Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   1219 / 1220
(#) Bakman válasza Veteran hozzászólására (») Nov 18, 2025 /

Maximum annyit, hogy könnyű az elkészült programot beletölteni. Mikrokontroller ez is és a PIC is, de nagyon sok különbség van a kettő között. Természetesen vannak közös pontok, de nem ez a lényeg.

Olvasni szinte biztosan nem lehet a benne lévő programot. Ha lehetne is, nagy valószínűséggel egy agyrémmel érne fel a módosításta. Ha nem bonyolult masináról van szó, sokkal egyszerűbb új programot írni, de az is hosszadalmas lehet a tesztelések miatt. Ha elárulod az ország melyik környékén élsz, talán akad vállalkozó szellem.
(#) zenetom válasza Veteran hozzászólására (») Nov 18, 2025 / 1

Szia,
Ez egy teljesen más gyártmányú mikrovezérlő, mint a PIC.
Gyári oldal, adatlap.
Idézet:
„fully compatible instruction set with industrial-standard 80C51 series microcontroller”

Ez annyiból viszont jó hír, hogy a 80C51-el kompatibilis, ami eléggé elterjedt ha jól tudom. Bár van itt is topikja, de eléggé üres.
Ahogy a többiek írták, a gond inkább azzal lenne, hogy valószínűleg nem lehet a programot kiolvasni belőle, sanszos hogy kódvédett.
Egy próbát megérhet persze, a linkelt topikban lehet tudnak ezügyben segíteni.
A kiolvasás után csak a csupasz gépi kódot kapnád, amit vissza kell alakítani valamely disassembler segítségével. Szóval assembly szintűre vissza lehet fejteni, ha sikeres a kiolvasás. És akkor utána még meg kell érteni hogyan működik a program, aztán azt módosítani. Háát elég elszántnak/időmilliomosnak kell lenni, hogy ezt valaki megcsinálja.
(#) proli007 válasza zenetom hozzászólására (») Nov 18, 2025 /

Hello! Ez sajnos így igaz. Még ha meg is van a kód visszafejteni nem egyszerű dolog. Pedig én a 8048-hoz még egy disassembler programot is hozzá, amivel ki tudtam kerülni a táblázatokat. Mert ha ráfut egy táblázatra, eltéveszti a fordítást, lévén, hogy több byte-os utasítások is vannak és a táblát programnak nézve rossz lesz a fordítás.
Egy 2k programot fejtettem vissza és a visszafejtést újra assemblálva vissza jött az eredeti kód. És még sem volt teljesen jó. Arról nem beszélve, hogy valakinek a gondolkodását, szokásait megfejteni nagyon nehéz. És ha eredetileg nem ASM-ben volt írva, hanem valamely magas szintű nyelven, még reménytelen a helyzet, mert az modulokat használ.
(#) zenetom válasza proli007 hozzászólására (») Nov 18, 2025 /

Hú na igen, párszor belenéztem a magasabb szintű nyelvek milyen assembly-t generálnak (máramelyiknél volt ilyen), és erősen pointerekre épített a kód. Nem hiába írja is sok PIC adatlap a C optimized instructions részt..
Na azokat átlátni...
Idézet:
„Egy 2k programot fejtettem vissza”

Le a kalappal!
(#) sonajkniz hozzászólása Nov 28, 2025 /

PIC EEPROM

Sziasztok!

Hiányos (majdnem semmi) angol tudásom miatt nem tudom kisilabizálni a PIC12F1840-es adatlapjából az engem jelenleg legjobban érdeklő adatot.
Meg tudná valaki mondani, hányszor lehet újraírni az EEPROM-ot?
(#) Hp41C válasza sonajkniz hozzászólására (») Nov 28, 2025 / 1

DS41441B-page 333:
Data EEPROM Memory
D116 ED Byte Endurance 100K — — E/W -40°C to +85°C
(#) sonajkniz válasza Hp41C hozzászólására (») Nov 28, 2025 /

Mint említettem, az angol tudásom igen hiányos.
ez nekem nem mond semmit.
(#) Hp41C válasza sonajkniz hozzászólására (») Nov 28, 2025 / 1

Idézet:
„Data EEPROM Memory”

Szerintem ezt nem is kell fordítani.
Idézet:
„Byte Endurance”

Az első szót ebből sem.
Endurance -- Tartósság
100K lefordítva 100000 újraírást jelent
Hmm. Az online fordítók és a magyarul is tudó AI korában.
(#) sonajkniz válasza Hp41C hozzászólására (») Nov 28, 2025 /

Az eszembe sem jutott, hogy megkérdezzem az AI-t.
Köszönöm a válazt.
(#) Lamprologus válasza sonajkniz hozzászólására (») Nov 28, 2025 /

segítek:
Adat EEPROM memória
D116 ED bájt élettartam 100K — — E/W -40°C és +85°C között

azaz 100.000

Pedig én sem tudok angolul, de ha már volt valaki olyan kedves, hogy bemásolta ide akkor: kijelöl, jobb egérgomb, fordítás magyar nyelvre ... és láss csodát!
(#) Bakman válasza sonajkniz hozzászólására (») Nov 28, 2025 /

Talán érdekes az is, hogy 1 millió írási művelet után érdemes a teljes EEPROM területet frissíteni.

Természetesen a szám a teljes területre vonatkozik, összesítve.
(#) tki válasza Lamprologus hozzászólására (») Nov 28, 2025 /

Az böngészőtől, ill. a telepített kiegészítőktől is függ, hogy van-e fordítás a jobbgombos menüben. De a legjobb fordító talán a DeepL.com, ami ingyenes. A translate.google.com pedig teljes weboldalakat is hajlandó fordítani, oda URL-t is be lehet másolni.
A hozzászólás módosítva: Nov 28, 2025
(#) LazarAttila hozzászólása Dec 1, 2025 /

16F872 égetése

Sziasztok, keresek valakit Győrben aki bele tudná égetni a 16F872 típusú PIC mikrovezérlőbe az ICSP módhoz szükséges kódot. A kód megvan, hardver problémával küzdök. PICKIT3-at vásároltam. Hiba volt?
(#) Bakman válasza LazarAttila hozzászólására (») Dec 1, 2025 /

Nem volt hiba. Mi a konkrét panasz/hibaüzenet? Melyik programmal próbálkozol?
(#) Lamprologus válasza LazarAttila hozzászólására (») Dec 2, 2025 /

Idézet:
„...az ICSP módhoz szükséges kódot...”

Milyen kód kell az ICSP módhoz? Én idáig úgy tudtam, hogy azt alapból tudja!
Összekötöd a PICKIT3-at a PIC-el a megfelelő lábakon keresztül, és már programozhatod is!
(#) Bakman válasza Lamprologus hozzászólására (») Dec 2, 2025 /

Valószínűleg az LVP-ről van szó.
(#) Accord hozzászólása Dec 7, 2025 1 /

SPI és/vagy I2C

Sziasztok, egy olyan kérdésem lenne, hogy egy MCU-val(PIC18F2550) egy áramkörben SPI és I2C vezérlést meg lehet-e oldani? Kicsit problémásnak érzem, nem szeretnék emiatt erdőbe szaladni, mert akkor inkább megoldom másként.
(#) Bakman válasza Accord hozzászólására (») Dec 7, 2025 /

Problémás is lehet, mert a kontroller csak egy MSSP modult tartalmaz, az pedig vagy SPI vagy I2C üzemmódban működik.

Megoldható, hogy menet közben kapcsolgatod az üzemmódokat. Az SPI vonalak meghajtása push-pull rendszerű, az I2C pedig nyitott kollektoros. SPI eszköz a CS nélkül nem reagál, de az I2C eszköz "elnézheti" a dolgot, okozva egy kisebb zárlatot...

Marad a másként megoldás, pl. sokkal újabb kontroller, amiben több kommunikációs modul (is) van.
(#) pipi válasza Accord hozzászólására (») Dec 7, 2025 /

Vagy az az egyiket szoftveresen valósítod meg..
(#) Accord válasza Bakman hozzászólására (») Dec 7, 2025 /

Köszönöm a gyors válaszodat, én is így sejtettem, mert ugyanarra az RB vonalra csatlakoznak, ez hardveresen sem volt nekem egyértelmű, ahogy leírtad. Így akkor marad az azonos üzemmód. Valamikor vettem 16 bites ADC-ket, mert nagyon megtetszett a struktúrája(MCP3428), de két dolgot benéztem, hogy nem SPI-s, meg hogy bolha méretű(MSOP)tokozású lett, gondoltam, hogy most egy feladathoz felhasználom, már beforrasztanom sikerült, de így mégis ugrik a mutatvány.
(#) Accord válasza pipi hozzászólására (») Dec 7, 2025 /

Na, ez jó ötlet! Az SPI talán nem oly bonyolult szoftveresen, gondolom, köszi.
(#) Pali79 válasza Accord hozzászólására (») Dec 8, 2025 /

I2C-re van szoftveres rutin, de csak poling-gal működik, szóval foglalja a PIC-et viszonylag sokáig.
(#) prst14 hozzászólása Hé, 16:27 /

USA modul

Sziasztok.

Most érkezett meg az első égetőm. Totál laikus vagyok a témában. Ezért segítséget is szeretnék kérni.
Le írom az elképzelésem, és hátha volna valaki rá aki nyilván nem ingyen de tud segíteni benne.

USA helyzetjelző modult szeretnék gyártani. Ennek az a lényege, hogy az index 21w izzója halványan világít. Ha működésbe lép az index, akkor elalszik a készenléti kB 5w fény, és normál 21w index ként működik.
Ha az index befejeződik akkor 2 másodperc elteltével újra szépen kB 3 másodpercesen felfutna az 5w fény.

Tehát a bemenet az lenne egyszer az index szál, egyszer a helyzetjelző szál.

A helyzetjelző ha felkapcsol akkor megy az 5w az indexen is.

Remélem érthetően elmagyaráztam.

Előre is köszi az időtöket.
(#) szikorapéter válasza prst14 hozzászólására (») Hé, 18:17 / 1

Szia, totál OFF de ha a magyar utakra szánod akkor ne tedd, nekem "típusjelleg" volt és így is köteleztek a megszüntetésére. Magyarországon (most már) csak eredeti típusjellegként futhat így személyautó , ott is csal első irányjelzőkre megengedett.

Bocsi a sok OFF-ért, csak gondoltam segítek amiben tudok.

Gyári megoldásban erre sima diódák vannak a 12V-ról , és ha irányjelző bármelyik oldalra is villog akkor megszünteti addig a 12V-ot a diódákon át (saját motorkerékpáromnál így volt és eredetiben szépen működött).
(#) prst14 válasza szikorapéter hozzászólására (») Hé, 20:40 /

Szia! Köszönöm szépen az építőjellegű hozzászólásodat.
Nincs ebben OFF, teljesen realisztikus és valós amit írtál. Én nem írtam oda hogy OFF autó.

Mindenképpen valami PWM megoldást és mikrovezérlőset szeretnék. Nagyon picit szeretném ezt megérteni, és mivel itt az égető és a PIC is elszórakoznék vele.
Csak nekem nem áll rendelkezéswmre a tudás. Mindenhez én sem értetek

Úgyhogy ha valaki ambiciot érez ez iránt. Továbbra is várom, tessék jelentkezni vagy kézzel inteni.. ??
(#) Bakman válasza prst14 hozzászólására (») Kedd, 5:17 /

Milyen égetőt vettél? Milyen programozási nyelvet/nyelveket ismersz?
(#) prst14 válasza Bakman hozzászólására (») Kedd, 8:07 /

Szia. Pickit3at vettem, én nem ismerek egyet sem még, ahogy a posztindításomban is írtam.
(#) Bakman válasza prst14 hozzászólására (») Kedd, 8:21 /

Azt írtad, a témában vagy laikus, ami nem jelenti azt, hogy programozásban is.

Tulajdonképpen valahol el kell kezdeni, ezzel nincs is gond. Én javaslom a Flowcode környezetet hozzá, van külön témája is: Folyamatábrás mikrokontroller programozás Flowcode-dal. A program ingyenes verzójával az alapokat el lehet sajátítani, aztán majd meglátod, érdemes-e tovább lépned.
(#) Pali79 válasza prst14 hozzászólására (») Kedd, 8:43 /

Szia!
Lássuk jó értem-e...
Tehát 1db kimenetünk van, ami 1db 21W-os izzót működtet. Ha a bemeneten a helyzetjelző aktív, akkor kb 25%-os teljesítménnyel folyamatosan világít az izzó. Ha a bemeneten az index aktív, akkor 100%-os teljesítménnyel, 1Hz-es frekvenciával villog. Ha az index aktívból inaktívba vált, akkor a az izzó kialszik 2 másodpercre, majd 0-ról 25%-os teljesítményre fut fel kb 3 másodperc alatt.
Ez lenne az elgondolás?
(#) prst14 válasza Pali79 hozzászólására (») Kedd, 11:08 /

Szia!

Igen.
Egy darab kimenet amin van a 21w 12v izzó (a normál index lámpa) és kettő darab bemenetem lenne. A vcc1 ami az index szál, a vcc2 pedig a normál helyzetjelző szál lenne.

Az index sebességet nem akarnám változtatni, magyarul az áramkörnek igazából csak a helyzetjelzőt kellene biztosítani. Ha az eredeti index aktív lenne akkor a helyzetjelző (amit te 25%nak mondasz) kialszik azonnal. Ha az indexelés abba marad akkor egy nagyjábóli 2 másodperces késleltetés után újra 0rol felfutna a 25%., aktiv helyzetjelző esetén.

Ugyh majdnem jól érted, annyi h az indexbe nem szeretnék beleszólni a működésbe, de teljesen jól érted.
Következő: »»   1219 / 1220
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem