Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Philips TDA 1541 A IC analóg kimenetét hogyan kell lezárni ?
Lapozás: OK   1 / 1
(#) zalaipeter hozzászólása Szept 4, 2021 /
 
Gyári D / A konverterem van, TDA 1541 A IC.vel, de csöves kimenetet szeretnék tenni utána. Az analóg IC-ket kivettem, meg a visszacsatoló ellenállást, és a TDA-t 1 kohmmal zártam le föld fele. Lehet, hogy ez nem jó, mert 10 mV körüli jel jön le, jelforrás a számitógépem DaqGen generátor jele. 100 %-nál iszonyú torz a jel, 40 %.nál még nem, de olyan kicsi, hogy a kapcsoló jel is nagyon látszik rajta. Láttam, ahol 200 ohm körül zárják le, a Philips CD 304-ben rajz szerint fel van húzva 3 V DC-re, és 1.5 kohm lezárás van rajta.
(#) kadarist válasza zalaipeter hozzászólására (») Szept 5, 2021 /
 
Van, aki transzformátorral illeszt. Bővebben: Link
(#) zalaipeter válasza kadarist hozzászólására (») Szept 5, 2021 /
 
Ezt ismerem, de az érdekelne, hogy az ohmos lezárása mennyi kell legyen. Amúgy E88CC lesz utána "mű" követőként bekötve.
(#) kadarist válasza zalaipeter hozzászólására (») Szept 5, 2021 /
 
Ne zárd le, majd beállítja magának az ellenállást.
(#) CHZ válasza zalaipeter hozzászólására (») Szept 5, 2021 / 2
 
33-50 Ohm a megfelelő érték, nagyobb értékű ellenállással lezárva, megnő a torzítása.
(#) zalaipeter válasza kadarist hozzászólására (») Szept 24, 2021 / 1
 
Le kell zárni, mert a TDA-nak áramgenerátoros kimenete van, a lezáró ellenállás alakitja át feszültség generátorossá, ez az I / V konverter.
(#) CHZ válasza zalaipeter hozzászólására (») Szept 25, 2021 /
 
E88CC erősítése kevés lesz "mű" követőként bekötve, nem lesz meg a szabványos 2V eff. kimeneti szint. E88CC földeltrácsú bekötésben, katódban DC csatolva jól illeszthető a TDA hoz. Katódban JFET áramgenerátor, áramával a DC offset is kalibrálható, erősítése is pont megfelelő.
Második trióda katódkövetőként bekötve megfelelően alacsony kimeneti impedanciát biztosít.
Vagy transzformátoros illesztés is jó megoldás, trafó áttételének megfelelően növelhető a TDA kimeneti szintje, kisebb erősítés kell utána. Trafó szekunder lezárása megfelelő értékű ellenállással biztosítja a TDA IV ellenállás értékét , ott már nem kell lezárni.
(#) zalaipeter hozzászólása Szo, 19:41 /
 
Megszületett a DAC. Nem hagyott nyugodni, hogy a Philips CD304 szerviz doksijában csak az OPA zárja le a kimenetet 1.5 kohmmal, és 3 V-ra felhúzva, beleszámolva a visszacsatoló ellenállást, és a kivülről beadott táp ellenállását is, ez 2 mA. Épitettem egy halál pontosan 2 mA.t szolgáltató áramgenerátort, kiderült, hogy nagyon érzékeny rá, ezért nagyon szűk határok között állitható. A kimeneti offsetet nullára kell állitani, az IC-be folyatott 2 mA pontosan beállitja a kimenő ellenállását, a 0 offsetet, és a legjobb kivezérelhetőségét. Ide csak nagyon preciz, hőmérséklet stabilizált áramkört lehet rakni, ezért a TL431 mellett döntöttem. Ennek a rajzát, és a szkópábrákat mellékelem. Az E88CC "mű" követőnek kötött kimenetéről készitettem a jeleket. Erősitése 26.6 szeres ( 28.5 dB ). Ezt nem rajzoltam le, legközelebb beteszem. Jó dolog ez a "mű" követő, hatalmas kimenő jelet ad, minimális torzitással, a cső majdnem teljes erősitése kihozható úgy, hogy a kimenet katódkövető ( felső cső ). A négyszög kicsit cirádás, ennek oka, hogy nem kompenzált, osztófejes szkópzsinórral mértem silány minőségű RCA kábellel, a lezárást csak a szkóp 1 Mohmja adta a 40 pF bemenő kapacitásával + a zsinór 300 pF-jével. A 1541-ről 150 mV eff jön le a számitógép impulzus generátorával koax kimenetről. A generátor 40 %-on áll, a sz.gép kimenete 50 %-on. Egymásra toltam a két oldalt, tökéletesen fedik egymást, egy helyen mutatom külön is. A 10 kHz-en már látszik kicsit a mintavételi jel, de hát most a kimeneti IC-s szűrő nincs benne. Szintesést, se kiemelést nem mértem. A 47 µF békebeli tantál, ERO.
(#) Suba53 válasza zalaipeter hozzászólására (») Szo, 19:49 /
 
Szép! De a TL431-et fordítva rajzoltad.
(#) zalaipeter válasza zalaipeter hozzászólására (») Szo, 19:53 /
 
Sikerült a TL 430-et forditva rajzolni. Természetesen felül van a katód.
(#) zalaipeter válasza Suba53 hozzászólására (») Szo, 19:54 /
 
Még egy párszor válaszolok magamnak. Szóval 431
(#) lcsaszar válasza zalaipeter hozzászólására (») Szo, 22:16 /
 
Ez az áramgenerátor tulajdonképpen a TL431 sönt-stabilizátor által előállított 4V feszültség, és a 2k ellenállás. Sok másféleképpen is meg lehet oldani, akár FET-es áramgenerátorral is, amihez nem kell stabilizálni a feszültséget, mehet akár az eleve adott 5V-ról is.
Az ECC88-cal vagy annak ipari változatával épített mű-követő az egyik legjobb megoldás. Csak itt ügyelni kell a TDA-t lezáró ellenáálás minőségére is. Van, aki méhsejt-tekercselésű ellenálláshuzalt használ. Tapasztalatom szerint el lehet menni 100 ohmig. Én helyhiány miatt inkább trafós illesztést csinálok, ellenállással lezárva. Ez sajnos nem ad pár száz mV-nál nagyobb kimenőjelet. A hangminőségéről csak az elkészülte után tudok nyilatkozni. M42 permalloy magon van, már kész, csak be kell építeni.
(#) zalaipeter válasza lcsaszar hozzászólására (») Szo, 22:27 /
 
Azért tettem be TL431-et, mert professzionális, hőkompenzált áramstabilizátor. A 2 mA-t halál pontosan tartani kell, tapasztalat, ha az offset már 100 mV fölött van, akkor már nem jó, a 1541 kimeneten igy néhány tized mV van csak, a 1541 beállitja magának a kimeneti lezárást. A Philips CD lebegett előttem, ott is pont 2 mA-t hajtanak be a kimenetre, ohmokkal nincs lezárva, ezért kényes a 1541 a tápra.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem