Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   1219 / 1225
(#) Bakman válasza LazarAttila hozzászólására (») Dec 1, 2025 /

Nem volt hiba. Mi a konkrét panasz/hibaüzenet? Melyik programmal próbálkozol?
(#) Lamprologus válasza LazarAttila hozzászólására (») Dec 2, 2025 /

Idézet:
„...az ICSP módhoz szükséges kódot...”

Milyen kód kell az ICSP módhoz? Én idáig úgy tudtam, hogy azt alapból tudja!
Összekötöd a PICKIT3-at a PIC-el a megfelelő lábakon keresztül, és már programozhatod is!
(#) Bakman válasza Lamprologus hozzászólására (») Dec 2, 2025 /

Valószínűleg az LVP-ről van szó.
(#) Accord hozzászólása Dec 7, 2025 1 /

SPI és/vagy I2C

Sziasztok, egy olyan kérdésem lenne, hogy egy MCU-val(PIC18F2550) egy áramkörben SPI és I2C vezérlést meg lehet-e oldani? Kicsit problémásnak érzem, nem szeretnék emiatt erdőbe szaladni, mert akkor inkább megoldom másként.
(#) Bakman válasza Accord hozzászólására (») Dec 7, 2025 /

Problémás is lehet, mert a kontroller csak egy MSSP modult tartalmaz, az pedig vagy SPI vagy I2C üzemmódban működik.

Megoldható, hogy menet közben kapcsolgatod az üzemmódokat. Az SPI vonalak meghajtása push-pull rendszerű, az I2C pedig nyitott kollektoros. SPI eszköz a CS nélkül nem reagál, de az I2C eszköz "elnézheti" a dolgot, okozva egy kisebb zárlatot...

Marad a másként megoldás, pl. sokkal újabb kontroller, amiben több kommunikációs modul (is) van.
(#) pipi válasza Accord hozzászólására (») Dec 7, 2025 /

Vagy az az egyiket szoftveresen valósítod meg..
(#) Accord válasza Bakman hozzászólására (») Dec 7, 2025 /

Köszönöm a gyors válaszodat, én is így sejtettem, mert ugyanarra az RB vonalra csatlakoznak, ez hardveresen sem volt nekem egyértelmű, ahogy leírtad. Így akkor marad az azonos üzemmód. Valamikor vettem 16 bites ADC-ket, mert nagyon megtetszett a struktúrája(MCP3428), de két dolgot benéztem, hogy nem SPI-s, meg hogy bolha méretű(MSOP)tokozású lett, gondoltam, hogy most egy feladathoz felhasználom, már beforrasztanom sikerült, de így mégis ugrik a mutatvány.
(#) Accord válasza pipi hozzászólására (») Dec 7, 2025 /

Na, ez jó ötlet! Az SPI talán nem oly bonyolult szoftveresen, gondolom, köszi.
(#) Pali79 válasza Accord hozzászólására (») Dec 8, 2025 /

I2C-re van szoftveres rutin, de csak poling-gal működik, szóval foglalja a PIC-et viszonylag sokáig.
(#) prst14 hozzászólása Dec 15, 2025 /

USA modul

Sziasztok.

Most érkezett meg az első égetőm. Totál laikus vagyok a témában. Ezért segítséget is szeretnék kérni.
Le írom az elképzelésem, és hátha volna valaki rá aki nyilván nem ingyen de tud segíteni benne.

USA helyzetjelző modult szeretnék gyártani. Ennek az a lényege, hogy az index 21w izzója halványan világít. Ha működésbe lép az index, akkor elalszik a készenléti kB 5w fény, és normál 21w index ként működik.
Ha az index befejeződik akkor 2 másodperc elteltével újra szépen kB 3 másodpercesen felfutna az 5w fény.

Tehát a bemenet az lenne egyszer az index szál, egyszer a helyzetjelző szál.

A helyzetjelző ha felkapcsol akkor megy az 5w az indexen is.

Remélem érthetően elmagyaráztam.

Előre is köszi az időtöket.
(#) szikorapéter válasza prst14 hozzászólására (») Dec 15, 2025 / 1

Szia, totál OFF de ha a magyar utakra szánod akkor ne tedd, nekem "típusjelleg" volt és így is köteleztek a megszüntetésére. Magyarországon (most már) csak eredeti típusjellegként futhat így személyautó , ott is csal első irányjelzőkre megengedett.

Bocsi a sok OFF-ért, csak gondoltam segítek amiben tudok.

Gyári megoldásban erre sima diódák vannak a 12V-ról , és ha irányjelző bármelyik oldalra is villog akkor megszünteti addig a 12V-ot a diódákon át (saját motorkerékpáromnál így volt és eredetiben szépen működött).
(#) prst14 válasza szikorapéter hozzászólására (») Dec 15, 2025 /

Szia! Köszönöm szépen az építőjellegű hozzászólásodat.
Nincs ebben OFF, teljesen realisztikus és valós amit írtál. Én nem írtam oda hogy OFF autó.

Mindenképpen valami PWM megoldást és mikrovezérlőset szeretnék. Nagyon picit szeretném ezt megérteni, és mivel itt az égető és a PIC is elszórakoznék vele.
Csak nekem nem áll rendelkezéswmre a tudás. Mindenhez én sem értetek

Úgyhogy ha valaki ambiciot érez ez iránt. Továbbra is várom, tessék jelentkezni vagy kézzel inteni.. ??
(#) Bakman válasza prst14 hozzászólására (») Dec 16, 2025 /

Milyen égetőt vettél? Milyen programozási nyelvet/nyelveket ismersz?
(#) prst14 válasza Bakman hozzászólására (») Dec 16, 2025 /

Szia. Pickit3at vettem, én nem ismerek egyet sem még, ahogy a posztindításomban is írtam.

Azt írtad, a témában vagy laikus, ami nem jelenti azt, hogy programozásban is.

Tulajdonképpen valahol el kell kezdeni, ezzel nincs is gond. Én javaslom a Flowcode környezetet hozzá, van külön témája is: Folyamatábrás mikrokontroller programozás Flowcode-dal. A program ingyenes verzójával az alapokat el lehet sajátítani, aztán majd meglátod, érdemes-e tovább lépned.
(#) Pali79 válasza prst14 hozzászólására (») Dec 16, 2025 /

Szia!
Lássuk jó értem-e...
Tehát 1db kimenetünk van, ami 1db 21W-os izzót működtet. Ha a bemeneten a helyzetjelző aktív, akkor kb 25%-os teljesítménnyel folyamatosan világít az izzó. Ha a bemeneten az index aktív, akkor 100%-os teljesítménnyel, 1Hz-es frekvenciával villog. Ha az index aktívból inaktívba vált, akkor a az izzó kialszik 2 másodpercre, majd 0-ról 25%-os teljesítményre fut fel kb 3 másodperc alatt.
Ez lenne az elgondolás?
(#) prst14 válasza Pali79 hozzászólására (») Dec 16, 2025 /

Szia!

Igen.
Egy darab kimenet amin van a 21w 12v izzó (a normál index lámpa) és kettő darab bemenetem lenne. A vcc1 ami az index szál, a vcc2 pedig a normál helyzetjelző szál lenne.

Az index sebességet nem akarnám változtatni, magyarul az áramkörnek igazából csak a helyzetjelzőt kellene biztosítani. Ha az eredeti index aktív lenne akkor a helyzetjelző (amit te 25%nak mondasz) kialszik azonnal. Ha az indexelés abba marad akkor egy nagyjábóli 2 másodperces késleltetés után újra 0rol felfutna a 25%., aktiv helyzetjelző esetén.

Ugyh majdnem jól érted, annyi h az indexbe nem szeretnék beleszólni a működésbe, de teljesen jól érted.

Jogos
Teljesen jogos. Elnézést. És köszönöm szépen a forrásanyagot!
(#) sonajkniz válasza prst14 hozzászólására (») Dec 16, 2025 /

Szia!

Ha 25°-os PWM-el hajtod meg a 21W-os izzót, egy kiégett szentjánosbogár fényét fogod megkapni.
Ki kell kísérletezni a helyén, azaz az autód lámpájában, hogy mennyire veheted le a fényét, hogy egyforma legyen a helyzetjelzővel. A feladatra pedig elég egy PIC10-es egy logic Fet egy zéner meg pár ellenállás.
(#) prst14 válasza sonajkniz hozzászólására (») Dec 16, 2025 /

Szia! Köszönöm!

Igazából pontosan ez lenne a cél. Nem értek hozzá de gondolom a PWM kitoltest miután megvan minden már annyira nem lenne bonyolult utánkorrigálni.

De igen. A kiégett Szentjánosbogár lenne a cél

Itt egy egyszerű kapcsolás. A tápfesz egyből indítja a PWM-et, amit a trimmerrel be tudsz állítani, amikor pedig kap az indexkapcsolótól jelet, átvált a program az indexre.

Index.JPG

(#) proli007 válasza sonajkniz hozzászólására (») Dec 16, 2025 /

Hello! Feltehetően P-Fet-re van szükség, mert az izzó egyik pontja a testen van.
(#) sonajkniz válasza proli007 hozzászólására (») Dec 16, 2025 /

Jogos, csak P FET-ben nincs logikai. De megkerülhető, csak akkor az áramkör negatívjának kell az izzóra csatlakoznia, a fetnek pedig a tápot kell rövidre zárnia, valamint a tápellenállás elé kell egy dióda, az elkó meg 100uF. A program az indexkapcsolót pedig csak a FET kikapcsolt állapotában vizsgálhatja.

Az nagy valószínűséggel zavart okozna a villamos rendszerben. Az első hátsó izzó együtt vannak kötve oldalanként . Akkor a hátsó izzót is at kellene kötni különben szerintem zárlat lenne. Esetleg erre van megoldás hogy minden maradjon a régiben? Illetve akkor ez a fajta pic ezt az alap programot tudja vagy azt meg kell írni?(ahogy adatlapot nézem kell rá program.)
A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2025

Egyik PIC-ben sincs program, azt neked kell megírnod. Ugyanakkor javaslom, egy egyszerű LED villgotatással kezdj egy egyszerű kontrolleren (pl. PIC12F1840). Ha egyből nagyot akarsz harapni, beletörhet a fogad és elkedvetlenít az egésztől.
(#) Pali79 válasza prst14 hozzászólására (») Dec 16, 2025 /

Mindegyikre kell program, anélkül nem csinál semmit.

Átrajzolom neked holnap. Egyébként az lényegesebb, hogy mennyire modern autóba szánod. Mert az ilyesmit csak régebbi autókon lehet megcsinálni.
Bakman!
Bár a PIC12F1840 egy valóban jó kis kontroller, én is sokat használom, csak az a kérdés, miben szeretne programozni. Mert a bankváltókkal egy kezdőnek meg gyűlhet a baja, ha meg olyan nyelven programozna, ahol ezzel nem kell törődni, a kívánt program lehet, bele sem fér a kontrollerbe.

Szia.

Köszönöm az észre vételt.

Fentebb a kérdés indításnál jeleztem hogy nem értek hozzá. A későbbiekben ha végre lesz időm (2 éves most aki lefoglal ) picit szeretnék alap szinten bele folyni de túl nagyot így 40 évesen már nem álmodok.
A kérésem ugye úgy hangzott hogy valaki tud e segíteni a logikai tervezésben és a program írásban.
Ahogy írtam is nem kérem én ingyen, mindenki ideje pénz.

De sajnos akitől jó 8 éve vettem ilyen elektronikát már nem foglalkozik vele.

Panelt készíteni tudok. Shematic alapján nyák tervezés talán menni fog még, de maga a kapcsolás megálmodása és a program szerkesztés nem fog menni.

Az írást szerintem megoldom majd. Annyi tudást biztos be tudok kebelezni.

Nagyon régen tini koromban pár egyszerű kapcsolást készítettem, próbálkoztam megérteni, működtek (led cube, poloska, fm rádió, meg a jó isten se emlékszik miket csináltam) de azért elhaladott felettem is picit az idő. Most legutóbb a villanypásztort2 építettem meg a bss oldalon, és nagyon jó érzés volt újra vasalni és újra forrasztani, éleszteni és látni h azóta is működik a dolog, de ennyire mélyen ugye sose merültem bele, amiket a fentebbi segítőom csípőből tudnak.

Ha valaki segít azt megfizetem. Ha viszont zsákutcába futok sem haragszok meg nyilván. De azért örülnék ha a fejemben lévő útban segítségemre lennétek

Szia!

Egy 1994es Honda Civicbe menne a kütyü.
Itt oldalanként (jobb és bal) közösen van az első a hátsó résszel. Ezért is gondolom hogy problémásanb lenne így.

Egyelőre én nem terveztem a következő 3 évben a programozásba ennyire bele merülni, arra is segítséget várok.

Utána viszont ha végre időm engedi majd akkor úgy is vissza olvasok picit, hogy merre induljak el.

Köszönöm az eddigieket!
(#) Bakman válasza sonajkniz hozzászólására (») Dec 16, 2025 / 1

Viszonylag nagy memóriaterületekkel bír, ezért szoktam Flowcode-hoz javasolni, tűri azt is, ingyenes XC8 fordítóval is. A kérdező még nem programozott semmiben, ahogy nézem, az sincs eldöntve. Nulláról indulva meg kb. mindegy is, tanulni, tanulni és tanulni és az elejével kezdeni (pl. LED villogtatással). Sőt, a logikai alapfogalmak (bit, bájt, ÉS, VAGY stb.) is kérdésesek számomra.

Nem kell logikai szintű P-FET, lásd melléklet.
Következő: »»   1219 / 1225
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem