Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC részleges tápellátása napelemről
Lapozás: OK   2 / 2
(#) Suba53 válasza kvic hozzászólására (») Aug 9, 2022 /
 
Ha hűtőbordát veszel, nézd meg az adatait. Amit most raktál a diódákra, azoknak a termikus rezisztencia értéke kb. 20-25K/W. Ami azt jelenti, hogy 1W teljesítmény disszipációja 20-25 fokkal emeli a hőmérsékletét. 5-6W disszipáció esetén meg is van a mért 104 fok. De már legalább nem 140.

Például, ha egy ilyen hűtőbordára szerelnéd, ami 4K/W, akkor 20-25 fokkal lenne melegebb, mint a környezeti hőfok.

Ha a nagyobbat veszed, akkor egy bordára szerelheted a két diódát ( szigetelő lemezzel ), és még úgy is kezelhető hőmérséklet adódik.
(#) kvic hozzászólása Aug 9, 2022 /
 
DC kismegszakítót akarok tenni 2 pólusút a két napelemből jövő + ágra közösítés előtt. Itt 10A-es ugye azt jelenti hogy pólusonként 10A ugye?
(#) kvic válasza Suba53 hozzászólására (») Aug 9, 2022 /
 
Köszönöm! Ahol vettem, nem volt róla semmi infó. Ez a közös rögzítés nem biztos hogy jó lenne nekem, mert vagy az egyik, vagy a másik meleg legtöbbször, bár helytakarékosabb lenne meg talán a 18-20 fok különbségnél az se baj ha felmelegítik egymást...Az meg gondolom mind1 hogy TO-220-hoz írják, de nekem TO-247 a dióda tokozása...
A hozzászólás módosítva: Aug 9, 2022
(#) Suba53 válasza kvic hozzászólására (») Aug 9, 2022 /
 
Nyugodtan szerelheted egy blokkra, nem árt nekik, főleg mert jelentősen hűvösebb lesz mint a mostani megoldás. Az meg, hogy TO220-ra ajánlják, azért van, mert ha a kialakított hornyot használod rögzítésre, akkor az a TO220 tokozás magasságához igazodik nyákra szerelt helyzetben. De ha így kábelezed, akkor az mindegy. Meg egyébként is rögzítő furatot is oda fúrsz, ahova akarsz.
A hozzászólás módosítva: Aug 9, 2022
(#) kvic válasza kvic hozzászólására (») Aug 10, 2022 /
 
Kismegszakítóból 2 pólusú kéne (a 2 napelem 2 + ága közösítés előtt) vagy 4 pólusú (2+ és 2- ág is)? 10A elég gondolom, 5.x A napelem darabja. Azt látom hogy kismillió kismegszakító létezik, de a legtöbb AC-hez van, DC-hez jóval kevesebb féle és jóval drágább is. Mi a különbség? Egy AC-set nem lehet DC-re használni? Meg van-e jelentősége hogy a DC-seken + és - pólus van feltüntetve, ezt ugyanúgy tehetem én a 2 + ágamra, nem?
(#) antiktelefon válasza kvic hozzászólására (») Aug 10, 2022 /
 
DC kell, nincs nullátmenet ívoltáshoz. Elhelyezés és cél függő hova és mennyit raksz, de megfelelően kösd be, nem lehet 2 + egyben, mert az egyik ág csak kapcsoló is lehet, ha olyat veszel, nem valódi 2 pólusút.
A hozzászólás módosítva: Aug 10, 2022
(#) kvic válasza antiktelefon hozzászólására (») Aug 23, 2022 /
 
Akkor két darab ilyen jó lehet :
Link ?
Úgy kötném be, hogy a két napelem + ágára 1-1 ilyet, közösítés előtt. Cél, hogy le lehessen kapcsolni, meg ha zárlat van, akkor ne legyen tűz és ne sérüljön a DC/DC.
3A, B típúsú, akkor ha jól értem, ez 3-5x értéknél, tehát 9-15A-nél old ki?
Vagy 2A-es is elég és akkor 6A fölé nem engedi, ugye?
Napelemen ez szerepel: Short Circuit Current (Isc): 5.82 A.
(#) giskard válasza kvic hozzászólására (») Aug 24, 2022 /
 
Én azzal kezdtem volna az egészet, hogy minimum a napelem ágba a dióda elé beteszek egy árammérőt (ha nem akarsz csinálni készen kapható, mér 100 V-ig feszültséget és 10 A-ig áramot (1500 ft) , ha nem elég a tíz amper a söntöt lehet birizgálni (szerencsére csak párhuzamosításra van szükség))..
A napelem utáni DC/DC átalakítóra nem is biztos hogy szükség van (a feszültség terhelésnél úgy is le fog esni (valamint ez nem egy MPPT)). De bármilyen változtatást is hajtasz végre az árammérőn egyből látod az eredményt, így beállíthatod a közel optimális működést.
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem