Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Páratartalom érzékelő
 
Témaindító: Pepör, idő: Szept 23, 2006
Lapozás: OK   5 / 5
(#) pogany.tamas válasza pogany.tamas hozzászólására (») Jún 27, 2012 /
 
Na úgy néz ki valóban úgy működik, ahogy leírtam. R3-at kicseréltem egy potméterre, és bekalibráltam. Most tesztelés alatt áll, remélem a degradáció nem változtatott a jelleggörbéjén, akkor rendben is lenne a dolog.
(#) Kovidivi hozzászólása Okt 19, 2015 /
 
Sziasztok!
Tudtok ajánlani egy páratartalom mérő szenzort Ebay-ről, ami megbízható is?
DHT-11 kizárva, az biztos. Emiatt félek a DHT-22-től. SHT termékcsalád kicsit drága, de biztosan megbízható. AM2302 szimpatikus, habár nem használtam még, és pont úgy néz ki, mint a DHT-11. Ha valaki végzett már összehasonlítást, és a digitális követte a "gyárit", akkor kérem ossza meg, melyik típusú szenzor volt. Köszönöm.
(#) holex válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 19, 2015 /
 
Mi a baj a DHT11-gyel?
(#) Kovidivi válasza holex hozzászólására (») Okt 19, 2015 /
 
Szerintem hamisítják, vagy hibás szériával van tele az Ebay. Régen vettem 1db-ot, szuperül mért, 15-től 60%-ig láttam számokat rajta. Véletlenül fordítva kötöttem be. Vettem kapásból 2db-ot, fél évvel később. Mindig ugyanazt mutatták, ha bevittem a párás fürdőbe fél órára, emelkedett 5%-ot az érték... Ha kint zuhogott az eső egész nap, volt, hogy nem is változott az érték, pedig nyáron az ablak is nyitva van. Röviden ennyi. Azóta vettem még pár db-ot, mindig más eladótót, és mindegyik ugyanolyan. Semmi értékelhetőt nem mutat. Mikor reggel kapar a torkom, mert olyan száraz a levegő, akkor is 40%-ot mutat, meg több hónappal ezelőtt is 40%-ot mutatott, amikor még bőven nyár volt.
A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2015
(#) Ivan93 válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 19, 2015 /
 
Szia!
Nekem ilyen van: htu21d. Szerintem hihető értékeket ad, de sikerült már 110%-ot is mérni, amikor fagyasztóból kivéve hirtelen melegedni kezdett. Talán a hirtelen páralecsapódás okozta, de a természetben ilyen nem fordul elő.
(#) Kovidivi válasza Ivan93 hozzászólására (») Okt 19, 2015 /
 
Szia.
Ez olyan, mint az SHT21, csak annak a másolata, vagy mi? Mert az SHT ára az 7$-tól indul.
Szerintem benevezek egy ilyenbe. Rendeltem egy 2$-os LCD-s páratartalom mérőt is, hogy legyen mihez hasonlítani.
Amit még találtam: Si7021, ez is hasonló árban van.
Vicces, hogy ezen: Bővebben: Link a leírásban írják, hogy van benne FET-es 3V3 5V illesztő, de kép nincs róla. Nem tudom, hogy higgyek-e neki... Amit linkeltél, az pedig nem szállít hozzám. De lehet rákérdezek.
A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2015
(#) Ivan93 válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 19, 2015 /
 
Az sht21-et nem ismerem, de a neve nagyon hasonló, viszont más a gyártója. Az adatlapot gyorsan összehasonlítva ugyanazt a képletet használja mindkét szenzor. Elképzelhető, hogy másolat.
Szerk.: nekem nincs rajta szintillesztő, 3v3-ra illeszteni kellett.
Szerk2: a si7021-es linken a képen mindhárom név rá van szitázva
A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2015
(#) Kovidivi válasza Ivan93 hozzászólására (») Okt 19, 2015 /
 
Amit linkeltél, azon van szintillesztő, és a leírásában is benne van. Én rendeltem másikat, aminek a leírása ugyan az volt, mint a tiédnek, meg a nyák egyik oldala is ugyan az. Majd kiderül, hogy menni fog-e!
(#) Kovidivi válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 12, 2016 /
 
Ez az SHT-21 vagy DHU-21 nagyon király IC-k. I2C-n keresztül könnyen lekérdezhető, nem blokkolja a program futását, pontos is. Elkezdett főzni az asszony, egyből elkezdett kúszni felfelé a páratartalom. A hőmérője is nagyon pontos. Én mostmár ilyet fogok venni, 3$ körül beszerezhető. Amit én vettem, a hátulján van stabilizátor (662k smd jelzésű SOT23-as alkatrész) és szintillesztő is, 5V-ot adok a VCC lábra. Nem kell interruptot sem tiltani, mint a DS18b20-nál, a hardveres I2C modul elvégzi a kommunikációt a háttérben.
(#) Kovidivi válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 13, 2016 /
 
DHU-21 nincs is. HTU-21-es akartam írni, vagy ebből a termékcsaládból bármelyik hasonló szenzor szuper. Ilyen kicsi a különbség a két IC között: Bővebben: Link.
(#) Kovidivi válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 13, 2016 /
 
Egyébként érdemes a DHT-11-ben levő páramérő szenzorokkal próbálkozni? Ilyen van benne: Bővebben: Link. Ugye a visszakapott érték hibás, viszont a szenzornak jónak kell lennie. És ahogy olvastam, ezek már kalibráltak gyárilag bizonyos tűrésen belül, szerintem +-10%-on belül tudna dolgozni. Ilyen szenzorból van vagy 3db-om.
(#) atidiak válasza kipi0804 hozzászólására (») Feb 20, 2017 /
 
Sziasztok!

LM325 -ös IC-t mivel tudom helyetesiteni?

Köszönöm!
(#) proli007 válasza atidiak hozzászólására (») Feb 20, 2017 /
 
Hello! Az LM325 egy kettős +- kimenetű stabilizátor. De vélhetően Te erről a kapcsolásról beszélsz. Ha igen, itt csak elírta valaki az LM324-et LM325-re. (De ha csak két műveleti erősítő van az áramkörben, akkor egy LM358 is megfelel hozzá. Hiszen abban egy "fél" 324 van..
(#) kitartás hozzászólása Jan 2, 2018 /
 
Sziasztok!
Páratartalom érzékelőt érzékelőt keresve akadtam tavir oldalán a BME280 szenzorra. Van valakinek tapasztalata vele?
(#) baloghvl hozzászólása Júl 17, 2018 /
 
Sziasztok!

Egy olyan kérdésem lenne, hogy van-e valamilyen képlet vagy közelítő számítás egy valamilyen hőfokú és relatív páratartalmú levegőnek egy másik hőfokon lévő páratartalmának kiszámítására?

Én mindenhol csak ezt a Mollier diagramot találom amiből ki kell olvasni az adott hőfokhoz tartozó maximális vízmegkötési mennyiséget amit g/m3 -ben ad meg. És aztán ezzel az értékkel lehet tovább számolni.
Itt van írva hogyan kell alkalmazni:
Bővebben: Link

Köszönöm!
(#) PGNet hozzászólása Dec 5, 2018 /
 
Hello!
Kinéztem egy hőmérő-páratartalom mérő IC-t (Si7021), viszont a Silicon Labs gyártja, és néhány megnézett elektro-üzlet nem árulja. (a chip kell csak, modulos megoldás nem jó)
Szóval a kérdés: valaki tudja, hogy melyik budapesti üzlet foglalkozik Silicon Labs alkatrészek eladásával? (kis darabszámra vonatkoztatva.... egy óbudai disztribútort már kérdeztem más SiLabs chip beszerzésről, de még csak nem is válaszoltak...)
Vagy van más olyan hőmérő-páratartalom mérő chip, amin I2C-vel lehet lekérdezni az adatokat, és tényleg nagyon kicsi a fogyasztása, plusz van sleep üzemmódja?
(#) rolie válasza PGNet hozzászólására (») Dec 5, 2018 /
 
Szia! Itt tudsz rendelni, akár személyes átvétellel: FDH.
(#) Ferkógyerek válasza PGNet hozzászólására (») Dec 5, 2018 /
 
Szia! Én SHT31-et használok, kicsit nagyobb a fogyasztása mint az SI-nek, de talán még elfogadható. Itt és itt is kapható.
A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2018
(#) PGNet válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Dec 6, 2018 /
 
Köszi a választ!
Közben találtam ilyen IC összehasonlító oldalakat is, linkelem, hátha mást is érdekel:
https://www.kandrsmith.org/RJS/Misc/Hygrometers/calib_many_addsht31.html
https://www.facebook.com/notes/phil-moyer/comparing-temperaturehumi...05557/

Si7021 lassabban éled fel, és van power-up áramfelvétel is (peak current), hiába alacsony alapban a mérési áramfelvétel, talán az SHT31 a gyorsabb mintavételezéssel idővel arányosan kevesebb áramot fogyaszthat... de persze ezt mérni kell.
Következő: »»   5 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu