó szerint 28,x fok és lassan emelkedik. A lakás meg vészesen hül, mert 5 perc beszélgetés alatt 0,2 fokot esett a thermosztát szerint...(Hozzá teszem, ennyire nem szar a lakás szigetelése...)

Igazából nagyon elkanyarodtam.

A kérdés nagyon egyszerű. 1 cirkóba két vízpumpát és két thermosztátot szeretnék bekötni úgy, hogy adott vízpumpa, csak adott thermosztáttal együtt kapcsoljon. Bár nem tudom, hogy ez bonyolult feladatnak tűnik-e, ha időm lesz megnézem közelebbről.

Előre is köszönöm!
Ádám

(szerk.)

Most látom, hogy itt már van foglalkozva a témával.- Szobatermosztát bekötése

Amúgy, ha valakinek van kedve személyesen ránézni, arra is nyitott vagyok.
A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2018
(#) JZoli válasza BrookR hozzászólására (») Nov 29, 2018 /
 
Ha teljesen új a kazánotok amit most cseréltetek ez az átalakítás garanciavesztéssel jár! Ha kombi a kazán, tehát melegvizet is csinál, akkor szinte megoldhatatlan feladat ez! Csak a csövezés átalakításával lehet ezt korrekten megoldani, mégpedig úgy, hogy beépítettek a kazán kimenetére egy hidrováltót, a váltó után osztjátok szét a két lakásban a fűtést a meglévő két szivattyúval.
(#) BrookR válasza JZoli hozzászólására (») Nov 29, 2018 /
 
Köszönöm.

A megoldás végül az lett, hogy egy zónavezérlőt veszek és arra lesz rákötve a 2-2 szivattyú/termosztát és a kazán is. Elvileg az most orvosolni fogja a helyzetet.
(#) Bakman válasza BrookR hozzászólására (») Nov 29, 2018 /
 
Nem kell zónavezérlő. A meglévő két termosztátot kell kiegészíteni két relével. A relék 'vagy' kapcsolattal indítják a kazánt (amelyeket a termosztátok vezérelnek), a temrosztátok pedig direkt indítják a szivattyúkat.
(#) JZoli válasza Bakman hozzászólására (») Nov 29, 2018 /
 
És a kazán szivattyú akkor nem fog a másik lakás felé keringtetni? Azt hogyan választod szét? Az a zónavezérlő jó megoldás.
(#) kendre256 válasza JZoli hozzászólására (») Nov 29, 2018 /
 
Szerintem a működő szivattyú "elszívja" a folyadékáramot az álló szivattyú ágtól, amelyben az álló szivattyú még valamennyi akadályt is jelent. Valamennyi keringés persze lehet az álló szivattyú ágban is.
(#) hthomas válasza BrookR hozzászólására (») Nov 29, 2018 /
 
2 termosztát -1 eredeti keringető- és 2 zónaszelep aminek a kontaktusa indítja a kazánt?
Akkor tutira nem megy a másik ágba a víz.
Következő: »»   18 / 28
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem