Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Páramentesítő készülék házilag
Lapozás: OK   8 / 11
(#) Pulyka hozzászólása Feb 29, 2020 /
 
Hello.
En egy ilyet epitettem.
120x120x38mm-as venti van benne a képen látható módon.(2db, a hűtőtt feluletre is fújja, a melegre is, es felul tavozik a levegő, oldalról szivja.)
Sokat szenvedtem vele, sajnos a nagy hutoborda nem elegseges a 2x40W-os peltier meleg oldalát huteni(de valoszinuleg a ventinek sem a bordan lenne a helye, hanem a ventinek kellene legaramot kelteni egy "csatornaban", ahol benne van a borda is) , de mar mindent kiprobaltam. (A hűtő venti fordulatszamat, es a peltier teljesítményét is valtoztattam) A hideg oldalon ugyanakkora borda volt, amit kb 10 fokig lehűt a peltier, de nem tudja tartani, mertha rafujom a bordara a paras levegőt, az gyorsan felmelegiti 17 fokra, es ez egy huvosebb szobaban van, a furdoben melegebb van.
Most egy 2-3mm-es alu lemez van a hideg oldalon, ott szépen lecsapódik a pára, de gondolom sok ki is megy. :/
Mennyit számítana, ha a meleg oldalra nem fujnam a levegőt(mint most), hanem ugyanolyan bordaval felszerelve a hideg oldalt, a hideg oldalon keresztül szivnam a levegőt a melegre?
Sokat tanultam, a tap helyett is vennék egy szigeteltet, es egy dobozba lenne minden.
(#) Pulyka hozzászólása Feb 29, 2020 /
 
A borda egyebkent 150x110x30mm-es.
(#) kaqkk válasza Pulyka hozzászólására (») Feb 29, 2020 /
 
Ez így egy játékszer , a gyári páramentesítők felülete több 10 m2 és a hőmérséklete +2 fok amíg ezt nem tudja a cuccos nincs értelme ....
(#) Pulyka válasza kaqkk hozzászólására (») Feb 29, 2020 /
 
Igen, az a baj, hogy a csempen így is lecsapódik a pára, bár nem annyi, ha valamennyit begyűjt ez a kütyü.
Az már nem ipari kivitel?
..azt sem értem, hogy dolgozik a gyári. A ventilátor nem tudja a szoba egyik végéből a masik vegeben keletkező párát azon nyomban odaszivni.
Vagy az a trükk, hogy folyamatosan alacsonyan tartja a páratartalmat, es mikor keletkezik, akkor fel tudja venni a száraz levegő?
(#) Bakman válasza Pulyka hozzászólására (») Feb 29, 2020 /
 
Egy kompresszoros gyári páramentesítő kb. 300 W-os teljesítménnyel bír. Azonos hűtőkapacitáshoz peltier elemből több kell, vagy megelégszel a gyengébb teljesítménnyel. A páramentesítő kb. az a kategória, amit nem érdemes otthon elkészíteni.
Idézet:
„azt sem értem, hogy dolgozik a gyári. A ventilátor nem tudja a szoba egyik végéből a masik vegeben keletkező párát azon nyomban odaszivni.”
A levegő, még ha nem is látszik, állandó mozgásban van. A páramentesítő erre még rá is segít egy ventilátorral. Egy lakásba (90 - 100 m2) bőven elég egy páramentesítő, már ha az ajtók nyitva vannak.
(#) Pulyka válasza Bakman hozzászólására (») Márc 3, 2020 /
 
Én arra lettem volna kíváncsi, hogy amit megtermel hideget a peltier, pl. egy 50W-os, azt a hideget lehetne-e a meleg oldal hűtésére is felhasználni, mert hiába nincs benne dugattyú, mint egy kompresszorban, sajna akkor is lesz hangja a ventillátornak, mert a meleg oldalat megállás nélkül kell hűteni, mertha az felmelegszik, melegszik a hideg is.
..és amúgyis, egy 200W-os, szigetelt, kiöntött 12V-os táp is van vagy 20eFt, legalábbis egy normális Mean Well, és akkor egy akkora doboz, amibe ez belefér, az is van vagy 10eFt, a peltier is (kicsit felkerekítve) 10eFt, plusz a bordák, az is annyi.
Már lehetne venni egy gyári gépet.
Mostmár értem, miért nem készítenek ekkora teljesítményűt peltierből, viszont azt nem értem, a 100W alatti Peltieres masinák hogy jönnek ki 20eFt alatt.
..csak nehezen adom fel a témát, még látok benne reményt.

Gondoltam leírom a tapasztalataimat IS , tudja más is, minek vág neki.
(#) Gafly válasza Pulyka hozzászólására (») Márc 3, 2020 /
 
Idézet:
„Én arra lettem volna kíváncsi, hogy amit megtermel hideget a peltier, pl. egy 50W-os, azt a hideget lehetne-e a meleg oldal hűtésére is felhasználni,”

Kár vele otthon kínlódni, boltban fillérekért megkapod.
A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2020
(#) Bakman válasza Pulyka hozzászólására (») Márc 3, 2020 /
 
Idézet:
„azt nem értem, a 100W alatti Peltieres masinák hogy jönnek ki 20eFt alatt.”
Tömeggyártást és egyedi készítésű szerkezetet nem lehet összehasonlítani. Előbbiben a lehető legolcsóbb alaktrészek vannak, max. 10 %-os biztonsági ráhagyással.

000855.jpg
    
(#) Pulyka hozzászólása Márc 3, 2020 /
 
Köszönöm szépen mindenkinek.
Kénytelen vagyok feladni, pedig nem könnyen teszem. Egy szigetelt tápot kellene még venni, de az 20eFt. Ami most van, annak nincs szellőzése, mert a pára miatt szigetelt dobozban van ugye, és 70-80%-os terhelés mellett hamar feladja a harcot szerintem. Kár azt is tönkretenni. Azt a 20eFt-ot pedig már kompresszorosra költeném.
..de még kellene nagyobb doboz, és akkor még az elektronika sincs benne, plusz a vadi új, 120-as, 8W-os venti is így tönkremegy szerintem elöbb-útóbb a párás levegő miatt.
A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2020
(#) Pulyka hozzászólása Márc 3, 2020 /
 
UI: Kompresszoros, és kompresszoros között van különbség?
Nehéz őket javítani? ..egy papíraprítógép megadta magát nem rég, egy nyavajás műanyag fogaskeréknek elkopott a fele fogazata, egyébként semmi baja. Lehet(ne) kidobni úgy, ahogy van.
50eFt-ért már lehet jó gépet kapni, vagy fentebb érdemes keresgélni? (300 valahány wattos, az már tuti, hogy kompresszoros)
Köszi a többi érdeklődő nevében is.
A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2020
(#) Inhouse válasza Pulyka hozzászólására (») Márc 3, 2020 /
 
Szerintem túl nagy különbség nincs köztük. Nekünk egy Honeywell DDTEC10NE DURACRAFT van, de a Lidl-ben már volt többször hasonló tudású, hasonló áron. Ez az 50eFt körüli kategória már elég egy 90-100m2-es házhoz. Egyébként csak az átmeneti időszakban kell többet járatni, nyáron meg egyáltalán nem.
(#) wszmecs hozzászólása Szept 6, 2020 /
 
Érdekel a téma ... Mi lenne ha jégakku , lenne a készülék " lelke " .
A légáramlást egy ventilátor biztosítaná , előtte légszűrés zajszűrésnek az sem árt ,
Több lépcsős hőcserélő , hogy minél tovább elég legyen a töltet .
Egyébként a gyáriban a lehűtött levegőt rávezetik a hűtőbordára , hogy növelje a hatásfokot .
Tehát fontos a levegő útvonalát , haladási irányát , hőszigetelést , víz elvezetését megtervezni ...
ha lenne benne elektronika ne azon csapódjon le a pára .
Az olcsó készülékekből a légszűrést és zajszigetelést hiányolom , ha már valaki kísérletezni akar .
Menyi vízét lehetne egy liternyi pet palackos (2db 0,5l-es) segítségével kinyerni ?
A tablettásokat verné gazdaságosságban , és nem kellene neki 80%-os páratartalom , hogy észlelhető
legyen a működése ...
(#) Bakman válasza wszmecs hozzászólására (») Szept 6, 2020 /
 
1 l vízzel (jéggel) nem sokra mennél, a folyamat ettől több energiát igényel.

A tabletta egy nagy nulla. A peltier elemes páramnetesítő is. Nincs mese, kompresszorosat kell venni, az működik normálisan.
(#) wszmecs válasza Bakman hozzászólására (») Szept 6, 2020 /
 
Peltier elemes van , kiszáradt a ventije és hangja volt csak inkább így a táp árában megkaptam . Takarítás után működik . Többlépcsős hőcserélőn, átvezetve a levegőt , hogy ne hűtés legyen a végeredmény ...
Ha csak a látens hőt vesszük és a víz levegő fajlagos hőkapacitását ebből hő vissza nyerés
nélkül valóban épen csak értékelhető eredményt kapnánk , de az általam felvázolt
elképzelésben a tablettást biztosan verné , peltier elemessel is versenyben lenne .
Ennél a megoldásnál a kompresszor egy pár méterrel távolabb dolgozik ...
Igaz nincs nagy mennyiségű meleg levegő amit megfelelő irányba állítva a készüléket szárításra
lehet használni , de talán olyan hőmérsékleten és páratartalom mellet is működne ahol a többit sem ajánlják ... Szellőztetni még tudok , tablettást még nem használtam , bár van belőle .
Készlet kisepréskor vettem , van amit több éve ...
Mostanában divat az ehhez hasonló , konnektorba dugható hajszárítónyi " fűtőtest " jeges léghűtő . Minden amit egyszer megvesznek az emberek .
(#) sargarigo válasza wszmecs hozzászólására (») Szept 7, 2020 /
 
Többször említetted már a tablettás masinát, de hidd el, az semmire sem jó! Nulla az értéke! Próbáltam! Egy hét alatt szedett össze egy deci vizet kb, közben meg a hideg falon csorgott lefelé. Kompresszorosat vettem 40-ért Aldiban, az már jó volt míg össze nem tört. A másodikat is 50 körül vettem, az éppen Lidl-es, azóta is megy (kopp-kopp). Naponta szed össze vagy öt-tíz litert.
Arra kell csak vigyázni hogy ne boruljon fel, és megmenti a lakást a penésztől
(#) lefituta hozzászólása Szept 7, 2020 /
 
A tablettás tényleg pont semmit nem ér, Van a másik fajta, amiben tasakban van valami káliumos granulátum, az a másik fele. Egy hét alatt szed össze 1 lityi vizet, de úgy, hogy közben még egy számítógép ventivel hajtom is rá a levegőt Két hét múlva meg elfogy a tasak tartalma az újnak az ára pedig nem egy Kalmopyrin a pénztárcámnak. Ilyen elektromos kütyükkel nem próbálkoztam, mert így is magas a számlám, de rájöttem, esetemben a legszerencsésebb megoldás, maga az ablaküveg!!!!! Nagy felülete van, szerencsére picit lejt is jobbra és hihetetlen mennyiségű vizet szed össze télen. Gondoltam, minek nagy lecsapató felületet hűteni, ha egyszer ott az ablak. A sarkába tettem egy tálcát, amit napjában többször kiöntök. Azóta annyi a penésznek! Persze megteszek mást is, nem a lakásban szárítom a kimosott ruhát, hanem a lépcsőházban stb. Amellett, ha mégis kijön a penész a fürdőszobában, virágpermetezőbe Hypot teszek és avval lefújom. Percek alatt kifehéredik. Időnként kvarclámpával bevilágítom a lakást azért sem lelkendeznek a bacik, vírusok, gombák. Régi házban lakok, lassan felüti a fejét, talán még a covid 19 is, de ha ezeket megteszed, az egész futó kellemetlenségnek tűnik! vagy annak sem!
A hozzászólás módosítva: Szept 7, 2020
(#) sargarigo válasza lefituta hozzászólására (») Szept 7, 2020 /
 
Hát ahogy vesszük!
Azért egy brummogó nem löki meg nagyon az áramszámlát, cserébe nem kell tálcákkal futkosni, meg ahogy írtad, ennek ellenére is meg-megjelenik a penész.
Nekem akkor volt újszülött a gyerekem, én inkább nem akartam kockáztatni, úgyhogy beruháztam egy ilyenbe. Ott lehet hagyni éjszakára is, nappalra is. Ha tele a púpja, akkor magától leáll. Hetente elég kiönteni. Nem bántam meg azóta sem!
(#) lefituta válasza sargarigo hozzászólására (») Szept 7, 2020 /
 
Igen, van akinek megéri, de én nem szeretném a fogyasztók számát növelni, főként ha valamit meg lehet oldani egyszerűbben A tálcát tényleg naponta kiöntöm, de szellőztetni amúgy is kell. A penész csak a fürdőszobában jelenik meg de akkor oda is készülék kellene, kénytelen vagyok a Hypot használni, mivel az ablakfelület kicsi. A venti is megoldás lenne, csak hát az kiviszi a meleget is. Az egyszerű megoldások híve vagyok, mert a legüzembiztosabbak. A szomszédban van elektromos párátlanító de azt mondja 250 W az áramfelvétele. Az meg azért árban húzós ha sokat megy. Tulajdonképp egy fordítottan működő hűtőgép és ki gondolná, hogy a fogyasztás szempontjából a pálmát a hűtőszekrény viszi. Hiába csak 100 vagy 120 W de az megy a legtöbbet igaz, szakaszosan, 24 óra alatt.
(#) Bakman válasza lefituta hozzászólására (») Szept 7, 2020 /
 
Idézet:
„A penész csak a fürdőszobában jelenik meg de akkor oda is készülék kellene”
Nem kell. Egy gép elbír egy 100 m2-es lakással bőven.
(#) lefituta válasza Bakman hozzászólására (») Szept 7, 2020 /
 
Lehet, noha azt hittem, ha az egy teljesen külön álló helyiség külön légtérrel, akkor nem tudja azt is szárítani.
(#) Bakman válasza lefituta hozzászólására (») Szept 7, 2020 /
 
Ha az ajtó nyitva van, akkor tudja.
(#) Andrei1181 válasza lefituta hozzászólására (») Szept 8, 2020 /
 
Fürdőbe tegyél elszívót és fürdés/zuhany után kapcsold be 5-10 percre, amíg már nem lesz párás a tükör, ablak. Kiviszi a meleget igen, de a párát is, és ez most fontosabb.

Amúgy semmilyen párátlanító nem oldja meg a penészgondot. Azt csak a szigetelés oldja meg, ha eléred, hogy télen ne legyen hideg a fal. Másik megoldás: befűtesz vagy 28 fokra és akkor a fal is melegebb

Nekem egy Fisher Fdry 300 van, télen szinte minden nap megy, ruhát is tök jól szárít, amellett, hogy a lakás páratartalmát is kordában tartja.
(#) Inhouse válasza lefituta hozzászólására (») Szept 8, 2020 /
 
Ezek a kompresszorosak jók, nekem egy Duracraft van. A többi megoldás csak játék.
Nekünk a fürdőszobában van, amikor párásabb a levegő (nyáron nem kell), akkor a fürdés alatt és meg valamennyit megy, hogy a bevitt párát kiszedjük. A kabint az utolsó, aki használja lehúzza egy szilikonos vízlehúzóval. A mosott ruhát, amikor nem lehet kint szárítani, a szárítógépbe rakjuk. Így lehet tartani a páratartalmat nagyjából. Valamit valamiért, ingyen nehéz jó eredményt elérni.
Ha éppen falat javítunk, malter, ragasztó, glett, festés, akkor is dolgozik a gép.
(#) Gafly válasza Andrei1181 hozzászólására (») Szept 8, 2020 /
 
És/vagy lámpával párhuzamosan.
Fő része a dolognak: falon esztétikus lyukat csinálni, már egy másik szakma része.
(#) sargarigo válasza Gafly hozzászólására (») Szept 8, 2020 /
 
Jó szerszám kell hozzá, és akkor másodpercek alatt megvan. A vizesember amikor fúrta a falat a kéménynek, csak eresztette neki a hiltit, és vitte mint a vajat.
(#) Andrei1181 válasza Gafly hozzászólására (») Szept 8, 2020 /
 
Nekem 2 ablak van a fürdőben, a kád felettit "befalaztam" egy osb-vel és lett egy lyuk a közepén. Már csak áram kellett
(#) Gafly válasza sargarigo hozzászólására (») Szept 8, 2020 /
 
Idézet:
„A vizesember amikor fúrta a falat a kéménynek, csak eresztette neki a hiltit, és vitte mint a vajat.”

Én ebben a mondatban, legalább négy érdekes kérdést látok.
Itt is van kettő, példa:
Idézet:
„Tégla kinek esett a fejére az utcán?
Nemesvakolat szinhelyesen van-e visszállitva?”
(#) Inhouse válasza sargarigo hozzászólására (») Szept 8, 2020 /
 
Idézet:
„Jó szerszám kell hozzá, és akkor másodpercek alatt megvan.”
Ahha...
(#) lefituta válasza Andrei1181 hozzászólására (») Szept 8, 2020 /
 
Köszi, ezt a ventis dolgot meg fogom csinálni, a fűtést nem tudom, mert ez egy külön helyiség, nem akarok egy plusz fűtőt berakni. Persze, mikor beáztatom a testem, addig használok egy meleg levegőt fújó készüléket, de örökké nem mehet, mert 2kW.
A szárító készülék, meg nem is olcsó, plusz megemeli a villanyszámlát én meg nyugger vagyok......Már kaptam volna légkondit is, de pont a fogyasztás miatt nem fogadtam el.
Sajna, a fürdőbe külön kellene működtetnem egy szárítót, mert az előszobából nyílik és ha nyitva hagyom az ajtókat, akkor a lépcsőházba szökne a meleg. Végül is ez az "ablak párátlanító" jól működik, igaz a tálcát néha ürítenem kell és a ruhákat nem bent szárítom. Azóta nincs penész, csak a fürdőben.
(#) sargarigo válasza Inhouse hozzászólására (») Szept 8, 2020 /
 
Úgy érzem nem osztjátok a nézetemet!
Következő: »»   8 / 11
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem