Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   1220 / 1220
(#) prst14 válasza Bakman hozzászólására (») Kedd, 11:09 /

Jogos
Teljesen jogos. Elnézést. És köszönöm szépen a forrásanyagot!
(#) sonajkniz válasza prst14 hozzászólására (») Kedd, 12:01 /

Szia!

Ha 25°-os PWM-el hajtod meg a 21W-os izzót, egy kiégett szentjánosbogár fényét fogod megkapni.
Ki kell kísérletezni a helyén, azaz az autód lámpájában, hogy mennyire veheted le a fényét, hogy egyforma legyen a helyzetjelzővel. A feladatra pedig elég egy PIC10-es egy logic Fet egy zéner meg pár ellenállás.
(#) prst14 válasza sonajkniz hozzászólására (») Kedd, 12:37 /

Szia! Köszönöm!

Igazából pontosan ez lenne a cél. Nem értek hozzá de gondolom a PWM kitoltest miután megvan minden már annyira nem lenne bonyolult utánkorrigálni.

De igen. A kiégett Szentjánosbogár lenne a cél
(#) sonajkniz válasza prst14 hozzászólására (») Kedd, 13:37 /

Itt egy egyszerű kapcsolás. A tápfesz egyből indítja a PWM-et, amit a trimmerrel be tudsz állítani, amikor pedig kap az indexkapcsolótól jelet, átvált a program az indexre.

Index.JPG

(#) proli007 válasza sonajkniz hozzászólására (») Kedd, 13:54 /

Hello! Feltehetően P-Fet-re van szükség, mert az izzó egyik pontja a testen van.
(#) sonajkniz válasza proli007 hozzászólására (») Kedd, 14:00 /

Jogos, csak P FET-ben nincs logikai. De megkerülhető, csak akkor az áramkör negatívjának kell az izzóra csatlakoznia, a fetnek pedig a tápot kell rövidre zárnia, valamint a tápellenállás elé kell egy dióda, az elkó meg 100uF. A program az indexkapcsolót pedig csak a FET kikapcsolt állapotában vizsgálhatja.
(#) prst14 válasza sonajkniz hozzászólására (») Kedd, 18:15 /

Az nagy valószínűséggel zavart okozna a villamos rendszerben. Az első hátsó izzó együtt vannak kötve oldalanként . Akkor a hátsó izzót is at kellene kötni különben szerintem zárlat lenne. Esetleg erre van megoldás hogy minden maradjon a régiben? Illetve akkor ez a fajta pic ezt az alap programot tudja vagy azt meg kell írni?(ahogy adatlapot nézem kell rá program.)
A hozzászólás módosítva: Kedd, 18:17
(#) Bakman válasza prst14 hozzászólására (») Kedd, 18:35 /

Egyik PIC-ben sincs program, azt neked kell megírnod. Ugyanakkor javaslom, egy egyszerű LED villgotatással kezdj egy egyszerű kontrolleren (pl. PIC12F1840). Ha egyből nagyot akarsz harapni, beletörhet a fogad és elkedvetlenít az egésztől.
(#) Pali79 válasza prst14 hozzászólására (») Kedd, 18:35 /

Mindegyikre kell program, anélkül nem csinál semmit.
(#) sonajkniz válasza prst14 hozzászólására (») Kedd, 19:34 /

Átrajzolom neked holnap. Egyébként az lényegesebb, hogy mennyire modern autóba szánod. Mert az ilyesmit csak régebbi autókon lehet megcsinálni.
Bakman!
Bár a PIC12F1840 egy valóban jó kis kontroller, én is sokat használom, csak az a kérdés, miben szeretne programozni. Mert a bankváltókkal egy kezdőnek meg gyűlhet a baja, ha meg olyan nyelven programozna, ahol ezzel nem kell törődni, a kívánt program lehet, bele sem fér a kontrollerbe.
(#) prst14 válasza Bakman hozzászólására (») Kedd, 19:41 /

Szia.

Köszönöm az észre vételt.

Fentebb a kérdés indításnál jeleztem hogy nem értek hozzá. A későbbiekben ha végre lesz időm (2 éves most aki lefoglal ) picit szeretnék alap szinten bele folyni de túl nagyot így 40 évesen már nem álmodok.
A kérésem ugye úgy hangzott hogy valaki tud e segíteni a logikai tervezésben és a program írásban.
Ahogy írtam is nem kérem én ingyen, mindenki ideje pénz.

De sajnos akitől jó 8 éve vettem ilyen elektronikát már nem foglalkozik vele.

Panelt készíteni tudok. Shematic alapján nyák tervezés talán menni fog még, de maga a kapcsolás megálmodása és a program szerkesztés nem fog menni.

Az írást szerintem megoldom majd. Annyi tudást biztos be tudok kebelezni.

Nagyon régen tini koromban pár egyszerű kapcsolást készítettem, próbálkoztam megérteni, működtek (led cube, poloska, fm rádió, meg a jó isten se emlékszik miket csináltam) de azért elhaladott felettem is picit az idő. Most legutóbb a villanypásztort2 építettem meg a bss oldalon, és nagyon jó érzés volt újra vasalni és újra forrasztani, éleszteni és látni h azóta is működik a dolog, de ennyire mélyen ugye sose merültem bele, amiket a fentebbi segítőom csípőből tudnak.

Ha valaki segít azt megfizetem. Ha viszont zsákutcába futok sem haragszok meg nyilván. De azért örülnék ha a fejemben lévő útban segítségemre lennétek
(#) prst14 válasza sonajkniz hozzászólására (») Kedd, 19:44 /

Szia!

Egy 1994es Honda Civicbe menne a kütyü.
Itt oldalanként (jobb és bal) közösen van az első a hátsó résszel. Ezért is gondolom hogy problémásanb lenne így.

Egyelőre én nem terveztem a következő 3 évben a programozásba ennyire bele merülni, arra is segítséget várok.

Utána viszont ha végre időm engedi majd akkor úgy is vissza olvasok picit, hogy merre induljak el.

Köszönöm az eddigieket!
(#) Bakman válasza sonajkniz hozzászólására (») Kedd, 19:59 / 1

Viszonylag nagy memóriaterületekkel bír, ezért szoktam Flowcode-hoz javasolni, tűri azt is, ingyenes XC8 fordítóval is. A kérdező még nem programozott semmiben, ahogy nézem, az sincs eldöntve. Nulláról indulva meg kb. mindegy is, tanulni, tanulni és tanulni és az elejével kezdeni (pl. LED villogtatással). Sőt, a logikai alapfogalmak (bit, bájt, ÉS, VAGY stb.) is kérdésesek számomra.

Nem kell logikai szintű P-FET, lásd melléklet.
(#) sonajkniz válasza prst14 hozzászólására (») Kedd, 19:59 / 1

Ha nem félsz az assemblytől, akkor megírom neked rá a programot is, illetve kapsz egy egyszerű rajzot az áramkörről.
(#) Bakman válasza prst14 hozzászólására (») Kedd, 20:02 / 1

Idézet:
„Egyelőre én nem terveztem a következő 3 évben a programozásba ennyire bele merülni, arra is segítséget várok.”
Ahamm, így már világos a dolog.

Remélhetőleg elnézőek lesznek a moderátorok, az ilyen kérés a hirdetési részlegre való.
(#) sonajkniz válasza Bakman hozzászólására (») Kedd, 20:03 /

Csináltam már ilyen FET bekötést. Nekem nem jött be. Ha nagyon muszály volt P FET-et használom, akkor vettem hozzá FET drivert.
(#) Bakman válasza sonajkniz hozzászólására (») Kedd, 20:20 /

Nincs azzal semmi gond, felhasználástól függően sokkal jobb megoldás lehet FET meghajtó (pl. viszonylag nagy PWM frekvencia), de egyszerűbb esetekben gazdaságosabb és nem kell trükközni az autóban.
(#) proli007 válasza prst14 hozzászólására (») Kedd, 20:44 / 1

Hello! Igaz nem ide való, de még megtanulsz programozni, kipróbálhatod.
(#) prst14 válasza Bakman hozzászólására (») Kedd, 20:46 /

Úgy gondolom ez is (már a saját magam) edukációs jellegű, és a topihoz talán erősen kapaszkodó kérdés. Így biztos hogy megmarad a dolog. Hisz ha kapok programot azt erősen át fogom tanulmányozni megérteni azt, hogy mi miért, alapot adva a közeljövőbeni tanulásomnak.

Illetve nem utolsó sorban elég régi a profilom szeritnem, nulla fake poszttal ahhoz hogy nyomjon a vizemre egy lapáttal.

De majd látjuk. Nyilván ez rajtuk áll vagy bukik.

Én továbbra is tartom magam a fentebbiekhez, hogy tanulási céllal mégis önhasznú projekttel rukkoltam elő. Nem a kéregetés a célom egyáltalán.
(#) prst14 válasza sonajkniz hozzászólására (») Kedd, 20:47 /

Nem félek én. Köszönöm az idődet.
(#) prst14 válasza proli007 hozzászólására (») Kedd, 20:49 /

Köszönöm, észben tartom! ?
Következő: »»   1220 / 1220
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem